MiG25 30.11.2023 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2023 No ja nie sprawdzę , bo nie mam F Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timonik 30.11.2023 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2023 muszę tylko zlokalizować ten zawór co trzeba odkręcić . mam AIO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciasty 30.11.2023 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2023 Każde podłączenie się do układu gazowego nawet w celu sprawdzenia ciśnienia to potencjalne ryzyko ,że zostawimy układ nieszczelny , a dwa , zawsze coś tego gazu upuścimy ( bo zostanie w samym zegarze , w wężach itp). Kilka sprawdzeń i mamy układ do dobicia , i w sumie mie wiadomo jaką ilością , więc na oko Jak się nie chce wyssać czynnika z węży i zegarów to tak może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 01.12.2023 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2023 A jak wyssać czynnik z węży jak w pompie jest ciśnienie a nie podciśnienie ? Trzebaby chyba wyższym ciśnieniem "wypchnąć ten gaz" , tylko ,żeby to zrobić trzeba podłączyć butlę z czynnikiem...Generalnie z pomiarem ciśnienia jest prawie ,że identycznie jak w oponie , zawsze będzie jakieś "psyyk"No ale ja w życiu nie obsługiwałem takiego sprzętu ( tylko parę razy obserwowałem ) , więc może się mylę , i da się każdą operację z gazem wykonać bez straty choćby jednej cząsteczki czynnika obojętnie w którą stronę ( czy to pompa - butla , czy to pompa - atmosfera). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciasty 01.12.2023 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2023 (edytowane) Jest ciśnienie ale może być i podciśnienie :> Wystarczy zakręcić jeden zawór kluczem imbusowym i po problemie, to naprawdę jest banalne. Jak ktoś pisze że się nie da to albo nigdy nie grzebał przy tym albo jest gaziarzem-olewusem ;PI nie, przy pomiarze nie będzie żadnego "psyk" bo to nie jest mierzenie ciśnienia w oponie. Edytowane 1 Grudnia 2023 przez Lisciasty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 01.12.2023 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2023 (edytowane) Cześć Panasiarze (bosze ile macie stron tego tematu) Jako posiadacz LG Therma V zerkam sobie na grupę fejsbukową "Pompy ciepła LG Thermav", poziom jest tam raczej żenujący, ale pewien gość pod klasycznym durnym pytaniem "jakie macie zużycie w listopadzie" pisza o dość szokujących COPach w Panasach (8 i więcej), które osiągane są przy minimalnych prędkościach (20 Hz), "niskich" krzywych, poborze i może innej magii. Są fotki (nie kopiuję bo nie moje), np z HP 5 pobór 0,2kW, produkcja 1,6kW, COP 8 (analogicznie 7 i 9 @0,4 kW, T-CAP @0,6kW). Czy to prawda, to możliwe (ja też tak chcę, a może mam)??? Edytowane 1 Grudnia 2023 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 01.12.2023 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2023 Cześć Panasiarze (bosze ile macie stron tego tematu) Jako posiadacz LG Therma V zerkam sobie na grupę fejsbukową "Pompy ciepła LG Thermav", poziom jest tam raczej żenujący, ale pewien gość pod klasycznym durnym pytaniem "jakie macie zużycie w listopadzie" pisza o dość szokujących COPach w Panasach (8 i więcej), które osiągane są przy minimalnych prędkościach (20 Hz), "niskich" krzywych, poborze i może innej magii. Są fotki (nie kopiuję bo nie moje), np z HP 5 pobór 0,2kW, produkcja 1,6kW, COP 8 (analogicznie 7 i 9 @0,4 kW, T-CAP @0,6kW). Czy to prawda, to możliwe (ja też tak chcę, a może mam)??? A ten gość to przypadkiem nie nazywa się Robert Korczyński? Bo jest taki jeden 'magik' mądrzejszy od inżynierów Panasonic co to znalazł magiczny algorytm i podaje jakieś urojone dane o COP6 zimą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 01.12.2023 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2023 Zależy w którym momencie zrobisz zdjęcie Generalnie chwilowo jest możliwe , ale nie ciągle , np od razu po defrośćie. Sam Panasonic nie ma ani miernika poboru mocy , tylko podaje te zaokrąglenia co 200W najprawdopodobniej wg jakiegoś wzoru , w którym jest uwzględniona częstotliwość sprężarki , i temperatury otoczenia i wody. Są pompy , gdzie te zaokrąglenia dają miarotajne wyniki ( np 9kW T-CAP) , ale im mniejsza pompa tym zaokrąglenie do 200W daje właśnie takie wyniki. Generalnie na pewno to nie są jakieś kosmiczne technologie z takimi COPami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 01.12.2023 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2023 No i nie mogę się powstrzymać ,żeby być pierwszy na 1000stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 01.12.2023 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2023 (edytowane) A ten gość to przypadkiem nie nazywa się Robert Korczyński? Bo jest taki jeden 'magik' mądrzejszy od inżynierów Panasonic co to znalazł magiczny algorytm i podaje jakieś urojone dane o COP6 zimą Tak! ...chwilowo jest możliwe , ale nie ciągle , np od razu po defrośćie. Sam Panasonic nie ma ani miernika poboru mocy , tylko podaje te zaokrąglenia co 200W najprawdopodobniej wg jakiegoś wzoru , w którym jest uwzględniona częstotliwość sprężarki , i temperatury otoczenia i wody. Są pompy , gdzie te zaokrąglenia dają miarotajne wyniki ( np 9kW T-CAP) , ale im mniejsza pompa tym zaokrąglenie do 200W daje właśnie takie wyniki. Generalnie na pewno to nie są jakieś kosmiczne technologie z takimi COPami. Dzięki Wam za info. Również fotka ze SCOP (rok) wygląda tylko dobrze - SCOP z grzania w maju faktycznie 7 (na chu grzać maju?), reszta roku normalnie/poprawnie (XI - II: 3,5-4). BTW (pewnie macie w tej swojej wikipedii ale...), do jakich poborów (z gniazdka) schodzą panasy HP i TCAP? BTW2, defrosty dziś u mnie - co (nawet) 35 minut?! Edytowane 1 Grudnia 2023 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 01.12.2023 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2023 Generacja H T-CAP 9kW i 12kW (to te same pompy różnią się tylko programem) schodzą do ok 640W przy dodatnich temperaturach , przy ujemnych to już ponad 700W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gargi12 03.12.2023 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2023 Generacja H T-CAP 9kW i 12kW (to te same pompy różnią się tylko programem) schodzą do ok 640W przy dodatnich temperaturach , przy ujemnych to już ponad 700W. To jak jest w końcu z tymi defrostami , właśnie podejrzałem że pompa od 1grudnia pracuje z ustawionym harmonogramem i na 19godzin pracy jest 40wł wył pogoda jest jaka jest to i defrosty czesto i te zał to od sporej ilości defrostów pewnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timonik 03.12.2023 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2023 lub mocno za dużej ( mocnej ) PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 03.12.2023 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2023 Czy jest to normalne jak pc 5 kw seria k podczas defrostu temperatura początkowo wskzuje -4 a na końcu -21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 04.12.2023 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2023 To jak jest w końcu z tymi defrostami , właśnie podejrzałem że pompa od 1grudnia pracuje z ustawionym harmonogramem i na 19godzin pracy jest 40wł wył pogoda jest jaka jest to i defrosty czesto i te zał to od sporej ilości defrostów pewnie? Mój T-CAP 9kw gdy wykonuje defrost tylko samym zładem wody to sprężarka się nie zatrzymuje, płynnie przechodzi z defrostu na grzanie, więc nie zlicza tego jako zał/wył. U syna jest jednowentylatorowa all in one 7kw, to ona na każdy defrost przy zładzie wody robi przed defrostem stop, potem załącza sprężarkę i po defroście znowu stop I dopiero znowu załącza sprężarkę. Z tego względu jeden defrost to na liczniku zwiększa o 2. Czyli mając źle ustawioną pracę tej pompy może być taka sytuacja, że przez dobę nabije ponad 40 zał. A jak pompa wystartowała pierwszy rok i do tego nowy dom, to będzie po sezonie 2xwięce załączeń niż pracy pompy. Żeby tego uniknąć należy zmusić pompę do pracy ciągłej z jak najniższą modulacją, wtedy tak mocno się nie szroni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciasty 04.12.2023 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2023 (edytowane) T-cap 9kW.Jaka może być przyczyna, że nie chce się kręcić powyżej 52Hz? Nastawa temperatury grubo powyżej tego co jest aktualnie w obiegu (a jest około 45 stopni).Tryb cichy nieaktywny, delta 5 ale w sumie na innych deltach różnicy nie ma... Edytowane 4 Grudnia 2023 przez Lisciasty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 04.12.2023 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2023 Może masz opcjonalną płytę i np włączony tryb Demand Control ? Czujnik temperatury zewnętrznej pokazuje prawdę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciasty 04.12.2023 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2023 Nie nie ma dodatkowej płyty. Czujnik na zewnątrz wygląda ok, pokazuje zgodnie z oczekiwaniem (ostatnio było -8 ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 05.12.2023 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 A jaką produkcję pokazuje pompa ? Jeśli jest 9kW , to może to oznaczać ,że inny czujnik okłamuje pompę , a ta myśli ,że generauje pełną moc i się szybciej kręcić nie musi...Za kalkulację tej mocy odpowiadają czujniki temperatury wejściowej i wyjściowej wody oraz przepływ.Czuniki temperatury wejściowej i wyjściowej można próbować kalibrować ( przy niedziałającej sprężarce powinny pokazywać tą samą wartość). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 05.12.2023 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 T-cap 9kW. Jaka może być przyczyna, że nie chce się kręcić powyżej 52Hz? Nastawa temperatury grubo powyżej tego co jest aktualnie w obiegu (a jest około 45 stopni). Tryb cichy nieaktywny, delta 5 ale w sumie na innych deltach różnicy nie ma... Bo 50Hz to sprężarki nominalna częstotliwość, bardziej sieci. Do takiej częstotliwości sprężarka pracuje ( w zakresie 20-59Hz ). Ona w pewnych warunkach może tę częstotliwość przekroczyć, ale tylko wtedy gdy parametrów znamionowych (In ) nie przekroczy. Raczej wtedy gdy nie ma co robić gdy na dworze ciepło i nie jest mocno obciążona. Moja w tej chwili mimo, że wystartowała dopiero i też zdjąłem tryb cichy to kręci się tylko do 48Hz. Nic nie szukaj, ona jest sprawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts