MiG25 14.12.2021 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 I to potwierdzam co napisałem .. No i wcale się nie dziwię. Tylko co potwierdzasz , że wzór na moc to ja sobie wymyśliłem (bo takiego nie ma) , czy że jednak to nie ja wymyśliłem , (bo taki jest )... Możesz zaklinać rzeczywistość , ale dwa krętactwa w jednym tygodniu to chyba za dużo... A to tylko w jednym temacie , a ty swoje głupoty wszędzie siejesz... https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=8101131&viewfull=1#post8101131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 14.12.2021 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 (edytowane) No i wcale się nie dziwię. Tylko co potwierdzasz , że wzór na moc to ja sobie wymyśliłem (bo takiego nie ma) , czy że jednak to nie ja wymyśliłem , (bo taki jest )... Możesz zaklinać rzeczywistość , ale dwa krętactwa w jednym tygodniu to chyba za dużo... A to tylko w jednym temacie , a ty swoje głupoty wszędzie siejesz... https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=8101131&viewfull=1#post8101131 Widzisz kolego -tak to odczytujesz i dlatego masz problem Nie czytasz ze zrozumieniem coś tam dołożysz sobie pod nosem i później wychodzi właśnie to co podlinkowałeś. POTWIERDZAM -Split i Monoblok do 7mb to to samo. Powyżej 7mb do splita trzeba gazu doładować. Coś chcesz udowodnić --coś tam sobie dopowiesz i jest tak jak jest. Odnośnie wzoru-- Skoro PC jest ustawiona na przepływ jaki musi być aby prawidłowo pracowała ( bez błędów ) a taki dla każda ma indywidualny co do modelu PC resztę PC sama sobie koryguje na podstawie delty. __I o to chodziło. Ale twa (NIEWIEDZA-Wiedza ) dobra WIEDZA tak to odczytuje. Co ja na to mogę poradzić jak nie umiesz odczytywać sentencji. Ty przy każej zmianie delty proponujesz zmianę przepływów podpierając sie wzorem na Moc. Po co????? PC sama sobie ten przepływ dobierze. Tam nie potrzeba nic przeliczać i zmieniać. TY w PC to masz mieć ustawiony tak aby ona nie taktowała przy jednoczesnym poprawnym układzie ( CO ) Bo wieli tu na forum jest przekonanych że jak podłogówka to bufor jest niepotrzebny. TAK jest nie potrzeby jak układ jest poprawnie wyliczony dla każdego z pomieszczeń jak i PC ma zapewniony przepływ przez ten układ. Bo jak będzie dławiony to ta PC popracuje poprawnie przez 1h do puki sie układ nie rozgrzeje a później będzie właśnie to co pisał @bobrow. 110h praca i 275wył Jeżeli układ co zostanie przeliczony ( audyt ) to nie potrzeba żadnych przykręceń ukladu ( jest to najprostszy układ ) A to co jest najprostsze lub zrobione z głową pod PC pracuje wzorowo. I nie trzeba pracować na cichym lub grzebać tam gdzie nie trzeba. Bo i po co. Edytowane 14 Grudnia 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 14.12.2021 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 Panasonic T-cap 9kw split 3 fazy gen H - max wydajność pompy obiegowej to 0x96 czy 0x95 ?? Jak jest domyślnie ustawione czy moglibyście mi sprawdzić jak macie u siebie pls w Menu - Ustawienia Instalatora? nie wiem czy przypadkiem tego nie zmieniłem Z tego co kojarzę to masz bufor. Dławienie poszczególnych pętli czy grzejników cię nie dotyczy. Powinieneś ustawić (dla 9kW PC) max przepływ na 25,8l/min. To oczywiście jak pracujesz przy delcie 5. W autodiagnostyce wyraźnie jest napisane "Wymagane objętościowe prędkości przepływu wody przez wymiennik płytowy, w zależności od mocy grzewczej pompy ciepła (dla dT=5K): " Odnośnie innych delt. Moim zdaniem powinieneś skorzystać ze wzoru P = 69,78*przepływ*dT. Osobiście nigdy nie pracowałem na innej delcie aniżeli 5stC. Więc nie wiem jak to jest dokładnie. Wiem natomiast jedno, te wartości "0x96 czy 0x95" są o wiele za wysokie. Oczywiście możesz je zostawić. Zauważ natomiast jedno, że w momencie rozpoczęcia cyklu grzania PC ruszy z tymi przepływami rzędu (tu w zależności od oporów instalacji) 40l/min i upłynie jakiś czas zanim zmoduluje do niższych wartości. W tym czasie może nawet dojść do kilku niepotrzebnych defrostów. PC powinna więc zaczynać od wartości nominalnej. Dodam jeszcze, że jak przywrócisz PC do wartości domyślnych to będziesz miał 0x96. Nie sugeruj się tym zapisem. Wraz ze zmianą tej wartości zmieniasz max przepływ i to jego powinieneś dobrze ustawić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 14.12.2021 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 P = 69,78*przepływ*dT czy możesz bocian to rozwinąć? co to jest P? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 14.12.2021 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-AquareaPost # 7 użytkują od jesieni 2011.Jednak trochę dłużej od Ciebie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 15.12.2021 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 P = 69,78*przepływ*dT czy możesz bocian to rozwinąć? co to jest P? P to moc pompy ciepła w Watach , przepływ w l/min , a dT ( choć dla głupiego krętacza bez różnicy , czy małe t , czy duże T , bo on na fizyce spał) to różnica temperatur wyjściowej i wejściowej do pompy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 15.12.2021 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 Mam pytanie w kwestii ustawienia harmonogramu przy działaniu pompy w oparciu o krzywą grzewczą. Czy pompa musi pracować cały czas? Obecnie, mam ustawioną pracę na termostacie pokojowym ale przy temperaturach poniżej 0*C miałem częste defrosty co skutkowało ok. 20 uruchomieniami/dobę. Ktoś podpowiedział mi, że lepszym rozwiązaniem (skutkującym znacznym zmniejszeniem liczby wł/wył) będzie przejście na krzywą grzewczą. Co do harmonogramu, obecnie mam dwa okienka 2-godzinne w pracy pompy. Czy przy przejściu muszę ustawić harmonogram z 24h czasem pracy? Tak przykładowo:0:00 - 10:00 - CO10:00 - 12:00 - CWU12:00 - 0:00 - CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.12.2021 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 Witam Mistrzów i nie Mistrzów,odnośnie wzoru na moc grzewczą np pompy ciepła proponuję tak dla zasady : Q=ciepło właściwe nośnika np wody x przepływ w obiegu x różnica temperatur w systemie (dT)przy uwzględnieniu danych jednostek dla nominału np Panasa z wodą mamy np tak : Q=1,163 Wh/kgK x 1,5 m3/h x 5K daje nam to Q=8,72kW ten wzór zapamiętałem , ponieważ mam odczyt przepływu na ciepłomierzu w m3/h... Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 15.12.2021 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 A po zamianie jednostek przepływu ( 1,5m3/h = 25l/min) da nam to samo:P = 69,78 * 25 * 5 = 8722,5W A ,że l/min podaje pompa , więc dla Panasonica prościej to używać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 15.12.2021 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 Puść CWU w --SAMOPAS bedziesz zawsze niezależnie od pory dnia i nocy cieszył się ciepłą wodą. Jeżeli większość mycia to prysznic -( wystarczy min temp. na poziomie 36--37*C ) wystarczy ustawić 43--45*C i ponowne zał na 5*C Wtedy masz zał przy 38-40*C I nawet jak woda wymaga dogrzania wynikającego z ustawień to prysznic zawsze weźmiesz bo 38*C wystarczy. Jak wanna to należy to podnieść do wymaganego min dla domowników. Jak mam puścić CWU w samopas ? Podpowiedz co mam ustawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.12.2021 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 Skoro to mój wymyślony wzór , to chyba wiem Najgorsze jest to ,że za jakiś czas będziesz pisał ,że ty to doskonale wiedziałeś . Choć jeszcze tydzień temu to był dla ciebie zmyślony wzór. No ale głupi krętacz nie wzięło się z znikąd. Co ty możesz teraz przeliczać jak już PC jest w domu. Moc i dobór PC przelicza się przed zakupem PC Deltą to fakt mozna zmusić PC ale do innej pracy -Tyle i tylko tyle .Z PC 7kW nie zrobisz 12kW Co tu liczyć ? Wystarczy przestawić deltę Rozumiesz teraz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.12.2021 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 Jak mam puścić CWU w samopas ? Podpowiedz co mam ustawić. Bez ustawiania czasów ( godz.pracy ) dla CWU--- w harmonogramie sama ikonka kranu z temp do jakiej ma grzac + ponowne wygrzanie (np 5*C ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.12.2021 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 Mądry chce wiedzieć z jaką aktualnie mocą pompa pracuje , a głupiemu po co ta wiedza ? ty tego nie zrozumiesz. ( C C )--- od tego mam podgląd w PC Jak wiem z jaką ( średnią ) mocą PC pracuje na delcie 5 To co za problem sprawdzić na delcie 7 8 9 itd. Jak PC była moją nową zabawką to to wszystko przetestowałem. Dlatego w postach wyżej pisałem ---CO TY LICZYSZ. Lecz ty to TY -- zła interpretacja postów wywołuje właśnie to co oglądamy. A żeby swe JESTEŚTWO sobie poprawić ,tą furię utrzymać to szukasz głupich odnośników, typu : Wzór gdzie zwracasz uwagę na ( t ) gdzie nawet nie wiesz co ono we wzorze oznacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.12.2021 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 A jutro u kuzynki żony (jedna wiorsta dalej) instalator będzie uruchamiał T-cap 9kW 3 fazy H-ja zrobiłem centralkę z zabezpieczeniami , a inwestor całą