Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja ogrodu

Recommended Posts

programik już mam , ale widzę że będę musiał nad nim posiedzieć by móc coś stworzyć

Programik... dobre sobie.

Proponuję od razu zrobic tak: View>Tool Palettes>Large Tool Set , a otworzy się więcej narzędzi. Nieocenionym źródłem wiedzy jest YouTube - trzeba wpisać nazwę narzędzia i na pewno znajdą się filmy pokazujące jak danego narzędzia używać.

Powodzenia

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj:)

Mnie się bardzo podobają początki Twojego ogrodu, zwłaszcza te piękne sosny i moje ulubione brzozy. Na pewno dużo mądrzej niż ja podchodzisz do zakładania ogrodu. Przy przeprowadzce będzie już cudownie dookoła. Ja za to posłuchałam męża i mieszkam na ugorze...

Życzę realizacji ogrodowych marzeń:)

Witaj "foksi"

Dzięki za miłe słowa i za wsparcie

Z premedytacją zaczęliśmy się zajmować ogrodem na tyle ile się da w trakcie budowy. Ekipę mieliśmy zdyscyplinowaną i wszystko po sobie posprzątali do kontenera. Zresztą jak widzieli że dbamy sami o porządek nie śmieli nawet bałaganić:)

Budowa jeszcze trochę pewnie potrwa a rośliny już zdążą się zaaklimatyzować i podrosnąć.

Na wiosnę podejmiemy kolejne prace i tylko szkoda że nie założyłem na początku systemu nawadniającego ale wszystkiego się człowiek uczy. Postaram się tak zrobić wykopy by zbytnio nie poniszczyć tego co już powstało .

A w ogrodzie wiele rzeczy trzeba jednak planować i wykorzystywać np ciężki sprzęt. Podczas obecności koparki równaliśmy teren i wyrywaliśmy karpy po drzewach. Ręcznie nie wyobrażam sobie tej pracy.

Ogród jest dopiero zakładany i jak pewnie widziałaś w poprzednich postach przechodzi wielkie metamorfozy:) szczególnie w mojej głowie i wyobraźni dzięki obecnym tu mądrym głowom;)

witajcie! właśnie dostałem wyniki badań granulometrycznych i zalecenia nawozowe...tylko że podałem adres do korespondencji do drugiego mieszkania i będę tam w niedzielę. mam nadzieję że pomożecie mi przebrnąć przez te cyferki;) wiem jedynie że ph gleby wynosi 6,1 a więc lekko kwaśna ( od 5,6 do 6,5 ) - tego się zresztą spodziewałem - reszta danych w niedzielę

"Kwasowość. Aby zastosowane później nawozy były dobrze przyswajane przez trawę, gleba musi mieć odpowiedni odczyn (pH). Optymalny odczyn gleby pod trawnik wynosi 5,5-6,5. Ponieważ w Polsce przeważają gleby kwaśne (pH poniżej 5), często konieczne jest wapnowanie podłoża, do czego można użyć dolomitu lub kredy w ilości około 10 kg/100 m2."

takie wiadomości znalazłem odnośnie ph i trawy, a więc ze swoim "wynikiem" lokuję się w środku

liczę na Waszą pomoc:)

No jak to? Przecież po to robiłeś analizy żeby wszystko było jasne....

Wiesz już, że pH masz odpowiednie, jednak nieco mało magnezu, a wapna też spokojnie do 700 nie zaszkodzi, więc radzą Ci wysiać dolomit. Możesz wysiać nawet teraz, ok 5 - 6 kg/100m2 nie zaszkodzi, lub późną jesienią (tylko w tym roku, nie powtarzaj wapnowania w przyszłym).

Azotu praktycznie nie ma. Nie nawoziłeś przed siewem, ani później? W jaki sposób przygotowywałeś podłoże pod trawnik? Wygląda na to, że Twoja gleba niewiele zawiera próchnicy. Tym razem to co widać na zdjęciu potwierdziło się w 100% - Twoja trawa błaga o azot. Polecają Ci saletrę amonową - możesz wysiać w trzech dawkach: marzec/kwiecień, maj/czerwiec, sierpień/wrzesień po ok max. 1,8 (1,5) kg/100m2 (lepiej byłoby w 4 czy 5 dawkach, ale kto ma na to czas?). Nie jest dobrze dawać za dużo azotu - trawa rośnie jak szalona i nie nadążasz z koszeniem.

Potasu i fosforu też jest mało, możesz dać superfosfat potrójny i siarczan potasu po 2kg/100m2 razem z pierwszym nawożeniem saletrą amonową. Z tym, że ja bym powtórzyła nawożenie potasem we wrześniu.

Może w przyszłym roku do jednego nawożenia możesz zastosowac nawóz zawierający mikroelementy typu Azofoska, Polifoska.

Zastanawia mnie stosunkowo wysoka zawartość chlorków. Z tym "nie podlewaniem" wodą z chlorkami to się popisali! Musisz uważać i stosować nawozy bezchlorkowe (szczególnie dla iglastych) i to wszystko.

Jako warstwę nośną masz piasek gliniasty (słabogliniasty?). Moim zdaniem to bardzo dobre podłoże pod trawnik. Skoro planujesz system nawadniający to już w ogóle doskonałe. Pytanie jeszcze, czy pod spodem są podobne utwory (lepiej nawet nieco cięższe), czy może lżejsze? Niska zawartość składników pokarmowych jest skutkiem łatwego ich wymywania w głąb gleby - trzeba cześciej nawozić, mniejszymi dawkami (taki minus gleb lekkich).

Edytowane przez dorota.k

"lepiej byłoby w 4 czy 5 dawkach, ale kto ma na to czas?" ... :) ja mam czas - dla ogrodu? ZAWSZE !

WIELKIE dziękuję za rozjaśnienie mi tego wszystkiego

Napisałaś,że można już teraz sypnąć nawozu...tak na takie mokre i trochę przykryte śniegiem podłoże? Miałby to być dolomit. Czy to coś takiego? ( DOLOMIT WAPNO MAGNEZOWE WĘGLANOWE ) - to oczywiście nawóz

Jak dobrze zrozumiałem to saletrą amonową i siarczanem potasu można nawozić razem podczas pierwszego nawożenia na przełomie marca i kwietnia.

AS teraz o glebie....na wierzchu jest humus - kiedyś było tam pole , ale to wiele lat temu, potem coś w rodzaju "skansenu" który widziałaś na zdjęciach. Na 1 metrze kwadratowym rosło z milion odmian przeróżnego rodzaju chwastów. Pod spodem jest raczej glina - przynajmniej u mnie bo np. u sąsiada był sam piasek.

dolomit to mielona skała (co najwyżej dodatkowo wzbogacana) o dość wolnym tempie wymywania, dlatego można stosować zimą. Oczywiście, warto wymieszać z glebą.

Natomiast azot (N) wymywa się błyskawicznie na lekkich glebach wgłąb, gdzie jest niedostępny dla korzeni roślin. Dlatego stosuje się go w małych dawkach, ale często.

Potas (K) też dość wolno się wymywa i to dość popularny składnik nawozów jesiennych. Z potasem i zachlorkowaną glebą trzeba uważać, by nie zasolić gleby (K-Cl) . Dlatego lepiej go chyba używać w nawozach wieloskładnikowych.

porozglądam się po sklepach i skompletuję stosowne "medykamenty" ;) ciekawy jestem efektów , bo jak do tej pory naprawdę nie mogłem narzekać na wzrost trawy, no ale Wy się znacie lepiej no i badania też wiele mówią.

Powiedzcie mi jeszcze proszę , czy podobne nawożenie stosuje się do innych roślin? Widziałyście mniej więcej co już mam posadzone