Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak samodzielnie zbudować system nawadniający

Recommended Posts

ogr

Witam Wszystkich serdecznie i proszę o wsparcie i radę. Na wiosnę chcę założyć system nawadniający na działce ok 900 m2. Oczywiście nie jest to cała powierzchnia do wykorzystania bo na części stoi dom. Wiem że trzeba zacząć od pomiaru ciśnienia i wydajności wodociągu - miejski, ale do wiosny będzie to niemożliwe bo zakręciłem zawory na zimę. I pewnie mi napiszecie że bez tej ważnej wiadomości nie ma co się zabierać do planowania..

kolejna uwaga - nie łączy się linii kroplujacych na jednej sekcji ze zraszaczami.

Straty ciśnienia należy przeliczyć dla każdego zraszacza czy też kroplownika - po zsumowaniu nie powinny przekraczać połowy ciśnienia wody na źródle.

Zraszacze powinny na siebie zachodzić zasięgiem na min 1/3 obszaru. Najlepiej, gdyby zachodziły na połowie.

dzięki już co nie co szukałem i czytałem również że Gardena nie jest najlepszym pomysłem, co o tym sądzicie?

Od Gardeny trzymaj się z daleka! Produkt, jak produkt - niektórym się podoba (ja akurat uważam, że nie jest dobry) - ale serwis mają fatalny.

PS: Z gardeny cenię tylko nowe puszki podłączeniowe (są super, choć drogie) i węże spiralne.

Za to ceny zraszaczy są z kosmosu wzięte.

Edytowane przez dorota.k

Rozpoczęcie projektu zaczyna się od pomiaru wody, 10l wiadeko zalewasz wodą mierzysz czas i wiesz jaka wydajność ma źródło. Odpal jakiś kran najbliższy na tej samej średnicy rury w domu i mierz.

Jeżeli już to ustalisz dobierasz zraszacze raczej o małych wydatkach. Wiadomo ze 900m2 nie zrobisz na jednej sekcji, każda sekcjia swoim wydatkiem wody musi się mieścić w źródle wody.

Gardeny to market owska wersja systemów nawadniajacych.

a co myślicie o takim zestawie do samodzielnego montażu ?

koszt ok 1300 za materiał

ZESTAWIENIE ASORTYMENTOWE:

- Elektorozawory HUNTER PGV - 4 szt

- Strownik Hunter ELC - 1 szt.

- Zraszacz PROS 4" z dyszą MP zasięg do 9,1 m- 12 szt.

- Studzienka standart na elektrozawory - 1 szt.

- Kolektory do elektrozaworów - 1 kom.

- Linia kroplująca zestaw 100mb + akcesoria - 1 szt.

- Komplet złączek z obejmami do podłączenia zraszaczy- 1 kom.

- Rura PE 25 - 250 mb

Witam.

Podane parametry wydają się być w zupełności wystarczające do wykonania prawidłowo działającego systemu nawadniającego. Tak jak wspomniano wcześniej - przed przystąpieniem do jego założenia powinieneś mieć zaplanowany ogród, kształt trawnika, gdyż z tego wynikać będzie ostateczna ilość i rodzaj dysz, długość linii kroplujących. 2 lata temu wykonałem system w ogrodzie połozonym na nieco mniejszej działce. Ogród ma około 450 m kw, w tym trawnik - około 200 m kw. System składa się z 4 sekcji ( 2 z łącznie 17 zraszaczami MP Rotator oraz 2 z linią kroplującą o długości 200 m ). Ciśnienie wody jest podobne, natomiast wydatek wody jest mniejszy niż u Ciebie - bo niespełna 2 m3 na godzinę. System działa prawidłowo. Przyznam, że skorzystałem z projektu wykonanego przez firmę, w której zamawiałem materiały ( jego koszt był niewielki, a umożliwiło to zakup dokładnie takiej ilości materiału, jaki został wykorzystany ). Samo wykonanie systemu jest raczej banalne, zajęło mi 2-3 dni. Nie wiem, czy uda Ci się zmieścić w podanych kosztach - wbrew pozorom ceny samych trójników, kolanek, przelotów itp. to już kilkaset złotych.