-voymar- 11.01.2023 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2023 (edytowane) Ok. Zrozumiałeś także, że Twoja PC moduluje się do 5kW? Więc jeżeli nie robi stopów to oznacza tylko jedno: DURSZLAK Nie obrażaj się Chłopie, ale takie są fakty... Ha ha =-durszlak ??? W durszlaku to trudno dom dogrzać T cap 9kW tak jak i T-cap 12kW modulują jednakowo do 3,5kW Błędne rozumowanie masz odnośnie durszlaka ,ale to mało istotne nie warte dalszych komentarzy. PC moduluje tak jak na to pozwala jej instalacja ( CO) -pisałem o tym Pisałem też że grzałem i 30 maja truskawki się już jadło z własnego pola a ja grzałem dom ( było mniej niż 22,5*C wewnątrz) i jakoś wtedy też PC nie taktowała. Wiem i zdaję sobie z tego sprawę bo nie ty pierwszy i ostatni będziesz u mnie szukał niedoskonałości nie widząc ich u siebie. Kto ma rację??? widać po pracy PC Ty masz zapotrzebowanie 70W m2 i ci sie PC wyłącza to dość duże zapotrzebowanie Ja przy ( -25*C ) potrzebuję 7,8kW Mocy dla 23*C w domu i 230m2 Szkoda mi się produkować . PS. A nawiasem mówić choćbyś nawet PC +grzejniki -czyli instalację ( CO ) zrobił na podwórku i to wszystko ustawił przed domem i zaczął grzać otoczenie podwórka A warunki o których pisałem nie były by spełnione to ta PC i na podworku będzie taktować Edytowane 11 Stycznia 2023 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 11.01.2023 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2023 Ha ha =-durszlak ??? W durszlaku to trudno dom dogrzać T cap 9kW tak jak i T-cap 12kW modulują jednakowo do 3,5kW Błędne rozumowanie masz odnośnie durszlaka ,ale to mało istotne nie warte dalszych komentarzy. PC moduluje tak jak na to pozwala jej instalacja ( CO) -pisałem o tym Pisałem też że grzałem i 30 maja truskawki się już jadło z własnego pola a ja grzałem dom ( było mniej niż 22,5*C wewnątrz) i jakoś wtedy też PC nie taktowała. Wiem i zdaję sobie z tego sprawę bo nie ty pierwszy i ostatni będziesz u mnie szukał niedoskonałości nie widząc ich u siebie. Kto ma rację??? widać po pracy PC Ty masz zapotrzebowanie 70W m2 i ci sie PC wyłącza to dość duże zapotrzebowanie Ja przy ( -25*C ) potrzebuję 7,8kW Mocy dla 23*C w domu i 230m2 Szkoda mi się produkować . PS. A nawiasem mówić choćbyś nawet PC +grzejniki -czyli instalację ( CO ) zrobił na podwórku i to wszystko ustawił przed domem i zaczął grzać otoczenie podwórka A warunki o których pisałem nie były by spełnione to ta PC i na podworku będzie taktować Czyli nawet w maju Twój dom potrzebuje 5kW. Durszlak i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ham3r 11.01.2023 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2023 Ha ha =-durszlak ??? W durszlaku to trudno dom dogrzać T cap 9kW tak jak i T-cap 12kW modulują jednakowo do 3,5kW Błędne rozumowanie masz odnośnie durszlaka ,ale to mało istotne nie warte dalszych komentarzy. PC moduluje tak jak na to pozwala jej instalacja ( CO) -pisałem o tym Pisałem też że grzałem i 30 maja truskawki się już jadło z własnego pola a ja grzałem dom ( było mniej niż 22,5*C wewnątrz) i jakoś wtedy też PC nie taktowała. Wiem i zdaję sobie z tego sprawę bo nie ty pierwszy i ostatni będziesz u mnie szukał niedoskonałości nie widząc ich u siebie. Kto ma rację??? widać po pracy PC Ty masz zapotrzebowanie 70W m2 i ci sie PC wyłącza to dość duże zapotrzebowanie Ja przy ( -25*C ) potrzebuję 7,8kW Mocy dla 23*C w domu i 230m2 Szkoda mi się produkować . PS. A nawiasem mówić choćbyś nawet PC +grzejniki -czyli instalację ( CO ) zrobił na podwórku i to wszystko ustawił przed domem i zaczął grzać otoczenie podwórka A warunki o których pisałem nie były by spełnione to ta PC i na podworku będzie taktować Witaj, czy możesz powiedzieć jak masz skonfigurowane ogrzewanie?: 1. Jak wygląda Twoja krzywa grzewcza? Jaką masz ustawioną deltę? 2. Czy posiadasz harmonogram lub sterownik pokojowy, jeżeli tak to jak jest ustawiony? Jaką masz temperaturę w domu na wysokości 1 m - 1,5 m? 3. Jakiej mocy (sumarycznie) masz grzejniki dla 45*C, powrót 40*C i temperatura w pomieszczeniu 20*C? Z tego co wiem, to sprężarka jest w stanie się zmodulować do 19-22 Hz (800-1000W), co przy A +7°C, W 35°C wg. dokumentacji daje COP 4,84, czyli moc 3872-4840W. Przy niższych temperaturach zasilania COP jest jeszcze wyższy. Musisz mieć wysoko ustawioną krzywą, bardzo przewymiarowane grzejniki, grzejesz harmonogramem lub masz zewnętrzne sterowanie, inaczej tego się nie da wytłumaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 11.01.2023 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2023 Czyli nawet w maju Twój dom potrzebuje 5kW. Durszlak i tyle. Widzisz i schodzisz na dyskusję prostaka Nie widzisz u siebie popełnionych błędów powiem więcej obciążenie 70W Grzałeś KOZĄ a koza na pewno nie grzała non stop. Rano śpik przymarzal do poduszki- wyciągam wnioski Nie starasz się nic zrobić aby we własnym poprawić efektywność pracy PC Toż to koszmar 9000h pracy i ponad 10000wył, ? Zapewne zainstalowałeś PC na instalacji w ogóle nie przystosowanej do PC Nie starasz się wyciągać pozytywnych wniosków tylko ABY TYLKO DOGRYŹĆ--- to typowe polskie zachowanie ( taka spuścizna po dekadowym Sowieckim Mirze ) Jeszcze pewnie dekady miną zanim się to zmieni. No bo jak to ma być że ktoś inny może mieć lepiej !!!!!!!!! Toż to niedorzeczne. CHŁOPIE rób wszystko aby i u ciebie tak było -a nie dogryzaj. Nie znasz zasady działania PC. A już tyle tu cię naprowadzałem myślałem że jest choć jeden który chce słuchać . Niestety NIE. Dalej nie pojmujesz modulacji -to wcale nie jest ubliżanie tobie w jakimkolwiek sposób. Twój Cyt. ]Czyli nawet w maju Twój dom potrzebuje 5kW. Durszlak i tyle Ty masz 70W m2 i durszlaka nie widziisz? Ja mam 7,8kW dla 230m2 przy (-25*C) dla 23*C -- Odnośnie Maja -- tak jestem ciepłolubny Wystarczy 3 dni deszczu duża wilgotność ja Odpalam ( CO ) bo jakoś mi jest nieswojo jak mam np. 21,5*C Ale nie w tym rzecz . Specjalnie dałem ten przykład aby ci uświadomić że temperatura tu nie ma nic do pracy PC przy dobrze zrobionej instalacji. Po prostu szybciej nagrzejesz dom lecz PC bedzie pracować przez np. 2godz lecz nie taktować. TY jak jesteś dobrym ojcem to choć u syna zrób tak aby Dziecko było zadowolone iż posiada PC j. Mniej Ruskich manier i uwierz w ludzi. A nade wszystko zacznij słuchać i wyciągać wnioski. Zapewne jest to i u ciebie do usunięcia lecz TY zamiast podać jakieś konkretne dane ,co do ilości grzejników zładu wody pompki obiegowej , wolisz dogryzać Ech co za podejście. Mi radość sprawia jak mogę komuś pomóc Tobie tak innym Dogryziesz i to jeszcze nie mając racji i nie znając jak to ma być aby pracowalo B. dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 11.01.2023 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2023 Witaj, czy możesz powiedzieć jak masz skonfigurowane ogrzewanie?: 1. Jak wygląda Twoja krzywa grzewcza? Jaką masz ustawioną deltę? 2. Czy posiadasz harmonogram lub sterownik pokojowy, jeżeli tak to jak jest ustawiony? Jaką masz temperaturę w domu na wysokości 1 m - 1,5 m? 3. Jakiej mocy (sumarycznie) masz grzejniki dla 45*C, powrót 40*C i temperatura w pomieszczeniu 20*C? Z tego co wiem, to sprężarka jest w stanie się zmodulować do 19-22 Hz (800-1000W), co przy A +7°C, W 35°C wg. dokumentacji daje COP 4,84, czyli moc 3872-4840W. Przy niższych temperaturach zasilania COP jest jeszcze wyższy. Musisz mieć wysoko ustawioną krzywą, bardzo przewymiarowane grzejniki, grzejesz harmonogramem lub masz zewnętrzne sterowanie, inaczej tego się nie da wytłumaczyć Odpiszę ale nie dziś bo już jest dość późno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 12.01.2023 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 (edytowane) Specjalnie dałem ten przykład aby ci uświadomić że temperatura tu nie ma nic do pracy PC przy dobrze zrobionej instalacji. Po prostu szybciej nagrzejesz dom lecz PC bedzie pracować przez np. 2godz lecz nie taktować. Voymar możesz rozwinąć tą myśl? Co znaczy szybciej nagrzejesz dom i będzie pracować przez 2 godziny ? Bo wg mnie, ta praca pompy - czyli nagrzanie do temperatury w 2 godziny i stop to już podchodzi pod małe taktowanie, które jest nieuchronne przy wyższych dodatnich temperaturach, nawet przy najlepiej zrobionej instalacji. I proszę, nie obrażaj mnie od razu. Pytam z ciekawości, bo na forum jestem aby wymieniać się doświadczeniami. Edytowane 12 Stycznia 2023 przez art-e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 12.01.2023 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 Widzisz i schodzisz na dyskusję prostaka Nie widzisz u siebie popełnionych błędów powiem więcej obciążenie 70W Grzałeś KOZĄ a koza na pewno nie grzała non stop. Rano śpik przymarzal do poduszki- wyciągam wnioski Nie starasz się nic zrobić aby we własnym poprawić efektywność pracy PC Toż to koszmar 9000h pracy i ponad 10000wył, ? Zapewne zainstalowałeś PC na instalacji w ogóle nie przystosowanej do PC Nie starasz się wyciągać pozytywnych wniosków tylko ABY TYLKO DOGRYŹĆ--- to typowe polskie zachowanie ( taka spuścizna po dekadowym Sowieckim Mirze ) Jeszcze pewnie dekady miną zanim się to zmieni. No bo jak to ma być że ktoś inny może mieć lepiej !!!!!!!!! Toż to niedorzeczne. CHŁOPIE rób wszystko aby i u ciebie tak było -a nie dogryzaj. Nie znasz zasady działania PC. A już tyle tu cię naprowadzałem myślałem że jest choć jeden który chce słuchać . Niestety NIE. Dalej nie pojmujesz modulacji -to wcale nie jest ubliżanie tobie w jakimkolwiek sposób. Twój Cyt. ]Czyli nawet w maju Twój dom potrzebuje 5kW. Durszlak i tyle Ty masz 70W m2 i durszlaka nie widziisz? Ja mam 7,8kW dla 230m2 przy (-25*C) dla 23*C -- Odnośnie Maja -- tak jestem ciepłolubny Wystarczy 3 dni deszczu duża wilgotność ja Odpalam ( CO ) bo jakoś mi jest nieswojo jak mam np. 21,5*C Ale nie w tym rzecz . Specjalnie dałem ten przykład aby ci uświadomić że temperatura tu nie ma nic do pracy PC przy dobrze zrobionej instalacji. Po prostu szybciej nagrzejesz dom lecz PC bedzie pracować przez np. 2godz lecz nie taktować. TY jak jesteś dobrym ojcem to choć u syna zrób tak aby Dziecko było zadowolone iż posiada PC j. Mniej Ruskich manier i uwierz w ludzi. A nade wszystko zacznij słuchać i wyciągać wnioski. Zapewne jest to i u ciebie do usunięcia lecz TY zamiast podać jakieś konkretne dane ,co do ilości grzejników zładu wody pompki obiegowej , wolisz dogryzać Ech co za podejście. Mi radość sprawia jak mogę komuś pomóc Tobie tak innym Dogryziesz i to jeszcze nie mając racji i nie znając jak to ma być aby pracowalo B. dobrze. Voymarze. Nigdy nie grzałem kozą. Nie mam zamiaru Ci dogryzać. Ojcem jeszcze nie jestem Grzejników także nie mam. Wyluzuj trochę i uszczelnij durszlak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 12.01.2023 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 (edytowane) Kolego ,, vojmar,, kolega bocian.koh tobie dogryza, że twój dom to durszlak, a ty mu odpisujesz i walisz danymi z moich postów, dotyczących mojego domu i mojego syna.A tak wogóle to te 70W się tyczy mojego starego domu z T Cap i z grzejnikami i nigdy go nie grzałem kozą.I co bym z tą instalacją nie robił, to przy grzejnikach i z tą pompą i z tak ciepłym domem to to nie będzie pracowało ciągle. A drugi temat o którym pisałem to dom mojego syna i to tam było grzane kozą, żeby teraz jak już jest pompa all in one 7kW ładnie to pracowało.W tym domu jest wszędzie ogrzewanie podłogowe, zrobione porządnie pod pompę PC. W tym domu pompę jak załączę raz w sezonie grzewczym, to rzeczywiście ona się wyłączy dopiero na koniec zimy. Będą tylko wyłączenia na defrosty i grzanie cwu.Ale mimo że dom jest cieplejszy od mojego. to tam tak mogę zrobić, bo jest w całości ogrzewanie podłogowe i mała pompa.Przy ogrzewaniu podłogowym i małej pompie, to sobie mogę zjechać krzywą do nawet 22st/c na zasilaniu, a i tak to będzie grzać. Tylko, że pompa będzie musiała zjechać z mocą ( modulacją ) bardzo nisko a mała pompa to potrafi. Natomiast nie osiągniesz tego z ciepłym domem, z pompą T Cap i grzejnikami. A zdaję się, że Ty tak masz.Więc jednoznacznie wychodzi z tego, że twój dom to rzeczywiście , durszlak,,I wszyscy ci to mówią, a ty się obrażasz i jeszcze komuś usiłujesz doradzaćI zamiast zacząć od ocieplenia, to ty zadowolony jesteś, że masz PV i twoje koszty się zgadzają. A to że zużycie energii w kraju rośnie, bo taki był tok rozumowania to czy to ważne... Edytowane 12 Stycznia 2023 przez michancia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 12.01.2023 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 (edytowane) Nie mam jeszcze termostatu ale wyobrażam to sobie jako dodatkowy warunek: - jeśli harmonogram pompy mówi WŁĄCZ CO -> sprawdź dodatkowo termostat zew, -> jeśli termostat zwarty to grzeje, jeśli rozwarty to oczywiście nie grzeje - jeśli harmonogram pompy mówi WYŁĄCZ CO -> nie grzeje i nic dodatkowo nie sprawdza Chyba że piszecie o innym termostacie - bo gdzieś przewinął się we wpisach termostat zewnętrzny. Termostat pokojowy gdy jest obecny, to w zasadzie pełni rolę nadrzędną. W sensie takim, że gdy termostat powie OFF - to nieważne co jest w harmonogramie, termostat nie pozwoli PC ruszyć ON puki temp. w domu nie spadnie poniżej dolnej granicy histerezy termostatu. I tu nabiera znaczenia zakres histerezy danego modelu termostatu. Gdy termostat ma wysoką histerezę +/- 1*C lub więcej, wtedy krzywa grzewcza nie może być zbyt wysoko ustawiona, bo zbyt często termostat zadziała dając sygnał OFF. A temp. w domu będzie wahała się o 2*C - taki zakres wahań jest mało komfortowy. Gdy chcesz bazować na termostacie to lepiej gdy ma histerezę +/- 0,5*C (lub niższą). Wtedy wahania temp. w domu będą w zakresie 1*C. Voymar możesz rozwinąć tą myśl? Co znaczy szybciej nagrzejesz dom i będzie pracować przez 2 godziny ? Bo wg mnie, ta praca pompy - czyli nagrzanie do temperatury w 2 godziny i stop to już podchodzi pod małe taktowanie, .... Małe taktowanie Optymalnie gdy PC ma 1 włączenie na 1 godzinę. Tu się nie zgodzę, że temp. wody niema wpływu na taktowanie. Temp. wody (mnożone razy) zład wody = długość cyklu ON. Z pewnymi zastrzeżeniami: 1) OZC budynku (przy danych warunkach) (dzielone przez) minimalną modulację mocy PC. 2) moc grzejna instalacji CO, która schładza = odbiera moc od PC. Wszystko ma znaczenie i są to składowe jednego systemu grzewczego: OZC budynku, moc generowana PC, moc odbiorcza promienników, zład wody i temp. wody. Im mocniejsza PC i niższa temp. potrzebnej wody wynikająca z mocy promienników - to większy zład wody jest potrzebny. I o tym pisze -voymar- oblekając to w nieco inne słowa. Edytowane 12 Stycznia 2023 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 12.01.2023 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 (edytowane) -voymar- pomieszałeś wypowiedzi dwóch osób : michancia oraz bocian_koh.Twoje wypowiedzi są czasami zbyt agresywne. A bocian_koh widać, że jest to typ co lubi włożyć kij w mrowisko. Następnie obserwować jak mrówki kąsają.Voymar ma duży dom 230 m2 z OZC 7,8 - to gdzie w tym widzisz durszlag?Zwykła prowokacja. Edytowane 12 Stycznia 2023 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.gwozdz 12.01.2023 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 Ciekawy wątek z tym domem voymara. Jeśli OZC jest 7,8 przy - 20 to punkt w którym minimalna modulowana moc pompy (4,5 kW) osiąga wartość potrzebną do utrzymania stałej temp w domu wypada w okolicy -3 stopnia (zakładając krzywa zapotrzebowania -20/7,8 ; +18/0,0) To teraz wytłumaczcie mi proszę jak ten TCap ma nie taktować przy + 5 czy + 10 stopni na zewnątrz ?? U mnie szacowane OZC to ~6-6,5 wg ciepłowłasciwe, ale z obserwacji pracy PC i z wypracowanej krzywej grzewczej wychodzi że raczej między 5,5 a 6,0.Przykładowo dla temp -13 PC dawała ~3,6-4,0 kw na częstotliwości 37-45 Hz,Oczywiście po defroście chwilowo było więcej, mam na myśli ustabilizowaną pracę.Dla temp > 4stopnie zaczyna się wyłączać. Z tym że praca wygląda tak że pracuje 1-1,5 h i wyłącza się na 0,5 h.Cały czas w domu mam niecałe 23 stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 12.01.2023 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 -voymar- pomieszałeś wypowiedzi dwóch osób : michancia oraz bocian_koh. Twoje wypowiedzi są czasami zbyt agresywne. A bocian_koh widać, że jest to typ co lubi włożyć kij w mrowisko. Następnie obserwować jak mrówki kąsają. Voymar ma duży dom 230 m2 z OZC 7,8 - to gdzie w tym widzisz durszlag? Zwykła prowokacja. Potwierdzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 12.01.2023 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 Voymarze. Nigdy nie grzałem kozą. Nie mam zamiaru Ci dogryzać. Ojcem jeszcze nie jestem Grzejników także nie mam. Wyluzuj trochę i uszczelnij durszlak. BRAWO za uważne czytanie- choć tyle. A odnośnie durszlaka to pozostaje mi tylko śmiech Trzymaj się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 12.01.2023 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 BRAWO za uważne czytanie- choć tyle. A odnośnie durszlaka to pozostaje mi tylko śmiech Trzymaj się Ja też się pośmiałem. Trzymaj się kolego z durszlaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 12.01.2023 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 ... Natomiast nie osiągniesz tego z ciepłym domem, z pompą T Cap i grzejnikami. A zdaję się, że Ty tak masz. Więc jednoznacznie wychodzi z tego, że twój dom to żeczywiście , durszlak,, I wszyscy ci to mówią, a ty się obrażasz i jeszcze komuś usiłujesz doradzać I zamiast zacząć od ocieplenia, to ty zadowolony jesteś, że masz PV i twoje koszty się zgadzają. A to że zużycie energii w kraju rośnie, bo taki był tok rozumowania to czy to ważne... A to dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 12.01.2023 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 Witaj, czy możesz powiedzieć jak masz skonfigurowane ogrzewanie?: 1. Jak wygląda Twoja krzywa grzewcza? Jaką masz ustawioną deltę? 2. Czy posiadasz harmonogram lub sterownik pokojowy, jeżeli tak to jak jest ustawiony? Jaką masz temperaturę w domu na wysokości 1 m - 1,5 m? 3. Jakiej mocy (sumarycznie) masz grzejniki dla 45*C, powrót 40*C i temperatura w pomieszczeniu 20*C? Z tego co wiem, to sprężarka jest w stanie się zmodulować do 19-22 Hz (800-1000W), co przy A +7°C, W 35°C wg. dokumentacji daje COP 4,84, czyli moc 3872-4840W. Przy niższych temperaturach zasilania COP jest jeszcze wyższy. Musisz mieć wysoko ustawioną krzywą, bardzo przewymiarowane grzejniki, grzejesz harmonogramem lub masz zewnętrzne sterowanie, inaczej tego się nie da wytłumaczyć Witam Moja krzywa nic ci nie da bo każdy ustawia według własnego domu. ( 38--44*) choć było i niżej lecz ta do grzejników mi odpowiada. Większość sezonu grzewczego zasilanie to max 40*C Jest wysoko biorąc pod uwagę OG. płaszczyznowe, lecz z punktu ekonomicznego nie akceptowalne dla mnie aby to zmieniać. W całym domu parkiet ( manufaktura ) którego kosz to ponad 120k ( na dziś) Jaka jego zaleta zawsze jest ciepły to nie wredne płytki. Mam i sterownik zew. lecz pracuję na harmonogramie Temp. w domu jest taka jak opisywałem w powyższych postach ( 22,6---23,4 ) w takim przedziale 24/24h 20*C ???? to temp nie do przyjęcia Fakt pralnia ma 21*C Co do modulacji to zapewne masz rację 19-22Hz grzejniki C22 w większości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 12.01.2023 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 Voymar możesz rozwinąć tą myśl? Co znaczy szybciej nagrzejesz dom i będzie pracować przez 2 godziny ? Bo wg mnie, ta praca pompy - czyli nagrzanie do temperatury w 2 godziny i stop to już podchodzi pod małe taktowanie, które jest nieuchronne przy wyższych dodatnich temperaturach, nawet przy najlepiej zrobionej instalacji. I proszę, nie obrażaj mnie od razu. Pytam z ciekawości, bo na forum jestem aby wymieniać się doświadczeniami. Na szybko W tej wypowiedzi chodziło o to że jak jest ciepło na dworze okresy przejściowe slońce to wieczorem poszczam CO na 2h i jest ciepło i komfortowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 12.01.2023 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 Cześć Panowie, Dawno mnie tu nie było bo z moją PC wszystko jak trzeba, ale od wczoraj hula Panas T-CAP 9 kw u mojego ojca w opcji 100% grzejników. Może ktoś podpowiedzieć jakie macie ustawienia krzywej i delty ? Nie miałem styczności z PC na grzejnikach, a wypadałoby to jakoś ojczulkowi ustawić. Serwis wprowadził podstawowe parametry, niemniej doświadczenie użytkowników to zawsze cenne rady. Na chwilę obecną delta wynosi z tego co pamietam 10 stopni, krzywa była 39 stopni dla 15 i 49 stopni dla -15. Podbiłem dzisiaj tą pierwszą wartość na 43 z racji, że chodziła 24h i nie dobiła do zadanej temp 22 stopni w salonie ( tam stoi salus, który wyłączy PC). Trzeba wziąć pod uwagę, że dom był dość mocno wychłodzony bo 3 dni nie było ogrzewania więc start był od 16 stopni + totalnie zimna piwnica ( montaż pompy, owarte drzwi itp). Z góry dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ham3r 12.01.2023 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 Witam Moja krzywa nic ci nie da bo każdy ustawia według własnego domu. ( 38--44*) choć było i niżej lecz ta do grzejników mi odpowiada. Większość sezonu grzewczego zasilanie to max 40*C Jest wysoko biorąc pod uwagę OG. płaszczyznowe, lecz z punktu ekonomicznego nie akceptowalne dla mnie aby to zmieniać. W całym domu parkiet ( manufaktura ) którego kosz to ponad 120k ( na dziś) Jaka jego zaleta zawsze jest ciepły to nie wredne płytki. Mam i sterownik zew. lecz pracuję na harmonogramie Temp. w domu jest taka jak opisywałem w powyższych postach ( 22,6---23,4 ) w takim przedziale 24/24h 20*C ???? to temp nie do przyjęcia Fakt pralnia ma 21*C Co do modulacji to zapewne masz rację 19-22Hz grzejniki C22 w większości Dzięki! Widzę, że masz wysoko ustawioną krzywą - wtedy pompa rzeczywiście nie będzie taktować. Grzejniki C22 przy tej temperaturze na pewno mają >= mocy pompy na minimalnym taktowaniu. A temperaturę w pomieszczeniach ograniczasz przez użycie harmonogramu, bo bez niego to nie można byłoby pewnie wytrzymać, ale to zależy kto lubi jaką temperaturę. Osobom, którym pompa się wyłącza, mają tą krzywą ustawioną niżej. Ogólnie temat temperatury jest ciekawy przy ogrzewaniu grzejnikowym, bo pionowy gradient temperaturowy jest wybitnie nieliniowy: na parterze można uzyskać w kącie przy podłodze np. 19*C, ale na wysokości 1 m jest już 20,5*C. Muszę jeszcze przeprowadzić testy jak wygląda wychładzanie, tj. na jakiej wysokości jak szybko spada temperatura. 20*C jest standardową temperaturą doboru grzejników, dlatego o nią pytałem. Ja niby przy podłodze na piętrze trzymam 20,6*C +/- 0.25*C, a w nocy 20,4*C, co jest komfortową temperaturą dla moich potrzeb. Na wysokości 1 m oznacza to 21 - 22*C. Wniosek z tego jest taki, że jeden punktowy pomiar temperatury nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ham3r 12.01.2023 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 Cześć Panowie, Dawno mnie tu nie było bo z moją PC wszystko jak trzeba, ale od wczoraj hula Panas T-CAP 9 kw u mojego ojca w opcji 100% grzejników. Może ktoś podpowiedzieć jakie macie ustawienia krzywej i delty ? Nie miałem styczności z PC na grzejnikach, a wypadałoby to jakoś ojczulkowi ustawić. Serwis wprowadził podstawowe parametry, niemniej doświadczenie użytkowników to zawsze cenne rady. Na chwilę obecną delta wynosi z tego co pamietam 10 stopni, krzywa była 39 stopni dla 15 i 49 stopni dla -15. Podbiłem dzisiaj tą pierwszą wartość na 43 z racji, że chodziła 24h i nie dobiła do zadanej temp 22 stopni w salonie ( tam stoi salus, który wyłączy PC). Trzeba wziąć pod uwagę, że dom był dość mocno wychłodzony bo 3 dni nie było ogrzewania więc start był od 16 stopni + totalnie zimna piwnica ( montaż pompy, owarte drzwi itp). Z góry dzięki ! Na początku na pewno podbij krzywą o +5*C, aby skrócić czas wygrzewania budynku. U mnie to było ponad 3 dni, ale start był od 12*C. Podaj dokładnie jakie masz grzejniki, jaka jest ich ilość oraz jak masz podłączony bufor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts