Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Tak, 2 przewody , i 0,75mm2 to aż nadto , wg serwisówki wystarczy 0,3mm2 max 50m (czyli nawet 0,5mm2 jest ok).

Ma w sobie czujnik temperatury ( może być używany jako termostat) , tle ,że jego precyzja okazywania to cały stopień , co jak na termostat to zdecydowanie za mało.

Lepszy termostat z precyzją 1 stopień niż jego zupełny brak! To tak jak podejrzewam tylko zasilanie czy jakiś rodzaj komunikacji 1-wire?

Jest konieczność montażu czujnika zaniku faz i zmiany ich kolejności wraz ze stycznikiem? ( T-cap 3 f 9kW).

Jak ten t-cap radzi sobie w przypadku zaniku jednej lub dwóch faz , ewentualnie co będzie gdyby jakimś cudem fazy się zamieniły? Nic się nie uszkodzi?

Bo jeżeli jest ryzyko uszkodzenia sprzętu w w/w sytuacjach, to dołożę zabezpieczenie. No chyba , że pompa sama się obroni w takich przypadkach , to nie będę przedobrzał.

Zanik jednej fazy unieruchamia pompę 3 fazową,

Czujnik zaniku faz zdaje egzamin przy np; PC/ 1faz/TCap ;

..... - bo może w razie zaniku 1-fazy przełączyć się na dostępną,

Podpytuję, o zabezpieczenia wewnętrzne PC , bo w zeszłym roku była jakaś awaria w sieci. Oczywiście w nocy , bo jak by inaczej. Dwie fazy były ok ( niby, bo na jednej zrobiło się 210V , na drugiej 250V) na trzeciej , napięcie pływało sobie od 240V do 160V z różną częstotliwością. Paru osobom z mojego sąsiedztwa coś tam się pouszkadzało ze sprzętów. Ciekawe jak by to zniosła PC. Czujnik zaniku faz wraz ze stycznikiem mógłby w tym przypadku pomóc.

PS. Macie jakieś dodatkowe dobezpieczenia pomontowane , czy tylko bezpieczniki przed PC?

Edytowane przez buldog1111

Podpytuję, o zabezpieczenia wewnętrzne PC , bo w zeszłym roku była jakaś awaria w sieci.

Paru osobom z mojego sąsiedztwa coś tam się pouszkadzało ze sprzętów.

PS. Macie jakieś dodatkowe dobezpieczenia pomontowane , czy tylko bezpieczniki przed PC?

Pewnym zabezpieczeniem jest ubezpieczenie

Sprezarka jest silnikiem trójfazowym, i te trzy fazy robi falownik , i robi to albo z trzech faz zasilania albo z jednej (w zależności czy to pompa jednofazowa czy trojfazowa).

Ogolnie falownik sklada się z prostownika (jego zadaniem jest z napięcia sieciowego przemiennego zrobic napięcie stałe ,i naladowac kondensator(albo kilka)

No i teraz prostownik jednofazowy jak fazy braknie to wiadomo ,nie działa. Prostownik trojfazowy to jak braknie jednej fazy to naladuje ten kondensator z dwóch pozostałych, a jak braknie dwoch faz to również będzie w stanie naładować ten kondensator ,tyle że to napięcie może być niższe, no i wszystko zależy teraz od odbior z tego kondensatora. A odbiorem jest inwerter ,który z tego napięcia stałego robi ponownie napiecie przemienne tyle ze o sterowanym napieciu i najważniejsze częstotliwości i jest ono już trójfazowe i zasila sprezarke trojfazowa (obojętnie czy pompa jest jednofazowa czy trojfazowa).

Nie chcę tu pisać ,że bezkarnie można trójfazową pompę zasilać jedną fazą i będzie działać ( bo tego nie wiem , nie testowałem i nie chcę tego robić)., natomiast na studiach jak miałem laboratoria z inweterem , to taki tryb testowaliśmy , i było to dla niego bezpieczne ( dla tamtego inwertera , nie wiem jak dla Panasonica) , jdyne to wiadomo ,że pobierał z tej jednej fazy 3x więcej prądu.

W tym temacie pamiętam ,że dwie osoby potwierdziły , że pompa działała przy braku jednej fazy , i żadnego błedu nie wygenerowała , i nie zatrzymała się ( co nie znaczy ,że mogłaby to zrobić przy np niższej temp zewnętrznej i większym obciążeniu).

Co do zabezpieczeń przed zanikiem faz , to Panasonic żadnych nie wymaga , i tego się trzymajmy .

Jak ktoś chce być zapobiegliwy , to nikt mu nie zabroni.

No i schemat takiego inwertera z serwisówki dla jednofazowej 7kW

( z jednej fazy robi trzy i daje na sprężarkę):

Bez-tytu-u.jpg

Edytowane przez MiG25

Coś dziwnie pracuje ta moja pompa. Oprócz odgłosu pracy samej sprężarki słychać takie odgłosy związane chyba z przepływającym czynnikiem

https://drive.google.com/file/d/1JK57Zm6taL-LxQBatQnLYquiv1b5G2Ca/view?usp=sharing

Podejrzenie było że za mało czynnika, ale instalator podpiął manometry (żeby na razie nie ściągac czynnika) i sprawdził że ciśnienie jest ok, tak jakby czynnika była na full.

Możecie posłuchać? Może ktoś się z tym zetknął ?

Coś dziwnie pracuje ta moja pompa. Oprócz odgłosu pracy samej sprężarki słychać takie odgłosy związane chyba z przepływającym czynnikiem

https://drive.google.com/file/d/1JK57Zm6taL-LxQBatQnLYquiv1b5G2Ca/view?usp=sharing

Podejrzenie było że za mało czynnika, ale instalator podpiął manometry (żeby na razie nie ściągac czynnika) i sprawdził że ciśnienie jest ok, tak jakby czynnika była na full.

Jest ok.

A możesz coś wiecej napisać? Jaki to model tej "mojej pompy" ?Generacja J ? Jaka odleglosc pomiędzy jednostkami ? Ile łuków na rurkach? Czy łuki są ciasne ....Jak gięte (czy giętarka ,czy może na kolanie). Może znasz średnice tych rurek...

A możesz coś wiecej napisać? Jaki to model tej "mojej pompy" ?Generacja J ? Jaka odleglosc pomiędzy jednostkami ? Ile łuków na rurkach? Czy łuki są ciasne ....Jak gięte (czy giętarka ,czy może na kolanie). Może znasz średnice tych rurek...

Tak to jest 7KW wersja J

Odległość między jednostkami jakieś 1,5m

2 łuki (nie wiem jak gięte)

IMG_20221113_125207.jpg

IMG_20221113_125222.jpg

Rurki: 6-7mm i 15mm

W serwisówce jest napisane ,że standardowa długość rur to 7m , natomiast "Pipe Lenght Range" jest " 3 ~ 25m" ...

Trudno powiedzieć ,co będzie ponieżej 3m ( przecież są monobloki ,gdzie to połączenie ma pomijalną długość)... Generalnie ludzie z generacją J i gazem R32 skarżą się na dziwne dźwięki.