Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja ogrodu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1. Musisz się zastanowić do czego ten ogród będzie służył.

2. Warto się odważyć i wyjść z nasadzeniami spod płotu bardziej na środek.

Dobór roślin to już sprawa upodobań. Jeśli masz piaszczysta glebę to może wrzosy (już kilka widzę), trawy + przebarwiajace się jesienią krzewy liściaste.

właśnie chciałem uniknąć wszędobylskich planów ogrodu opartych na okręgach , łukach ... wyjście poza okolice płotu zapewniają moim zdaniem naturalnie pozostawione sosny oraz widoczny "skansen" roślinny ( tak kiedyś wyglądała cała działka ) - pozbawiłem go tylko chwastów by się dalej nie wysiewały i zastąpiłem wrzoścami i płożącymi jałowcami. Pod brzozą zaplanowana jest duża skrzynia na podwyższeniu ( z dwoma poziomami ) wypełniona hederą oraz roślinnością okrywową - iglastą. Płot od tyłu domu jest obsadzony wiciokrzewem, który pięknie się rozrasta i za 2 sezony całkowicie zakrycie siatkę i płot.

Możesz wyjść od płotu nie na okręgach :)

Obsadzenie tylko wzdłuż płotu wyznacza oczywistą granicę, zamyka ogród i pomniejsza optycznie. Przez co pozbawiony on jest zakątków, oczywisty od pierwszego spojrzenia. Nie ma niczego, co skłaniało by do zejścia z tarasu i poznania szczegółów.

Wrzosowiska IMHO są efektowne dopiero od kilkudziesięciu roślin. Cztery krzaczki na krzyż posadzone w kącie będą niezauważalne.

Masz bardzo ładne tło i skupiłabym się na zatarciu granicy a nie na jej podkreślaniu. Więcej zagajników z podszytem (paprocie, krzewy, trawy ozdobne).

właśnie chciałem uniknąć ...itd

Ha ha, to trzeba było napisać: podziwiajcie, a nie:

proszę o pomoc w pomysłach na aranżację ogrodu

Ani słowa nie wspomniałam o okręgach, przecież widze, że prostokąty to Twój żywioł:)

Podoba mi się idea "skansenu" ale IMO trochę za ostrożnie małym go zostawiłes. Ja bym zostawiła większą powierzchnię, ale nieco przerzedziła i dosadziła bylin okrywowych.

20110525037.jpg Elfir , trawy posadziłem na jesieni, sprawdzę jak się przyjmą ale też stawiam na ich okazałe walory wizualne:) wiem,że ogrody planuje się eksperymentując z tłem, złudzeniami optycznymi powiększającymi rzeczywiste jego rozmiary, tworząc "zakamarki" i tzw tajemnice:)

To co udało się na razie stworzyć nie jest jeszcze "pochowane" przez roślinność a są to 3 miejsca: ławka, ognisko i altana. Na wiosnę w okolicy ogniska powstanie wędzarnia

W sezonie jest tam naprawdę zielono, poszukam może jakiegoś zdjęcia z okresu letniego

to chyba nie o ten styl donic chodzi

raczej o drewniane skrzynie, coś takiego jak widać na pierwszym i drugim zdjęciu obok ławki

trzeba by dobrać "skrzynie" proporcjami do otoczenia, żeby nie były za małe

i zamiast samych prostokatów włączyłabym niektóre kwadratowe, na przykład mała podwyższona skrzynia kwadratowa z jakimś jednorodnym nasadzeniem w rogu dużej prostokątnej

20111228130.jpg

20111228129.jpg

witajcie

miałem raczej na myśli drewniane bale , podobnie jak te na zdjęciu

tylko o dużo większej powierzchni , miałyby się zaczynać przy brzozie na dwóch poziomach i stopniowo schodzić do poziomu gruntu , obsadzenie jakimiś iglakami okrywowymi a przy brzozie hedera - co o tym sądzicie?