Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

- Mam termostat zamontowany w środku budynku - w salonie - jest to sterownik od PC.

Ten termostat jest do niczego, szkoda na niego zdrowia,

- Czujnik musze osłonić (tylko jak?) albo zamontowac od północy budynku - aktualnie lekko przez chmury wychodzi słońce i czujnik pokazuje 25 stopni a jest może z 16.

5ac87f5bfc48.png

Tylko -daszek ciemnego koloru

Co nie zmiena faktu że soft w samej pompie zmienia jak chce zadaną wody pomimo że jest na sztywno ustawiona dana wartość.

Termostat zewnętrzny podpinany do zacisków H oraz L w jednostce wewnętrznej;

- jak jest w mono ????

Termostat zewnętrzny podpinany do zacisków H oraz L w jednostce wewnętrznej;

- jak jest w mono ????

W mono jest identycznie, monoblock ma graty z "hydroboxu" w sobie - łącznie z płytą.

Wydaje mi się że rozgryzłem sposób działania tej pompy w trybe termostatu: Odpaliłem teraz grzanie, zadana była 35, na termostacie 25 i wygląda to tak:

- na termo 24, zadana 25 - grzanie z zadaną 35;

- po zakończniu cyklu grzania (sprężarka się wyłączyła bo zadana temp. wody się utrzymywała) na termo wskoczyła temperatura 25 czyli tyle ile ma być;

- pompa pomimo 25 na termostacie, grzeje nadal ale aby nie taktować obniża zadaną wody i "obserwuje" temperaturę na termostacie - przypuszczam że jakby nagle spadła to temp. wody by wróciła do zadanej 35, a tak spada, spada, spada aż te 25 będzie na tyle stabilne że się wyłączy.

Wniosek? Termostat bez możliwości ustawienia histerezy to lipa a nie termostat - będę walczył z serwisem aby mi pozwolili wpiąć się płytę na zew. termostat.

ten termostat w sterowniku ma histeryze 1 stopnia plus próbuje się uczyć za pomocą PID. Słabo mu to wychodzi. Ja się poddałem po 4 dniach. U mnie się nauczył tylko jak nie grzać. Jak wstawiłem sobie sonoffa za termostat to od razu się zrobiło normalnie.

No...i wszystko w temacie :) Dzięki - wiem że ten termostat to jakaś popierdułka

Tak widziałem dlatego zaobserwowałem u siebie bo na początku myślałem, że to normalne. Allinone 7kw J. Jak nagrywałem film to akurat na zewnątrz nie słyszałem. Ale kiedyś zdażyło mi się usłyszeć na zewnątrz.

Serwisant twierdzi , że to może być pompa w pompie ale nie pokazuje błędu więc on nie przyjedzie sprawdzić.

Witam, moja PC wydaje dziwnie dźwięki na starcie, a czasem nie tylko na starcie. Ktoś wie co to może być?

Generalnie często słychać takie dzwięki (chodzi o syk gazu), ma na to wpływ długość instalacji, ilość kolan, łuków, zmiany wysokości, częstotliwość sprężarki, jednak trochę gazu musi się przez tą miedź przemieścić, rurki z wodą jak puszczasz wodę też nie są bezgłośne

Ten drugi dżwięk, buczenie, wygląda na pompę obiegową, spróbuj wysterować samą pompę, czy będzie też to buczenie, ona ma też płynną regulację i może w pewnych warunkach wydaje taki dźwięki

Edytowane przez 1igor1

Mam pytanie do osób, które posiadają pompę + PV które pokrywa całe roczne zużycie energii.

Będzie to mój pierwszy sezon grzewczy z PV i zastanawiam się czy ruszać coś z harmonogramem czy zostawić jak było.

A było tak że mam taryfę G13 i grzałem cwu cała dobę samopas, a CO w najtańszej taryfie, czyli 21-7 i 13-16. Używam KW która zapewnia 23,5 stopni cały czas.

Teraz się zastanawiam czy jest sens w ogóle ustawiać harmonogram, czy np ustawić go bardziej w ciągu dnia gdzie są wyższe temperatury? Czy zostawić tak jak jest skoro działało przez lata i KW dobrze dobrana ?

Jestem ciekaw waszych doświadczeń.

I jeszcze jest ważny dystrybutor,czyli jaki Zaklad Energetyczny,bo np. w PGE zgromadzone kWh przechodza pomiędzy taryfami (czyli jeśli by zostało coś w taryfie dziennej to przechodzi do nocnej jeśli tam brakuje do rozliczenia , i odwrotnie ), a np. w Tauronie nic nie przechodzi.

Ja mam G12W w PGE i staram się wszystko ustawiać latem tak ,żeby na pierwszym miejscu byla autokonsumpcja ,a jak już się nie da ,to żeby to było w taryfie nocnej (zima produkcji jest i tak tyle co kot naplakal)

Mam Taurona i rozliczam sie według starych zasad.

Z tego co mowisz MiG25 w tauronie to rozliczenie jest niekorzystne. Teraz tak patrze na produkcje i konsumpcje i wyglada to tak

Konsumpcja za ostatnie 3 lata srednie wartosci:

T1 szczyt przedpołudniowy: okolo 25%

T2 szczyt popoludniowy 5%

T3 reszta doby 70%

Produkcja od konca lutego gdzie zamonotwałem PV wyglada natomiast tak:

T1: 50%

T3: 50%

w T2 prawie wcale.

I teraz rozumiem, ze jak przyjdzie rozliczenie to wyjdzie cos takiego:

T1 - pełne pokrycie tych 25% i kolejne 25% produkcji pojdzie do kosza?

T2 - bede miał dopłate za całość zuzytej energi ?

T3- 50% zostanie zbilansowane a 20% bede miał dopłate ?

Jesli tak to działa to nie ma chyba co sie zastanawiać i przejść na G11. Pytanie jak bedzie wygladać rozliczenie jak przejde od razu ? Jak oni to policzą to pewnie tylko oni beda wiedzieć.

@MiG25 czy moje rozumienie jest poprawne ?

Pozdro

Edytowane przez Kriss7