Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Jeśli nie zaszraniają się wam dolne częśći , to czy pompa chodzi na full ( nie osiągnęła temperatury docelowej ) , czy też może jest mocno zmodulowana ?

Moduluje sobie ładnie moc. Wczoraj jak patrzyłem to przy -3 i 34HZ, a dzień wcześniej przy 0 do 19hz zjeżdżała. Co prawda dużo defrostow bo 1 na godzinę i COP jakieś niskie. Książkowo powinno być 2.8 przy -7w35, a u mnie przy -2 osiąga COP 3 przy wodzie 30. Grzałki przy defroscie dają w pizde ale to chyba powinno być ujęte noi pierwszy sezon grzania. Sam nie wiem co myśleć.

Czyli zimnych 6mcy pracy 180x24 = 4320 + 180 x 1h na CWU w okresie letnim = 4500 h pracy na rok. Jak to się ma do zaleceń PRODUCENTÓW pomp które mówią 0 1800 - 2500h pracy rocznie?

Tak jak mówiłem -- z Forum ograniczam się do minimum bo już mnie to nie bawi. Cały czas jedno i to samo.

Sorry- lecz nie rozumiesz o co mi chodzi. To co napisałeś to błędne rozumowanie.

Sprostuję w jednym zdaniu- być może pojmiesz.

Zadajesz pracę PC w ciągu doby na 8 czy tam 10h i w tym przedziale czasowym ta PC ma mieć 1- Start Stop, bo jak to jest dobrze zrobione to PC nie taktuje, bo PC to inwenter który moduluje mocą . Odbiornik czyli instalacja ( CO ) a raczej PC jest idealnie dobrana do instalacji. To tak na skróty.

Opisywałem to nie RAZ na FM - jak i to że grzałem 4 lata czystym prądem i gdy instalowałem PC - WIEDZIAŁEM że PC będzie mi pracować a nie taktować i udawać że grzeje. Porażką jest to że PC co 1h ,lub 2h robi STOP. Paniał?

Tyle w temacie.

Tak jak mówiłem -- z Forum ograniczam się do minimum bo już mnie to nie bawi. Cały czas jedno i to samo.

Sorry- lecz nie rozumiesz o co mi chodzi. To co napisałeś to błędne rozumowanie.

Zadajesz pracę PC w ciągu doby na 8 czy tam 10h i w tym przedziale czasowym ta PC ma mieć 1- Start Stop, bo jak to jest dobrze zrobione to PC nie taktuje, bo PC to inwenter który moduluje mocą . Odbiornik czyli instalacja ( CO ) a raczej PC jest idealnie dobrana do instalacji. To tak na skróty.

Opisywałem to nie RAZ na FM - jak i to że grzałem 4 lata czystym prądem i gdy instalowałem PC - WIEDZIAŁEM że PC będzie mi pracować a nie taktować i udawać że grzeje. Porażką jest to że PC co 1h ,lub 2h robi STOP. Paniał?

Tyle w temacie.

Bardzo się cieszę, ze posiada Pan idealną instalację CO z idealnie dobraną pompą, ale większość ludzi nie ma, a takie posty w niczym nie pomagają.

Tyle w temacie.

Czyli jak rozumiem, budynek powinien mieć taką akumulację ciepła aby grzejąc przez 8 godzin, starczyło mu na 24 godziny :eek:

Bardzo się cieszę, ze posiada Pan idealną instalację CO z idealnie dobraną pompą, ale większość ludzi nie ma, a takie posty w niczym nie pomagają.

Właśnie -po to ma człowiek głowę by myślała . Jak się myśli o PC w szczególności dla domów modernizowanych to trzeba poprawnego rozumowania. PC to nie piec śmieciuch Trzeba tak wszystko zrobić z instalacją aby to grało. Dlaczego? bo PC kosztuje hoho kasy

A później na forum lamenty. Nie piję do nikogo lecz czytając posta pana Kowalskiego który wybudował nowy dom i ma problemy z PC --to już jest naprawdę dziadostwo. Bo na etapie projektowania trzeba to wszystko uwzględnic. Sprawa chyba najważniejsza to taka że PC dziś montuje pan Janusz który przez 30 lat montował smieciuchy a dziś PC - NO ALE ON JEST o 3tyś tańszy od tego co montował u sąsiada więc po co przepłacać.

No i efekt mamy-- który czytam już 5-ty rok. Dlatego czas opuścić zaangażowanie na forum bo do niektórych to nie dociera.

POWODZENIA.

Czyli jak rozumiem, budynek powinien mieć taką akumulację ciepła aby grzejąc przez 8 godzin, starczyło mu na 24 godziny :eek:

Szkoda mojej dyskusji z tobą- może ktoś komu sie będzie chciało wytłumaczy ci co i jak.

Cyt.Czyli jak rozumiem, budynek powinien mieć taką akumulację ciepła aby grzejąc przez 8 godzin, starczyło mu na 24 godziny

NO PRZECIEŻ TU TAK WSZYSCY TWIERDZĄ i mają 23*C

No ok , a czy jak działa z pełną mocą , albo jak grzeje zbiornik cwu to tak samo śnieży się nierównomiernie ?

Jeszcze dodam, odnośnie tego COP.

-2 na zewnątrz temp. zasilania 29

Bierzący pobór 0.8

Produkcja ponad 4.5 dokładnie nie pamiętam ile

COP 4.25 w danym momencie

A COP dzisiejsze 2.9

Czy to są akceptowalne parametry pracy ?

Jeszcze dodam, odnośnie tego COP.

-2 na zewnątrz temp. zasilania 29

Bierzący pobór 0.8

Produkcja ponad 4.5 dokładnie nie pamiętam ile

COP 4.25 w danym momencie

A COP dzisiejsze 2.9

Czy to są akceptowalne parametry pracy ?

Jak bierzący pobór i COP czytasz z pompy , to tak na prawdę nic nie wiadomo , bo ona oszukuje i na pomiarze energi pobieranej , i na produkowanej. Bez licznika energii i ciepłomierza ciezżko to powiedzieć.

Voymar. Do Ciebie . Problemem w naszym kraju są pseudo- fachowcy -instalatorzy i dlatego tak dużo ludzi ma problemy. Większość z nas jest z innych branż , nie każdy jest Tobą , większość poświęca czas na pracę , rodzinę , hobby i po to braliśmy ICH by zrobili za GRUBĄ kasę to na czym podobno się znają . A że pewnie z 80 proc to przebranżowieni partacze to dlatego to forum kwitnie. Ja też jestem stolarzem i miałem czterech po kolei co tydzień , każdy z laptopem , każdy oglądał ten sam dom , jeden chciał dać PC 8kw , dwóch 10kw a ostatni 12 kw. Jak zweryfikować który jest wiarygodny , każdy gada hydraulicznym żargonem i większość nas laików musi komuś zaufać. A najgorsze że żaden nie potrafił ocenić instalacji zastanej , ich interesuje tylko dobór pompy do zapotrzebowania i amen a większość problemów jest ze złej współpracy nowej PC ze starą często skopaną instalacją. Zgodzę się z Tobą że problemy z PC w nowym domu to szczyt . Chyba że to taki popularny nowy januszowy ze zmianami w projekcie bo ma być po januszowemu - tanio gdzie tylko się da i w technologii jego ojca. Niestety taki mamy raj i to forum będzie kwitło jeszcze wiele lat z Toba lub bez . Ja też wiele rzeczy uczę się tutaj i jak widzę świerzaka z problemem to chcę pomóc jak i mi pomagają. Edytowane przez rrrrrrr

Nie piję do nikogo lecz czytając posta pana Kowalskiego który wybudował nowy dom i ma problemy z PC --to już jest naprawdę dziadostwo. Bo na etapie projektowania trzeba to wszystko uwzględnic. Sprawa chyba najważniejsza to taka że PC dziś montuje pan Janusz który przez 30 lat montował smieciuchy a dziś PC - NO ALE ON JEST o 3tyś tańszy od tego co montował u sąsiada więc po co przepłacać.

No i efekt mamy-- który czytam już 5-ty rok. Dlatego czas opuścić zaangażowanie na forum bo do niektórych to nie dociera.

POWODZENIA.

Problem polega na tym, że nawet jeżeli jest (poprawny) projekt to "pan janusz" (a nawet Pan Janusz) chce zazwyczaj wprowadzać swoje udoskonalenia. Przerabiałem to przy wycenie instalacji ogrzewania na budowany niedawno obiekt. W jednej firmie usłyszałem np. "po co takie grube rury na pionie? przecież z PC i tak wychodzi tylko 'taka a taka średnica' więc to bez sensu". Telefon do projektanta i odpowiedź "niech się chociaż nie ośmieszają jak nie mają pojęcia". Po rozmowie projektant-wykonawca "pan janusz" zmienił zdanie ale zrezygnowałem z jego usług.

Przy rekuperacji podobnie. "Po co taka centrala? Przecież ta 4x tańsza ma tyle samo m3/h". A projektant na to "A jaki spręż?".

Po kilku takich konsultacjach okazało się, że to zawsze projektant ma rację. Podsumował to, że w końcu po coś te 5 lat studiował...

No a z PC to jest jeszcze często tak, że w projekcie jest kocioł gazowy czy tam jakiś ekogroszek a inwestor zmienia tylko źródło ciepła na PC bez jakiejkolwiek refleksji a "janusz" doradza moc/model pompy "wg swojego doświadczenia" i mamy co mamy...

Edytowane przez chcialbympompe

Voymar. Do Ciebie . Problemem w naszym kraju są jeb.... pseudo- fachowcy -instalatorzy i dlatego tak dużo ludzi ma problemy. Większość z nas jest z innych branż , nie każdy jest Tobą , większość poświęca czas na pracę , rodzinę , hobby i po to braliśmy ICH by zrobili za GRUBĄ kasę to na czym podobno się znają . A że pewnie z 80 proc to przebranżowieni partacze to dlatego to forum kwitnie. Ja też jestem stolarzem i miałem czterech po kolei co tydzień , każdy z laptopem , każdy oglądał ten sam dom , jeden chciał dać PC 8kw , dwóch 10kw a ostatni 12 kw. Jak zweryfikować który jest wiarygodny , każdy gada hydraulicznym żargonem i większość nas laików musi komuś zaufać. A najgorsze że żaden nie potrafił ocenić instalacji zastanej , ich interesuje tylko dobór pompy do zapotrzebowania i amen a większość problemów jest ze złej współpracy nowej PC ze starą często skopaną instalacją. Zgodzę się z Tobą że problemy z PC w nowym domu to szczyt . Chyba że to taki popularny nowy januszowy ze zmianami w projekcie bo ma być po januszowemu - tanio gdzie tylko się da i w technologii jego ojca. Niestety taki mamy raj i to forum będzie kwitło jeszcze wiele lat z Toba lub bez . Ja też wiele rzeczy uczę się tutaj i jak widzę świerzaka z problemem to chcę pomóc jak i mi pomagają.

Ok - spoko lecz są tacy co do nich nie dociera że mają złą instalację. A co najgorsze jeszcze grzebią tam gdzie nie powinni wkładać pazurów.

Dlatego napisałem że podczas wyboru instalatora trzeba patrzeć na jego umiejętności i ile tych PC ma zainstalowanych.

Od paru lat jak laik wchodzi na forum to PYTA

-jaką PC polecacie?

- siedząc na forum widać jakich jest najwięcej TO już jakaś wskazówka dla inwestora. Oczywiście nie neguję konkurencji lecz czytanie czytanie i nie tylko FM lecz i ulotek producentów.

- A już ciosem poniżej pasa w doradztwie co do PC jest.

-Bierz instalatora co ma do ciebie max 50km.

-pytam po co ??????

co za różnica skąd jest ważne by inwestycję wartą naście tyś. zrobił dobrze

PS, Tak na marginesie mój instalator ma do mnie 400km. i co z tego jaki to problem jak sieć serwisową ma na całą PL

NA-RA

Problem polega na tym, że nawet jeżeli jest (poprawny) projekt to "pan janusz" (a nawet Pan Janusz) chce zazwyczaj wprowadzać swoje udoskonalenia. Przerabiałem to przy wycenie instalacji ogrzewania na budowany niedawno obiekt. W jednej firmie usłyszałem np. "po co takie grube rury na pionie? przecież z PC i tak wychodzi tylko 'taka a taka średnica' więc to bez sensu". Telefon do projektanta i odpowiedź "niech się chociaż nie ośmieszają jak nie mają pojęcia". Po rozmowie projektant-wykonawca "pan janusz" zmienił zdanie ale zrezygnowałem z jego usług.

Przy rekuperacji podobnie. "Po co taka centrala? Przecież ta 4x tańsza ma tyle samo m3/h". A projektant na to "A jaki spręż?".

Po kilku takich konsultacjach okazało się, że to zawsze projektant ma rację. Podsumował to, że w końcu po coś te 5 lat studiował...

No a z PC to jest jeszcze często tak, że w projekcie jest kocioł gazowy czy tam jakiś ekogroszek a inwestor zmienia tylko źródło ciepła na PC bez jakiejkolwiek refleksji a "janusz" doradza moc/model pompy "wg swojego doświadczenia" i mamy co mamy...

Zgoda w 100% tylko ciężko pewnym osobom wytłumaczyć jedno. Zwłaszcza jak się ich zbierze 2 czy tam 3-ech na FM że

-do ogrzewania płaszczyznowego nie potrzeba ( bufora ,sprzęgła ) raczej sprzęgła bo zbiornik 50L trudno nazwać buforem.

-Tak nie potrzeba jak PC pracuje a nie udaje że to robi. To podstawowy błąd jaki popełniają instalatorzy ( amatorzy ) jak i inwestorzy . Bo oni na FM wyczytali lub im inni doradzili że sprzęgło jest nie potrzebne. TAK jest nie potrzebne jak jest OK.

-i tak Janusz grzeje dom a raczej podłogę przez np. 8h . I tu na FM pyta jak to jest bo PC co 40min robi mu stop No jak ma tego nie robić jak nie ma odpowiedniego odbioru mocy?

Powodzenia.

Zgoda w 100% tylko ciężko pewnym osobom wytłumaczyć jedno. Zwłaszcza jak się ich zbierze 2 czy tam 3-ech na FM że

-do ogrzewania płaszczyznowego nie potrzeba ( bufora ,sprzęgła ) raczej sprzęgła bo zbiornik 50L trudno nazwać buforem.

-Tak nie potrzeba jak PC pracuje a nie udaje że to robi. To podstawowy błąd jaki popełniają instalatorzy ( amatorzy ) jak i inwestorzy . Bo oni na FM wyczytali lub im inni doradzili że sprzęgło jest nie potrzebne. TAK jest nie potrzebne jak jest OK.

-i tak Janusz grzeje dom a raczej podłogę przez np. 8h . I tu na FM pyta jak to jest bo PC co 40min robi mu stop No jak ma tego nie robić jak nie ma odpowiedniego odbioru mocy?

Powodzenia.

To nie do końca jest tak.

Ja swój dom projektowałem wraz z architektem (nie mam uprawnień choć jestem po architekturze i urbanistyce) choć można powiedzieć, że sam. Tak jak sam projektowałem OP na ocieplonej PF. Projekt OP zrobił mi Asolt ale to, że wylewka podłogi jest bez przekładki ze styro bezlośrednio na PF- jest moim pomysłem. Jak ekipa przyjechała robić OP, to był lament, jak to bez styro, jak zamontować rurki do betonu, to nie będzie działać, po co termostaty w pomieszczeniach (trudno im było wytłumaczyć, że dom jeat w kształcie litery T i podzielony jest na różne strefy funkcjonalne z różnymi temperaturami. Dużo było tego "nie będzie działało" :)

Ale działa :)

Grzeję tylko w tanich oknach taryfy G12W, pompę mam nieprzewymiarowaną pod grzanie tylko w taniej taryfie jak tu wszyscy piszą (już 6 sezon działa).

Temperatury mam w domu jak kto tam lubi- w salonie mam 24deg, w łazience 25deg a w sypialni 21deg itd..

Rachunki za 200m2 dom o dużej kubaturze z wysokim salonem i 75% elewacji w szybach płacę rzędu 3,5-4k/rok za wazystko razem z ogrzewaniem (wszystko na prąd , dwie pompy wody, zraszacze, sprężarka biooczyszczalni non stop, zamrażarka 300l, pralka, suszarka,2x płyta grzewcza, lodówka, reku, grzejnik suszarka ręczników w łazience cały rok,PC 8kW, dwa klimatyzatory 2,5kW z tej samej pompy ciepła do chłodzenia).

Bez paneli PV czy solarów czy kominka.. Da się? Da.

Mam agregat 8kW zasilający w razie awarii cały dom wraz z PC.

Dom trzeba projektować od zera. Nie kupować gotowców- to samo się tyczy CO.

W skali całej budowy, projekt domu był jedną z tańszych inwestycji, za to bezwzględnie była to najlepsza inwestycja. Tak jak projekt CO ;)

Edytowane przez MartyyMcFly

Szkoda mojej dyskusji z tobą- może ktoś komu sie będzie chciało wytłumaczy ci co i jak.

Cyt.Czyli jak rozumiem, budynek powinien mieć taką akumulację ciepła aby grzejąc przez 8 godzin, starczyło mu na 24 godziny

NO PRZECIEŻ TU TAK WSZYSCY TWIERDZĄ i mają 23*C

Widzę iż inni koledzy Ci już odpisali.

Mam nadzieję że Ty, szukając wiedzy na różnych forach internetowych, trafisz na bardziej pomocnych użytkowników.

Rozumiem że znużył Cię już ten wątek, bo rzeczywiście jest długi i nie sposób go już przeczytać w całości. Ja sam przebrnąłem przez może 100 stron.

Jednak osób z pompami ciepła przybywa a jak się domyślam, duże grono z nich to osoby, które przerobiły istniejącą instalację co wynika z obecnej sytuacji energetycznej.

Sam pochodząc z bloku też spędziłem kiedyś dużo czasu na forum Muratora jaki piec dobrać do swojego budynku. Gdybym słuchał sprzedawców miałbym piec 20KW. Kupiłem 12KW a i tak chodził na 50% swojej mocy w mrozy. Następnie spędziłem rok czasu w kotłowni starając się zoptymalizować proces spalania (aż się żona śmiała że niedługo tam zamieszkam). Mogłem przecież zostawić to na ustawieniach domyślnych i by się paliło, ale chciałem uzyskać jak największą efektywność z tego procesu.

Teraz znów tu jestem i zadaje pytania odnośnie pompy. To dla mnie kolejna nowość ale forum daje nam właśnie tą możliwość wymiany doświadczeń.

Szczególnie że instalatorzy posiadają niewiele większą wiedzę, oprócz tego jak to zamontować. Może Ty trafiłeś na super firmę monterską, ja brałem taką co ma wolne terminy, bo czasy się zmieniły i na pompę się czeka miesiącami i na instalatora również.

Więc dużo osób ma to co ma a teraz po prostu próbujemy ustawić to najbardziej optymalnie i mam nadzieje że chęć dzielenia się wiedzą wciąż na tym forum pozostanie.

Grzeję tylko w tanich oknach taryfy G12W, pompę mam nieprzewymiarowaną pod grzanie tylko w taniej taryfie jak tu wszyscy piszą (już 6 sezon działa).

Temperatury mam w domu jak kto tam lubi- w salonie mam 24deg, w łazience 25deg a w sypialni 21deg itd..

Rachunki za 200m2 dom o dużej kubaturze z wysokim salonem i 75% elewacji w szybach płacę rzędu 3,5-4k/rok za wazystko razem z ogrzewaniem (wszystko na prąd , dwie pompy wody, zraszacze, sprężarka biooczyszczalni non stop, zamrażarka 300l, pralka, suszarka,2x płyta grzewcza, lodówka, reku, grzejnik suszarka ręczników w łazience cały rok,PC 8kW, dwa klimatyzatory 2,5kW z tej samej pompy ciepła do chłodzenia).

Pytanka:

- Dlaczego akurat G12W, jest jeszcze G13. Najbardziej CI się kalkuluje G12W?

- czy masz jakiś bufor/sprzęgło żeby chłodzić tymi dwoma klimatyzatorami? Zapewne chłodzisz wodą lodową?

To nie do końca jest tak.

Ja swój dom projektowałem wraz z architektem (nie mam uprawnień choć jestem po architekturze i urbanistyce) choć można powiedzieć, że sam. Tak jak sam projektowałem OP na ocieplonej PF. Projekt OP zrobił mi Asolt ale to, że wylewka podłogi jest bez przekładki ze styro bezlośrednio na PF- jest moim pomysłem. Jak ekipa przyjechała robić OP, to był lament, jak to bez styro, jak zamontować rurki do betonu, to nie będzie działać, po co termostaty w pomieszczeniach (trudno im było wytłumaczyć, że dom jeat w kształcie litery T i podzielony jest na różne strefy funkcjonalne z różnymi temperaturami. Dużo było tego "nie będzie działało" :)

Ale działa :)

Dom trzeba projektować od zera. Nie kupować gotowców- to samo się tyczy CO.

W skali całej budowy, projekt domu był jedną z tańszych inwestycji, za to bezwzględnie była to najlepsza inwestycja. Tak jak projekt CO ;)

Fajnie to wszystko opisałeś. Najważniejsze by inwestor był zadowolony.

W moim poście nie o to mi chodziło. Nie na temat. I to o co pytałem nie dostałem odpowiedzi. No ale jak jesteś zadowolony to najważniejsze.

Powodzenia.