MiG25 27.12.2021 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 Tak , można je wpiąć też do pompy. Jeśli tak Ci sterownik działał , to jesteś ewenementem Dlaczego więc zmieniasz ? Salus będzie działał na zasadzie włącz-wyłącz. Być może uda Ci się ustawić tak krzywą grzewczą , że pompa sie będzie modulować zanim osiągnie temperaturę wyłączenia Salusa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greenmack 27.12.2021 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 (edytowane) Tak , można je wpiąć też do pompy. Jeśli tak Ci sterownik działał , to jesteś ewenementem Dlaczego więc zmieniasz ? Salus będzie działał na zasadzie włącz-wyłącz. Być może uda Ci się ustawić tak krzywą grzewczą , że pompa sie będzie modulować zanim osiągnie temperaturę wyłączenia Salusa . Mam bardzo nisko ustawioną krzywą i to modulowanie moze wynikalo własnie z tego powodu. Zmieniam bo sterownik panasonika jak dla mnie jest totalnym nieporozumieniem jesli chodzi o sterowanie temperaturą. przy ustawieniu np 22 stopni realne temperatura w domu zjezdza do 20,5 a jak pompa zacznie chodzic to potrafi dojsc do 24 stopni zanim pompa sie wyłaczy ( wszystko mierzone w tym samym punkcie gdzie jest termostat panasa ) Mam nadzieje ze z salusem bedzie lepiej bo grzeje drugi sezon i jak na razie jestem bardzo rozczarowany komfortem cieplnym PC bo albo za zimno albo za cieplo ;( czy ktos wie przy jakiej temp salus 091flrfv2 wyłaczy mi pompe jesli ustawie np 22 stopnie i do jakiej musi spasc aby znowu ją załaczyl ?? Edytowane 27 Grudnia 2021 przez greenmack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 27.12.2021 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 On ma chyba wybór histerezy , albo +-1 stopien , albo +-0,5 stopnia , więc jeśli to drugie ,to przy 21,5 stopnia powinien włączyć. Do tego dojdzie jeszcze "histereza" podłogi - mimo ,że ciepło już leci w podłogę , to jeszcze przez chwilę temperatura spada i dopiero za jakiś czas zaczyna temperatura iść w górę... To samo w drugą stronę , salus wyłączy , a temperatura przez jakiś czas będzie mimo to szła w górę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greenmack 27.12.2021 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 On ma chyba wybór histerezy , albo +-1 stopien , albo +-0,5 stopnia , więc jeśli to drugie ,to przy 21,5 stopnia powinien włączyć. Do tego dojdzie jeszcze "histereza" podłogi - mimo ,że ciepło już leci w podłogę , to jeszcze przez chwilę temperatura spada i dopiero za jakiś czas zaczyna temperatura iść w górę... To samo w drugą stronę , salus wyłączy , a temperatura przez jakiś czas będzie mimo to szła w górę . niestety jest to minus ogrzewnia podłogowego przy małej mocy PC. Dobrałem PC bardzo zblizoną mocowo do zapotrzebowania domu i niestety bardzo długo sie nagrzewa i powoli podnosi temperature w domu. Byłem przekonany ze ona sama bedzie sie odpowiednio modulowac to temp ustawionej w domu ale niestety trzeba bawic sie krzywą i odpowiednio nisko ją ustawic aby to jako tako działalo bo jak mi sie PC wyłaczy po osiagnieciu zadanej temp to potem zbytnio sie wychładza w domu zanim podłoga znowu odda ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 27.12.2021 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 (edytowane) niestety jest to minus ogrzewnia podłogowego przy małej mocy PC. Dobrałem PC bardzo zblizoną mocowo do zapotrzebowania domu i niestety bardzo długo sie nagrzewa i powoli podnosi temperature w domu. Byłem przekonany ze ona sama bedzie sie odpowiednio modulowac to temp ustawionej w domu ale niestety trzeba bawic sie krzywą i odpowiednio nisko ją ustawic aby to jako tako działalo bo jak mi sie PC wyłaczy po osiagnieciu zadanej temp to potem zbytnio sie wychładza w domu zanim podłoga znowu odda ciepło. Od 5 lat pompa chodzi mi tylko na krzywej -15/29 i +2/ 26 bez żadnych termostatów i nie narzekam. W domu stabilne 23 stopnia. Do grudnia chodziła praktycznie tylko w II taryfie. Od grudnia z uwagi na PV puściłem samopas. Pyrka sobie na 19 - 29 Hz (29 było przy -15) przepływ spadł do 12l/min pobór 0,8-1,2 kWh. Salusa założyłem chyba w drugim roku działania i po 2 miesiącach go wyrzuciłem. Dodam jeszcze że przez ostatnie 7 dni było 28 odszronień czyli średnio 4 na 24h. Edytowane 27 Grudnia 2021 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greenmack 27.12.2021 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 Chyba powoli się przekonuje do puszczenia pompy tylko na krzywej. Przetestuję tego salusa i jak będzie dalej tak źle to chyba pozostaje tylko to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 27.12.2021 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 Od 5 lat pompa chodzi mi tylko na krzywej -15/29 i +2/ 26 bez żadnych termostatów i nie narzekam. W domu stabilne 23 stopnia. Do grudnia chodziła praktycznie tylko w II taryfie. Od grudnia z uwagi na PV puściłem samopas. Pyrka sobie na 19 - 29 Hz (29 było przy -15) przepływ spadł do 12l/min pobór 0,8-1,2 kWh. Salusa założyłem chyba w drugim roku działania i po 2 miesiącach go wyrzuciłem. Dodam jeszcze że przez ostatnie 7 dni było 28 odszronień czyli średnio 4 na 24h. Jak to możliwe że masz tak mało defrostow? Masz dużą pompę dwuwentylatorowa ? U mnie od wczoraj od 13.00 było 32 włączen/ wyłączeń czyli 16 defrostow na 31 godzin. 7kW J jednowentylatorowa. Teraz chodzi na 39hz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 27.12.2021 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 https://naforum.zapodaj.net/bf80d3130d41.png.html Płyta 9kW/TCap Całkiem podobna do mojej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 27.12.2021 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 Jak to możliwe że masz tak mało defrostow? Masz dużą pompę dwuwentylatorowa ? U mnie od wczoraj od 13.00 było 32 włączen/ wyłączeń czyli 16 defrostow na 31 godzin. 7kW J jednowentylatorowa. Teraz chodzi na 39hz. Z tego co pamiętam plusfoto ma starego dobrego T-CAP a 9kW. Mam identyczne spostrzeżenia jak on. Również po roku wyrzuciłem sterownik pokojowy i od tego momentu pompa grzeje tylko na KG 15/32 -15/35,w okienkach taniej taryfy. Defrosty u mnie w takiej temperaturze to rzadkość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 28.12.2021 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Od 5 lat pompa chodzi mi tylko na krzywej -15/29 i +2/ 26 bez żadnych termostatów i nie narzekam. W domu stabilne 23 stopnia. Do grudnia chodziła praktycznie tylko w II taryfie. Od grudnia z uwagi na PV puściłem samopas. Pyrka sobie na 19 - 29 Hz (29 było przy -15) przepływ spadł do 12l/min pobór 0,8-1,2 kWh. Salusa założyłem chyba w drugim roku działania i po 2 miesiącach go wyrzuciłem. Dodam jeszcze że przez ostatnie 7 dni było 28 odszronień czyli średnio 4 na 24h. Ja od poprzedniego sezonu jadę na dwóch "termostatach" ( w zasadzie to jest w domu kilka czujników temperatury różnego rodzaju , na ich podstawie napisane funkcje w node-red , które załączają dwie osobne strefy w pompie ciepła ). Próbowałem na początku ustawić KG , ale jak ustawiłem ją w miarę dobrze i pompa trzymała wodę na odpowiedniej temperaturze i w domu było optymalnie , to znów jakiekolwiek wyłączenia ( np na grzanie CWU) powodowało , że pompa się nie włączała do grzania , tylko temperatura wody musiała spaść (a trwało to długo ,i jak spadła to w domu robiło się odczuwalnie chłodno). Jak podniosłem KG ,żeby pompa się optymalnie załączała , no to grzała wodę za bardzo... Dodatkowo , grzanie na KG powoduje ,że pompa obiegowa pracuje cały czas, więc albo się na to decydujemy ,że pompa zmodulowana pracuje cały czas (są tego wad , ale i zalety), ew ograniczając pracę harmonogramem. W każdym razie mi praca na termostatach najbardziej odpowiada , choć od razu mówię ,że histereza na nich jest tylko +0,1 / - 0,2 , więc "rozpiętość" 0,3 stopnia , a nie jak w Salusie +-0,5stopnia , czyli rozpiętość 1 stopień.... Ta histereza +0,1 / - 0,2 łącznie z bezwładnością budynku i tak daje wahania o rozpiętości 0,7 do 0,8 stopnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 28.12.2021 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 (edytowane) Ja od poprzedniego sezonu jadę na dwóch "termostatach" ( w zasadzie to jest w domu kilka czujników temperatury różnego rodzaju , na ich podstawie napisane funkcje w node-red , które załączają dwie osobne strefy w pompie ciepła ). Próbowałem na początku ustawić KG , ale jak ustawiłem ją w miarę dobrze i pompa trzymała wodę na odpowiedniej temperaturze i w domu było optymalnie , to znów jakiekolwiek wyłączenia ( np na grzanie CWU) powodowało , że pompa się nie włączała do grzania , tylko temperatura wody musiała spaść (a trwało to długo ,i jak spadła to w domu robiło się odczuwalnie chłodno). Jak podniosłem KG ,żeby pompa się optymalnie załączała , no to grzała wodę za bardzo... Dodatkowo , grzanie na KG powoduje ,że pompa obiegowa pracuje cały czas, więc albo się na to decydujemy ,że pompa zmodulowana