Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja ogrodu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

w sumie to bardzo wciągające to hobby - ten ogród ;)

bardzo powoli i z konsekwencją dochodzi się do zaplanowanego i zamierzonego efektu - no chyba że ktoś ma t akie chęci i możliwości , że wynajmie taką siłę fachową jak Elfir , wyłoży kasę i przyjdzie na gotowe

wiem,że stając przed pustym polem wielu z Was taką ma właśnie ochotę - bo to ani planu żadnego , ani znajomości roślin czy ich wymagań - a chęci i chęć posiadania pięknego ogrodu są wielkie

ale mimo że popełniamy wiele błędów i bardzo powoli kawałek po kawałku realizujemy pomysły - to taki ogród jest tylko nasz , przez nas wymyślony i zrealizowany - no może jednak przy częściowej pomocy wymienionej wyżej siły w postaci Elfir ;)

uwielbiam sosny

ja też mam upatrzoną sosnę - ale w formie topiara

i zbieram kaskę na nią

jaki kształt ??

Przyznam się, zrobiłam kuku mojemu gigantycznemu jałowcowi.

Myślałam,że po tak radykalnym cięciu padnie, a on się pięknie zagęszcza tam gdzie mu pozwoliłam zielenieć.

Co nie zmienia faktu,ze ponad 20 m³ gałęzi zgubił pod piłą i sekatoram

Ja też jestem :)

Zbieram na ogród w ogóle.

Moja metoda małych zakupów jest dość skuteczna.

Zaczyna być widać rośliny w ogródku :)

Ale macie jakiś ogólny plan?

Oczywiście, weź czystą kartkę, dla ułatwienia może być w kratkę. Nanieś w skali swoją działkę, wrysuj dom, jak masz ścieżki to ścieżki, jak masz inne obiekty to również. Taką "bazę" skseruj sobie kilka razy i zacznij rysować projekt. Na początku może być chaotyczny, ale prędzej czy później wyjdzie z tego prawdziwy ogród.

Mając bazę pozaznaczaj sobie miejsca nasłonecznione, zacienione całkowicie, lub częściowo. Z taką wiedzą będzie Ci łatwiej zaplanować rabaty i dobrać do nich właściwe rośliny.

Oglądaj zdjęcia roślin lub odwiedź kilka szkółek i zrób sobie listę tego co Ci się podoba. Pytaj sprzedawców lub czytaj w Sieci, czy dana pozycja jest "łatwa" do uprawy i jakie warunki lubi (tutaj jak masz możliwości, to można iść w kierunku sprawdzenia gleby, są opisy jak pobierać próbki i gdzie badać). Lista roślin ułatwi nanoszenie ich na projekt. W katalogach roślin są wszystkie potrzebne informacje, między innymi wysokość i rozpiętość.

Swoimi pomysłami możesz się podzielić na forum, wtedy albo ktoś Cię pochwali, ale zrypie za głupie pomysły :p Jedno i drugi dobre.

mWilQ dzięki za rady.

Ja jestem laik jeśli chodzi o rośliny ogrodowe. Jak na razie mam tylko fiołki na parapetach.

Podejrzewam, że wstawię plan pustej działki i zacznę kombinować, może ktoś pomoże :)

żeby nie było, ja specjalistą nie jestem :) tworzę swój pierwszy w życiu ogród, efekty będzie można zobaczyć za kilka-kilkanaście lat :)