Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Dzięki za szybką odpowiedź.

Pompa obiegowa na pewno wyłącza się przynajmniej w części czasu trwania defrostu - to słyszę stojąc obok jednostki wewn.

Sprawdzę jeszcze odgłos i częstotliwość pracy sprężarki (poproszę instalatora o kilka screenów z jego Service Cloud).

Może być tak ,że przez pewną chwilę odszrania się w deice mode 1 , a jak temperatura wody spadnie poniżej tych 27 , to się zatrzymuje i kontynuje odszranianie w deice mode 2 .....

@chcialbympompe Atlantic zepsuł się tak, że dwukrotne próby jego reanimacji okazały się nieskuteczne. Pisałem o tym w innym miejscu na tym Forum. Zauważyłem problem gdy pojawiło się bardzo silne oblodzenie (około 5 cm lodu w jednostce zewnętrznej, aż łopaty wentylatora o to ocierały). Wcześniej przez długi czas na pewno było intensywne taktowanie ale tego nie miałem jak wyłapać. Finalnie całkowicie przestał grzać i chłodzić. Moim zdaniem przyczyną była sukcesywnie zmniejszająca się ilość czynnika R410a, czego serwisant NIGDY nie sprawdzał. Serwisowałem tę pompę co roku, autoryzowany serwis z Zabrza :) To dłuższa historia, która może zainteresuje właścicieli PC Atlantic. Jak chcesz więcej info, to napiszę na priv.

Strona lewa (część dolna) od wewnątrz.jpg

Edytowane przez Navy1

Cześć, czy ktoś może podpowiedzieć jak to jest z defrostem, chodzi mi czy przy każdym defroscie jest zatrzymanie sprężarki i zliczenie podwójnie Liczba zadań w serwisie Cloud ? Bo u mnie za każdym razem tak mi się wydaje zlicza plus 2 .Aquarea 9 kW 1 fazowa, generacja J.

[ATTACH=CONFIG]462194[/ATTACH]

trochę zależy od wilgotności, u mnie przy +1 było więcej defrostów niż przy -1

u mnie przy defroście (J 7kW) są 2 zatrzymania i starty sprężarki.

20221118_dobra_wykres_PC.jpg

Taki urok powietrznych pomp ciepła , pracuje z pełną mocą to się zaszrania, W Panasonicu jest ustawiony minimalny czas pomiędzy defrostami 35 min , więc częściej nie będzie :)

Taktowanie to jest od szybkiego nagrzewania i stygnięcia wody w systemie ( w dużym uproszczeniu) ,defrost się do tego nie zalicza.

Może ktoś podpowiedzieć jak z tą deltą przy grzejnikach i buforze? Zauważyłem, że przy 3 przebija temp. zadane z krzywej nawet o 3-4deg. Przy 4 btłi lepiej, ale póki co 6 było najkorzystniej jeśli chodzi o zużycie.

Nowe PC mają fabrycznie w większości deltę 3 aby utrzymywać stabilną temp pomiędzy zasilaniem a powrotem. W moim starym Samsungu jest fabrycznie 5 i tego się nie zmienia.

Prawdopodobnie ta możliwość regulacji delty została wprowadzona dla innych układów niż podłogówka. Dziwne jest tylko to, że wcześniej trzymano się kurczowo tej delty 5 w starych maszynach, a teraz można nią sobie regulować bez wpływu na samo działabie i żywotność sprężarki. Dziwne :)

Edytowane przez MartyyMcFly

Chodzi na maxa , to znaczy ,że produkuje nominalną moc , i częstotliwość sprężarki jest inna przy produkcji tej samej mocy przy temperaturze +10 , inna przy 0 , a inna przy -10stopni.

Jak sobie zrobisz tabelkę zależności teperatury od częstotliowści , to będziesz wiedział ,czy produkuje moc nominalną , czy też jest zmodulowana.

Innym sposobem (choć też wymagającym obserwacji ) , to sprawdzenie temperatury wyjściowej i docelowej , jeśli wyjściowa jest niższa od docelowej ,to pompa powinna chodzić na maksa( o ile np dopiero się nie włączyła i "przyspiesza" , o ile nie ma jakiś dodatkowych ograniczeń , np Tryb cichy , tryb SG..)

Może ktoś podpowiedzieć jak z tą deltą przy grzejnikach i buforze? Zauważyłem, że przy 3 przebija temp. zadane z krzywej nawet o 3-4deg. Przy 4 btłi lepiej, ale póki co 6 było najkorzystniej jeśli chodzi o zużycie.

Nowe PC mają fabrycznie w większości deltę 3 aby utrzymywać stabilną temp pomiędzy zasilaniem a powrotem. W moim starym Samsungu jest fabrycznie 5 i tego się nie zmienia.

Prawdopodobnie ta możliwość regulacji delty została wprowadzona dla innych układów niż podłogówka. Dziwne jest tylko to, że wcześniej trzymano się kurczowo tej delty 5 w starych maszynach, a teraz można nią sobie regulować bez wpływu na samo działabie i żywotność sprężarki. Dziwne :)

Bardzo ogólnie 5 to takie uniwersalne ustawienie , uśrednione dla podłogówki i dla grzejników. Tu przewijało się stwierdzenie ,że odpowiednie ustawienie dla podłogówki to 3 , a dla grzejników to 8. I to też jest jakieś ogólne stwierdzenie.

Dla saej pompy lepiej jak jest niższa delta , bo popa nie musi wyżej grzać ( załóżmy ,że wejściowa jest 25 stopni , to z deltą 3 pompa grzeje do 28 , z deltą 8 do 33 , a każdy stopień wyżej to niejszy COP). Tyle ,że obniżanie delty wymusza automatycznie szybszy przepływ , i taki grzejnik nie zdąży oddać tego założonego ciepła , a długa rurka podłogówki robi to lepiej.( oczywiście do czasu az wylewka nie będzie miała "dość").

Więc każdy system a tak na prawdę swoją deltę i swój przepływ , w którym jest to najoptymalniejsze , kwestia tylko jego znalezienia , a to łatwe nie jest.

Dodatkowo większy przepływ w pewnym momencie wprowadza szum ( zwłaszcza w grzejnikach).

No i generacja J ma jeszcze taką możliwość w opcjach ,żeby grzała z maksymalnym przepływem ( co jest równoważne z ustawieniem minimalnej delty , a jakiej - to wyjdzie samo , jak obiegówka włączy się na maxa , o ile woda bedzie sie w stanie zagrzac w wymienniku),

U mnie max obserwowany obecnie przy grzaniu CWU to 86 Hz

Na CO po defroście na moment podbija do 68 Hz a później sobie moduluje ~20-25 Hz

Czy to już MAX sprężarki nie wiem ....

Najprościej , masz w menu moc , z jaką pracuje pompa ,i to Ci powie. Jak jest tam wyświetlona znamionowa moc , no to jest max.

Zapomnialem też dodat ,że częstotliwość jest rowniez zależna od temperatury wyjsciowej z pompy , więc zeby grzać do tych piecdziesięciu paru stopni CWU również usi podniesć częstotliwość ( i to sporo) , w porównaniu do np 30 stopni przy podlogówce.

Bardzo ogólnie 5 to takie uniwersalne ustawienie , uśrednione dla podłogówki i dla grzejników. Tu przewijało się stwierdzenie ,że odpowiednie ustawienie dla podłogówki to 3 , a dla grzejników to 8. I to też jest jakieś ogólne stwierdzenie.

Dla saej pompy lepiej jak jest niższa delta , bo popa nie musi wyżej grzać ( załóżmy ,że wejściowa jest 25 stopni , to z deltą 3 pompa grzeje do 28 , z deltą 8 do 33 , a każdy stopień wyżej to niejszy COP). Tyle ,że obniżanie delty wymusza automatycznie szybszy przepływ , i taki grzejnik nie zdąży oddać tego założonego ciepła , a długa rurka podłogówki robi to lepiej.( oczywiście do czasu az wylewka nie będzie miała "dość").

I tu z ta deltą by sie zgadzało. Ja ogrzewam stary komunistyczny klocek ok 160-170m2, stropodach nieocieplony i ocieplenie od wewnątrz 5cm (takiego go kupiłem) i on "reaguje" na zmiany temp. zewnętrznej błyskawicznie :) Do tego jest to budynek usługowy, gdzie praktycznie (dzięki Bogu) póki co drzwi się od klientów nie zamykają- więc zmiany temp w głównym i największym pomieszczeniu sprzedaży zachodzą bardzo często. Widzę na Smart Cloud (szkoda, że nie pokazuje wykresów temp. z jakimi pracuje pompa) , że w godzinach największego ruchu w firmie temp na zasilaniu PC zaczyna skakać od 44 do 49 deg ( docelowa obecnie po krzywej to 46,5 deg) z deltą ustawioną obecnie na na 3- wszystko co napisałeś powyżej zgadzałoby się :)

Więc każdy system a tak na prawdę swoją deltę i swój przepływ , w którym jest to najoptymalniejsze , kwestia tylko jego znalezienia , a to łatwe nie jest.,

Przerabiałem ten temat już ze swoim układem podłogowym CO i PC w domu. Bieganie z pirometrem i szukanie optymalnych temperatur pomiędzy zasilaniem i powrotem, optymalnych ustawień dla pompy obiegowej za sprzęgłem (mam układ z termostatami w większości pomieszczeń) itd itd- ale to nie dla mnie. Dla tych kilku kWh rocznie uważam po czasie, że była to strata czasu. A mojego Samsunga TDM przy dużej wiedzy, można ustawić praktycznie pod każdy parametr- bo sterownik jest stary ale możliwości ma nieograniczone. Ciekaw, że wtedy za wyjątkiem delty można było ustawić w Samsungu wszystko, a jak zmienili sprężarki w pompach to już nie :) Pewnie "rozwój" branży wprowadza ograniczenia dla nowych sprężarek, aby klient- laik ich nie zajechał. Tamte były tanie i nie do zdarcia nawet przy -25deg bez grzałek.

Szukam optymalnej delty dla swego układu, bo znam dobrze ten obiekt i układ CO (wcześniej kocioł na eko ze sterownikiem on line) i wiem jak reaguje na zmianę temperatur. Dlatego tak sobie myślę ( i póki co na delcie 6 pracował i zużywał mniej) niż obecnie na 3 ), że większa delta póki co sprawdza się na plus. Może to właśnie wynik tego co trafnie zauważyłeś i napisałeś:

Tyle ,że obniżanie delty wymusza automatycznie szybszy przepływ , i taki grzejnik nie zdąży oddać tego założonego ciepła

Dodatkowo większy przepływ w pewnym momencie wprowadza szum ( zwłaszcza w grzejnikach).

No i generacja J ma jeszcze taką możliwość w opcjach ,żeby grzała z maksymalnym przepływem ( co jest równoważne z ustawieniem minimalnej delty , a jakiej - to wyjdzie samo , jak obiegówka włączy się na maxa , o ile woda bedzie sie w stanie zagrzac w wymienniku),

Ja mam Aqurea 12kW 3 faz WH- UX12HE8 nie wiem czy to generacja H, póki co "wgryzam się" w materiały od kolegi @bobrow z którym klikałem tu prawie 5 lat już temu (serdeczne podziękowania raz jeszcze) ale bardzo ci dziękuję za 'łopatologiczne' wytłumaczenie tego czym ta delta jest. I choć wiedziałem co się kryje pod ta nazwa jeśli chodzi o mego Samsunga, tutaj nie byłem pewien :

Dzięki i pozdrawiam.

P.s.

Dziś skrajnie (zaczynałem od 4, potem 6, obecnie 3) ustawię deltę na 8 wg. twoich zaleceń i zobaczymy jak to będzie wyglądało, tym bardziej, że temperatura na zewnątrz jest raczej stabilna.

Edytowane przez MartyyMcFly

Coraz bardziej skłaniam się ku temu że mam jednak przeszacowane zapotrzebowanie, i wystarczyłaby PC 5 kW, na chwilę obecną mam w zasadzie prostą a nie krzywą, tzn spłaszczyłem krzywą do 35/-5 - 40/-15, a obecnie przy temp -2 PC chodzi na ~25 Hz, dzisiaj wieczorem i w nocy będzie test, temp ma spaść do -7.

Imho 35 stopni powinno wystarczyć bo aktualnie grzejniki niektóre są ciepłe a niektóre chłodne więc zawory się przymykają a w domu jest oczekiwana temp, więc na tych 35 na zasilaniu powinno dać radę.

Stop ~21:00 był spowodowany zmianą konfiguracji KG (35/0 -> 35/-5)

20221119_doba_wykres_PC.jpg

KG_20221119_KG.JPG