SKula 06.04.2013 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 a na pokrzepienie serc nasze łazienkowe rabaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.04.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Sosna do wycięcia. Oberwana gałąź wyrwała część tkanki z głównego pnia - w tym miejscu drzewo na zawsze będzie osłabione i wiatr prędzej czy później je złamie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 06.04.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) Przykro mi, ale tak jak przypuszczalam drewno jest zainfekowane. Na zdjęciu zaznaczyłam obszar chorego drewna: Choroba rozpoczęła się zapewne od uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki - można poszukać też na pniu przy innych okółkach dziurek, trocin, wycieków żywicy. Jeśli mialaby zostać należy wyczyścić ranę do zdrowego drewna (no chyba że choroba rozprzestrzenia się dalej w górę pnia...) i wyrównać jej brzegi. Tak głębokiej rany drzewo nie da rady całkowicie zabliźnić. Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez dorota.k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.04.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Nie wiem czy to nie huba lub inny pasożytniczy grzyb. Tylko jeszcze owocników nie wytworzył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 07.04.2013 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 dziękuję Paniom bardzo serdecznie za ekspertyzę szkoda że jest niepomyślna , ale nic na to nie poradzimyw związku z koniecznością wycięcia drzewa mam kilka pytań:czy potrzebne jest zezwolenie na usunięcie drzewa - nie ma go na planie czy po jego wycięciu i usunięciu karpy można posadzić inną sosnę - czy szkodnik nie będzie jej również atakował ? kurcze szkoda mi tego drzewa , ale to już druga tak "wyrwana" gałąź i pozwalając jej rosnąć istnieje ryzyko przewrócenia na dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 07.04.2013 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 szkoda mi tej sosny jak cholera ! ale nic się już nie poradzi niestety dzisiaj na pocieszenie świeciło piękne słońce dając znaki ,że już niedługo będzie można zacząć prace ogrodowe stąd zainteresowanie projektami i budowanie koncepcji na pierwszy rzut idzie front domu - drewutnia i cały przed-gródek mimo tego,że nie ma jeszcze sprecyzowanych planów będzie pierwszą wiosenną realizacją na razie bardziej skupiam się na wizualizacji całości - bez konkretyzowania gatunków roślin chcę raczej znaleźć wizję i to jej szukam w projektach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 07.04.2013 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 czyżby to już ostatni śnieg?? mocno się skubany trzyma ! 7 Kwietnia !! i na przekór wszystkiemu , na słoneczku wyczyściłem motorek ! teraz na pewno przyjdzie ...... Lato? nie mogę....a w tle śnieg ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 11.04.2013 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 no i wczoraj pojechałem - sezon otwarty bardziej z musu niż chęci , ale nie było źle tylko że dziś znów zapowiadają opady deszczu ze .....śniegiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 11.04.2013 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 a dzisiaj pojechałem z przyjemności:)jadąc komunikacją jadę 1,5 godziny - co prawda można poczytać i czy obejrzeć jakiś film - ale to jednak 1,5 godziny jak jest zimno i nie ma innego wyjścia to jakoś to nie przeszkadzaale jak już wreszcie można wyjechać motorkiem....i te 30 minut od domu do pracy ! bezcenne ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 12.04.2013 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 dziś rano wreszcie można było sprawdzić jak system podlewania przeżył pól roku zimyi jak zadziałało odwodnienie systemunie stosowałem powszechnego przedmuchania systemu sprężonym powietrzem , a postawiłem na odwodnienie zlokalizowane 1,5 metra pod ziemią - tuż przy ujęciu wody z pompy - w studzienceszczerze mówiąc miałem pewne obawy - bo gdzie bym nie czytał to wszędzie i wszyscy stosują kompresora i zima była długa i srogaale powiem Wam ,że się udało i bez najmniejszych strat wszystko zadziałało bez najmniejszego problemumuszę się więc zabrać za podłączenie sterownika i czujnika deszczu - leżą i czekają sobie w pudełkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 12.04.2013 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 dokładnie wreszcie i za dnia obejrzałem uszkodzona sosnę....niestety jednak nadaje się tylko do ścięciapo pierwsze jak zauważyły szanowne panie jest ona chora, a po drugie wyrwane ma dwie gałęzie - powiedzmy z jednego węzładokładnie naprzeciw siebie - i te dwie "wyrwy" spowodowały że gruby pień w tym miejscu ma kilka centymetrówwieczorkiem wrzucę zdjęcia - bardzo dokładnie to widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 12.04.2013 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 bardzo chcę posadzić coś w tym miejscu - proponujecie podobną sosnę czy jednak coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 12.04.2013 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 obiecane zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 12.04.2013 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 i jeszcze : i chora sosna;;;; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 13.04.2013 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 nareszcie....pierwszy taki dzień tej Wiosnyciepły , słoneczny , niesamowity!pierwsze prace w ogrodzie rozpoczęte: dokładnie wygrabiony trawnik i zebrany filc - sporo się tego uzbierało w poniedziałek muszę pojechać po nawozy i dostanie swoją dawkę "witamin"dziś grabiąc trawnik stwierdziłem że pomimo tego że dosłownie dwa dni temu leżał jeszcze śnieg to teraz w niektórych jego miejscach jest zupełnie sucho niesamowite ...jutro chciałbym przesadzić żywopłot i uzupełnić brakujące miejsca mam nadzieję że nie będzie padać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 13.04.2013 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 a w między tak zwanym czasie - a może przede wszystkim - uruchomiłem dziś wędzarnię i przyrządziłem pstrągi tzn zacząłem je robić już dzień wcześniej - leżały w pekli , potem się suszyły przez noc a dziś poszły w dym !coś niesamowitego ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 15.04.2013 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 ktoś tam pisał o systemie nawadniającym i wspaniałej firmie która serwisuje go przez 3 lata... wspaniale , ale koszt takiego projektu jest zupełnie nie współmierny do efektów a wręcz sensu takiej inwestycji. naprawdę można to wszystko samemu zrobić za 1/5 ceny tak , tak ! trzeba jednak się postarać i solidnie napracować - ale warto ! dziś właśnie "bawiłem " się wodą w ogrodzie a ze mną mój pies , który atakuje zraszacze - nie wiedzieć czemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 15.04.2013 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 nareszcie jest pięknie i ciepło a jak tam u Was? pognaliście od ogrodów ?? ja zacząłem drewutnię - muszę jeszcze postawić wzmocnienie na środku - dachówka to jednak ciężar ! jeszcze trochę pracy , ale zarys już jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 15.04.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Oglądam, podziwiam, szanuję za pracowitość. Widać, że ogrom serca włożyłeś w swoje otoczenie. Ono na pewno się odwdzięczy Jutro rozpoczynam sezon jednośladów. Trzymaj za mnie kciuki. Ostatnio jeździłam na jesieni Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 16.04.2013 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Jutro rozpoczynam sezon jednośladów. Trzymaj za mnie kciuki. Ostatnio jeździłam na jesieni Pozdrawiam, jak tam poszło? mam nadzieję że bezkolizyjnie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts