normanp 06.10.2022 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2022 CWU grzało się latem elegancko, nawet za dnia. Też myślałem że będzie problem z utrzymaniem odpowiednio niskiej temperatury na wymienniku aby wyłapywac ciepło ale widocznie nie tylko czujnik temperatury zewnętrznej o tym decyduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 06.10.2022 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2022 Sprężarka się nie włączy , jak czujnik będzie pokazywał 35stopni i więcej , więc skoro teraz masz 25 , to chyba latem bez trudu było te 35:) W każdym razie czujnik jest z tylu w tej czarnej gumowej rurce . Więc skoro czarny to momentalnie od słońca się nagrzewa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
normanp 06.10.2022 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2022 Ale i tak te "problemy" to pikuś do porzedniego ogrzewania - albo sie męczyć grzaniem w kominku albo trzymać za portfel grzać kotłem elektrycznym. Dzięki za wskazówki i rady - jakoś to ogarnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 06.10.2022 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2022 - Mam termostat zamontowany w środku budynku - w salonie - jest to sterownik od PC. Ten termostat jest do niczego, szkoda na niego zdrowia, - Czujnik musze osłonić (tylko jak?) albo zamontowac od północy budynku - aktualnie lekko przez chmury wychodzi słońce i czujnik pokazuje 25 stopni a jest może z 16. Tylko -daszek ciemnego koloru Co nie zmiena faktu że soft w samej pompie zmienia jak chce zadaną wody pomimo że jest na sztywno ustawiona dana wartość. Termostat zewnętrzny podpinany do zacisków H oraz L w jednostce wewnętrznej; - jak jest w mono ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
normanp 06.10.2022 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2022 Termostat zewnętrzny podpinany do zacisków H oraz L w jednostce wewnętrznej; - jak jest w mono ???? W mono jest identycznie, monoblock ma graty z "hydroboxu" w sobie - łącznie z płytą. Wydaje mi się że rozgryzłem sposób działania tej pompy w trybe termostatu: Odpaliłem teraz grzanie, zadana była 35, na termostacie 25 i wygląda to tak: - na termo 24, zadana 25 - grzanie z zadaną 35; - po zakończniu cyklu grzania (sprężarka się wyłączyła bo zadana temp. wody się utrzymywała) na termo wskoczyła temperatura 25 czyli tyle ile ma być; - pompa pomimo 25 na termostacie, grzeje nadal ale aby nie taktować obniża zadaną wody i "obserwuje" temperaturę na termostacie - przypuszczam że jakby nagle spadła to temp. wody by wróciła do zadanej 35, a tak spada, spada, spada aż te 25 będzie na tyle stabilne że się wyłączy. Wniosek? Termostat bez możliwości ustawienia histerezy to lipa a nie termostat - będę walczył z serwisem aby mi pozwolili wpiąć się płytę na zew. termostat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 06.10.2022 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2022 ten termostat w sterowniku ma histeryze 1 stopnia plus próbuje się uczyć za pomocą PID. Słabo mu to wychodzi. Ja się poddałem po 4 dniach. U mnie się nauczył tylko jak nie grzać. Jak wstawiłem sobie sonoffa za termostat to od razu się zrobiło normalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
normanp 06.10.2022 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2022 ten termostat w sterowniku ma histeryze 1 stopnia plus próbuje się uczyć za pomocą PID. Słabo mu to wychodzi. Ja się poddałem po 4 dniach. U mnie się nauczył tylko jak nie grzać. Jak wstawiłem sobie sonoffa za termostat to od razu się zrobiło normalnie. No...i wszystko w temacie Dzięki - wiem że ten termostat to jakaś popierdułka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 07.10.2022 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2022 Witam, moja PC wydaje dziwnie dźwięki na starcie, a czasem nie tylko na starcie. Ktoś wie co to może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 07.10.2022 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2022 Na poprzedniej stronie identyczny wpis : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=8155939&viewfull=1#post8155939 Co to za pompy są ? Która generacja ? Na zewnątrz ( ze sprężarki ) słychać to podobnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 07.10.2022 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2022 Tak widziałem dlatego zaobserwowałem u siebie bo na początku myślałem, że to normalne. Allinone 7kw J. Jak nagrywałem film to akurat na zewnątrz nie słyszałem. Ale kiedyś zdażyło mi się usłyszeć na zewnątrz. Serwisant twierdzi , że to może być pompa w pompie ale nie pokazuje błędu więc on nie przyjedzie sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 07.10.2022 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2022 