Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Ten czarny osad widziałem we wszystkich (czyli kilku...) instalacjach-każda miała trochę grzejników stalowych i to od nich pewnie większość tego "mułku".

Zaglądał ktoś może do instalacji bez elementów stalowych np tylko z podłogówką ? Czy wnętrze rurek nie ma takiego osadu ?

Odnośnie pompki , to ją jeszcze dzisiaj niedelikatnie potraktuję młotkiem-wszystko nam wyśpiewa:lol2:

U mnie zalałem wodą z wodociągu( sama podłogówka) , a że ma dużo żelaza , to zaczęła robić się żółta . Nalałem inhibitora i zrobiła się ponownie biała.

A czarny osad to podobno biofilm, czyli glony ,i inne żyjątka ,albo ich szczątki , które żywiły się tłuszczami . A tłuszcze w CO są z zabezpieczenia fabrycznego rur , grzejników itp ( po prostu olejowane ,żeby nie rdzewiały na magazynie).

W sumie to akurat w tym modelu T-capa tj F ta pompa obiegowa trochę jest bez sensu...nie ma tam zmiany prędkości obrotowej w zależności od potrzeb (np tak jak jest w mod H).

Nie wiem czy to tylko incydent z tym moim uszkodzeniem -ale jakby się okazało, że jest gorsza żywotność pompy obiegowej niż w poprzednim modelu D (np Arturo72 ma już chyba 10 lat ten model) gdzie był montowany Grundfos przy kilkukrotnej różnicy w cenie zakupu (na korzyść Grundfosa) , to raczej słabo to wygląda...

W F da się ustawić predkosc pompki objegowej z tego co kojarzę. Co prawda jest to kilka "biegow" ,ustawia się je "z reki" i sama pompa nie ingeruje w to ustawienie (w sensie nie zmienia prędkości w zależności od jakiegoś algorytmu podczas pracy), ale to elektronika pompy ustawia predkosc tej obiegówki.

Nie wiem jak to w D jest.

Oby tylko takie rzeczy się przytrafiały. Arturo miał awarie płyty głównej jednostki zewnętrznej...

W F da się ustawić predkosc pompki objegowej z tego co kojarzę. Co prawda jest to kilka "biegow" ,ustawia się je "z reki" i sama pompa nie ingeruje w to ustawienie (w sensie nie zmienia prędkości w zależności od jakiegoś algorytmu podczas pracy), ale to elektronika pompy ustawia predkosc tej obiegówki.

Nie wiem jak to w D jest.

Oby tylko takie rzeczy się przytrafiały. Arturo miał awarie płyty głównej jednostki zewnętrznej...

Model D miał na sztywno ustawianą prędkość , chyba tylko 3 biegi- w modelu F jest 7.I to w sumie wszystko.

A awaria Arturo praktycznie dotyczyła z tego co pamiętam elektrolitów i styków-typowa usterka prawie każdego sprzętu elektronicznego

W sumie to nie ma co się dziwić -awarie naszych PC będą coraz częstsze... przedział 10-15 lat pracy pokaże prawdziwą żywotność naszych Panasów (ale tez i innych producentów).Do tej pory trzeba jasno stwierdzić ,że relatywnie słyszy się o bardzo małej ilości awarii powietrznych pomp ciepła jak na tak ich wielką ilość.

Migu-specjalnie dla Ciebie zanurkowałem w plastikowych śmieciach...ale to nie problem dla dobra nauki:D

"Ułożyskowanie" wirnika jest tylko na tulei z ciemnego tworzywa (podobne do grafitu) , korpus z magnesem to jaśniejsze tworzywo (pewnie jakiś rodzaj "ceramiki" czy tam spieku).

Nie znęcałem się nad wirnikiem -widać magnes opięty blachą , a środek jest z tworzywa j/w pisałem.

A tak to wygląda :

IMG_7405.jpg

IMG_7406.jpgIMG_7407.jpgIMG_7408.jpg

Dzięki :)

Czyli do wirnika każdy metalowy syf by się przykleił , więc dlatego dobrze mieć magnes przed , żeby nie trafił do obiegówki.

Dwa , to łożysko jakby się zacierało , to by się luz tworzył , aż w końcu wirnik wycierałby obudowę, a tu chyba luzu nie ma , i śladów wytarć na obudowie też nie...

Ja bym prędzej obstawiał tą elektronikę albo cewki stojana.

W każdym razie teraz już na pewno popsuta :)

Warto dodać do filtra wody w pompie manes neodymowy, pompa jest magnetyczna - każdy syf z wody do tego się potem przyklei (chyba, że ktoś ma filtr do tego) chyba teraz magnes w filtrze jest od razu - od 2 lat?) - ja dodałem do filtra neodyma w koszulce plastikowej i działa ok, wcześniej miałem 2 awarie związane z zapchaniem wirnika pompy, od tego czasu jest luz

W czerwcu będę miał remont w chałupie tj przy okazji malowania zrobię podłogówkę w salonie i zamiksuję grzejnikami ,aby przejść na 35st na CO. Podczas tej akcji wsadzę filtro-separator flamco-nie zaszkodzi ,a może pomóc…

Jeszcze tak się zastanawiam czy jednak praca z buforem nie jest bardziej bezpieczna dla PC tj czy przez dwa różne obiegi i nie pełne mieszanie część syfu instalacyjnego jednak nie dociera do obiegówki w PC ?

Taka teoria mi się nasunęła…

Zależy jak ten bufor by wyglądał... W moim sprzęgle faktycznie na spodzie jest kran , jest też na tym kranie magnes... Pewnie jakieś bardzo ciężkie osady tam zostają , ale ja bym zakładał raczej ,że woda razem z osadami w końcu trafi wszędzie ,i oby trafiły najpierw na filtr ,a nie na obiegówkę.

A dwa , przy dwóch obiegach , masz osobną obiegówkę , w którą ten syf by trafiał ( może tańsza i bardziej dostępna ,ale ją też należałoby zabezpieczyć).

@pawelszo , to raczej w J zaczęli dawać korek filtra z magnesem , w H tego nie było...

Witam Panowie!

Może ktoś pomoże:

Pompa 7KW wersja J, + bufor 100l i za buforem pompa obiegowa wilo (cały dom w podłogówce) Instalator ustawił pompę wilo na charakterystykę stałą i III bieg. Wydaje mi się, że powinna być na charakterystyce stałej różnicy ciśnień. Co wy na to? Słychać tą pomkę w całym domu jak naparza i zastanawiam się nad rozwiązaniem problemu.

Dodam jeszcze, że nie mam w domu żadnych termostatów, ani elektronicznych ani ręcznych na rozdzielaczu. Grzeję krzywą grzewczą.

Tak na marginesie dopytam jeszcze: jak to jest z działaniem tej pompki latem? Bo skoro pompa nie będzie grzała to rozumiem, że pompka przy rozdzielaczu moze być wyłączona? Przepraszam za takie pytania, ale jestem trochę zielony w temacie :) Pomoże ktoś?

Edytowane przez bartas2691

A mówił ,dlaczego dał bufor ? Miał jakieś uzasadnienie , czy tylko aby dać ?

Możesz spróbować zmniejszyć prędkość obiegówki ,ale najlepiej ,jakbyś zaczął od pomiarów temperatury wyjściowej na podłogówkę i wracającej z podłogówki , i porównał z tym co wychodzi i wchodzi do pompy , wtedy będzie wiadomo ,czy przepływy są w miarę równe ( a to tego się dąży).

Tą objegówkę za buforem jak podłączysz do złącza EXT. PUMP w pompie , to będzie ona tylko działać , jeśli będzie taka potrzeba ( pompa będzie nią sterować).

A teraz masz to wpięte gdzie ? Na stałe do gniazdka ?:)

A mówił ,dlaczego dał bufor ? Miał jakieś uzasadnienie , czy tylko aby dać ?

Możesz spróbować zmniejszyć prędkość obiegówki ,ale najlepiej ,jakbyś zaczął od pomiarów temperatury wyjściowej na podłogówkę i wracającej z podłogówki , i porównał z tym co wychodzi i wchodzi do pompy , wtedy będzie wiadomo ,czy przepływy są w miarę równe ( a to tego się dąży).

Tą objegówkę za buforem jak podłączysz do złącza EXT. PUMP w pompie , to będzie ona tylko działać , jeśli będzie taka potrzeba ( pompa będzie nią sterować).

A teraz masz to wpięte gdzie ? Na stałe do gniazdka ?:)

Przede wszystkim dziękuję za zainteresowanie tematem :) Instalator twierdził, że bufor pozwala lepiej pracować pompie, rzadziej się załącza i pracuje bardziej ekonomicznie. Jestem laikiem więc po prostu mu zaufałem. Jeżeli chodzi o stosunek ilość włączeń do godzin pracy to rzeczywiście chyba spełnia to swoją rolę: 1700wł/wył/2800h pracy.

Tak, teraz obiegówka jest wpięta bezpośrednio do gniazdka i chodzi jak cały czas, co od początku wydawało mi się dziwne (po co chodzi, jak PC nie grzeje)?

Przy grzejnikach tak , ale przy podłogówce to ona jest buforem .

Brzmi to raczej na standardową gadkę instalatora , żeby pozbyć się problemu , a podłączenie obiegówki do gniazdka to tylko potwierdza ( wystarczy wpiąć ją w złącze wewnątrz pompy i będzie działać wtedy ,kiedy potrzeba)

Przede wszystkim dziękuję za zainteresowanie tematem :) Instalator twierdził, że bufor pozwala lepiej pracować pompie, rzadziej się załącza i pracuje bardziej ekonomicznie. Jestem laikiem więc po prostu mu zaufałem. Jeżeli chodzi o stosunek ilość włączeń do godzin pracy to rzeczywiście chyba spełnia to swoją rolę: 1700wł/wył/2800h pracy.

Tak, teraz obiegówka jest wpięta bezpośrednio do gniazdka i chodzi jak cały czas, co od początku wydawało mi się dziwne (po co chodzi, jak PC nie grzeje)?

Mam pompę od lipca 2022 i dziś mi stuknęło 1700 wył.-wł.

Z tym, że moja pompa w tym czasie chodziła 4653h.

W związku z dużym zużyciem energii (za marzec 1270kWh) zastanawia mnie sposób działania pompy przy dwóch strefach (podłogówka i grzejniki). Schemat instalacji:

aktualny schemat instalacji.jpg

Zakładam, że pracę pompy oprócz krzywej grzewczej regulują dwa czujniki typu PAW-A2W-TSHC zainstalowane w miejscach czerwonych kropek. W jaki sposób pompa ma zmniejszyć swoje obroty czy nawet wyłączyć się skoro czujnik za pompą na obwodzie grzejników jest taki gów..niany, że nigdy nie odczyta poprawnej temperatury. Sprawdziłem przez czujniki sonoff - różnica miedzy wejsciem do bufora z pompy a wyĵściem z bufora na grzejniki to 1,5-2°C. Z drugiej strony czujnik za mieszaczem na podłogówce zawsze wskazuje temperaturę zgodną z krzywą grzewczą. Ok, dobiera sobie wodę i umiesza poprawną temperaturę, ale zrobi to! Podsumowując działa to w następujący sposób: przy dwóch krzywych grzewczych, np. przy 0°C na grzejniki powinno iść 39°C a na podłogówkę 30°C. Jest tak: pompa na zasilaniu daje 39-40°C (powrót 36-37°C) czujnik grzejników wskazuje 34-35°C, czujnik podłogówki 30°C.

PYTANIE!

Czy pompa widząc 34-35°C z genialnego PAW-A2W-TSHC próbuje dobić do temperatury z krzywej grzejników 39°C przez co chodzi 24/7 czy ma to gdzieś bo czujnik z zasilania pompy wskazuje 39°C i to jest jej "krzywa". Pytam poważnie bo wygląda to tak jakby bez znaczenia było to wskazanie z PAW-A2W-TSHC na grzejniki. Gdyby miało znaczenie to pompa dawałaby 44°C żeby PAW-A2W-TSHC odczytał 39°C.

Sprawdził ktoś to? Jak jest? Rozwalamy PAW-A2W-TSHC - chce wiedzieć jak działa i wpływa na pracę pompy.

Generalnie jest tak jak piszesz , Pompa ma dwie krzywe grzewcze , ale temperatura docelowa jest zawsze wyższa z tych dwóch ( a jak jest wyłączona jakaś strefa , no to z tej aktualnej).

Więc pompa do bufora stara się dawać to co napisałem wyżej.

Natomiast czujniki na strefach generalnie są po to ,żeby sterować zaworami mieszającymi ,i ustawiać je tak jak temperatura docelowa stref. A to ,że masz zawór mieszający tylko na podłogówce , to temperatura jest "wysterowana" ok , a brak zaworu mieszającego na grzejnikach powoduje ,że temperatura tam płynie taka ,jaka jest aktualnie w buforze w punkcie poboru , stąd może być różna.

U Ciebie jest tak ,że z pompy wychodzi 39-40 stopni , a na grzejniki idzie 34 stopnie ( więc zawór mieszający i tak byłby cały czas otwarty , więc w sumie i tak nie potrzebny) , tyle tlko ,że natępuje jakieś podmieszanie w buforze , że wychodzi Ci na grzejniki temperatura o 5 stopni niższa.

Na mój gust za szybko działa Ci objegówka na grzejnikach , przez co oprócz ciepłej wody z pompy zaciąga Ci częściowo spowrotem zimną wodę z grzejników i podłogówki , przez co wychodzi 35 stopni.

Edytowane przez MiG25