Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Jak pokrywa Ci z zapasem cala konsumpcję (i z uwzględnieniem 80%) to jasne ,że nie ma co się ograniczać.

Jeśli jest na styk,to teoretycznie mniej zapłacisz jak zużywasz prad w drugiej taryfie (jakby go nie starczyło z nadprodukcji i trzebaby go kupic).

W PGE nadprodukcja przechodzi pomiędzy taryfami ,ale w Tauronie jak jest proporcja to nie wiem, czy nie może tak wyjść, ze w T1 nie ma nadprodukcji i płacisz za kWh ,a w T2 jeszcze nadprodukcja zostaje w magazynie...

wygląda to tak ze produkcji nie rozgraniczają na taryfy tylko jako całość a rodzielają dopiero jak trzeba ew dopłacić

Prowadze plik i za zeszły rok wyszło (przy 80%) ze oddałem

4500kwh w 1T

3100kwh w 2t

przy zużyciu

1800 w 1T

5500 w 2T

suma sumarów wyszło coś koło 500kWh ze przeszło na kolejny rok

Pytanie odnośnie Service Cloud - od jakiegoś czasu (kilka dni może dłużej) występuje u mnie lag w prezentacji danych, tzn wykresy mogę sobie obejżeć z przed ~12h, nieważne czy w trybie statystyki czy zapisu danych. To serwery Panasonica nie wyrabiają w sezonie jak wszystkie PC pracują ?? Czy też jakiś chwilowy lag ??

Zmieniłem odrobinę nastawę krzywej i chciałem na bieżąco popatrzeć a tu taki zonk.

U mnie to samo.

Generalnie tak ,przeplyw sam się dostosuje ,żeby zadana moc osiagac.

Trzeba tylko zwrócić uwagę na krzywa /temperature docelowa,bo ona będzie "przesunięta" o ta różnicę w delcie.

Co znaczy generalnie tak? Jak zmniejszę deltę to przepływ sam wzrośnie i odwrotnie?

Czyli zmiana delty ma wpływ na krzywą grzewczą?

Co znaczy generalnie tak? Jak zmniejszę deltę to przepływ sam wzrośnie i odwrotnie?

Czyli zmiana delty ma wpływ na krzywą grzewczą?

Tak,przeplyw wzrośnie jak zmniejszysz delete i odwrotnie.

Ponieważ delta to różnica temperatury wchodzącej i wychodzącej z pompy ,to zmieniając delete, może zmienić Ci się temperatura wody wychodzącej,o ile wchodzaca się nie zmieni. A jak zmieni Ci się wychodzaca ,to i trzeba zkorygowac krzywa ...

Witam wszystkich,

u mnie też wczoraj zamontowana Aquarea J 7Kw. Mam ją z buforem 50l.

Jednak martwi mnie czy nie jest to źle podłączone.

Z bufora idzie woda przez zawór na instalacje / CWU ale powroty z instalacji i CWU są spięte razem przed buforem i trafiają razem do bufora.

Czy ten powrót z instalacji nie będzie podbierał wody z powrotu zbiornika CWU ?

Wg mnie powinno chyba być tak że powrót z instalacji trafia na bufor, a powrót z CWU bezpośrednio na pompę.

Co wy na to?

Z bufora idzie woda przez zawór na instalacje / CWU ale powroty z instalacji i CWU są spięte razem przed buforem i trafiają razem do bufora

Wg mnie powinno chyba być tak że powrót z instalacji trafia na bufor, a powrót z CWU bezpośrednio na pompę.

Powinno być tak; str;55

https://docplayer.pl/61010226-Pompy-ciepla-aquarea-nowa-generacja-h.html

Witam wszystkich,

Z bufora idzie woda przez zawór na instalacje / CWU ale powroty z instalacji i CWU są spięte razem przed buforem i trafiają razem do bufora.

Co wy na to?

Powinno być tak jak piszesz , CWU przed buforem , czyli podczas grzania CWU grzeje tylko zbiornik , bez bufora.

Edytowane przez MiG25

Witam wszystkich,

Co wy na to?

Mamy chyba takie same pompy. Nagraj filmik, albo zdjęcia i pokaż jak Ci to zamontowano. Łatwiej rozwiejemy Twoje wątpliwości. Szkoda czasu na zgadywanie.

instalacja.jpg

Jak widać na CWU idzie górą przez zawór i tu jest ok. Powrót natomiast jest złączony z powrotem z instalacji CO (żółtym kołkiem zaznaczony trójnik) i to idzie na bufor i dopiero z bufora na pompe.

Bufor będzie pewnie ciągle ciepły od powrotu ze zbiornika CWU. Dobrze myślę?

Edytowane przez art-e

Takie pytanie techniczne. Jest konieczność montażu czujnika zaniku faz i zmiany ich kolejności wraz ze stycznikiem? ( T-cap 3 f 9kW). Jak ten t-cap radzi sobie w przypadku zaniku jednej lub dwóch faz , ewentualnie co będzie gdyby jakimś cudem fazy się zamieniły? Nic się nie uszkodzi? Bo jeżeli jest ryzyko uszkodzenia sprzętu w w/w sytuacjach, to dołożę zabezpieczenie. No chyba , że pompa sama się obroni w takich przypadkach , to nie będę przedobrzał.

[ATTACH=CONFIG]462061[/ATTACH]

Jak widać na CWU idzie górą przez zawór i tu jest ok. Powrót natomiast jest złączony z powrotem z instalacji CO (żółtym kołkiem zaznaczony trójnik) i to idzie na bufor i dopiero z bufora na pompe.

Bufor będzie pewnie ciągle ciepły od powrotu ze zbiornika CWU. Dobrze myślę?

Wszystko jest ok. Zawór 3d masz na wyjściu i on rozdziela albo na bufor albo na CO. Powrót z bufora (CO) i z wężownicy zbiornika CWU masz spięty razem, następnie filtr i wejścia do pompy.

Zrób jeszcze zdjęcie od dołu bufora to będziemy mieli wtedy 100% pewności.

Działa Ci to wszystko? Jak tak, to nie martw się, bo nie ma czym.

Edytowane przez bocian_koh

Wszystko jest ok. Zawór 3d masz na wyjściu i on rozdziela albo na bufor albo na CO. Powrót z bufora (CO) i z wężownicy zbiornika CWU masz spięty razem, następnie filtr i wejścia do pompy.

Zrób jeszcze zdjęcie od dołu bufora to będziemy mieli wtedy 100% pewności.

Działa Ci to wszystko? Jak tak nie martw się, bo nie ma czym.

Nie mam spietego powrotu bufora i wezownicy cwu.

Mam spiety powrót CO i Cwu jeszcze przed buforem. Od tego trójnika dopiero idzie na bufor i dalej na pompę.

A zaczalem się nad tym zastanawiać gdyż przed uruchomieniem pompy zagrzalismy zbiornik Cwu grzałką. Po uruchomieniu pompy powinna zapitalac ostro bo ma caly dom do zagrzania, a tam temp powrotu jest bliska zasilania i trochę pokrecila i stanęła. Dlatego szukam co jej tak podniosło temp powrotu. Na schematach w sieci jest właśnie spiety powrót bufora z CWU

Nie mam spietego powrotu bufora i wezownicy cwu.

Mam spiety powrót CO i Cwu jeszcze przed buforem. Od tego trójnika dopiero idzie na bufor i dalej na pompę.

No to nie masz zbyt dobrze.Bez sensu grzać bufor do wysokich temperatur jakie są przy podgrzewaniu CWU. A już poza sezonem grzewczym bezsens podwójny.

Dodatkowo Panasonic wysterowuje się chyba temperaturą powrotu więc po przełączeniu z CWU na CO będzie "oszukiwany" przez czujnik temperatury powrotu.