Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak podzielic mieszkanie na 2 pokoje?

MisiuRider

Recommended Posts

Przede wszystkim Witam wszystkich, jestem nowy na forum.

W najblizszych miesiacach planuje kupic mieszkanie na rynku wtornym lub z przetargu. Ten temat zalozylem wlasnie z mysla o mieszkaniu z przetargu. Na pierwszej licytacji mieszkanie nie poszlo (ja oczywiscie nie bralem udzialu). Mieszkanie bedzie wystawione ponownie w styczniu i wtedy bym chcial wziasc udzial w przetargu. Mieszkanie jest w kamienicy, 46,37 m2 M-2

wod-kan, łazienka z wc. Niby M-2, ale drugi pokoj jest oznaczony jako PG i ma tylko nie cale 3m2. Czy PG to znaczy pokoj grzewczy? Wydaje mi sie, ze jest to pokoj w ktorym kiedys znajdowal sie piec lub dalej znajduje, bo z tego co widac na projekcie to jest on obok komina?

I teraz moje pytanie do Was, jak byscie 'przerobili' mieszkanie, aby uzyskac 2 pokoje? Zakladam, ze jeden pokoj zostaje tak jak jest i jest to salon, a drugi byl by dla dziecka.

Zalaczam projekt od spoldzielni i poprawiony moj projekt wstepny.

Licze na cenne wskazowki bardziej doswiadczonych.

poz13_2.jpg

moj.jpg

Szlo by zrobic tak jak piszesz, wtedy uzyskal bym znacznie wieksza kuchnie, ale musialbym burzyc sciane. Musze sie dowiedziec jak wyglada w ogole kwestia burzenia scian, czy robia jakies problemy itp. Jezeli nie bylo by problemu to napewno bede mial to na uwadze. Przy moim projekcie musze tylko wyburzyc miejsce na drzwi, takze to nie narobilo by wiele szkod w konstrukcji, a druga sprawa jest tez taka, ze PG zlozyl by wtedy na piec z centralnego ogrzewania i jakies graty o ile bylo by miejsce. Jak jest teraz z ogrzewaniem i pionami, hm szczerze mowiac jeszcze sam nie wiem, bo sprawa wyglada tak, ze nie bylem jeszcze w srodku tego mieszkania, ale przypuszczam ze stoi w PG jakis piec lub zostalo tylko miejsce po nim. Mieszkanie bede widzial w styczniu, a temat chcialem juz zalozyc, zeby pozniej wchodzac na to mieszkanie moc zobaczyc czy da sie zrealizowac moj projekt i przede wszystkim, zeby pewnie wziasc udzial w przetargu.

A PG to nie pomieszczenie gospodarcze ? Zawsze możesz zrobić aneks kuchenny w dużym pokoju a w miejscu po kuchni pokój. Ale czy to możliwe - nie wiadomo, bo na załączonym rysunku niewiele jest. Edytowane przez Nefer

Ciężko będzie coś zrobić. PG to faktycznie pomieszczeni gospodarcze- paradne, ze sporym oknem. ALe w ogóle okien jest sporo, więc trzeba tylko sprawdzić, w których miejscach dokładnie są piony kanalizacyjne. Wejście przez kuchnię do łazienki - mało atarkcyjne. A kuchnia ciemna. Jeśli by się dało, to umieściłabym kuchnię w miejscu obecnej łazienki a łazienkę o szer. 120 cm tam, gdzie zaproponowałeś kuchnię, z wejściem z przedpokoju. W miejscu obecnej kuchni powstanie nieduży pokój. Ale nie bardzo sobie wyobrażam, jak mielibyście się z dzieckiem rozparcelować w takim mieszkaniu -ten niewielki pokój połączony z kuchnią jest trochę za mały, by pełnić równocześnie rolę sypialni, zaś 20 - metrowy pokój dla dziecka, to trochę rozrzutność. Sprawdź, czy obecny układ nie powstał w wyniku przeróbek/ przebudowy. Jeżeli tak, to czy na wszystkich piętrach jest tak samo. Może udałoby się poprowadzić kanalizację w dużym pokoju i wtedy tam urządzić aneks kuchenny.

może tak:

http://img843.imageshack.us/img843/1420/poz132.jpg

W miejscu łazienki kuchnia - ale trzeba nieco przesunąć drzwi - tak, aby między ścianą od klatki schodowej a drzwiami było ok. 65 cm - by zmieściła się szafa w przedpokoju i lodówka w kuchni.

Kosztem pomieszczenia kuchni wygospodarować pokój, łazienkę i korytarzyk.

W pomieszczeniu gospodarczym zrobić pralnię i spiżarkę.

Edytowane przez Elfir

Jesli bedziesz wiedziec gdzie sa piony to bedzie ssie mozna zastanawiac nad konkretami. Moim zdaniem troche szkoda przeznaczyc PG na graciarnie z racji tego ze jest tam okno. Kiedys widzialem aranzacje mieszkania gdzie sypialnia byla urzadzona w takim malutkim pokoiku w roku salonu. Na Twoim miejscu postaralbym sie zrobic z PG taka wlasnie mini sypialnie a wtedy kuchnie polaczyc z salonem.

Na Twoim miejscu postaralbym sie zrobic z PG taka wlasnie mini sypialnie a wtedy kuchnie polaczyc z salonem.

Sypialnia o powoerzchni 3 metrów nie ma racji bytu- kiedyś mieliśmy taka wydzieloną - około 4,5 metrów i zmieściło się tylko łóżko i jedna mała komódka, nie mówiąc o tym że spanie we dwie osoby w takim małym pomieszczeniu to jakiś koszmar.

Wiedzialem ze taka bedzie reakcja na moj pomysl. Szkoda ze nie zachowalem sobietego projektu w ktorym to widzialem. Piszac o mini sypalni nie mialem na mysli miniatury standardowej sypialni z wielkim lozem, szafami i niewiadomo czym jeszcze raczej myslalem o czyms w rodzaju wneki na lozko. W moim rodzinnym miescie bylo kilka ulic jednakowych blokow w ktorych mieszkania byly tak zaprojektowane ze w duzym pokoju byla taka mala wneka. Czesc ludzi przerabiala ja na szafy ale kilka osob wstawialo tam lozka i zaslanialo je zaslonkami. Mysle ze w dzisiejszych czasach jest wiecej mozliwosci zaaranzowania czegos takiego.

@bursztynka: piszesz ze mialas cos podobnego i to byl koszmar. Czemu? Pewnie brak wentylacji. Zauwaz ze tu jest okno, dodatkowo mieszkanie znajduje sie w kamienicy, wiec istnieje spore prawdopodobienstwo ze sufity beda na wysokosci 2,7 jak nie 3,4m.

Ja nie zmuszam nikogo do robienia czegos na sile, jedynie staram sie podsunac jakis pomysl. czasem z nawet najdziwnieszych pomyslow wychodza bardzie ciekawe rozwiazania.

Dzieki za odpowiedzi, faktycznie moj pomysl nie jest za dobry, bo wchodzenie do wc przez kuchnie nie bardzo jest ciekawe:/

Przyznam, ze najbardziej podoba mi sie pomysl Elfir z jedna mala poprawka, troszke powiekszyc wc, zeby weszla wanna. Tylko czy taki pomysl jest do zrealizowania w tym mieszkaniu? Kuchnia byla by w miejscu wc, czyli woda jest i odplyw tez tak? teraz chyba problem polega na poprowadzeniu wody i odplywu do wc !?

W PG nie chce zrobic sypialni. Z racji, ze mieszkanie jest na pierwszym pietrze w PG chcialbym umiescic piec z centralnego ogrzewania, boiler i pralke. Takie pytanie do was, czy macie w swoich mieszkaniach umieszczony piec w wlasnie jakims takim malym pomieszczeniu, komorce? Chyba nie bylo by problemu w poprowadzeniu rulek do kaloryferow na calym mieszkaniu z tego miejsca?

Czy ma ktos jakis program darmowy, zeby ten projekt wrzucic do tego programu na jakas siatke ktora pokazuje cm i m, tak zebym dokladnie widzial ile metrow ma kazde pomieszczenie, kazda sciana itp. ? Chcialbym wykonac sobie jakis taki projekt, zeby moc bardziej to sobie wyobrazic jak by to mialo wygladac. Zastanawiam sie czy w kuchni nie bedzie za malo miejsca jak beda meble kuchenne? Ile metrow mialby przedpokoj i czy nie bedzie za waski? Ile metrow mialby drugi pokoj?

Wiem, ze sprawa jest na tyle kiepska, ze nie mam dokladnych planow tego mieszkania i nie wiadomo gdzie sa piony. Mieszkanie bede ogladal prawdopodobnie w styczniu. A teraz chce zebrac jak najwiecej informacji, co by szlo zrobic w tym mieszkaniu, a co nie.

poz132.jpg

Sprawdz SweetHome3D. co do ogrzewania poprowadzenie rurek to najmniejszy problem.A jaki piec planujesz? Nie wiadomo jak z kominem, czy jest wolny i czy spelnia wymagania. Dodatkowo jesli piec ma byc w tak malym pomieszczeniu to trzeba zapewnic doplyw odpowiedniej ilosci powietrza. W przypadku pieca gazowego dobrym rozwiazaniem jest piec z zamknieta komora spalania.

To ze inni maja piece nie koniecznie oznacza ze tez go mozesz miec. Kiedys byly zupelnie inne standardy. Przykladowo u mnie sa dwa przewody kominowe kiedys piece byly podpinane co drugie pietro np. parter i pietro II na jednym przewodzie, dzisiaj juz sie tak nie robi. Wiec masz kolejna rzecz do sprawdzenia przy okazji ogledzin mieszkania.

I jeszcze ,jeżeli zdecydujesz się na przeniesienie łazienki do obecnej kuchni - sprawdź średnicę pionu kanalizacyjnego, jak jest tylko kuchenny, może być za mały , aby dało się podłączyć WC. Chyba, że jakoś inaczej. CO do wanny, to jednak na małej powierzchni odradzałabym. Raczej natrysk, ew. z głębszym brodzikiem , żeby dzieciak mógł się pochlapać.

Jeżeli w PG zrobisz kotłownię na węgiel , to musisz w innym miejscu znaleźć kąt na pralkę. No i jakoś trudno mi wyobrazić sobie wnoszenie węgla i wynoszenie popiołu przez kuchnię. Ale rozumiem, że nie ma innej możliwości.