hydraulikę.Instalator podłączy jednostki wewn i zewn+ kable.Pod wieczór wpadnę na "inspekcję" -zaczniemy od sprawdzenia skalibrowania czujników wody in/out , a następnie ustawimy po mojemu (np grzałka od -15st, KG 40/12 i 48st /-10).A na przeciwko jest ten drugi Panas mono-coś się przynajmniej dzieje w okolicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 15.12.2021 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 A jutro u kuzynki żony (jedna wiorsta dalej) instalator będzie uruchamiał T-cap 9kW 3 fazy H-ja zrobiłem centralkę z zabezpieczeniami , a inwestor całą hydraulikę. Instalator podłączy jednostki wewn i zewn+ kable. Pod wieczór wpadnę na "inspekcję" -zaczniemy od sprawdzenia skalibrowania czujników wody in/out , a następnie ustawimy po mojemu (np grzałka od -15st, KG 40/12 i 48st /-10). A na przeciwko jest ten drugi Panas mono-coś się przynajmniej dzieje w okolicy... jakie grzejniki ma kuzynka? wysoka dość krzywa i jaką delte ogólnie polecasz na grzejniki? mam w tej chwili 5, inni rekomendują 7-8, instalator powiedział mi aby ustawić na 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.12.2021 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 jakie grzejniki ma kuzynka? wysoka dość krzywa i jaką delte ogólnie polecasz na grzejniki? mam w tej chwili 5, inni rekomendują 7-8, instalator powiedział mi aby ustawić na 6 C22 -wcześniej był ekogroch, grzali na CO ok 53st (aby tylko pkt rosy minąć).Ja preferuję 5K-delta wyższa jest "naturalna" dla słabszych przepływów (a w Panasie obiegówka ma znacznie większe możliwości niż standardowe obiegówki w CO) PC będzie optymalnie pracować na max mocy - a kiedy chałupa się nagrzeje , to przecież sprężarka się zmoduluje. Obiegówka równolegle będzie się modulować ,aby utrzymywać zadaną deltę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelszo 15.12.2021 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 mam grzejniki i jadę bez delty na prostej, jak jest chłodno to 42, zimno 44 , a jak mega zimno to 46 całą dobę (normalnie pompa chodzi 7.20-17,18 potem trochę kominek bo lubimy,-jednak to "inne" ciepło, a w nocy cisza) CWU samopas 46 w zimie, latem 44 , jak wanna to 53 (zbiornik CWU 200l)Grzałkę kiedyś z ciekawości testowałem ja PV dawało na maxa, nie potrzebuję używać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.12.2021 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 (edytowane) Wy chyba TO lubicie... Nie możecie uznać remisu... Jak będziecie dalej się tak "rozwijać" to zawstydzicie naszego etatowego Gargulca tj Arturo-a jego nie łatwo jest zawstydzić... Raczej @Miki No tak ten już daje równo po bandzie. Niespełna tydzień temu przy 0*C na zewnątrz przekonywał że dom ogrzał gotując obiad. . A PC ma 9kW i to T-cap . W k u r ......a mnie takie robienie ludzi w balona. On 2/3 zimy nie musi grzać ha ha bo jak obiadem chatę grzeje do tego Jara Faje to jak Wciągnie ze 30szt. to jest 30 przypalów potrzyma dłużej zapalniczkę przy nosie i już w domu gorąc. No chyba że przypala jeden od drugiego. Rece opadają. ( I jakoś ten mój przeciwnik nie oponuje ) Tu Krętacza nie widzi. Taki już to Typ człowieka . Myśli że znalazł Jelenia i będzie po nim jeździł. Ni hu hu Na RA Edytowane 15 Grudnia 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.12.2021 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 mam grzejniki i jadę bez delty na prostej, jak jest chłodno to 42, zimno 44 , a jak mega zimno to 46 całą dobę (normalnie pompa chodzi 7.20-17,18 potem trochę kominek bo lubimy,-jednak to "inne" ciepło, a w nocy cisza) CWU samopas 46 w zimie, latem 44 , jak wanna to 53 (zbiornik CWU 200l) Grzałkę kiedyś z ciekawości testowałem ja PV dawało na maxa, nie potrzebuję używać. Bez delty ? Chodzi Ci chyba o krzywą grzewczą -bo jeśli bez delty , to nie wiem o co kamann... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.12.2021 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 A jutro u kuzynki żony (jedna wiorsta dalej) instalator będzie uruchamiał T-cap 9kW 3 fazy H-ja zrobiłem centralkę z zabezpieczeniami , a inwestor całą hydraulikę. Instalator podłączy jednostki wewn i zewn+ kable. Pod wieczór wpadnę na "inspekcję" -zaczniemy od sprawdzenia skalibrowania czujników wody in/out , a następnie ustawimy po mojemu (np grzałka od -15st, KG 40/12 i 48st /-10). A na przeciwko jest ten drugi Panas mono-coś się przynajmniej dzieje w okolicy... No no to bedziesz miał pole do popisu. Ja też mam 2 PC u kuzyna a 3 -cia u znajomego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts