Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wneka w ścianie jak zagospodarowac??

ceemack

Recommended Posts

witam jak juz wczesniej pisalem nabyłem dom po rodzicach , dom juz powoli nabiera kształtów mam jednak pewnien dylemat a mianowicie nie wiem jak zagospodarowac wneke w salonie , do posta dorzucam fotke patrząc na wprost bedzie wisał tam tv, wnęka jest po lewej okna balkonowe po prawej. Nie chce jej zamurowywac by nie zmniejszac i tak małego już salonu, nie chciałbym tez miec tu tylko szafy zabudowanej..Moze macie jakies sugestie jak to ładnie zagospodarowac i rozsadnie wykorzystac

kjghg.jpg

A gdzie planujesz ustawić jakieś meble wypoczynkowe? Bo może właśnie wstawić np. kanapę do wnęki, albo na dole ustawić komody wys. ok 70-80 cm , a na górze otwrate półki albo podwieszone szafki - żeby nie zabudować całej ściany tylko zostawić oddech pomiędzy komodą a tym co na górze.

Czy możesz wrzucić rzut? Bo tak na oko mi wychodzi, że sofa będzie na środku, na wysokości mniej więcej drzwi na taras /balkon. W taki razie zdecydowanie półki - w dolnej części zamknięte pełnymi drzwiami, w górnej odkryte albo z drzwiami przeszklonymi. Można je jakoś podświetlić, jak masz pomysł i lubisz takie klimaty. Można we wnęce wyeksponować jakąś kolekcję np. masek afrykańskich albo instrumentów ludowych ;) . Na pewno warto zagrać światłem i kolorem.

regały na książki?

Zgadzam się. Mogą być otwarte półki i zamkniete. Np na dole zamknięte, górę można zrobić z modułów kwadratowych (a la regały expedit) i niektóre z nich zamknąć drzwiczkami. Jeśli się dobrze pomyśli, to na pewno będzie i funkcjonalnie (wykorzystanie przestrzeni) i półki same w sobie będą ciekawym elementem wystroju.

A ja bym pomalowała w innym kolorze,ustawiła pośrodku jakąś fajną konsolkę, po bokach dała dwa kinkiety i pośrodku zawiesiła lustro lub obraz.

Albo

Wyłożyła wnękę kamieniem (np. płytami metalicznego łupka) lub pomalowała, z płyt g-k wykonała imitację kominka i w środku wstawiła świece lub biokominek.