Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Nie , tu chodzi o temperaturę 18 stopni ale wody w ukladzie i grzalki w ednostce wewnętrznej , więc na dworze mozesz miec i -20 ale woda kotłowa jak spadnie do 18 stopni w jednowentylatorowej i 10 stopni w dwuwentylatorowej to wyskoczy błąd H75.

Cos jak ssanie ,to jest grzałka na sprężarce ,która się włącza jak pamiętam w okolicach 3 stopni jak sprężarka nie pracuje (tylko ona jest nieporównywalnie mniejsza , ta do wody w kW , a ta na sprężarce ma paredziesiąt W).

Czyli w przypadku monobloka ;

- załączają się na starcie obie grzałki w tym przypadku

O Andrzej w końcu konkretna rada. I w pełni się z nią zgadzam. Natomiast nie wszystkich stać by od razu wymienić wszystkie grzejniki na dużo większe czy też na klimakonwektory. U mnie będzie to następowało stopniowo w miarę możliwości finansowych. Póki co życie zmusza mnie do pudrowana czyli minimalizowana niedoskonałości obecnego stanu.

Inna sprawa to kwestia tej delty. Zastanawia mnie dlaczego dla podłogówki zalecają 5 a dla grzejników 8. Może władnie że względu że mam system mieszany i dwa obiegi to taka delta 6 jest dla mojego systemu optymalna( z góry przepraszam jak gadam glupoty)

O Andrzej w końcu konkretna rada. I w pełni się z nią zgadzam.

Co Ty gadasz???

Zobacz zalecenia z 11.02.2022 r ;https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=8120843#post8120843

Jeżeli po 50% podłogówka i grzejniki, to bufor jest zbyteczny;

- bo tą rolę spełnia podłogówka,

Można iść w kierunku zwiększania mocy grzejników aby puścić na nie czynnik o takiej samej temperaturze co w podłogówkę

Przy takiej mocy cieplnej - brałbym TCap

Nie wiem skąd ta agresja? Konkrety mówię odnośnie stanu aktualnego a nie ,,przed". A co do stanu przed. To na miejscu u mnie z naciskiem słowa ,,na miejscu" czyli tych co ostatecznie brałem pod uwagę było u mnie 5 oficjalnych instalatorów Panasonic. Wszyscy rozwiązania z buforem(różne wielkości)itd proponowali identyczne. Jedynie czym się różniły to samą pompą. Jeden proponował J, jeden T- cap pozostali HP 3fazy. Czy wybrałem źle powiem ci po sezonie grzewczym. Na chwilę obecną próbuje dobrać optymalne ustawienia

Czyli w przypadku monobloka ;

- załączają się na starcie obie grzałki w tym przypadku

Nie , grzałka od wody normalnie włącza się jak temperatura wody spadnie poniżej 23 ( w jedn. jednowentylatorowych) , a jak spadnie poniżej 18 to wyrzuci błąd H75 ( dla kolegi niedowiarka nieczytającego serwisówek , jest to opisane w serwisówce :

Backup heater (Use/Do not use Backup heater)

NOTE)  It is different from to use/not to use backup heater
set by client. When this setting is used, heater
power on due to protection against frost will
be disabled. (Please use this setting when it is
required by utility company.)
By using this setting, it cannot defrost due to low
Heating's setting temp and operation may stop
(H75)
Please set under the responsibility of installer.
When it stops frequently, it may be due to
insufficient circulation flow rate, setting temp of
heating is too low etc.

Jak wylaczysz w opcjach serwisowych grzalkę , no to się po prostu nie włączy przy tych 23 , ale jak osiągnie 18 to wyrzuci błąd.

A grzałka na sprężarce to niezależny twór , wg serwisówki :

13.1.7 Crank Case Heater Control 
 Purpose: 
- For compressor protection during low outdoor ambient operation (during heating low temperature operation). 
 Control content: 
a. Trigger heater START condition 
o When the outdoor air temperature is below than 5°C, and discharge temperature is 11°C or below. 
b. Resetting heater STOP condition 
1. When the outdoor air temperature exceeds entry condition (2°C) 
2. When the discharge temperature exceeds entry condition (5°C) 

Czyli w skrócie załącza się jak jest poniżej 5 stopni na zewnątrz i wyłacza się jak jest powyżej 2 stopnie :)

No i zależy jeszcze od discharge tem ( nie wiem jak to się na polski tłumaczy ).

No i jedna uwaga , tej grzałki sprężarki już w J nie ma (ciekawe czy z oszczędności , czy też na prawdę niepotrzebna).

Nie wiem skąd ta agresja? Konkrety mówię odnośnie stanu aktualnego a nie ,,przed". A co do stanu przed. To na miejscu u mnie z naciskiem słowa ,,na miejscu" czyli tych co ostatecznie brałem pod uwagę było u mnie 5 oficjalnych instalatorów Panasonic. Wszyscy rozwiązania z buforem(różne wielkości)itd proponowali identyczne. Jedynie czym się różniły to samą pompą. Jeden proponował J, jeden T- cap pozostali HP 3fazy. Czy wybrałem źle powiem ci po sezonie grzewczym. Na chwilę obecną próbuje dobrać optymalne ustawienia

Jak widzisz na załączonym przykładzie serwisanci proponują to ,co z czym jest później najmniej problemów ( a tłumaczą to troską o bezawaryjną pracę).

Po co miałby Ci serwisant liczyć zład i ryzykować ,że będzie za mały , od razu dla pewności da bufor ( i sobie odpowiednio za niego policzy).

Po co ma ryzykować z wyłączaniem grzałek , itd....

Magik Cz-wa

Wszelkie Twoje zabiegi bez zwiększenia mocy cieplnej odbiorników ;

- to jest pudrowanie syfu - analogicznie jak robią to orły z PiS

Błędne rozumowanie techniczne i niepotrzebne mieszanie polityki do dyskusji technicznej.

Mocniejszy grzejnik = większy grzejnik, tylko że by za tym poszło zwiększenie zładu wody, to musiałyby to być grzejniki żeliwne.

Przy grzejnikach żeliwnych większe grzejniki może by zwiększyły przy okazji zład wody ok. 5%.

Ale przy większych grzejnikach aluminiowych czy płytowych - to zład wody wzrośnie o ile ? o 0,5% ?

Natomiast w parze ze zwiększeniem mocy grzejników pójdzie obniżenie temp. wody by nie przegrzewać budynku.

Kompresor niższą temp. docelową wody osiągnie w krótszym czasie, to bez zwiększenia zładu wody wzrośnie częstotliwość taktowania (zamiast spaść).

...

Inna sprawa to kwestia tej delty. Zastanawia mnie dlaczego dla podłogówki zalecają 5 a dla grzejników 8. Może władnie że względu że mam system mieszany i dwa obiegi to taka delta 6 jest dla mojego systemu optymalna( z góry przepraszam jak gadam glupoty)

Dwa obiegi ? - PC pracuje w dwóch strefach?

Nie wiem jak konkretnie PC steruje dwiema strefami, ale tu może faktycznie rozbudowa grzejników i puszczenie takiej samej temp. wody (w połączeniu z przełączeniem PC w 1 strefę) pomóc we zmniejszeniu taktowania.

Bo na logikę PC przy dwóch strefach pracuje na dwóch różnych temp. wody. Możliwe, że zmiana strefy nie przechodzi płynnie a kompresor jest zatrzymywany - podobnie jak przy przełączeniu między grzaniem CO a grzaniem CWU.

U mnie przy przełączaniu z CO na CWU kontrolka pracy PC gaśnie na może 10 sekund, nie miałem okazji sprawdzić czy łączy się to z zatrzymaniem kompresora.

Ale gdyby kompresor został zatrzymany to PC liczące starty kompresora mogą doliczać to do stanu licznika włączeń. Wtedy przy instalacji dwustrefowej może wskaźnik licznika szybciej rosnąć.

Tylko że takie starty, podobnie jak starty kompresora przy defroście - nie powinny mieć wpływu na kondycję kompresora.

Mam tu na myśli sytuację, gdy kompresor dłużej niepracuje to spływa z części pracujących olej, przy krótkich przerwach film olejowy (jak i temp. kompresora) powinny się utrzymać, czyli nie powinno to wpływać na zużycie kompresora.

Edytowane przez Marco36

...

No i jedna uwaga , tej grzałki sprężarki już w J nie ma (ciekawe czy z oszczędności , czy też na prawdę niepotrzebna).

Może to wynikać z innej technologii.

kiedyś czytałem, że można kompresor rozgrzewać grzałką, ale są też modele co stosują do wstępnego rozgrzania jakieś przeciwprądy.

Musiałbym poszukać, ale chyba było to jakieś dodatkowe uzwojenie.

To była kwestia zasilania sprężarki napięciem stałym ( albo bardzo niską częstotliwością) , przez co uzwojenie sprężarki się grzało ,ale sama sprężarka się nie kręciła. Po prostu inwerter musi mieć taką funkcję .

Tak było/jest np. w Daikinach.

Może to też wynikać z samego czynnika R32 ,

Ale jeśli by coś było , to by w serwisówce o tm napisali.

Ale ktoś , kto ma J , może się przyjrzeć , czy przy 0 na dworze i długo nie pracującej sprężarce( discharge temp mniejsze od 10) , ma wyższy pobór mocy .

Bo u mnie to widać ,że jest jakieś 30W wiięcej.

Edytowane przez MiG25

Błędne rozumowanie techniczne i niepotrzebne mieszanie polityki do dyskusji technicznej.

Mocniejszy grzejnik = większy grzejnik, tylko że by za tym poszło zwiększenie zładu wody, to musiałyby to być grzejniki żeliwne.

Przy grzejnikach żeliwnych większe grzejniki może by zwiększyły przy okazji zład wody ok. 5%.

Ale przy większych grzejnikach aluminiowych czy płytowych - to zład wody wzrośnie o ile ? o 0,5% ?

Natomiast w parze ze zwiększeniem mocy grzejników pójdzie obniżenie temp. wody by nie przegrzewać budynku.

Kompresor niższą temp. docelową wody osiągnie w krótszym czasie, to bez zwiększenia zładu wody wzrośnie częstotliwość taktowania (zamiast spaść).

Dwa obiegi ? - PC pracuje w dwóch strefach?

Nie wiem jak konkretnie PC steruje dwiema strefami, ale tu może faktycznie rozbudowa grzejników i puszczenie takiej samej temp. wody (w połączeniu z przełączeniem PC w 1 strefę) pomóc we zmniejszeniu taktowania.

Bo na logikę PC przy dwóch strefach pracuje na dwóch różnych temp. wody. Możliwe, że zmiana strefy nie przechodzi płynnie a kompresor jest zatrzymywany - podobnie jak przy przełączeniu między grzaniem CO a grzaniem CWU.

U mnie przy przełączaniu z CO na CWU kontrolka pracy PC gaśnie na może 10 sekund, nie miałem okazji sprawdzić czy łączy się to z zatrzymaniem kompresora.

Ale gdyby kompresor został zatrzymany to PC liczące starty kompresora mogą doliczać to do stanu licznika włączeń. Wtedy przy instalacji dwustrefowej może wskaźnik licznika szybciej rosnąć.

Tylko że takie starty, podobnie jak starty kompresora przy defroście - nie powinny mieć wpływu na kondycję kompresora.

Mam tu na myśli sytuację, gdy kompresor dłużej niepracuje to spływa z części pracujących olej, przy krótkich przerwach film olejowy (jaki temp. kompresora) powinny się utrzymać, czyli nie powinno to wpływać na zużycie kompresora.

Dokładniej , to ciągle pracuje na jednej , tej wyższej ,natomiast używa zaworu mieszającego do obniżenia temperatury na tej strefie z niższą.

a mam dwie strefy z dwoma podłogówkami ( parter i piętro ) , no i tych zaworów mieszających nie mam. ( bo temperatura zasilania i tak jest praktycznie ta sama).

Marco36. Tak dwie strefy jedna to grzejniki druga podłogówka. Dwie krzywe grzewcze jedna dla grzejników jedna dla podłogówki. Myślę że z tymi grzejnikami u mnie nie jest tak źle skoro dla krzywej na grzejnikach -15/42 +15/30 w pomieszczeniach z grzejnikami jest przy -3 23 stopnie i tą krzywą spróbuję jeszcze obniżyć by osiągnąć max 22 stopnie w tych pomieszczeniach. Ma chwilę obecną mam średnio 0,6 - 0,7 włączeń na godzinę. Więc tu chyba o taktowaniu nie ma mowy? Będę czynił dalsze obserwacje i zobaczymy czy mam syf kiłę i mogiłę jak to Andrzej podsumował czy może nie jest tak źle;) Edytowane przez Magik Cz-wa
Pomyłka w dzieleniu;)

Syf kiła to jest tylko wtedy , jak działa sama strefa z grzejnikami ( bo raz ,że pompa przewymiarowana bo liczona na cały dom - dwie strefy, a dwa ,że to grzejniki czyli jak nie są "ogromne" to szybko się nagrzewają i pompa się wyłącza).

Żeby zmniejszyć aktowanie to trzeba wymyśleć to w taki sposób ,żeby grzejniki nigdy bez podłogówki nie chodziły.

Nie, grzałka od wody normalnie włącza się jak temperatura wody spadnie poniżej 23 ( w jedn. jednowentylatorowych) , a jak spadnie poniżej 18 to wyrzuci błąd H75 ( dla kolegi niedowiarka nieczytającego serwisówek , jest to opisane w serwisówce :

W skrócie grzałka w sprężarce załącza się jak jest poniżej 5 stopni na zewnątrz i wyłacza się jak jest powyżej 2 stopnie :)

No i zależy jeszcze od discharge tem ( nie wiem jak to się na polski tłumaczy ).

13.1.7 Sterowanie grzałką skrzyni korbowej - tłumacz Google

 Cel:

- Do ochrony sprężarki podczas pracy w niskich temperaturach zewnętrznych (podczas grzania w niskiej temperaturze).

 Treść kontrolna:

a. Warunek uruchomienia grzałki wyzwalającej

- Gdy temperatura powietrza na zewnątrz jest niższa niż 5°C, a temperatura wylotu wynosi 11°C lub mniej.

b. Resetowanie warunku STOP nagrzewnicy

1. Gdy temperatura powietrza na zewnątrz przekracza warunki wejściowe (2°C)

2. Gdy temperatura tłoczenia przekracza warunki wejściowe (5°C)

Jedynie taki ,że jak sprężarka działa to Discharge temp. jest zawsze większe od tych 11 stopni, ( więc się wyłączy) Do tego czas stygnięcia po pracy też paredziesiąt minut. Więc z jednej strony możemy wydłużać maksymalnie czas sprężarki , a z drugiej strony to tylko ok 30W...

EDIT: Na pewno też możemy wyłączyć pomipie zasilanie :) W sensie odłączyć dopływ prądu , bo yłączenie do sdandby nic nie da. A to już jest realny wpływ

Edytowane przez MiG25

A jak sterujesz strefami ?

Dla strefy drugiej z grzejnikami masz termistor , a dla podłogówki ?

Sterujesz nimi niezależnie , więc na pewno jednoczesnie sie nie wlaczaja i nie wylaczają...

Krzywymi grzewczymi steruję. Mam tez dla strefy z podłogówką termistor ale go w tej chwili nie używam.

Z tego co zaobserwowałem to właśnie startują i wyłączają się razem(widzę to po pompkach obiegowych i ich włączaniu i wyłączaniu się). Gdybym uruchomił ten termistor na podłogówce to pewnie gdyby przekroczyło zadaną temperaturę w pomieszczeniu to zapewne działała by tylko strefa z grzejnikami a podłogówkę by wyłączyło