chcialbympompe 10.11.2022 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 zwykly kabel 2x 0.75 czy ma w sobie czujnik temperatury nie wiem Cały panel jest podłączony tylko 2 przewodami? Coś mi to nie pasuje... Chyba, że ty tylko zasilanie a sam panel komunikuje się bezprzewodowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 10.11.2022 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 Tak, 2 przewody , i 0,75mm2 to aż nadto , wg serwisówki wystarczy 0,3mm2 max 50m (czyli nawet 0,5mm2 jest ok).Ma w sobie czujnik temperatury ( może być używany jako termostat) , tle ,że jego precyzja okazywania to cały stopień , co jak na termostat to zdecydowanie za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 10.11.2022 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 Tak, 2 przewody , i 0,75mm2 to aż nadto , wg serwisówki wystarczy 0,3mm2 max 50m (czyli nawet 0,5mm2 jest ok). Ma w sobie czujnik temperatury ( może być używany jako termostat) , tle ,że jego precyzja okazywania to cały stopień , co jak na termostat to zdecydowanie za mało. Lepszy termostat z precyzją 1 stopień niż jego zupełny brak! To tak jak podejrzewam tylko zasilanie czy jakiś rodzaj komunikacji 1-wire? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 10.11.2022 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 zasilanie i komunikacja w jednej parze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 11.11.2022 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2022 Jest konieczność montażu czujnika zaniku faz i zmiany ich kolejności wraz ze stycznikiem? ( T-cap 3 f 9kW). Jak ten t-cap radzi sobie w przypadku zaniku jednej lub dwóch faz , ewentualnie co będzie gdyby jakimś cudem fazy się zamieniły? Nic się nie uszkodzi? Bo jeżeli jest ryzyko uszkodzenia sprzętu w w/w sytuacjach, to dołożę zabezpieczenie. No chyba , że pompa sama się obroni w takich przypadkach , to nie będę przedobrzał. Zanik jednej fazy unieruchamia pompę 3 fazową, Czujnik zaniku faz zdaje egzamin przy np; PC/ 1faz/TCap ; ..... - bo może w razie zaniku 1-fazy przełączyć się na dostępną, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buldog1111 11.11.2022 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2022 (edytowane) Podpytuję, o zabezpieczenia wewnętrzne PC , bo w zeszłym roku była jakaś awaria w sieci. Oczywiście w nocy , bo jak by inaczej. Dwie fazy były ok ( niby, bo na jednej zrobiło się 210V , na drugiej 250V) na trzeciej , napięcie pływało sobie od 240V do 160V z różną częstotliwością. Paru osobom z mojego sąsiedztwa coś tam się pouszkadzało ze sprzętów. Ciekawe jak by to zniosła PC. Czujnik zaniku faz wraz ze stycznikiem mógłby w tym przypadku pomóc. PS. Macie jakieś dodatkowe dobezpieczenia pomontowane , czy tylko bezpieczniki przed PC? Edytowane 11 Listopada 2022 przez buldog1111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 11.11.2022 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2022 Zanik jednej fazy unieruchamia pompę 3 fazową Zanik jednej fazy niekoniecznie unieruchomi pompę. Jeśli nie będzie tej ,z której zasilana jest plyta główna to tak,ale były tu opisane przypadki,kiedy pompa dalej pracowała mimo braku jednej fazy. Falownik na to pozwala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 11.11.2022 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2022 Podpytuję, o zabezpieczenia wewnętrzne PC , bo w zeszłym roku była jakaś awaria w sieci. Paru osobom z mojego sąsiedztwa coś tam się pouszkadzało ze sprzętów. PS. Macie jakieś dodatkowe dobezpieczenia pomontowane , czy tylko bezpieczniki przed PC? Pewnym zabezpieczeniem jest ubezpieczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 11.11.2022 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2022 Zanik jednej fazy niekoniecznie unieruchomi pompę. Jeśli nie będzie tej ,z której zasilana jest plyta główna to tak,ale były tu opisane przypadki,kiedy pompa dalej pracowała mimo braku jednej fazy. Falownik na to pozwala. Czyli sprężarka nie jest silnikiem 3-fazowym??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 11.11.2022 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2022 (edytowane) Sprezarka jest silnikiem trójfazowym, i te trzy fazy robi falownik , i robi to albo z trzech faz zasilania albo z jednej (w zależności czy to pompa jednofazowa czy trojfazowa). Ogolnie falownik sklada się z prostownika (jego zadaniem jest z napięcia sieciowego przemiennego zrobic napięcie stałe ,i naladowac kondensator(albo kilka) No i teraz prostownik jednofazowy jak fazy braknie to wiadomo ,nie działa. Prostownik trojfazowy to jak braknie jednej fazy to naladuje ten kondensator z dwóch pozostałych, a jak braknie dwoch faz to również będzie w stanie naładować ten kondensator ,tyle że to napięcie może być niższe, no i wszystko zależy teraz od odbior z tego kondensatora. A odbiorem jest inwerter ,który z tego napięcia stałego robi ponownie napiecie przemienne tyle ze o sterowanym napieciu i najważniejsze częstotliwości i jest ono już trójfazowe i zasila sprezarke trojfazowa (obojętnie czy pompa jest jednofazowa czy trojfazowa). Nie chcę tu pisać ,że bezkarnie można trójfazową pompę zasilać jedną fazą i będzie działać ( bo tego nie wiem , nie testowałem i nie chcę tego robić)., natomiast na studiach jak miałem laboratoria z inweterem , to taki tryb testowaliśmy , i było to dla niego bezpieczne ( dla tamtego inwertera , nie wiem jak dla Panasonica) , jdyne to wiadomo ,że pobierał z tej jednej fazy 3x więcej prądu. W tym temacie pamiętam ,że dwie osoby potwierdziły , że pompa działała przy braku jednej fazy , i żadnego błedu nie wygenerowała , i nie zatrzymała się ( co nie znaczy ,że mogłaby to zrobić przy np niższej temp zewnętrznej i większym obciążeniu). Co do zabezpieczeń przed zanikiem faz , to Panasonic żadnych nie wymaga , i tego się trzymajmy . Jak ktoś chce być zapobiegliwy , to nikt mu nie zabroni. No i schemat takiego inwertera z serwisówki dla jednofazowej 7kW ( z jednej fazy robi trzy i daje na sprężarkę): Edytowane 11 Listopada 2022 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buldog1111 11.11.2022 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2022 Mig25. Można na Ciebie liczyć. Teraz wiem co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osd 11.11.2022 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2022 Czy ktoś ma problem z Smart Cloud że statystyki całkiem przestały działać ? u mnie była zwłoka a teraz ostatni dzień to 9 listopad i od tamtej pory nie ma nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sajmek 11.11.2022 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2022 Bez paniki, u mnie z miech dochodzila do 40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sajmek 11.11.2022 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2022 Dzięki Panowie za odzew. Niestety niewiele się u mnie poprawiło (nastawa swoje a pompa swoje ) Bez paniki, u mnie z miech dochodzila do 40 893894895896897898899900901902903 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 12.11.2022 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2022 Coś dziwnie pracuje ta moja pompa. Oprócz odgłosu pracy samej sprężarki słychać takie odgłosy związane chyba z przepływającym czynnikiem https://drive.google.com/file/d/1JK57Zm6taL-LxQBatQnLYquiv1b5G2Ca/view?usp=sharing Podejrzenie było że za mało czynnika, ale instalator podpiął manometry (żeby na razie nie ściągac czynnika) i sprawdził że ciśnienie jest ok, tak jakby czynnika była na full. Możecie posłuchać? Może ktoś się z tym zetknął ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz197710 12.11.2022 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2022 Faktycznie dziwnie w mojej w miarę podobny dźwięk słyszę tylko przy starcie i gdy koczy prace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 12.11.2022 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2022 Coś dziwnie pracuje ta moja pompa. Oprócz odgłosu pracy samej sprężarki słychać takie odgłosy związane chyba z przepływającym czynnikiem https://drive.google.com/file/d/1JK57Zm6taL-LxQBatQnLYquiv1b5G2Ca/view?usp=sharing Podejrzenie było że za mało czynnika, ale instalator podpiął manometry (żeby na razie nie ściągac czynnika) i sprawdził że ciśnienie jest ok, tak jakby czynnika była na full. Możecie posłuchać? Może ktoś się z tym zetknął ? Jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 13.11.2022 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2022 Coś dziwnie pracuje ta moja pompa. Oprócz odgłosu pracy samej sprężarki słychać takie odgłosy związane chyba z przepływającym czynnikiem https://drive.google.com/file/d/1JK57Zm6taL-LxQBatQnLYquiv1b5G2Ca/view?usp=sharing Podejrzenie było że za mało czynnika, ale instalator podpiął manometry (żeby na razie nie ściągac czynnika) i sprawdził że ciśnienie jest ok, tak jakby czynnika była na full. Możecie posłuchać? Może ktoś się z tym zetknął ? A możesz coś wiecej napisać? Jaki to model tej "mojej pompy" ?Generacja J ? Jaka odleglosc pomiędzy jednostkami ? Ile łuków na rurkach? Czy łuki są ciasne ....Jak gięte (czy giętarka ,czy może na kolanie). Może znasz średnice tych rurek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 13.11.2022 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2022 A możesz coś wiecej napisać? Jaki to model tej "mojej pompy" ?Generacja J ? Jaka odleglosc pomiędzy jednostkami ? Ile łuków na rurkach? Czy łuki są ciasne ....Jak gięte (czy giętarka ,czy może na kolanie). Może znasz średnice tych rurek... Tak to jest 7KW wersja J Odległość między jednostkami jakieś 1,5m 2 łuki (nie wiem jak gięte) Rurki: 6-7mm i 15mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 13.11.2022 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2022 W serwisówce jest napisane ,że standardowa długość rur to 7m , natomiast "Pipe Lenght Range" jest " 3 ~ 25m" ...Trudno powiedzieć ,co będzie ponieżej 3m ( przecież są monobloki ,gdzie to połączenie ma pomijalną długość)... Generalnie ludzie z generacją J i gazem R32 skarżą się na dziwne dźwięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts