edytabl 10.11.2013 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 (edytowane) Makss- Dzieki wielkie za wskazowki. A czy te wszystkie zmiany nanosiliscie juz w czasie budowy? Pozdrawiam. Elwood- dzieki za zamieszczone zdjecia i odpowiedz na komentarz. Nie mozemy sie zdecydowac co z tym zrobic. Jesli pomniejszymy pokoj to jedna z naszych pociech bedzie miala swoj pokoj mniejszy niz druga. Jeszcze mamy troszke czasu na zastanaoweinie sie. Dzieki jeszcze raz. Pozdrawiam. Edytowane 10 Listopada 2013 przez edytabl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 12.11.2013 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Noc prostszego, samochód i zapraszam do siebie na oglądanie 'zmniejszony' pokój jest naprawdę spory. Wydaje się nam z żoną że jest nawet jednym z najciekawszych pokoi w domu, bo jest jakby dwudzielny. Serio fajnie wyszedł. w każdym razie nam się podoba No i drugim zaskoczeniem domu, jest strych nad garażem... extra duże pomieszczenie z fajnym dachem. Kombinuję mocno czy zabudowywać czy jakoś zostawić takie wysokie pomieszczenie... Serio kusi żeby pokombinować. reasumując, jeśli ktoś ma jakieś: "ale, po co, dlaczego, nie do końca wiem, nie widzę tego, jak to wygląda czy jak to zrobiłeś" to proponuję wycieczkę w moje skromne progi na oglądanie. Opłat nie pobieram, psa nie mam więc nie poszczuję a i jakimś ciepłym płynem poczęstuję Zapraszam niezdecydowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Makss 12.11.2013 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Wszystkie zmiany konstrukcyjne jak strop monolityczny zamiast terivy, betonowe schody zamiast samonośnych drewnianych należy nanosić na projekt na etapie adaptacji. Przynajmniej w tych dwóch przypadkach konstruktor musi przeliczyć obciążenia. U mnie zmiana schodów wymusiła na przykład konieczność wzniesienia ściany nośnej, na której oparte są schody. To niesie za sobą konieczność wylania pod tą ścianą ławę fundamentową i wymurowanie ściany fundamentowej. Część zmian oczywiście można zrobić w trakcie, ale to raczej kosmetyka nie mająca większego znaczenia dla konstrukcji budynku jak zmiana miejsca wymurowania ścianek działowych, jednak zmiana sianek z KG na murowane to już większe obciążenie dla stropu. Ja na przykład podniesienie ścianki kolankowej w projekcie nie uwzględniałem, choć pewnie to również warto by było zrobić, jednak u mnie ławy mają 70 cm szerokości więc nie było obaw o nośność. O ile pamiętam Ty Elwood zostawiłeś podciąg pomiędzy wykuszem a salonem ale u Ciebie wymusza to teriva. Ja w monolicie mogłem sobie pozwolić na ukrycie podciągu w stropie dozbrajając zwyczajnie to miejsce (oczywiście pod czułym okiem kierbuda ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytabl 12.11.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Dziekuje serdecznie za zaproszenie. Bardzo milo z twojej strony. Obawiam sie jednak, ze troche za daleko, mieszkamy w mazowieckim , w Ostrołęce. Dalej bedziemy natomiast sledzic twoje poczynania i przemyslenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytabl 12.11.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Makss- W takim razie u nas juz za pozno na zmiane, bo mamy fundament pobudowany. Pozdrawiam i dzieki za wszelkie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaco 13.11.2013 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Hej Elwood! A propos ocieplania strychu - mój M. ociepla tylko jedną warstwą wełny - 18 cm. Też się zastanawiałam po co;) Nie jest to konieczne, ale z drugiej strony koszt niewielki, trochę więcej pracy, a przy wynoszeniu zimą klamotów na strych nie będzie aż tak wielkiego szoku termicznego. U nas na strychu stoi też rekuperator, może częściej będziemy tam wchodzić, więc poddasze użytkowe nie będzie się aż tak bardzo wychładzać. Pokoje na poddaszu rzeczywiście są zaskakująco duże. Odnoszę nawet wrażenie, że za duże;) Wczoraj zamówiłam do nich podłogę - 115 m2 odkurzania i mycia:(Pokój nad garażem u