SKula 28.08.2013 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Elfir - chciałbym przesadzić tą sosnę: mam pytanie - teraz - jesienią czy lepiej na wiosnę i jak szeroko obkopać drzewko by nie pouszkadzać korzeni mniej więcej na szerokość korony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 28.08.2013 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 kolorów jesieni ciąg dalszy nie żebym się nimi upajał czy coś ! szkoda lata ! czy u Was też już powoli zaczyna się "akcja liście"? ja już codziennie małą kupkę grabię .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 29.08.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Elfir - chciałbym przesadzić tą sosnę: [ATTACH=CONFIG]209026[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]209027[/ATTACH] mam pytanie - teraz - jesienią czy lepiej na wiosnę i jak szeroko obkopać drzewko by nie pouszkadzać korzeni mniej więcej na szerokość korony? Śliczne drzewko. Co to za odmiana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 29.08.2013 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Śliczne drzewko. Co to za odmiana? pinus mugo mops Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 01.09.2013 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 dzisiejszy spacer:) i jedno z trofeów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 04.09.2013 06:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 halo, halo - posnęliście wszyscy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 04.09.2013 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 halo, halo - posnęliście wszyscy? Gdzie tam, od 5 na nogach, trzeba jakoś zarobić na nowe roślinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 04.09.2013 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Gdzie tam, od 5 na nogach, trzeba jakoś zarobić na nowe roślinki no ! na kogo jak na kogo , ale na Wolfa można zawsze liczyć ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 04.09.2013 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 w sumie to bardzo wciągające to hobby - ten ogród bardzo powoli i z konsekwencją dochodzi się do zaplanowanego i zamierzonego efektu - no chyba że ktoś ma t akie chęci i możliwości , że wynajmie taką siłę fachową jak Elfir , wyłoży kasę i przyjdzie na gotowe wiem,że stając przed pustym polem wielu z Was taką ma właśnie ochotę - bo to ani planu żadnego , ani znajomości roślin czy ich wymagań - a chęci i chęć posiadania pięknego ogrodu są wielkie ale mimo że popełniamy wiele błędów i bardzo powoli kawałek po kawałku realizujemy pomysły - to taki ogród jest tylko nasz , przez nas wymyślony i zrealizowany - no może jednak przy częściowej pomocy wymienionej wyżej siły w postaci Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 04.09.2013 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Gdzie tam, od 5 na nogach, trzeba jakoś zarobić na nowe roślinki a na co teraz zbierasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 04.09.2013 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 a na co teraz zbierasz ? Zbieram na sosnę bośniacką i himalajską Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 04.09.2013 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 uwielbiam sosny ja też mam upatrzoną sosnę - ale w formie topiara i zbieram kaskę na nią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 04.09.2013 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Ja też jestem Zbieram na ogród w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 04.09.2013 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Ja też jestem Zbieram na ogród w ogóle. Dlatego ja robię go etapami. Wykorzystują całą moc przerobową swoją i mojej lepszej połówki. Czasami idę na kompromisy jak coś jest poza moim zasięgiem. Ogólnie cieszę się z wszystkiego co mam w ogrodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 04.09.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 uwielbiam sosny ja też mam upatrzoną sosnę - ale w formie topiara i zbieram kaskę na nią jaki kształt ?? Przyznam się, zrobiłam kuku mojemu gigantycznemu jałowcowi. Myślałam,że po tak radykalnym cięciu padnie, a on się pięknie zagęszcza tam gdzie mu pozwoliłam zielenieć. Co nie zmienia faktu,ze ponad 20 m³ gałęzi zgubił pod piłą i sekatoram Ja też jestem Zbieram na ogród w ogóle. Moja metoda małych zakupów jest dość skuteczna. Zaczyna być widać rośliny w ogródku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 04.09.2013 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Ale macie jakiś ogólny plan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 04.09.2013 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Ale macie jakiś ogólny plan? Oczywiście, weź czystą kartkę, dla ułatwienia może być w kratkę. Nanieś w skali swoją działkę, wrysuj dom, jak masz ścieżki to ścieżki, jak masz inne obiekty to również. Taką "bazę" skseruj sobie kilka razy i zacznij rysować projekt. Na początku może być chaotyczny, ale prędzej czy później wyjdzie z tego prawdziwy ogród. Mając bazę pozaznaczaj sobie miejsca nasłonecznione, zacienione całkowicie, lub częściowo. Z taką wiedzą będzie Ci łatwiej zaplanować rabaty i dobrać do nich właściwe rośliny. Oglądaj zdjęcia roślin lub odwiedź kilka szkółek i zrób sobie listę tego co Ci się podoba. Pytaj sprzedawców lub czytaj w Sieci, czy dana pozycja jest "łatwa" do uprawy i jakie warunki lubi (tutaj jak masz możliwości, to można iść w kierunku sprawdzenia gleby, są opisy jak pobierać próbki i gdzie badać). Lista roślin ułatwi nanoszenie ich na projekt. W katalogach roślin są wszystkie potrzebne informacje, między innymi wysokość i rozpiętość. Swoimi pomysłami możesz się podzielić na forum, wtedy albo ktoś Cię pochwali, ale zrypie za głupie pomysły Jedno i drugi dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 04.09.2013 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 mWilQ dzięki za rady. Ja jestem laik jeśli chodzi o rośliny ogrodowe. Jak na razie mam tylko fiołki na parapetach. Podejrzewam, że wstawię plan pustej działki i zacznę kombinować, może ktoś pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 04.09.2013 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 mWilQ dzięki za rady. Ja jestem laik jeśli chodzi o rośliny ogrodowe. Jak na razie mam tylko fiołki na parapetach. Podejrzewam, że wstawię plan pustej działki i zacznę kombinować, może ktoś pomoże żeby nie było, ja specjalistą nie jestem tworzę swój pierwszy w życiu ogród, efekty będzie można zobaczyć za kilka-kilkanaście lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 04.09.2013 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 jaki kształt ?? zrobię zdjęcie w centrum ogrodniczym - a może już u siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts