Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Karmelita 2M w Dobrej lokalizacji, czyli jak budować domy, nie mając o tym pojęcia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 292
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

cwu- ciepła woda użytkowa, tak ja zrozumiałam pana hydraulika. Czy coś pokręciłam?

aaaaaaa, to ja nie przeczytałem ze zrozumieniem tego co napisałaś ;-) Taka pompa ciepła do CWU wydaje się być dobrym rozwiązaniem! Sam już taką nabyłem i spokojnie czeka sobie na montaż w magazynie. Kupiłem pompę polskiej firmy Viviterm. vertical_foto.jpgTo bliźniaczy produkt Wolf Rickenbacher Ultrax HPW i mam nadzieję graniczącą z pewnością :) że to będzie dobre rozwiązanie na ciepłą wodę w sezonie przejściowym kiedy się nie pali w piecach CO.

Edytowane przez ElwoodWroclaw

bo jeśli latem ustawi się piec na ekogroszek tylko na grzanie wody, to jest on niemal bezobsługowy. A, tak jak pisałam, pompa nie grzeje wody za darmo:(

Nie ma bezobsługowych pieców. To mit. Zawsze jest coś, szczególnie przez pierwsze dwa sezony kiedy tak naprawdę uczysz się obsługi, ustawień pieca. Potem zresztą też, wystarczy zmiana węgla itp, i juz piec pracuje inaczej, pojawiają się spieki, albo niedopala... ciągle coś. Oczywiście życzę wam z całego serca żebyście nie mięli jakichkolwiek problemów.

Węgiel nawet w lecie kosztuje, więc jak dla mnie, powtarzam jak dla mnie, wolę żeby pompa grzała sobie sama wodę prądem za jakieś niewielkie pieniądze niż miałbym się bawić piecem w lecie. Serdeczności

No właśnie, tu nasz dylemat. Jak już pisałam, nasi przyjaciele mają piec Defro i nie mają ze sterowaniem żadnych problemów. A zeszłego lata, jak nie chciało im się go odpalać, to rachunek za prąd, którym grzali wodę był tylko 100 zł większy. Ale znając nasze szczęście do wszelkiego rodzaju sprzętów, to pewnie będzie tak, jak pisałeś;)

Dużo Was kosztowała ta pompa?

A, nam jeden z castingowanych Instalatorów podpowiedział, żebyśmy bojler umiejscowili w pralni. Będzie krótsza droga dla ciepłej wody, żeby dotarła do łazienek i do kuchni, ale nie wiem, czy zmieściła by się tam jeszcze ta pompa. Duże to ustrojstwo jest?

A tak a propos słonia, to duże są w Waszej okolicy koszty inst. wod.-kan.? U nas z kotłem około 36 tyś.

No właśnie, tu nasz dylemat. Jak już pisałam, nasi przyjaciele mają piec Defro i nie mają ze sterowaniem żadnych problemów. A zeszłego lata, jak nie chciało im się go odpalać, to rachunek za prąd, którym grzali wodę był tylko 100 zł większy. Ale znając nasze szczęście do wszelkiego rodzaju sprzętów, to pewnie będzie tak, jak pisałeś;)

Ja mam podobne szczęście do różnego rodzaju sprzętów, więc wierzę, że bez jakiś problemów by się nie obyło ;-) Tak jak pisałem wcześniej, zaczynam przestawiać swoje myślenie z palenia w piecu na ustawianie kotła gazowego. Jako że pojawiła się taka okazja, to chętnie skorzystam z możliwości komfortowego grzania. Rocznie nie powinna to być jakaś przerażająca kwota za ogrzewanie, a węgiel za darmo też nie jest.

Dużo Was kosztowała ta pompa?

Dokładnie tyle ile wycenił wam to instalator. 8 kawałków.

Duże to ustrojstwo jest?

Dokłądne wymiary to 2m wysokości i 71cm szerokości, waga 110kg. Zbiornik na wodę 300l.

A tak a propos słonia, to duże są w Waszej okolicy koszty inst. wod.-kan.? U nas z kotłem około 36 tyś.

Hmmm, nie wiem czy nie powinniście szukać jeszcze innych ofert. Ostatnio rozmawiałem z hydraulikiem (gość z polecenia, z resztą już kiedyś pracował u mnie), i on mi wyliczył swoją robociznę na 150zł punkt wod/kan.

Za punkt rozumie rurki np do umywalki ciepłej i zimnej wody. Doprowadzenie wody do ubikacji (sama zimna woda 75zł) Materiał oczywiście ja kupuję, ale gość ma hurtownię z którą współpracuje już od lat i sprawdziłem, że dają mu swoje upusty co czyni cenę materiału bardzo atrakcyjną.

Ma uprawnienia również do gazu, więc będzie mi robił, wodę, kanalizację (wszystkie odpływy od ubikacji bidetów itp) podłogówkę i instalację gazową.

Tak jak pisałem wcześniej, zaczynam przestawiać swoje myślenie z palenia w piecu na ustawianie kotła gazowego. Jako że pojawiła się taka okazja, to chętnie skorzystam z możliwości komfortowego grzania. Rocznie nie powinna to być jakaś przerażająca kwota za ogrzewanie, a węgiel za darmo też nie jest.

Skoro jest taka opcja, to w ogóle nie ma się co zastanawiać, tym bardziej, że gaz ma tanieć. Niech no tylko zaczną ten łupkowy wydobywać:) A tymczasem, przynajmniej w naszych okolicach, grzanie gazem nie wychodzi dużo drożej, niż węglem, a bezobsługowość takiego pieca bezcenna;)

Tylko, skoro będziecie mieć gaz, to po co Wam ta pompa do ciepłej wody? Będzie się to opłacać? Ja gdybym miała taką możliwość (no i musiała zapłacić za przyłącze gazowe), to już na tym bym się skupiła. A Mąż dodaje, że jeszcze na wszelki wypadek dałby kominek z plaszczem wodnym.

Dokłądne wymiary to 2m wysokości i 71cm szerokości, waga 110kg. Zbiornik na wodę 300l.

No właśnie, duże to, a pralnia mała:(

Hmmm, nie wiem czy nie powinniście szukać jeszcze innych ofert. Ostatnio rozmawiałem z hydraulikiem (gość z polecenia, z resztą już kiedyś pracował u mnie), i on mi wyliczył swoją robociznę na 150zł punkt wod/kan.

Za punkt rozumie rurki np do umywalki ciepłej i zimnej wody. Doprowadzenie wody do ubikacji (sama zimna woda 75zł) Materiał oczywiście ja kupuję, ale gość ma hurtownię z którą współpracuje już od lat i sprawdziłem, że dają mu swoje upusty co czyni cenę materiału bardzo atrakcyjną.

Ma uprawnienia również do gazu, więc będzie mi robił, wodę, kanalizację (wszystkie odpływy od ubikacji bidetów itp) podłogówkę i instalację gazową.

To znaczy dużo mamy zapłacić, czy to jest za mało wg Ciebie?;)

Zrobiliśmy casting na hydraulików, a oni robili nam kompletną wycenę - zliczali wszystkie punkty i materiał. Ten, na którego się prawdopodobnie zdecydujemy miał najdroższą cenę za robociznę, ale ma brata z hurtownią, więc automatycznie cena materiałów była tak niska, że nam by jej się nie udało wynegocjować. Instalacja grzewcza ma być w miedzi, plastik wychodził około 6 tyś. taniej. Sama robocizna (za to wszystko, co Ty opisywałeś wyżej) u nas kosztuje od 4,5 do 5,5 tyś.

Ach te trudne decyzje...

System rekuperacji też robicie?

To znaczy dużo mamy zapłacić, czy to jest za mało wg Ciebie?;)

Zrobiliśmy casting na hydraulików, a oni robili nam kompletną wycenę - zliczali wszystkie punkty i materiał. Ten, na którego się prawdopodobnie zdecydujemy miał najdroższą cenę za robociznę, ale ma brata z hurtownią, więc automatycznie cena materiałów była tak niska, że nam by jej się nie udało wynegocjować. Instalacja grzewcza ma być w miedzi, plastik wychodził około 6 tyś. taniej. Sama robocizna (za to wszystko, co Ty opisywałeś wyżej) u nas kosztuje od 4,5 do 5,5 tyś.

Ach te trudne decyzje...

Aaaa, no to skoro robicie wszystko w miedzi to się nie dziwię, że tyle wychodzi. Kto bogatemu zabroni :-) Dla mnie 36tys zł za instalację to bardzo duże pieniądze, nawet wliczając w to piec. Nie stać mnie zwyczajnie na taką drogą inwestycję. Gdybym robił wszędzie grzejniki to może i zdecydowałbym się na miedź w instalacji CO. Bo już wodna to AluPex lub PP. Jako że robię główne podłogówkę, wiec u mnie temat instalacji miedzianej nie istnieje (no może poza podejściami z pieca do rozdzielaczy).

System rekuperacji też robicie?

Chciałbym, wszystko zależne czy będę miał jeszcze jakieś wolne środki.

. Kto bogatemu zabroni :-)

Tak, bogatemu wszystko wolno;) My to nadmiar kasy na budowę mamy, dlatego większość prac własnymi "ręcami';)

No proszę, jaka ze mnie poetka;)

System rekuperacji mąż też sam zamierza "rozpracować", a teraz właśnie walczy z instalacją alarmową. Zdolny jest, więc pewnie mu się uda:)

E tam, od razu ma być obraza?:rolleyes:

Sporo nas ta instalacja będzie kosztować, to fakt, ale wiem, że może być drożej. W zachodniopomorskim budują Karmelitę, już są na etapie wykańczania i za to samo co my (z tą różnicą, że u nas nie będzie podłogówki w salonie, a u nich jest) zapłacili dużo więcej. Jest więc powód do radości;)

Cena też zależy od rodzaju grzejników, my w wycenie mamy purmo. Wiele osób kazało nam uważać na tanie kaloryfery z marketów bo podobno po kilku latach pięknie im farba schodzi. Oszczędzamy gdzie się da, a że nie na wszystkim warto, to pewnie dobrze wiesz:)

Macie wycenę elektryki?

Macie wycenę elektryki?

Hejka, wyceny elektryki nie robiłem, bo sam ją będę robił z pomocą kolegi z uprawnieniami. Obaj jesteśmy elektrycy (ja niepraktykujący, teoretyk on praktykujący praktyk). Jako że kolega ma doświadczenia z budów w Austrii i Niemiec, to będę robił standard zachodni czyli bezpieczniki 2 i 4 polowe tzn z wyłączeniem obwodu, nie tylko fazy ale i N. Tak więc wydam tylko kasę na same zabezpieczenia bo kable już mam.

Co do tych waszych prac hydraulicznych, to cholera namieszaliście mi w głowie ;-) i teraz będę się umawiał z hydraulikiem jeszcze raz, żeby mi dał mniej więcej informację ile jakiego materiału potrzeba żebym mógł wyliczyć sobie przybliżone koszty. Ciągle jestem na etapie robienia podłogówki w całości domu, bo wydaje mi się ekonomiczniejsza w eksploatacji biorąc pod uwagę ogrzewanie gazowe.

A w kwestii grzejników, to się podpisuję pod waszym zdaniem wszystkimi czterema odnóżami. Tanie mięso psy jedzą, jak mówi stare powiedzenie. Dom budujesz dla siebie, to nie deweloperka gdzie jedynym kryterium doboru jest cena i wybiera się chińszczyznę. Weźcie najlepsze jakościowo grzejniki na jakie was stać żeby potem cieszyć się jak najdłuższym, bezawaryjnym okresem eksploatacji.

My prosiliśmy o dokładną wycenę od każdego z hydraulików, bo interesował nas koszt całości inwestycji. Można sobie samemu wyliczyć, tylko po co tracić czas? Tak jak pisałam cena za robociznę to tylko 4,5-5,5 tyś. Tylko, bo biorąc pod uwagę koszt całości, to okazuje się to być 1/7 ceny.

Mój Mąż elektrykę też chce sam robić, nawet w tym celu zakupiliśmy takie wiertła: http://img17.allegroimg.pl/photos/oryginal/28/76/08/19/2876081982

http://img17.allegroimg.pl/photos/oryginal/28/99/85/78/2899857893. Podobno bardzo niezbędne;)

Ale niestety nie mamy takiego dobrego, znającego się na rzeczy kolegi jak Ty masz:( Ale na pocieszenie dodam, że mamy znajomego znajomego, który ma wszelkie potrzebne uprawnienia i obiecał nam naszą elektrykę sprawdzić i podpisać się tam, gdzie trzeba:) A o cenę pytałam z czystej, babskiej ciekawości, żeby wiedzieć ile zaoszczędzimy.

A co do podłogówki: Samo dobro. Tyle, że nie każdy rodzaj podłogi da się na nią położyć:(. Za to wrażenia cieplne pod stopami oraz brak "pięknych" kaloryferów - bezcenne:)

• 4 weeks później...
Hej Gregory, Elwood coś nie odpowiada, więc może ja pomogę. Daliśmy projekt do wyceny firmie zajmującej się termoizolacjami i wyliczyli nam około 27m3 dla grubości 15 cm i 36 m3 dla 20 cm. Nie sprawdzaliśmy jeszcze, bo nie jesteśmy jeszcze na tym etapie. Ale tak orientacyjnie wiadomo, a czym się stoi.

Ula la, chwilkę mnie nie było a tu taki tłok na forum się zrobił ;-)

Co do styropianu, to jeszcze nie liczyłem ile go będzie trzeba. Bedę dawał chyba jak w projekcie, 12cm jakiegoś dobrego i taniego styropianu. Zobaczymy cenowo jak to wyjdzie. Szczerze powiem że jeszcze kompletnie nie mam pojęcia o ilościach itp. cenach typach itp.

Co do elektryki to na razie powinno w kwestii kabli iść coś takiego:

5x2.5 min. 100m na pewno (tylko kuchenka i garaż)

4x1.5 min. 100m (na lampy w pokojach)

3x1.5 (ok. 200m pójdzie)

3x2.5 (ok. 300-400m )

a jesli chodzi o bezpieczniki itp. to mam mniej więcej taką wizję:

1.Przepięciówka DEHNguard kl B+C czteropolowa ( bardzo dobra firma)

2. Różnicówka P304 30ms 40A - 4szt

3. Różnicówka P302 30ms 40A - 2szt

4. Rozłącznik trzypozycyjny 100A jeśli chce się mieć możliwość zasilania awaryjnego np. agregatu - jeśli nie to j/w5.S303 B16A - 2szt + 1szt w razie zasilania awaryjnego

5. S304 B16A - 2szt + 1szt w razie zasilania awaryjnego

6. S302 B16A - 8szt

7. S302 B10A - 5szt

8. sygnalizator faz - 3szt (po 1 na fazę)

tablica: 3x24pola