nas pewnie mniejszy, bo nie mamy ścianki kolankowej i trochę miejsca zajmują schody, ale i tak fajna przestrzeń wyszła. U nas będzie tam bawialnia dla dziewczynek, żeby wszystkie zabawki (mam nadzieję) były ( w miarę) jednym miejscu.Jak postępy u Was? Szkoda, że tak daleko się budujecie, bo chętnie byśmy Waszą Karmelitę zobaczyli:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Makss 13.11.2013 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Faktycznie do Elwooda z Ostrołęki trochę daleko , no ale do Olsztyna już nie koniecznie, więc jeśli tylko macie ochotę to zapraszam w weekend na budowę. Co do schodów to jeszcze nic straconego. Dużo zależy od tego jaki strop planujecie i czy będzie dla betonowych schodów solidne oparcie, poza tym ściana szczytowa to ściana nośna więc też można w niej schody zakotwiczyć. Edytalab, zwróćcie uwagę, że przecież jest taka możliwość aby zamontować gotowe betonowe schody prefabrykowane i jakoś to się trzyma, więc u Was też pewnie da się to zrobić bezpiecznie i solidnie. Elwood powiedz proszę, czy ty ściankę działową za schodami, (tą do gabinetu) murowałeś jako nośną, czy zostawiłeś zwykłą działówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 13.11.2013 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 (edytowane) Hejka, no to się odniosę ... Co do schodów, to nam 'odbiło' na późniejszym etapie niż projektowanie czy dostosowywanie projektu. No i po rozmowie z kierbudem, on stwierdził ze takie sprawy można załatwić poprzez odpowiednią adnotację w dzienniku budowy. Należy jedynie w produkcji schodów pomyśleć na etapie stropu, żeby odpowiednio poprowadzić zbrojenia i dozbroić schody. Co do fundamentu pod nie, to bym nie przesadzał. Nie trzeba wcale nic wymyślnego! U mnie zwyczajnie został wycięty fragment wylewki podłogi parteru, podebraliśmy trochę piasku i wlaliśmy stopę betonową zbrojoną kratownicą z prętów fi12. tam tez, w tę dziurę, wpuściliśmy pręty zbrojące zabieg schodów. Ale i to tylko na mniej więcej szerokość najniższego stopnia. O tak tu jeszcze bez kratki na dole, ale widać że to niewielkie przedsięwzięcie Nie ma się co silić na nie wiadomo co bo schody przenoszą mniejsze obciążenie od np. nie przymierzając komina systemowego. No i schody lane z betonu zrobione na etapie budowy piętra kosztują zdecydowanie mniej niż drewniane samonośne Ot i cała filozofia. Pamiętajcie, budowa domku to nie neurochirurgia. A co do ścianki obok schodów (pomiędzy schodami, 'gabinetem' i hall'em na dole, murowałem jako zwykłą ściankę. z Ytonga 11,5cm. Ale, bo zawsze jest jakieś zastosowałem 'ubezpieczenie' od nieszczęśliwych zdarzeń i dałem pod przesuniętą ściankę działową na górze, wzmocnienie w postaci dwóch leżących obok siebie belek stropowych. Co uwidoczniłem na zdjęciu poglądowym poniżej Edytowane 13 Listopada 2013 przez ElwoodWroclaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Makss 13.11.2013 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 (edytowane) Elwood, ja miałem na myśli fundament pod ewentualną ścianę nośną, tą przy gabinecie a nie pod schodami. Schody w posadzce na gruncie zakotwiczyłem dokładnie w ten sam sposób jak Ty, choć moi budowlańcy i to niechętnie robili twierdząc, że nie ma potrzeby , a drewniane hmm... no cóż koszty i jeszcze raz koszty, choć uroku im nie brak. My zdecydowaliśmy się na betonowe ze względu na stabilność i wzmocnienie konstrukcji ale również dlatego, że nam zwyczajnie takie się podobają. Koszty też nie były bez znaczenia. Dąb na stopnie już się sezonuje Edytowane 13 Listopada 2013 przez Makss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 15.11.2013 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Makss'iu to nie złapałem o so chodzi spoko. Masz rację że schody drewniane mają niewątpliwy urok. Ale ich ceny (a mówię o tych faktycznie ładnie i profesjonalnie wykonanych z dobrego sezonowanego drewna itp.) są dla mnie trochę poza zasięgiem. Ale nic straconego, tańszym kosztem na swoje betonowe schody, zrobię nakładki na stopnie i będzie 'gites mayoness' Będzie ładnie, i schludnie a i drewniano wokół. Tak sobie wymyśliliśmy z małżonką. Co do schodów betonowych to zagospodarowaliśmy je jeszcze w dwojaki sposób, ano machnąłem małą ściankę podpierającą zabieg schodów tu jeszcze fotka przez wylewkami, ale pokazuje o co biega. Z jednej strony są swoistym podparciem zabiegu, chociaż z mojego punktu widzenia konstrukcyjnie zbędnym, ale... ładnie zamykają przestrzeń tworząc pod schodami 'schowek' na różności, który w przyszłości pewnie zamkniemy jakimiś ładnymi drewnianymi drzwiczkami albo cóś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek3218 24.11.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 witamTo i ja się pochwalę zaawansowaniem budowy.http://karmelita2m-ostroleka.blogspot.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytabl 24.11.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 witam To i ja się pochwalę zaawansowaniem budowy. http://karmelita2m-ostroleka.blogspot.com/ Ja tu szukam najblizszej karmelity, a okazuje sie, ze piotrek3218 buduje w poblizu My budujemy w Ostrołęce, na razie fundament, za to u ciebie juz widac piekny domek. Gratuluje. Makss - dziękuję seredcznie za zaproszenie. Byc moze skorzystamy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek3218 25.11.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 zaraz za Rzekuniem buduję. A Makss gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytabl 26.11.2013 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Makss pod lub w Olsztynie.Chyba mielismy tego samego architekta, ktory adaptowal projekt, bo wpominala nam pani architekt, ze juz z karmelitka miala do czynienia.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 27.11.2013 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Hej, cieszy zwiększająca się ilość Karmelitów Szkoda że mieszkacie tak daleko od 'Dobrej lokalizacji' Ale może jakiś spocik u mnie w letnich miesiącach, ognisko, kino plenerowe itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytabl 27.11.2013 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Z chęcią, z chęcią.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek3218 28.11.2013 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 dzięki za odpja miałem Panią Niedziółka(e) z kilińskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytabl 28.11.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 My takze. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dariuszh 01.12.2013 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Niestety ze względu na zmianę projektu na dom parterowy mam do sprzedania projekt KARMELITA odbicie lustrzane. Projekt nowy + zgoda na zmiany za kwotę 1600 zł. Zainteresowanych proszę o kontakt na [email protected] . Numer tel podam na priv. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Makss 03.12.2013 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Witaj Elwood, widzę, że nie zwalniasz tempa . Wydaje mi się, że wpadłeś na świetny pomysł z tym kotłem na paliwo stałe. Ja będę montował kocioł z podajnikiem na ekogroszek, ale jeśli mogę coś podpowiedzieć... Moja siostra w zeszłym roku zamontowała u siebie to: KWK - Uniwersalne z górnym obiegiem spalin (ZĘBIEC) i przyznam, że jest z niego bardzo zadowolona. W Twoim zestawieniu tego producenta nie ma. Co prawda ja dla siebie nie znalazłem u nich kotła bo zamierzam palić na ruszcie zastępczym drewnem i szukam kotła z podajnikiem i możliwie największą komorą spalania na opał stały, ale u mnie ważnym kryterium jest długość gwarancji. W tej konkurencji to kocioł Biadała wygrywa w cuglach a cena 2800 z automatyką i sterowaniem wydaje mi się rozsądna. DEFRO stosuje sterowanie firmy TECH i o ile się orientuję to choć to niezły sprzęt, to ceny nie są najniższe. A co sądzisz o kotłach SAS, np. taki: http://www.sas.busko.pl/pl/produkty/sas-nwg.html ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts