Oszolom 21.12.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Witam.Właśnie podpisałem umowę o zamiarze kupna mieszkania. Teraz czeka mnie kilka spotkań z developerem i będziemy podpisywać umowę przed wstępną i umowę z bankiem (za około 2 miesiące).Aktualnie największym problemem jest wybór jednego z lokali i tutaj liczę na pomocz Waszej strony.Ale po kolei.Dane wejściowe.Za miesiąc rusza budowa nowego bloku na obrzeżach Kalisza. Blok 5 kondygnacyjny z czego parter to lokale usługowe (rzut z góry na parter to prostokąt).Mieszkalne 4 piętra a na górze komórki lokatorskie zamiast piwnic. Blok wyposażony w windy.Na dachu lokali użytkowych będą tarasy dla mieszkańców parteru (przynależne do mieszkań).Blok ma być ogrzewany gazem a także z tą ma być też ciepła woda użytkowa (2 piece), na dach baterie solarne do wspomagania.Blok buduje dwóch znanych Panów którzy do tej pory specjalizowali się w budownictwie domków i osiedli jednorodzinnych. To będzie ich pierwszy blok i zgodnie z zasadą "reputacji na starcie" ma być to ich perełka. Zresztą developer który ma wyłączność na sprzedaż mieszkań w tym bloku, też kupił tam mieszkanie. To chyba dobrze świadczy... Ok wracając do problemu.Ze względu na to ze interesują mnie 3 pokoje (około 55-60m2) w grę wchodzą właściwie dwa mieszkania w tym bloku. Znajdują się one dokładnie po przeciwnych stronach, można powiedzieć że są narożne (tworzą "ogonki" litery C). Jedno mieszkanie ma 57m2 i jest usytuowane od strony północno-zachodniej z trzech stron nie ma sąsiadów (ściany zewnętrzne bloku). Balkon od strony wschodniej (wejście od salonu i sypialni).Drugie mieszkanie ma 58m2 i jest od strony południowo-zachodniej z dwóch tron to ściany zewnętrzne , trzecia ściana to klatka schodowa i szyb windy. Balkon od strony południowej.To tak w skrócie, właśnie z żoną mamy dylemat bo musimy po świętach zdecydować się na któreś mieszkanie. Chodzi o wszystko, nasłonecznienie, ciepło, układ mieszkania (to pierwsze ma bardzo dobry rozkład pokoi). Wiadomo latem na południu i zachodzie będzie słońce, ale pewnie i mieszkanie może się nagrzewać. Z drugiej strony mieszkanie od strony wschodniej zimą może wymagać większych nakładów na ogrzewanie, bo jest na "winklu" i od zimniejszej storny. Ale pozwolę sobie zauważyć że u Nas w Polsce mamy cyrkulację zachodnią powietrza i z tego kierunku najczęściej wieje, a blok będzie właśnie w polu od strony zachodniej niczym nie osłonięty, dlatego zastanawiam się czy to niby bardziej nasłonecznione mieszkanie nie będzie bardziej narażone na wyziębiający wiatr jesienią i zimą. Kurdę niby błaha sprawa a jednak jest dylemat i jak na razie nie umiem podjąć decyzji. Może ktoś da jakieś wskazówki odnośnie doboru, priorytety o których nie miałem wcześniej pojęcia. I jeszcze jedno na koniec, czy ogrzewanie podłogowe może zamienić zwykłe ogrzewanie z kaloryferów. Chodzi mi po głowie aby mojego mieszkania nie robili z kaloryferami a zostawili pod ogrzewanie podłogowe. Jak ekonomiczniej wychodzi? kaloryfer czy podłogowe?. Byłbym wdzięczny za podanie właśnie takich trików które można załatwić jeszcze na etapie budowy a które później podniosą komfort życia i być może pozwolą zaoszczędzić torchę grosza. Z góry dzięki za wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 21.12.2011 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Raczej nie zrobią jednemu Tobie podłogówki, jak cała blokowa instalacja ogrzewcza będzie wysokotemperaturowa... Ja bym brał południowo-zachodnie i się nie przejmował zupełnie kwestią wiatru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 21.12.2011 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 ja także brałabym te 2 mieszkanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 21.12.2011 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 zapodam Ci linka z mojego mieszkanka 50 m2 2 pokoje kuchnia otwarta 2 miejsca postojowe na poziomie 0 winda bardzo cicha wiec nie martw sie o hałas. generalnie moi sąsiedzi narzekają na mieszkania na poddaszu - kiepsko ocieplone zimno zimą , latem ciepło za ciepło. cieknie z dachu z obrobki komina masakra ja mam okna na zachod i sobie chwalę pod warunkiem ze masz rolety - przydają sie, koniecznie elektryczne pociągnij elektrykę do nich co do podłogowki to nie sądze że Ci pozwolą u nas jest CO z miasta ,temp. za wysoka na podłogówkę ale warto w kuchni a szczegolnie łazience dac matę elektryczną ja nie mam i żałuje mam ogrodek 60 m2 na wysokim parterze polecam a oto link https://picasaweb.google.com/114780603567233739312/Murapol pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.12.2011 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 zdecydowanie mieszkanie południowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 22.12.2011 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 A ja w przeciwieństwie do poprzedników nie jestem zwolenniczką mieszkań o ekspozycji południowo-zachodniej. Mam takie mieszkanie w bloku i w gorące, letnie dni jest koszmarny upał. Jeśli wybierzesz takie mieszkanie to absolutnie zewnętrzne rolety, albo markiza na balkonie., albo klima. Sąsiedzi w moim pionie: ten na górze w akcie rozpaczy zafundował sobie klimatyzację, a ten na dole markizę na balkonie. Przez ostatnie kilka lat wynajmowałam mieszkanie i za każdym razem wynajmujący narzekali na ten "feler" mojego mieszkania. Właśnie w najbliższym czasie będę remontowała mieszkanie i zdecydowałam się jednak założyć klimę. Fakt, że nie ja będę tam mieszkała...Przy mieszkaniu północo-zachodnim masz wybór. W czasie upałów możesz schronić się do pomieszczenia z ekspozycją północną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oszolom 23.12.2011 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Cześć. Poniżej przedstawiam szkice mieszkań. 57m2 - wg mnie bardziej rozkładowe. Balkon od strony wschodniej, jeden pokój z oknem od strony północnej. 58m2 - balkon na południe, reszta na zachód. Koszmarnie duży przedpokój. No i ten pokój dziecinny - graniczy z szybem windy i klatką a z drugiej strony z łazienką. Zdjęcie poglądowe na pierwszym planie mieszkanie 57m2. Które mieszkanie byście wybrali?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 23.12.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 A na pewno dobrze przemyślałeś kupno - dziury w ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oszolom 23.12.2011 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Jakie dziury w ziemi? nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.12.2011 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 ten drugii układ jest lepszy - kuchnia jest bardziej schowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 23.12.2011 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Jakie dziury w ziemi? nie rozumiem. rzeczywiście. nawet jeszcze nie ma dziury w ziemi: "Dane wejściowe. Za miesiąc rusza budowa nowego bloku na obrzeżach Kalisza. " może jakiś przykład: http://www.google.pl/#sclient=psy-ab&hl=pl&site=&source=hp&q=developer+zbankrutowa%C5%82&pbx=1&oq=developer+zbankrutowa%C5%82&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=e&gs_upl=1946l6845l0l7706l24l22l1l1l1l0l236l3465l2.14.6l24l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=c65bd9061f151c06&biw=849&bih=483 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oszolom 23.12.2011 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 rzeczywiście. nawet jeszcze nie ma dziury w ziemi: "Dane wejściowe. Za miesiąc rusza budowa nowego bloku na obrzeżach Kalisza. " może jakiś przykład: http://www.google.pl/#sclient=psy-ab&hl=pl&site=&source=hp&q=developer+zbankrutowa%C5%82&pbx=1&oq=developer+zbankrutowa%C5%82&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=e&gs_upl=1946l6845l0l7706l24l22l1l1l1l0l236l3465l2.14.6l24l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=c65bd9061f151c06&biw=849&bih=483 Pośrednik który ma wyłączność na sprzedaż mieszkań z tego bloku, zrezygnował z mieszkania w bloku obok, które już stoi, i kupił właśnie w tym bloku. To chyba dobrze świadczy o inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubanski 23.12.2011 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Pośrednik który ma wyłączność na sprzedaż mieszkań z tego bloku, zrezygnował z mieszkania w bloku obok, które już stoi, i kupił właśnie w tym bloku. To chyba dobrze świadczy o inwestycji. A co miał zrobić? To o niczym nie świadczy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts