Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Każde podłączenie się do układu gazowego nawet w celu sprawdzenia ciśnienia to potencjalne ryzyko ,że zostawimy układ nieszczelny , a dwa , zawsze coś tego gazu upuścimy ( bo zostanie w samym zegarze , w wężach itp). Kilka sprawdzeń i mamy układ do dobicia , i w sumie mie wiadomo jaką ilością , więc na oko :)

Jak się nie chce wyssać czynnika z węży i zegarów to tak może być.

A jak wyssać czynnik z węży jak w pompie jest ciśnienie a nie podciśnienie ? Trzebaby chyba wyższym ciśnieniem "wypchnąć ten gaz" , tylko ,żeby to zrobić trzeba podłączyć butlę z czynnikiem...

Generalnie z pomiarem ciśnienia jest prawie ,że identycznie jak w oponie , zawsze będzie jakieś "psyyk"

No ale ja w życiu nie obsługiwałem takiego sprzętu ( tylko parę razy obserwowałem ) , więc może się mylę , i da się każdą operację z gazem wykonać bez straty choćby jednej cząsteczki czynnika obojętnie w którą stronę ( czy to pompa - butla , czy to pompa - atmosfera).

Jest ciśnienie ale może być i podciśnienie :> Wystarczy zakręcić jeden zawór kluczem imbusowym i po problemie, to naprawdę jest banalne. Jak ktoś pisze że się nie da to albo nigdy nie grzebał przy tym albo jest gaziarzem-olewusem ;P

I nie, przy pomiarze nie będzie żadnego "psyk" bo to nie jest mierzenie ciśnienia w oponie.

Edytowane przez Lisciasty

Cześć Panasiarze (bosze ile macie stron tego tematu) :D

Jako posiadacz LG Therma V zerkam sobie na grupę fejsbukową "Pompy ciepła LG Thermav", poziom jest tam raczej żenujący, ale pewien gość pod klasycznym durnym pytaniem "jakie macie zużycie w listopadzie" pisza o dość szokujących COPach w Panasach (8 i więcej), które osiągane są przy minimalnych prędkościach (20 Hz), "niskich" krzywych, poborze i może innej magii. Są fotki (nie kopiuję bo nie moje), np z HP 5 pobór 0,2kW, produkcja 1,6kW, COP 8 (analogicznie 7 i 9 @0,4 kW, T-CAP @0,6kW). Czy to prawda, to możliwe (ja też tak chcę, a może mam)???

Edytowane przez grzeniu666

Cześć Panasiarze (bosze ile macie stron tego tematu) :D

Jako posiadacz LG Therma V zerkam sobie na grupę fejsbukową "Pompy ciepła LG Thermav", poziom jest tam raczej żenujący, ale pewien gość pod klasycznym durnym pytaniem "jakie macie zużycie w listopadzie" pisza o dość szokujących COPach w Panasach (8 i więcej), które osiągane są przy minimalnych prędkościach (20 Hz), "niskich" krzywych, poborze i może innej magii. Są fotki (nie kopiuję bo nie moje), np z HP 5 pobór 0,2kW, produkcja 1,6kW, COP 8 (analogicznie 7 i 9 @0,4 kW, T-CAP @0,6kW). Czy to prawda, to możliwe (ja też tak chcę, a może mam)???

A ten gość to przypadkiem nie nazywa się Robert Korczyński? Bo jest taki jeden 'magik' mądrzejszy od inżynierów Panasonic co to znalazł magiczny algorytm i podaje jakieś urojone dane o COP6 zimą :)

Zależy w którym momencie zrobisz zdjęcie :) Generalnie chwilowo jest możliwe , ale nie ciągle , np od razu po defrośćie.

Sam Panasonic nie ma ani miernika poboru mocy , tylko podaje te zaokrąglenia co 200W najprawdopodobniej wg jakiegoś wzoru , w którym jest uwzględniona częstotliwość sprężarki , i temperatury otoczenia i wody. Są pompy , gdzie te zaokrąglenia dają miarotajne wyniki ( np 9kW T-CAP) , ale im mniejsza pompa tym zaokrąglenie do 200W daje właśnie takie wyniki.

Generalnie na pewno to nie są jakieś kosmiczne technologie z takimi COPami.

A ten gość to przypadkiem nie nazywa się Robert Korczyński? Bo jest taki jeden 'magik' mądrzejszy od inżynierów Panasonic co to znalazł magiczny algorytm i podaje jakieś urojone dane o COP6 zimą :)

Tak! :)

...chwilowo jest możliwe , ale nie ciągle , np od razu po defrośćie.

Sam Panasonic nie ma ani miernika poboru mocy , tylko podaje te zaokrąglenia co 200W najprawdopodobniej wg jakiegoś wzoru , w którym jest uwzględniona częstotliwość sprężarki , i temperatury otoczenia i wody. Są pompy , gdzie te zaokrąglenia dają miarotajne wyniki ( np 9kW T-CAP) , ale im mniejsza pompa tym zaokrąglenie do 200W daje właśnie takie wyniki.

Generalnie na pewno to nie są jakieś kosmiczne technologie z takimi COPami.

Dzięki Wam za info. Również fotka ze SCOP (rok) wygląda tylko dobrze - SCOP z grzania w maju faktycznie 7 (na chu grzać maju?), reszta roku normalnie/poprawnie (XI - II: 3,5-4).

BTW (pewnie macie w tej swojej wikipedii ale...), do jakich poborów (z gniazdka) schodzą panasy HP i TCAP?

BTW2, defrosty dziś u mnie - co (nawet) 35 minut?! :(

Edytowane przez grzeniu666

Generacja H T-CAP 9kW i 12kW (to te same pompy różnią się tylko programem) schodzą do ok 640W przy dodatnich temperaturach , przy ujemnych to już ponad 700W.

To jak jest w końcu z tymi defrostami , właśnie podejrzałem że pompa od 1grudnia pracuje z ustawionym harmonogramem i na 19godzin pracy jest 40wł wył pogoda jest jaka jest to i defrosty czesto i te zał to od sporej ilości defrostów pewnie?

To jak jest w końcu z tymi defrostami , właśnie podejrzałem że pompa od 1grudnia pracuje z ustawionym harmonogramem i na 19godzin pracy jest 40wł wył pogoda jest jaka jest to i defrosty czesto i te zał to od sporej ilości defrostów pewnie?

Mój T-CAP 9kw gdy wykonuje defrost tylko samym zładem wody to sprężarka się nie zatrzymuje, płynnie przechodzi z defrostu na grzanie, więc nie zlicza tego jako zał/wył.

U syna jest jednowentylatorowa all in one 7kw, to ona na każdy defrost przy zładzie wody robi przed defrostem stop, potem załącza sprężarkę i po defroście znowu stop I dopiero znowu załącza sprężarkę.

Z tego względu jeden defrost to na liczniku zwiększa o 2.

Czyli mając źle ustawioną pracę tej pompy może być taka sytuacja, że przez dobę nabije ponad 40 zał.

A jak pompa wystartowała pierwszy rok i do tego nowy dom, to będzie po sezonie 2xwięce załączeń niż pracy pompy.

Żeby tego uniknąć należy zmusić pompę do pracy ciągłej z jak najniższą modulacją, wtedy tak mocno się nie szroni.

T-cap 9kW.

Jaka może być przyczyna, że nie chce się kręcić powyżej 52Hz? Nastawa temperatury grubo powyżej tego co jest aktualnie w obiegu (a jest około 45 stopni).

Tryb cichy nieaktywny, delta 5 ale w sumie na innych deltach różnicy nie ma...

Edytowane przez Lisciasty

A jaką produkcję pokazuje pompa ? Jeśli jest 9kW , to może to oznaczać ,że inny czujnik okłamuje pompę , a ta myśli ,że generauje pełną moc i się szybciej kręcić nie musi...Za kalkulację tej mocy odpowiadają czujniki temperatury wejściowej i wyjściowej wody oraz przepływ.

Czuniki temperatury wejściowej i wyjściowej można próbować kalibrować ( przy niedziałającej sprężarce powinny pokazywać tą samą wartość).