uciu 09.11.2022 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2022 Jak pokrywa Ci z zapasem cala konsumpcję (i z uwzględnieniem 80%) to jasne ,że nie ma co się ograniczać. Jeśli jest na styk,to teoretycznie mniej zapłacisz jak zużywasz prad w drugiej taryfie (jakby go nie starczyło z nadprodukcji i trzebaby go kupic). W PGE nadprodukcja przechodzi pomiędzy taryfami ,ale w Tauronie jak jest proporcja to nie wiem, czy nie może tak wyjść, ze w T1 nie ma nadprodukcji i płacisz za kWh ,a w T2 jeszcze nadprodukcja zostaje w magazynie... wygląda to tak ze produkcji nie rozgraniczają na taryfy tylko jako całość a rodzielają dopiero jak trzeba ew dopłacić Prowadze plik i za zeszły rok wyszło (przy 80%) ze oddałem 4500kwh w 1T 3100kwh w 2t przy zużyciu 1800 w 1T 5500 w 2T suma sumarów wyszło coś koło 500kWh ze przeszło na kolejny rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 09.11.2022 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2022 Pytanie odnośnie Service Cloud - od jakiegoś czasu (kilka dni może dłużej) występuje u mnie lag w prezentacji danych, tzn wykresy mogę sobie obejżeć z przed ~12h, nieważne czy w trybie statystyki czy zapisu danych. To serwery Panasonica nie wyrabiają w sezonie jak wszystkie PC pracują ?? Czy też jakiś chwilowy lag ?? Zmieniłem odrobinę nastawę krzywej i chciałem na bieżąco popatrzeć a tu taki zonk. U mnie to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 09.11.2022 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2022 Bo niska delta to większy przepływ , co w grzejnikach od razu słychać ( oczywiście wszystko zależy od instalacji , może u Ciebie być ok). Czy zmieniając samą deltę, przepływ sam się dostosuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 09.11.2022 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2022 Generalnie tak ,przeplyw sam się dostosuje ,żeby zadana moc osiagac.Trzeba tylko zwrócić uwagę na krzywa /temperature docelowa,bo ona będzie "przesunięta" o ta różnicę w delcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 09.11.2022 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2022 Generalnie tak ,przeplyw sam się dostosuje ,żeby zadana moc osiagac. Trzeba tylko zwrócić uwagę na krzywa /temperature docelowa,bo ona będzie "przesunięta" o ta różnicę w delcie. Co znaczy generalnie tak? Jak zmniejszę deltę to przepływ sam wzrośnie i odwrotnie? Czyli zmiana delty ma wpływ na krzywą grzewczą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.gwozdz 09.11.2022 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2022 U mnie to samo. ha u mnie już jest OK, chyba Panasonic śledzi ten wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 09.11.2022 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2022 Co znaczy generalnie tak? Jak zmniejszę deltę to przepływ sam wzrośnie i odwrotnie? Czyli zmiana delty ma wpływ na krzywą grzewczą? Tak,przeplyw wzrośnie jak zmniejszysz delete i odwrotnie. Ponieważ delta to różnica temperatury wchodzącej i wychodzącej z pompy ,to zmieniając delete, może zmienić Ci się temperatura wody wychodzącej,o ile wchodzaca się nie zmieni. A jak zmieni Ci się wychodzaca ,to i trzeba zkorygowac krzywa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 10.11.2022 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 Witam wszystkich, u mnie też wczoraj zamontowana Aquarea J 7Kw. Mam ją z buforem 50l. Jednak martwi mnie czy nie jest to źle podłączone. Z bufora idzie woda przez zawór na instalacje / CWU ale powroty z instalacji i CWU są spięte razem przed buforem i trafiają razem do bufora.Czy ten powrót z instalacji nie będzie podbierał wody z powrotu zbiornika CWU ? Wg mnie powinno chyba być tak że powrót z instalacji trafia na bufor, a powrót z CWU bezpośrednio na pompę. Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 10.11.2022 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 u mnie też wczoraj zamontowana Aquarea J 7Kw. Mam ją z buforem 50l. Z bufora idzie woda przez zawór na instalacje / CWU ale powroty z instalacji i CWU są spięte razem przed buforem i trafiają razem do bufora Wg mnie powinno chyba być tak że powrót z instalacji trafia na bufor, a powrót z CWU bezpośrednio na pompę. Powinno być tak; str;55 https://docplayer.pl/61010226-Pompy-ciepla-aquarea-nowa-generacja-h.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 10.11.2022 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 (edytowane) Witam wszystkich, u mnie też wczoraj zamontowana Aquarea J 7Kw. Mam ją z buforem 50l. Jednak martwi mnie czy nie jest to źle podłączone. Z bufora idzie woda przez zawór na instalacje / CWU ale powroty z instalacji i CWU są spięte razem przed buforem i trafiają razem do bufora. Czy ten powrót z instalacji nie będzie podbierał wody z powrotu zbiornika CWU ? Wg mnie powinno chyba być tak że powrót z instalacji trafia na bufor, a powrót z CWU bezpośrednio na pompę. Co wy na to? Powinno być tak jak piszesz , CWU przed buforem , czyli podczas grzania CWU grzeje tylko zbiornik , bez bufora. Edytowane 10 Listopada 2022 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 10.11.2022 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 Witam wszystkich, u mnie też wczoraj zamontowana Aquarea J 7Kw. Mam ją z buforem 50l. Jednak martwi mnie czy nie jest to źle podłączone. Z bufora idzie woda przez zawór na instalacje / CWU ale powroty z instalacji i CWU są spięte razem przed buforem i trafiają razem do bufora. Czy ten powrót z instalacji nie będzie podbierał wody z powrotu zbiornika CWU ? Wg mnie powinno chyba być tak że powrót z instalacji trafia na bufor, a powrót z CWU bezpośrednio na pompę. Co wy na to? Mamy chyba takie same pompy. Nagraj filmik, albo zdjęcia i pokaż jak Ci to zamontowano. Łatwiej rozwiejemy Twoje wątpliwości. Szkoda czasu na zgadywanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 10.11.2022 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 (edytowane) Jak widać na CWU idzie górą przez zawór i tu jest ok. Powrót natomiast jest złączony z powrotem z instalacji CO (żółtym kołkiem zaznaczony trójnik) i to idzie na bufor i dopiero z bufora na pompe. Bufor będzie pewnie ciągle ciepły od powrotu ze zbiornika CWU. Dobrze myślę? Edytowane 10 Listopada 2022 przez art-e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 10.11.2022 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 Powinno być tak jak piszesz , CWU przed buforem , czyli podczas grzania CWU grzeje tylko zbiornik , bez bufora. Zasilanie CWU jest przed buforem. Chodzi o powrót, że wraca razem z CO do bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buldog1111 10.11.2022 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 Takie pytanie techniczne. Jest konieczność montażu czujnika zaniku faz i zmiany ich kolejności wraz ze stycznikiem? ( T-cap 3 f 9kW). Jak ten t-cap radzi sobie w przypadku zaniku jednej lub dwóch faz , ewentualnie co będzie gdyby jakimś cudem fazy się zamieniły? Nic się nie uszkodzi? Bo jeżeli jest ryzyko uszkodzenia sprzętu w w/w sytuacjach, to dołożę zabezpieczenie. No chyba , że pompa sama się obroni w takich przypadkach , to nie będę przedobrzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 10.11.2022 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 (edytowane) [ATTACH=CONFIG]462061[/ATTACH] Jak widać na CWU idzie górą przez zawór i tu jest ok. Powrót natomiast jest złączony z powrotem z instalacji CO (żółtym kołkiem zaznaczony trójnik) i to idzie na bufor i dopiero z bufora na pompe. Bufor będzie pewnie ciągle ciepły od powrotu ze zbiornika CWU. Dobrze myślę? Wszystko jest ok. Zawór 3d masz na wyjściu i on rozdziela albo na bufor albo na CO. Powrót z bufora (CO) i z wężownicy zbiornika CWU masz spięty razem, następnie filtr i wejścia do pompy. Zrób jeszcze zdjęcie od dołu bufora to będziemy mieli wtedy 100% pewności. Działa Ci to wszystko? Jak tak, to nie martw się, bo nie ma czym. Edytowane 10 Listopada 2022 przez bocian_koh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 10.11.2022 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 Wszystko jest ok. Zawór 3d masz na wyjściu i on rozdziela albo na bufor albo na CO. Powrót z bufora (CO) i z wężownicy zbiornika CWU masz spięty razem, następnie filtr i wejścia do pompy. Zrób jeszcze zdjęcie od dołu bufora to będziemy mieli wtedy 100% pewności. Działa Ci to wszystko? Jak tak nie martw się, bo nie ma czym. Nie mam spietego powrotu bufora i wezownicy cwu. Mam spiety powrót CO i Cwu jeszcze przed buforem. Od tego trójnika dopiero idzie na bufor i dalej na pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 10.11.2022 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 A zaczalem się nad tym zastanawiać gdyż przed uruchomieniem pompy zagrzalismy zbiornik Cwu grzałką. Po uruchomieniu pompy powinna zapitalac ostro bo ma caly dom do zagrzania, a tam temp powrotu jest bliska zasilania i trochę pokrecila i stanęła. Dlatego szukam co jej tak podniosło temp powrotu. Na schematach w sieci jest właśnie spiety powrót bufora z CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 10.11.2022 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 Znajomym właśnie zamontowano panasa. Coś mi świta, że można panel przenieść z hudroboxa w inne miejsce? Jakiego kabla to wymaga? Czy panel ma w sobie czujnik temperatury wewnętrznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 10.11.2022 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 Nie mam spietego powrotu bufora i wezownicy cwu. Mam spiety powrót CO i Cwu jeszcze przed buforem. Od tego trójnika dopiero idzie na bufor i dalej na pompę. No to nie masz zbyt dobrze.Bez sensu grzać bufor do wysokich temperatur jakie są przy podgrzewaniu CWU. A już poza sezonem grzewczym bezsens podwójny. Dodatkowo Panasonic wysterowuje się chyba temperaturą powrotu więc po przełączeniu z CWU na CO będzie "oszukiwany" przez czujnik temperatury powrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz197710 10.11.2022 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 Znajomym właśnie zamontowano panasa. Coś mi świta, że można panel przenieść z hudroboxa w inne miejsce? Jakiego kabla to wymaga? Czy panel ma w sobie czujnik temperatury wewnętrznej? zwykly kabel 2x 0.75 czy ma w sobie czujnik temperatury nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts