ellaco 04.03.2013 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Dzięki za wyczerpującą odpowiedź Nie było Cię tu i trzeba było sobie jakoś radzić Co do przewodów, to zastanawiamy się, czy do "siły" nie dać grubszego, np. czwórki? Co Ty na to Elektryku-teoretyku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simonsaid 19.04.2013 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 ElwoodWroclaw gdzie nowe wpisy ? zagladam i zagladam i nic nowego nie wiedze, a chetnie poczytał bym co dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaco 19.04.2013 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Elwood pewnie szaleje na budowie i nie ma czasu na kolejne wpisy;) No cóż, wreszcie wiosna:))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysioo85 30.04.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Witam,Rowniez budujemy z Zona ten domek w wojewodztwie lubuskim, poki co mamy stan 0, mamy nadzieje ze w tym roku bedzie ciag dalszy. Czy ktos z osob ktore maja juz stan surowy otwarty moglby podzielic sie informacjami jakie poniosl koszty na materialy? pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amjck 30.04.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Witam, Rowniez budujemy z Zona ten domek w wojewodztwie lubuskim, poki co mamy stan 0, mamy nadzieje ze w tym roku bedzie ciag dalszy. Czy ktos z osob ktore maja juz stan surowy otwarty moglby podzielic sie informacjami jakie poniosl koszty na materialy? pozdrawiamy Sam prowadzę mały blog w którym umieszczam na bieżąco swoje koszty. Na chwilę obecną (a już na dniach zakończy się budowa stanu "0") mam koszt na poziomie 12000zł. Do tego dojdzie folia kubełkowa, styropian oraz dysperbit... http://www.amjck.mojabudowa.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simonsaid 08.05.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 witam jeżeli ktoś zainteresowany zapraszam również do mnie również z kosztami http://www.simonsaid.mojabudowa.pl/ amjck ale do tego dolicz jeszcze beton do zalania chudziaka i masz 20 k. a do tego jeszcze robocizna chyba że sam robisz to wtedy ten koszt odchodzi jak u Elwooda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 09.05.2013 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 No pięknie, widzę że powoli rośnie liczba 'Karmelitów' w budowie. NIc tylko się cieszyć bo to bardzo fajny projekt. Jako że po przydługiej zimie trzeba było ruszyć z pracami, to i czasu mniej na klepanie w dzienniku. Myślę jednak, że w ciągu najbliższych dni uda mi się nadrobić czas i uzupełnić dziennik. Na razie zrobiłem ścianki działowe w całym domu, a teraz montaż rur wody, kanaliza i przyłącza. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marekkk2 16.06.2013 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Witam serdecznie. Mam pytanie dotyczące okien połaciowych. Jakie wybraliście (producent, typ)? I czy zmienialiście ich rozmiar. Bo nam poradzono zmniejszyć je z 78/160 na 78/114. Zauważyłem tylko, ze zlikwidowałeś okna nad garażem... reszty interesujących mnie informacji nie mogłem się doszukać Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodii 16.06.2013 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Elwood ile daliscie za ta dachowke Jacobi? I jakie orynnowanie macie do tego?Ja dostalem teraz wycene na dachowke Nelskamp H10 (czarna glazura), orynnowanie i wszystkie blachy na obrobki z blachy nierdzewnej. Cena to okolo 38tys. Jak myslicie duzo czy raczej normalnie? dzieki i pozdrawiamRafal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 17.06.2013 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 (edytowane) Jakie wybraliście (producent, typ)? I czy zmienialiście ich rozmiar. Bo nam poradzono zmniejszyć je z 78/160 na 78/114. Zauważyłem tylko, ze zlikwidowałeś okna nad garażem... reszty interesujących mnie informacji nie mogłem się doszukać Pozdrawiam Hej. Mamy zamontowane okna VELUX GHL M08 3073 w rozmiarze 78/140 jeśli dobrze pamiętam. Nie likwidowałem żadnych okien u siebie nad garażem. Są oba, jedyną zmianą w tej kwestii to było przeniesienie ich o 'jedną krokiew' w bok. Okno od tylnej strony domu poszło bliżej komina, żeby można było używać go jako wyłazu dla kominiarza, a okno od frontowej strony jest przesunięte w prawo, bliżej domu (to gdybym kiedyś musiał zrobić ze strychu senioratkę... będzie wtedy okno dodatkowej łazienki). Dodatkowo na strychu zrobiłem zaślepione wyjścia wody i kanalizy.... tak, żeby 'w razie czego' mieć i nie musieć kuć ścian. Serdeczności Edytowane 17 Czerwca 2013 przez ElwoodWroclaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 17.06.2013 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Elwood ile daliscie za ta dachowke Jacobi? I jakie orynnowanie macie do tego? Płaciłem niecałe 4zł za sztukę dachówki zwykłej, czyli jakieś 40zł za m2. Rynny zamówiłem zwykłe, stalowe, ocynk. Nie brałem żadnych kolorowanych, plastiku czy innych wynalazków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodii 17.06.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Dzieki, ja w tej wycenie za Nelskamp mam prawie 7zl szt. Chyba bedzie trzeba zapomniec o Nelskamp i wycenic JacobiPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 20.06.2013 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Dzieki, ja w tej wycenie za Nelskamp mam prawie 7zl szt. Chyba bedzie trzeba zapomniec o Nelskamp i wycenic Jacobi Pozdrawiam Hej, no jak na razie jestem zadowolony z tych dachówek. Posprawdzaj ile kosztują dachówki 'specjalne' tj. boczne, gąsiory itp. One robią duży koszt. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodii 23.06.2013 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Wlasnie tez to z poczatku podejrzewalem, ale po sprawdzeniu cen dachowek specjalnych nie bylo az takich roznic. Zadzwonilem do innego przedstawiciela Nelskamp i okazalo sie ze dachowka H10 jest u nich po 5zl a nie po 7zl. Wlasnie czekam na wycene od niego na trzy modele Nelskamp. H10, H14(ponoc droga) i F7 ktora dzieki duzym wymiarom wychodzi bardzo tanio jak na ceramike. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simonsaid 13.07.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 hej Elwood super prace poszły do przodu coś mi się wydaje, że święta będą w nowym domku doczytałem się, że zdecydowałeś się jednak na gaz i przyznam że mnie zaintrygowało bo zapewne wszystko skrupulatnie przemyślałeś i przeliczyłeś, a mnie każdy hydraulik z którym rozmawiam namawia na gaz jako, że jest pociągnięty do granicy działki. Możesz zdradzić jakiej różnicy się spodziewasz w kosztach ogrzewania przez rok tzn ile szacunkowo może kosztować rocznie komfort niebrudzenia rąk jakoś tym hydraulikom nie ufam aż tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaco 14.07.2013 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Bardzo ładny daszek Żonka wymyśliła:) I bardzo dobrze, że jest, bo oprócz funkcji chroniącej drzwi i stojących pod nimi jeszcze ożywiliście bryłę domu. Brawo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 15.07.2013 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 doczytałem się, że zdecydowałeś się jednak na gaz i przyznam że mnie zaintrygowało bo zapewne wszystko skrupulatnie przemyślałeś i przeliczyłeś, a mnie każdy hydraulik z którym rozmawiam namawia na gaz jako, że jest pociągnięty do granicy działki. Możesz zdradzić jakiej różnicy się spodziewasz w kosztach ogrzewania przez rok tzn ile szacunkowo może kosztować rocznie komfort niebrudzenia rąk Hej, przyznam szczerze że specjalnie to nie robiłem jakiś zaawansowanych wyliczeń. Wychodzi mi że przy gazie o jakości jaką proponuje dostawca, powinienem wyjść na to samo co zapłaciłbym przy ekogrochu. Jak już wiesz pewnie z lektury mojego blogu, byłem praktycznie zdecydowany na groszek i nawet już poważnie rozpatrywałem zakup pieca RBR Ekouniwersal. Pojawiła się jednak opcja 'gaz' i od razu w sumie się zdecydowałem. Głównie dla wygody. Jak sobie uzmysłowiłem (po przeglądaniu forów) ile zabawy jest z piecami to stwierdziłem...stop. Biorę gaz, nawet jak miałbym dopłacić kilkaset złotych rocznie. Nie chce mi się magazynować iluś tam ton groszku, nie chce mi się bawić z mieszaniem go z owsem czy innymi peletami (bo z pewnością w końcu bym do tego doszedł żeby uzyskać lepsze parametry spalania), nie chce się 'przeprowadzić' jak co niektórzy do kotłowni, gdzie będę się wpatrywał w magiczny ogień i obserwował czy aby stożek spalania mam dobry i czy nie powinienem dać dmuchawy o 2% mocniejszej a podawanie ustawić o 2 sek. krócej.... Nie chcę się też martwić tym czy wyjeżdżając na urlop w zimie, starczy groszku, kto mi wybierze popiół, kto dopilnuje pieca żeby mi w razie czego chałupa nie zamarzła. Nie i już! Wolę i wybieram wygodę. A do tego po zamurowaniu drzwi wyjściowych z kotłowni mam teraz tam fajny, czysty składzik, na różności (przetwory czy inne graty męskie). ot i cała prawda o moim wymyślaniu gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 15.07.2013 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Bardzo ładny daszek Żonka wymyśliła:) I bardzo dobrze, że jest, bo oprócz funkcji chroniącej drzwi i stojących pod nimi jeszcze ożywiliście bryłę domu. Brawo! Dzięki za dobre słowo! Żonka się ucieszyła no i ja tez. Generalnie nam się podoba. Mamy teraz zadaszenie pozwalające otworzyć drzwi i wpuścić spokojnie kogoś do środka w trakcie deszczu. Fakt, zgadzam się że daszek wizualnie naszym zdaniem troszkę przemodelował widok domu i go ożywił. jeszcze kiedy przyjdzie na niego dachówka, będzie ładnie, w naszym mniemaniu Teraz robimy tynki, już schną, pocą się itp. Niedługo dam pełną dokumentację prac wykonanych Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaco 15.07.2013 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 U nas podobny etap:) Tynki na poddaszu, ze względu na przeciągi już suche, a na dole całe "spocone". Teraz walczymy z ociepleniem zewnętrznym i czekamy na hydraulika, bo z prac instalatorskich Mąż podjął się tylko kanalizacji. Z dziennika wnioskuję, że macie z moim M. coś wspólnego - u nas cała ściana między garażem, a kotłownią wybudowana z pozostałości i to w większości z bloczków betonowych;) Elektrykę, alarm i system do automatyki rolet też robił sam wykorzystując ilości materiałów podanych przez Ciebie, dzięki:) Z niecierpliwością czekam na fotorelację i żałuję, że tak daleko mieszkacie, bo można by było coś podejrzeć "na żywo":( Pozdrawiam Pomysłową Żonkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaco 15.07.2013 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 PS. Zazdrościmy gazu;) U nas za drogi gips z podłączeniem. A co z Waszą pompą ciepła do grzania wody? Zostawiacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts