Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plan budowy na 2012 - Co robić?

redon

Recommended Posts

Witam.

Mam wybudowany dom - stan surowy otwarty. Z różnych powodów w 2012 nie będę się jeszcze wprowadzał. Po mimo to chciałbym "coś" ruszyć w domu tylko za bardzo nie wiem co mogę, by nie brać się jeszcze za instalację. Myślałem o wstawieniu okien drewnianych i czytam że wolno dopiero po robotach mokrych. Myślę że bym mógł oczyszczalnie zrobić, ewentualnie wodę doprowadzić, a może coś w piwnicy? Pytanie co jeszcze bym mógł zrobić, by ruszyć robotę do przodu?

zabezpiecz otwory okienne i drzwiowe dechami i możesz zrobić prace, które ulegną zakryciu czymś ciężkim (np. rury od ogrzewania zalane wylewką). Elektryki nie pociągniesz, bo bez okien i drzwi wydłubią ci złodzieje ze ścian. Ale pewnie plastikowe rury kanalizacyjne da się położyć.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Jeśli Twoja budowa nie znajduje się na uboczu to aż tak strasznie nie musisz obawiać się złodziei. Żeby wymontować okna trzeba je chyba wyciąć a jak nie masz w domu prądu, to jak jakikolwiek złodziej je wytnie? (wybaczcie jeśli mój tok myślenia zdobędzie pierwsze miejsce na liście najgłupszych).

My jesteśmy na tym samym etapie. Kupiliśmy okna (budowa wokół innych zabudować, w miarę bezpiecznie - ryzyko jest zawsze). Potem będziemy podłączać prąd, potem tynkować, robić wylewki. Poza tym, mamy do zrobienie jeszcze przed tynkowaniem taras (wystają druty) oraz wjazd do garażu. Wprowadzenie się w tym roku ciągle wydaje się mało realne, ale zawsze już krok do przodu.