Że sprężarki nic nie słychać, odnoszę wrażenie, że albo freony albo faktycznie pompa w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 07.10.2022 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2022 (edytowane) Witam, moja PC wydaje dziwnie dźwięki na starcie, a czasem nie tylko na starcie. Ktoś wie co to może być? Generalnie często słychać takie dzwięki (chodzi o syk gazu), ma na to wpływ długość instalacji, ilość kolan, łuków, zmiany wysokości, częstotliwość sprężarki, jednak trochę gazu musi się przez tą miedź przemieścić, rurki z wodą jak puszczasz wodę też nie są bezgłośne Ten drugi dżwięk, buczenie, wygląda na pompę obiegową, spróbuj wysterować samą pompę, czy będzie też to buczenie, ona ma też płynną regulację i może w pewnych warunkach wydaje taki dźwięki Edytowane 7 Października 2022 przez 1igor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 07.10.2022 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2022 Mam pytanie do osób, które posiadają pompę + PV które pokrywa całe roczne zużycie energii. Będzie to mój pierwszy sezon grzewczy z PV i zastanawiam się czy ruszać coś z harmonogramem czy zostawić jak było. A było tak że mam taryfę G13 i grzałem cwu cała dobę samopas, a CO w najtańszej taryfie, czyli 21-7 i 13-16. Używam KW która zapewnia 23,5 stopni cały czas. Teraz się zastanawiam czy jest sens w ogóle ustawiać harmonogram, czy np ustawić go bardziej w ciągu dnia gdzie są wyższe temperatury? Czy zostawić tak jak jest skoro działało przez lata i KW dobrze dobrana ?Jestem ciekaw waszych doświadczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 07.10.2022 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2022 Jeżeli Pv pokrywa całe zapotrzebowanie to nic nie musisz zmieniać, ale jak CI zabraknie to zapłacisz po najwyższej stawce. W g13 w szczycie PV mają znikomą produkcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.10.2022 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2022 Mam pytanie do osób, które posiadają pompę + PV które pokrywa całe roczne zużycie energii PV masz rozliczane na nowych, czy na starych zasadach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 08.10.2022 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2022 I jeszcze jest ważny dystrybutor,czyli jaki Zaklad Energetyczny,bo np. w PGE zgromadzone kWh przechodza pomiędzy taryfami (czyli jeśli by zostało coś w taryfie dziennej to przechodzi do nocnej jeśli tam brakuje do rozliczenia , i odwrotnie ), a np. w Tauronie nic nie przechodzi.Ja mam G12W w PGE i staram się wszystko ustawiać latem tak ,żeby na pierwszym miejscu byla autokonsumpcja ,a jak już się nie da ,to żeby to było w taryfie nocnej (zima produkcji jest i tak tyle co kot naplakal) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 08.10.2022 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2022 (edytowane) Mam Taurona i rozliczam sie według starych zasad. Z tego co mowisz MiG25 w tauronie to rozliczenie jest niekorzystne. Teraz tak patrze na produkcje i konsumpcje i wyglada to tak Konsumpcja za ostatnie 3 lata srednie wartosci:T1 szczyt przedpołudniowy: okolo 25%T2 szczyt popoludniowy 5%T3 reszta doby 70% Produkcja od konca lutego gdzie zamonotwałem PV wyglada natomiast tak:T1: 50%T3: 50%w T2 prawie wcale. I teraz rozumiem, ze jak przyjdzie rozliczenie to wyjdzie cos takiego:T1 - pełne pokrycie tych 25% i kolejne 25% produkcji pojdzie do kosza?T2 - bede miał dopłate za całość zuzytej energi ?T3- 50% zostanie zbilansowane a 20% bede miał dopłate ? Jesli tak to działa to nie ma chyba co sie zastanawiać i przejść na G11. Pytanie jak bedzie wygladać rozliczenie jak przejde od razu ? Jak oni to policzą to pewnie tylko oni beda wiedzieć. @MiG25 czy moje rozumienie jest poprawne ? Pozdro Edytowane 8 Października 2022 przez Kriss7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 08.10.2022 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2022 (edytowane) Tauron na starych zasadach rozliczy niezależnie od taryf i to co ewentualnie zostanie zapłacisz w rozbiciu na profil zużycia w taryfach. Edit: https://simplic.pl/grupy-taryfowe-ktora-oplaca-sie-najbardziej/ Edytowane 8 Października 2022 przez adkwapniewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 08.10.2022 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2022 Jestem pewny ,że ktoś tak pisał , że Tauron pomiędzy taryfami nie "przekazuje" produkcji ( na starych zasadach), no ale ja Tauronu nie mam i potwierdzić tego nie mam jak. Jak przekazuje , to nie było tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 08.10.2022 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2022 Ok dzięki za wyjaśnienia. Czekam na rozliczenie i zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts