SKula 28.12.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 witajcie:) proszę o pomoc w pomysłach na aranżację ogrodu może ktoś fachowym okiem rzuci i coś podpowie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 28.12.2011 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 ogr wstawię jeszcze jak wygląda altana latem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 28.12.2011 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 28.12.2011 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 a tak wyglądało to jeszcze na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 28.12.2011 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 1. Musisz się zastanowić do czego ten ogród będzie służył. 2. Warto się odważyć i wyjść z nasadzeniami spod płotu bardziej na środek.Dobór roślin to już sprawa upodobań. Jeśli masz piaszczysta glebę to może wrzosy (już kilka widzę), trawy + przebarwiajace się jesienią krzewy liściaste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 29.12.2011 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 właśnie chciałem uniknąć wszędobylskich planów ogrodu opartych na okręgach , łukach ... wyjście poza okolice płotu zapewniają moim zdaniem naturalnie pozostawione sosny oraz widoczny "skansen" roślinny ( tak kiedyś wyglądała cała działka ) - pozbawiłem go tylko chwastów by się dalej nie wysiewały i zastąpiłem wrzoścami i płożącymi jałowcami. Pod brzozą zaplanowana jest duża skrzynia na podwyższeniu ( z dwoma poziomami ) wypełniona hederą oraz roślinnością okrywową - iglastą. Płot od tyłu domu jest obsadzony wiciokrzewem, który pięknie się rozrasta i za 2 sezony całkowicie zakrycie siatkę i płot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.12.2011 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Możesz wyjść od płotu nie na okręgach Obsadzenie tylko wzdłuż płotu wyznacza oczywistą granicę, zamyka ogród i pomniejsza optycznie. Przez co pozbawiony on jest zakątków, oczywisty od pierwszego spojrzenia. Nie ma niczego, co skłaniało by do zejścia z tarasu i poznania szczegółów. Wrzosowiska IMHO są efektowne dopiero od kilkudziesięciu roślin. Cztery krzaczki na krzyż posadzone w kącie będą niezauważalne. Masz bardzo ładne tło i skupiłabym się na zatarciu granicy a nie na jej podkreślaniu. Więcej zagajników z podszytem (paprocie, krzewy, trawy ozdobne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 29.12.2011 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 właśnie chciałem uniknąć ...itd Ha ha, to trzeba było napisać: podziwiajcie, a nie: proszę o pomoc w pomysłach na aranżację ogrodu Ani słowa nie wspomniałam o okręgach, przecież widze, że prostokąty to Twój żywioł Podoba mi się idea "skansenu" ale IMO trochę za ostrożnie małym go zostawiłes. Ja bym zostawiła większą powierzchnię, ale nieco przerzedziła i dosadziła bylin okrywowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 29.12.2011 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Wrzosowiska IMHO są efektowne dopiero od kilkudziesięciu roślin. Cztery krzaczki na krzyż posadzone w kącie będą niezauważalne. Zgadzam się. Myślałam o większej powierzchni. Więcej zagajników z podszytem (paprocie, krzewy, trawy ozdobne). Aż się prosi o to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 30.12.2011 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 a co sądzicie o kilku prostokątnych i wielopoziomowych donicach z roślinami? myślałem o większej ich formie - raczej nie skrzynek a kilkumetrowych skrzyń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 30.12.2011 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Elfir , trawy posadziłem na jesieni, sprawdzę jak się przyjmą ale też stawiam na ich okazałe walory wizualne:) wiem,że ogrody planuje się eksperymentując z tłem, złudzeniami optycznymi powiększającymi rzeczywiste jego rozmiary, tworząc "zakamarki" i tzw tajemnice:) To co udało się na razie stworzyć nie jest jeszcze "pochowane" przez roślinność a są to 3 miejsca: ławka, ognisko i altana. Na wiosnę w okolicy ogniska powstanie wędzarnia W sezonie jest tam naprawdę zielono, poszukam może jakiegoś zdjęcia z okresu letniego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.12.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Masz na myśli TAKIE donice:http://st.houzz.com/simages/66021_0_8-6315-contemporary-landscape.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewalm 31.12.2011 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 to chyba nie o ten styl donic chodziraczej o drewniane skrzynie, coś takiego jak widać na pierwszym i drugim zdjęciu obok ławkitrzeba by dobrać "skrzynie" proporcjami do otoczenia, żeby nie były za małei zamiast samych prostokatów włączyłabym niektóre kwadratowe, na przykład mała podwyższona skrzynia kwadratowa z jakimś jednorodnym nasadzeniem w rogu dużej prostokątnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.12.2011 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 drewniane donice w dużej skali sa trudne w konserwacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 31.12.2011 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Dziś bez wymiany doświadczeń i zadawania pytań Dziś w ostatni dzień 2011 roku dla Was wszystkich spełniania marzeń i realizacji wszystkich najbardziej szalonych planów i pomysłów!!!! Gorące życzenia na NOWY 2012 rok !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mododevil 01.01.2012 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Masz na myśli TAKIE donice: http://st.houzz.com/simages/66021_0_8-6315-contemporary-landscape.jpg jak takie murki wykonać w ogrodzi? Te chyba były składane z gotowych elementów widać łączenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.01.2012 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 raczej myślę, że były wylewane i te miejsca to ślady po łączeniu szalunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 02.01.2012 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 witajcie miałem raczej na myśli drewniane bale , podobnie jak te na zdjęciu tylko o dużo większej powierzchni , miałyby się zaczynać przy brzozie na dwóch poziomach i stopniowo schodzić do poziomu gruntu , obsadzenie jakimiś iglakami okrywowymi a przy brzozie hedera - co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.01.2012 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 trochę oklepane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 02.01.2012 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 trochę oklepane zaproponujesz coś bardziej kreatywnego;)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts