Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Karmelita 2M w Dobrej lokalizacji, czyli jak budować domy, nie mając o tym pojęcia

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 292
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej, sorry za zwołokę ale nie zaglądałem tu chwilę, bom pochłonięty pracami był domowymi.

No to tak, ścianka kolankowa z wieńcem ma 100cm. Po wylaniu posadzek, na gotowo od wewnątrz wyjdzie 90cm. Krokwie wystają o jakieś 140cm od murłaty na zewnątrz domu. A co do pomiaru ile w poziomie od ściany do końca krokwi to nie liczyłem :)

No, nie było go, nie było, ale jak już się pojawił, to proszę, jakie piękne posty i postępy zaprezentował:) Jesteśmy na podobnym etapie:) Z tynkami i wylewkami to już domek fanie się prezentuje, co? U nas tynków wyszło 600 m2, a mieliśmy poszerzony dom o 60 cm i zwiększony garaż. Ale nie tynkowaliśmy ściany garażu i kotłowni, bo tam dajemy styro, siatkę i klej:)

witam Elwood

Nasza karmelitka /Milicz/ też rośnie. Obecnie tynki, jeśli możesz podaj mi proszę jaki koszt wylania posadzek, ile chłopaki biorą od metra z materiałem, czy też bez. Jak to wygląda cenowo, no i przede wszystkim jakościowo. Są dobrzy ?

Pozdrawiam, życzę wytrwałości na wykończeniówkę.

witam Elwood

ile chłopaki biorą od metra z materiałem, czy też bez.

No hej. Posadzkarze biorą 10zł/m2 za robociznę. Tyle płaciłem. Co do reszty to spory koszt robi styropian oczywiście. Na podłogę parteru dałem 12cm. więc sporo go poszło. Moim zdaniem, jakość jest OK, zadowolony jestem z ich pracy, posadzki równe ;-)

A co do pytania odnośnie ocieplenia to jeszcze nie ocieplałem poddasza, przymierzam się dopiero. Najpierw chciałem żeby możliwie jak najdłużej dom oddawał wodę z tynków i posadzek i dopiero za niedługo wezmę się za prace ociepleniowe. Ale zamierzam dać dwie warstwy wełny. Myślę że między krokwie pójdzie 15cm no i coś dorzucę jeszcze na krokwie na zakładkę. 5-10cm. Chcę zastosować u siebie jeszcze folię Icopala Alum'X Szybka Bariera SBS. Mam na dachu, pod dachówką już Sun'X i jestem zadowolony chociaż nie mieszkam jeszcze w domu. Ale podczas upałów i mocnego operowania słońca, pod nieocieplonym dachem nie było pieca na poddaszu. Liczę, że zastosowanie Alum'X pozwoli mi też zredukować grubość wełny na poddaszu. No i ocieplać będę skosy, sufit (czyli podłogę strychu) a nie całość dachu do kalenicy. Serdeczności

• 2 weeks później...

Witam.

My rowniez budujemy Karmelite. Mam pytanie odnośnie zmniejszonego pokoju na rzecz korytarza na strych. Czy ten pokoik nie wydaje sie teraz zbyt mały, ile teraz może mieć metrażu? Jesli mozna to poprosze o zdjecia w wolenj chwili. Pozdrawiam. PS U nas na razie tylko fundament, reszta juz za rok, ale zawsze warto podejrzec innych i ich pomysly na zmiany.

• 1 month później...
Witaj Piotrek3218. kup na razie dwa transporty potem zobaczysz co i jak :-)

Jak inni tu również zacząłem budować Karmelitę - Opatów; świętokrzyskie. Chcę budować z http://img2.sprzedajemy.pl/540x405_pustak-ceramiczny-u-lewkowo-16921992.jpg Proszę o odpowiedź ile potrzeba pustaków na K 2m?

Proszę o odpowiedź ile potrzeba pustaków na K 2m?

Sorry stary, szklana kula mi padła :lol2:

A tak na serio, to bierzesz sobie długość ściany, wysokość i obliczasz ile tego trzeba.

Tak na serio, kolego to potrzebujesz na parter jakieś cirka 3600szt. Górę licz sobie sam :-)

Witam.

My rowniez budujemy Karmelite. Mam pytanie odnośnie zmniejszonego pokoju na rzecz korytarza na strych. Czy ten pokoik nie wydaje sie teraz zbyt mały, ile teraz może mieć metrażu?

Fotki mam takie, to z czasów układania rurek grzejnikowych, ale widać jak wygląda pokój.

WP_20130819_018.jpg

WP_20130819_020.jpg

WP_20130819_021.jpg

Pokój jest spory. Po podłodze ma jakieś 18m2. Pamiętajcie patrząc na projekt, że wartości podawane w projekcie to powierzchnia użytkowa, czyli pomniejszona m.in o skosy (miejsca gdzie wysokość jest mniejsza bądź równa 180cm). A to robi kilkumetrową różnicę na każdym pokoju licząc po podłodze ;-) Generalnie jak robiłem posadzki to wszystkich 'podłóg' wyszło jakieś 240m2

Reasumując, nie wiem ile ma się was w tym domu 'gnieździć' ale chałupa wychodzi spora i sprzątania będzie bez liku. Miejsca jest dużo, wystarczająco dużo! Dlatego np. cieszymy się że podjęliśmy decyzję o likwidacji spiżarki koło kuchni i połączyliśmy pomieszczenie gospodarcze na dole z łazienką tworząc tylko łazienkę ;-) jest fajna i ma odpowiednią wielkość żeby wstawić pralkę np., itp.

Będziecie w okolicy zapraszam do oglądania ;-). Dajcie tylko znać wcześniej na priv.

Edytowane przez ElwoodWroclaw

Elwood mam nadzieję, że nie będziesz miał nic przeciwko jeśli pokażę edytabl moją wersję przejścia nad garaż. Twoje rozwiązanie jest interesujące, nam jednak zależało, aby nie zmniejszać pokoju a kombinacje z wejściem z półpiętra nie wchodziły w grę. W tej sytuacji wybraliśmy zmniejszenie i tak dużej łazienki na piętrze.

U nas wygląda to tak

parter.jpg schody projekt.jpg

Elwood mam nadzieję, że nie będziesz miał nic przeciwko jeśli pokażę ...

Jasne że nie! Bardzo ciekawe rozwiązanie. Podoba mi się. kto wpadł na taki pomysł? A schody zrobicie drewniane czy lejecie z betonu? A mógłbyś wrzucić rzut całego poddasza?? Chętnie popatrzyłbym 'całościowo' na to rozwiązanie ;-)

Nieskromnie powiem, że pomysł jest mój i mojej lepszej połowy :) W trakcie budowy wprowadziliśmy jeszcze kilka drobnych zmian. Pomieszczenie nad garażem zostanie podzielone niesymetrycznie. Nad kotłownią będzie łazienka przy naszej sypialni. Tuż przy drzwiach do łazienki będzie ścianka działowa, więc pomieszczenie nad garażem, które wstępnie miało być pralnią chyba zostanie pokojem "rekreacyjnym" dla najmłodszych członków rodziny ale również dla nas :) Zostawiam tam odkryte kleszcze, więc docieplenie robię do samej kalenicy. IMAG1845_1.jpgIMAG1846_1.jpgIMAG1847_1.jpgrzut poddasza.jpg

fajne, gratuluję pomysłu! My z małżonką moją nie jesteśmy fanami takich 'skrętnych' schodów więc szukaliśmy rozwiązania pozwalającego na ich klasyczne proste kształty prostokąta ;-)

Jesteście już na etapie, kiedy widać 'ogrom' chałupy :-) Będzie co sprzątać, co?? Co do ocieplenia to jeszcze się biję z myślami jak ocieplać :) czy do kalenicy, czy zostawić strych nieocieplony.... mętlik w głowie

To poddasze nad częścią mieszkalną to całkiem sporo pomieszczenia. Ja zostawiam odkryte jętki więc prawdopodobnie pomiędzy nie wcisnę jakieś 5-6 cm wełny, od spodu dam płytę KG (pomiędzy jętki), a od góry zrobię podłogę z OSB. Pod nią położę jeszcze folię refleksyjną. No ale coś za coś - będę musiał docieplić do kalenicy. Sądzę jednak, że to tylko pomoże w oszczędzaniu energii i pozbyciu się mostków termicznych. Niestety wyłazy dachowe mam zamontowane do pomieszczeń nieocieplanych bo te do ocieplanych koszmarnie drogie więc będę musiał się przyłożyć do ocieplenia wokół wyłazu i jeśli będzie trzeba zrobię tam dodatkowe docieplone drzwiczki zamykane nawet na zasuwę :) Połacie będę docieplał około 30 cm.

Niestety nie spodziewałem się zupełnie innego kłopotu. Projektant zapomniał zaprojektować sufit pomiędzy lukarnami i nie uwzględnił tam jętek więc muszę tą dziurę jakoś sam załatać...

Z moich obliczeń wynika że pomiędzy jętkami jest jakiś 305 cm. Wstawię tam 5 dodatkowych jętek poprzecznie robiąc tym samym stelaż dla schodów strychowych.

A co do sprzątania :)

Fakt chałupa wyszła słusznych rozmiarów. Oglądaliśmy wcześniej tak sam dom w Olsztynie i salon wydawał mi się strasznie mały, mimo, że był powiększony o 30 cm od frontu i od ogrodu - i ten maleńki wykusz.... Jednak u nas to zupełnie inaczej wygląda. Dużo dały przeszklenia w salonie i prostokątny wykusz, który finalnie ma 3,4 mb szerokości i 2,5 mb głębokości co daje 8,5 m2. Jesteśmy bardzo zadowoleni z efektu, ale fakt, ktoś to będzie musiał sprzątać ;)

Ostatecznie postanowiliśmy, że będziemy montowali odkurzacz centralny. Co prawda samo zwierze nie posprząta, ale przynajmniej zrobi to po cichu i bez rozdmuchiwania kotów z kurzu po kątach :)

cyt "zostawić nieocieplony strych, bo dach będzie miał dzięki temu dostęp powietrza"

Ale przecież pomiędzy papą a dachówką i tak masz wentylację dachu. Poza tym zostawiając nieocieplone poddasze (strych) i tak nie załatwisz wentylacji całych połaci bo przecież do poziomu sufitu piętra na bank będziesz musiał to porządnie docieplić. Pewnie to będzie wersja bardziej ekonomiczna, ale jeśli na przykład nie zainwestujesz w dobrze izolowane schody strychowe, to i tak ciepło będzie się tam wydostawało (albo jak kto woli zimno dostawało do środka). Wybór docieplenia oczywiście należy do Ciebie. Ja osobiście skłaniam się ku docieplaniu aż do kalenicy i na razie taki mam plan. Nadmienię, że też deskowałem dach i obiłem go papą. Jest jeszcze jedna opcja - folia refleksyjna. Oczywiście tu jest tyle samo zwolenników co przeciwników tego materiału, ale może docieplić sufit tak jak mówisz 20 cm wełną i dodatkowo poddasze do kalenicy samą folią. Podobno ma "cudowną" moc :D

"W KOMENTARZACH.. " :bash: ups Witam Elwood. Wasz domek oglądam z drogi ilekroć przejeżdżam:) Mieszkam rzut beretem,2 miejscowości dalej.Gratuluję i widzę że sąsiedztwo już rośnie. Bardzo się cieszę że trafiłam na twój dziennik:)))) Co prawda docelowo wybrałam projekt Kendra (jeeeeszcze nie kupiłam) ale Karmelitkę też "studiowałam". Mam pytanie odnośnie Architekta,czy możesz jakiegoś polecić,bo z tego co czytałam to masz już rozeznanie i w ogóle mam nadzieje że podzielisz się jakimiś nr do dobrych sprawdzonych fachowców z okolic :D Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz ,gdyż też myślałam zrobić drzwi na taras w salonie(jadalni) od strony kuchni,ale czy nie trzeba się będzie przeciskać między stołem a wykuszem,jak to u was wyszło?