pracuje cały czas (są tego wad , ale i zalety), ew ograniczając pracę harmonogramem. W każdym razie mi praca na termostatach najbardziej odpowiada , choć od razu mówię ,że histereza na nich jest tylko +0,1 / - 0,2 , więc "rozpiętość" 0,3 stopnia , a nie jak w Salusie +-0,5stopnia , czyli rozpiętość 1 stopień.... Ta histereza +0,1 / - 0,2 łącznie z bezwładnością budynku i tak daje wahania o rozpiętości 0,7 do 0,8 stopnia. Miałem takiego: https://salus-controls.pl/karta-produktu/82/RT510 Z tego co pamiętam plusfoto ma starego dobrego T-CAP a 9kW. Mam identyczne spostrzeżenia jak on. Również po roku wyrzuciłem sterownik pokojowy i od tego momentu pompa grzeje tylko na KG 15/32 -15/35,w okienkach taniej taryfy. Defrosty u mnie w takiej temperaturze to rzadkość. mam T-capa 9kW 3fazy wersja H. Fotkę Andrzej pożyczył ode mnie ale nie mam mu tego za złe:bye: Dodatkowo jakby kogoś to ciekawiło to przynajmniej mój t-cap przy -14 jak i przy +10 mógł pracować z minimalną mocą 2,4 kW obiegówka mogła zejść do 11,8l a sprężarka minimum 19 Hz Edytowane 28 Grudnia 2021 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 28.12.2021 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 (edytowane) To jest niemożliwe ,żeby minimalna moc produkcji 2,4kW była jednakowa przy -14 i przy +10 , musiałyby być inne częstotliwości sprężarki , a te są te same 19Hz...Przy 14 stopniach to będzie ponad 5kW , jak tu : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?53557-POMPA-CIEP%C5%81A-spostrze%C5%BCenia-uwagi&p=8080459#post8080459 Z jednakową mocą 600W poboru prądu ( licznikowo ponad 700W ) to się zgodzę , będzie jednakowa niezależnie od temperatuy , ale COP już silnie od niej zależy , stąd i produkcja musi być różna. Edytowane 28 Grudnia 2021 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 28.12.2021 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 (edytowane) To jest niemożliwe ,żeby minimalna moc produkcji 2,4kW była jednakowa przy -14 i przy +10 , musiałyby być inne częstotliwości sprężarki , a te są te same 19Hz... Przy 14 stopniach to będzie ponad 5kW , jak tu : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?53557-POMPA-CIEP%C5%81A-spostrze%C5%BCenia-uwagi&p=8080459#post8080459 Nigdzie nie napisałem że sprężarka pracowała zarówno przy -14 jak i przy +10 na 19 Hz. Napisałem jedynie że zarówno przy -14 jak i przy +10 mogła pracować z mocą 2,4kW. Jeśli Cię to tak niepokoi to przy -14 i tej mocy częstotliwość była w okolicy 29Hz. A całość wstawiłem bo pojawiały się pytania jak nisko może zmodulować swoją moc T-cap 9 kW 3 fazy. Edytowane 28 Grudnia 2021 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 28.12.2021 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 No to mnie niepokoi , bo ja nawet przy -20 mogłem zejść do 19Hz i pompa mogła tak pracować , więc to wcale nie musi być jej najmniejsza moc. ( ale swoją drogą , przy temperaturach ujemnych minimalna moc przestaje być "interesująca" , a zaczyna być maksymalna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 28.12.2021 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 (edytowane) Z nudów zrobiłem najniższą modulację prze obecych -3 stopniach: Moc generowana soie skakała z 1,4 do 2,0kW , ale widać jak pompa kłamie , bo aktualna moc pobierana wg podlicznika to 849W (razem z dodatkowymi obiegówkami , na które rzeba odjąć z 50W): Aktualna produkcja wg mojego pseudociepłomierza to 2,7kW , a wg pompy mniej , bo 1,4-2,0kW. Edytowane 28 Grudnia 2021 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 28.12.2021 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 No ale COP się prawie zgadza;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 28.12.2021 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 No jak produkcja wskoczyła na 2kW , to wartość COP była 5 , więc trudno powiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 28.12.2021 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Czemu takie wysokie ciśnienie w układzie? W naczyniu przeponowym PC ile masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 28.12.2021 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Gdzie tam jest wysokie ciśnienie? Jest zupełnie normalne i prawidłowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 28.12.2021 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Ciśnienia w naczyniu przeponowym i instalacji powinno się równoważyć i wynosić 1 bar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts