buldog1111 13.11.2022 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2022 Podejrzenie było że za mało czynnika, ale instalator podpiął manometry (żeby na razie nie ściągac czynnika) i sprawdził że ciśnienie jest ok, tak jakby czynnika była na full. Przecież manometrem nie sprawdzi się ilości czynnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 13.11.2022 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2022 Przecież manometrem nie sprawdzi się ilości czynnika Ale przy kliencie "profesjonalnie" wygląda Przywiózł magiczne zegary, podłączył, coś (nie ważne co) pomierzył i wydał werdykt, że jest OK. Słyszałem już nie raz, że w ramach przeglądu PC (oczywiście inwertorowej) mierzą ciśnienie w układzie. Po co? Nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 13.11.2022 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2022 Ale przy kliencie "profesjonalnie" wygląda Przywiózł magiczne zegary, podłączył, coś (nie ważne co) pomierzył i wydał werdykt, że jest OK. Słyszałem już nie raz, że w ramach przeglądu PC (oczywiście inwertorowej) mierzą ciśnienie w układzie. Po co? Nie wiem... Żeby sprawdzić ilość czynnika trzeba caly odciągnąć. Wstępnie po ciśnieniu można sorawdzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osd 13.11.2022 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2022 Coś dziwnie pracuje ta moja pompa. Oprócz odgłosu pracy samej sprężarki słychać takie odgłosy związane chyba z przepływającym czynnikiem https://drive.google.com/file/d/1JK57Zm6taL-LxQBatQnLYquiv1b5G2Ca/view?usp=sharing Podejrzenie było że za mało czynnika, ale instalator podpiął manometry (żeby na razie nie ściągac czynnika) i sprawdził że ciśnienie jest ok, tak jakby czynnika była na full. Możecie posłuchać? Może ktoś się z tym zetknął ? Mam tak samo, długość przewodów ok 6-7 metrów. U mnie to słychać tylko jak sprężarka chodzi na 19-20 Hz, jak chodzi szybciej to nie. Kiedyś czytałem, że wymagana odległość między jednostkami np przy klimatyzatorach jest po co aby niwelować takie właśnie dźwięki, może być choćby 50cm ale podobno chodzi właśnie o dźwięk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 14.11.2022 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 ja mam odgłosy przelewania ale tylko wtedy jak się włączy lub wyłączy. W trakcie pracy nie. J, 7kw, split Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolega_kolegi 14.11.2022 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 Witam,Mam pytanie. Czy manipulator pompy Panasonic t-cap (w moim przypadku 16kw) daje możliwość ustawienia grzania cwu z poziomu harmonogramu w godzinach niskiej taryfy (22-6; 13-15) np. na 45* plus dodatkowo ewentualne dogrzanie w innych godzinach jesli temperatura cwu spadnie ponizej np. 25* poza harmonogramem? Jesli nie ma takiej opcji w panasoe to dzieki czemu moge to sobie najprościej ustawić?Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 14.11.2022 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 Ustawienie harmonogramu jak najbardziej , natomiast tego "ewentualni dogrzania w innych godzinach jeśli temperatura spadnie poniżej 25" to już nie bardzo.Najłatwiej to zrobić przez sterownik Heishamon i automatykę domową ( w przypadku jak cwu będzie mniejsze niż 26 to wymuś CWU) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 14.11.2022 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 Cześć,Mam ustawina krzywa grzewcza 26/15 i 35/-151) Po pierwsze pompa przy 15 na zewnątrz nie startuje tylko dopiero 12/11 pytanie o co chodzi?2) Kilka dni temu przy 4,5 stopniach na zewnątrz wrzucała 28-29 na zasilanie, a dzisiaj zajeżdżam na budowę 5 stopni na zewnątrz, na zasilaniu 26 i pompa sobie 'pyrka' 20HZ i tak mija 6,7,8 h pracy pompy i sobie grzeje na 26 stopni. Czy coś jest nie tak czy taki 'algorytm'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 14.11.2022 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 Nie startuje , to co to znaczy ? Jest włączona i pompa obiegowa chodzi ,czy może w opcjach ustawiona jest niższa temperatura zewnętrzna załączająca grzanie ( nie pamiętam dokładnie jak to się nazywa). Jeśli pompa obiegowa chodzi , a sprężarka się nie załącza , to zobacz ,jaka jest aktualna temperatura docelowa , i jaka jest temperatura wody. Temperatura wody musi być bodajże o 4 stopnie niższa od temeratury docelowej , żeby sprężarka się włączyła.To samo ,jak pyrka - jak osiągnęła lub przekroczyła tempemperaturę docelową to się moduluje i pyrka... No i zobacz ,czy nie masz przypadkiem przesuniętej tej krzywej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 14.11.2022 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 (edytowane) Przy zasilaniu podłogi 28*C żona mnie w połowie października chciała z domu wygonić. Później są komentarze że moja pompa zjadła 150kWh/miesięcznie przecie to na podgrzanie cwu nie starczy. Niee mnie starczy bo myjemy się w 35*C i jest nam gorąco. Czaicie 3kWh/dobowo i im ciepło bo w chałupie 18*C. By mnie żona zabiła gdyby było mniej niż 22*C. Edytowane 14 Listopada 2022 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnyc 15.11.2022 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2022 Coś dziwnie pracuje ta moja pompa. Oprócz odgłosu pracy samej sprężarki słychać takie odgłosy związane chyba z przepływającym czynnikiem https://drive.google.com/file/d/1JK57Zm6taL-LxQBatQnLYquiv1b5G2Ca/view?usp=sharing Podejrzenie było że za mało czynnika, ale instalator podpiął manometry (żeby na razie nie ściągac czynnika) i sprawdził że ciśnienie jest ok, tak jakby czynnika była na full. Możecie posłuchać? Może ktoś się z tym zetknął ? Mam tak samo - generacja J 7kw. Znika, gdy pojawi się większe obciążenie. Generalnie jest tego na forum już kilka postów, więc raczej temat powtarzalny. Co ciekawe założyłem też klimatyzację panasonica na r32 i są podobne bulgoty/popiskiwania. W pozostałych klimatyzacjach które mam na starym czynniku, tego nigdy nie słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 15.11.2022 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2022 Pompa obiegowa chodzi, a sprężarka nie. Temp wody 22 powrot i zasilanie. To chyba jak spadnie na 21 ma sie uruchomic ? Bo Krzywa ustawiona tak ja napisałem dziś sprawdziłem. Resztę sprawdzę później, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 15.11.2022 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2022 Zobacz te temperatury docelowe... Wg Twojej krzywej , to przy 13 na zewnątrz temperatura docelowa już powinna być 27 , no i sprężarka powinna się włączyć chyba przy 23 ,a na pewno przy 22... Także temperatura docelowa jest tu kluczem.Coś takiego :https://vscope.at/heizkurve/?atMin=-15&heatMin=35&atMax=15&heatMax=26&sollWert=0&atCheck=0&atMin_2=-15&heatMin_2=35&atMax_2=15&heatMax_2=26&sollWert_2=&atCheck_2=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 15.11.2022 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2022 A gdzie ta temperaturę docelowa mogę sprawdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 15.11.2022 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2022 Np w menu z informacjami , w moim podpisie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 15.11.2022 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2022 ok dziękuję, wieczorem sprawdzę jak to wygląda i się przypomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 15.11.2022 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2022 A więc pozycja nr 8( temp. docelowa) 26/26 przy temp 7 stopni na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 15.11.2022 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2022 Węc przy krzywej 26/15 i 35/-15 przy temperaturze otoczenia 7 temperatura docelowa jest 28 stopni , masz najprawdopodobniej to krzywą przesuniętą w dół o 2.Masz też temperaturę wyjściową 26 , więc albo w tym momencie pompa pracuje i osiągnęła już temperaturę docelową , albo nie pracuje i jeszcze długo pracować nie będzie bo temperatura wodu musiałaby spaść o 4 stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 15.11.2022 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2022 To coś jest nie tak, bo krzywa ustawiona tak jak powyżej i nie jest zaniżona. A jeszcze kilka dni temu było ok. Fakt bawiłem się na ekranie i podnosiłem o stopień, dwa ale wróciłem do poprzedniego ustawienia następnego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 16.11.2022 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2022 Panowie czy ten bufor jest dobrze podłączony? to 50l zasobnik z podejściami od dołu (wiszący) Instalator podłączył zasilania pod czerwone złącza. Patrząc teraz na schemat z instrukcji to są złącza dolne KPD. Zasobniki CWU zasilamy od góry.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts