SKula 27.12.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 ogr Witam Wszystkich serdecznie i proszę o wsparcie i radę. Na wiosnę chcę założyć system nawadniający na działce ok 900 m2. Oczywiście nie jest to cała powierzchnia do wykorzystania bo na części stoi dom. Wiem że trzeba zacząć od pomiaru ciśnienia i wydajności wodociągu - miejski, ale do wiosny będzie to niemożliwe bo zakręciłem zawory na zimę. I pewnie mi napiszecie że bez tej ważnej wiadomości nie ma co się zabierać do planowania.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 27.12.2011 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Najlepiej założyć dodatkową pompę i można wszystko pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 28.12.2011 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Pompa nie jest problemem , nawet już takową posiadam do podwyższenia ciśnienia- jakby co:) ale moje pytanie pozostało bez odpowiedzi...jak się zabrać do planowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 28.12.2011 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 ogr jednak liczę na pomocną dłoń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 28.12.2011 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 ...jak się zabrać do planowania Najpierw trzeba zaplanować ogród. Choćby z grubsza: gdzie będą rabaty, a gdzie trawniki. Oraz zastanowić się jakie na rabatach będą rośliny - tzn z jakim zapotrzebowaniem na wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.12.2011 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 kolejna uwaga - nie łączy się linii kroplujacych na jednej sekcji ze zraszaczami. Straty ciśnienia należy przeliczyć dla każdego zraszacza czy też kroplownika - po zsumowaniu nie powinny przekraczać połowy ciśnienia wody na źródle.Zraszacze powinny na siebie zachodzić zasięgiem na min 1/3 obszaru. Najlepiej, gdyby zachodziły na połowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 29.12.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Witaj, poszukaj w sieci na stronie producentów systemów nawadniania jest wiele informacji i programy dp projektowania (np. Gardena itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 30.12.2011 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Witaj, poszukaj w sieci na stronie producentów systemów nawadniania jest wiele informacji i programy dp projektowania (np. Gardena itp.) dzięki już co nie co szukałem i czytałem również że Gardena nie jest najlepszym pomysłem, co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 30.12.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 (edytowane) dzięki już co nie co szukałem i czytałem również że Gardena nie jest najlepszym pomysłem, co o tym sądzicie? Od Gardeny trzymaj się z daleka! Produkt, jak produkt - niektórym się podoba (ja akurat uważam, że nie jest dobry) - ale serwis mają fatalny. PS: Z gardeny cenię tylko nowe puszki podłączeniowe (są super, choć drogie) i węże spiralne. Za to ceny zraszaczy są z kosmosu wzięte. Edytowane 30 Grudnia 2011 przez dorota.k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 30.12.2011 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Od Gardeny trzymaj się z daleka! Produkt, jak produkt - niektórym się podoba (ja akurat uważam, że nie jest dobry) - ale serwis mają fatalny. serwis to nie wszystko, nikt nie chce wyciągać z ziemi zepsutych elementów;) a czytałem że skutecznością różnie w tej firmie bywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 31.12.2011 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Dziś bez wymiany doświadczeń i zadawania pytań Dziś w ostatni dzień 2011 roku dla Was wszystkich spełniania marzeń i realizacji wszystkich najbardziej szalonych planów i pomysłów!!!! Gorące życzenia na NOWY 2012 rok !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturPoniatowski 01.01.2012 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Rozpoczęcie projektu zaczyna się od pomiaru wody, 10l wiadeko zalewasz wodą mierzysz czas i wiesz jaka wydajność ma źródło. Odpal jakiś kran najbliższy na tej samej średnicy rury w domu i mierz. Jeżeli już to ustalisz dobierasz zraszacze raczej o małych wydatkach. Wiadomo ze 900m2 nie zrobisz na jednej sekcji, każda sekcjia swoim wydatkiem wody musi się mieścić w źródle wody. Gardeny to market owska wersja systemów nawadniajacych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 02.01.2012 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 tak więc do czasu pomiarów nie ma co się zabierać za planowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 03.01.2012 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 a co myślicie o takim zestawie do samodzielnego montażu ? koszt ok 1300 za materiał ZESTAWIENIE ASORTYMENTOWE: - Elektorozawory HUNTER PGV - 4 szt- Strownik Hunter ELC - 1 szt.- Zraszacz PROS 4" z dyszą MP zasięg do 9,1 m- 12 szt.- Studzienka standart na elektrozawory - 1 szt.- Kolektory do elektrozaworów - 1 kom.- Linia kroplująca zestaw 100mb + akcesoria - 1 szt.- Komplet złączek z obejmami do podłączenia zraszaczy- 1 kom.- Rura PE 25 - 250 mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturPoniatowski 03.01.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Rotatorki mają małe wydatki i spokojnie możesz sobie na nich wykonać instalacje, stosowałem te o zasieku 9,1m bardzo efektownie to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 03.01.2012 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 rozumiem że powyższy zestaw jest do zaakceptowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 05.01.2012 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 cisz....nie naprawdę pomocnej dłoni i głowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 06.01.2012 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Witajcie - dziś pojadę zrobić pomiary ciśnienia i wydajności źródła, ciekawe jak wypadną. Mam co prawda w zapasie pompę podnoszącą ciśnienie ale wolałbym się obejść bez niej, napiszę wieczorkiem co z tego wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 06.01.2012 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 pomiary zrobione a to moje wyliczenia: Ciśnienie – 2.9 – 3,0 bara 2,9 x 1,02 = 2,958 at Wydatek 3,846 m3/h = 3846 l/h 0.85 współczynnik bezpieczeństwa 2,958 x 0,85 = 2,5143 at 3,846 x 0,85 = 3,2691 m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tauf 06.01.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Witam.Podane parametry wydają się być w zupełności wystarczające do wykonania prawidłowo działającego systemu nawadniającego. Tak jak wspomniano wcześniej - przed przystąpieniem do jego założenia powinieneś mieć zaplanowany ogród, kształt trawnika, gdyż z tego wynikać będzie ostateczna ilość i rodzaj dysz, długość linii kroplujących. 2 lata temu wykonałem system w ogrodzie połozonym na nieco mniejszej działce. Ogród ma około 450 m kw, w tym trawnik - około 200 m kw. System składa się z 4 sekcji ( 2 z łącznie 17 zraszaczami MP Rotator oraz 2 z linią kroplującą o długości 200 m ). Ciśnienie wody jest podobne, natomiast wydatek wody jest mniejszy niż u Ciebie - bo niespełna 2 m3 na godzinę. System działa prawidłowo. Przyznam, że skorzystałem z projektu wykonanego przez firmę, w której zamawiałem materiały ( jego koszt był niewielki, a umożliwiło to zakup dokładnie takiej ilości materiału, jaki został wykorzystany ). Samo wykonanie systemu jest raczej banalne, zajęło mi 2-3 dni. Nie wiem, czy uda Ci się zmieścić w podanych kosztach - wbrew pozorom ceny samych trójników, kolanek, przelotów itp. to już kilkaset złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts