Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja ogrodu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z tego wynika, że moje liczenie było lepsze bo Kolegi coś nie ma.

kolega jest :)

tylko zapierniczał w lesie z drzewem

mieliśmy ścięte drzewa i pocięte na metrowe kawałki

ciąłem je w lesie na pniaki , przewoziłem do domu i tam rąbałem

i wiecie co? zadziwia mnie podejście ludzi - naprawdę

może jestem naiwny ....

podchodzi do nas dziadek , który zbierał sobie grzyby i ma pretensję że pracujemy w niedzielę

gdy usłyszał że to jedyny wolny dzień jaki mamy i że ze udało się załatwić samochód itp , że dopiero leśniczy poznakował drewno

dziadek się ożywia ...i mówi żeby teraz ścinać jak popadnie największe drzewa - skoro jest papier to na jego konto można nabrać ile się da

w samochodzie przykryć to ukradzione tym oznakowanym

nie rozumie że tak nie chcemy , że to co mamy ścięte nam wystarczy , że mogliśmy ściąć więcej legalnie ....

ja tu czegoś nie rozumiem chyba.... z jednej strony ortodoksyjny katolik a z drugiej.....

zawiało dramaturgią ;) pewnie SKula siedzi w ogrodzie i obrabia grzybki. Przy takiej ilości jest co robić. Ja się skusiłem na grzybobranie, ale w mojej okolicy strasznie mokro, grzybki (w większości maślaki) przegniłe.

a i u nas ostatnio zaczęło padać

i pewnie koniec maślakowych żniw

jak wiecie miałem przejścia z prądem i po 4 latach elektrowni udało się założyć skrzynkę w linii ogrodzenia

do tej pory mieliśmy prowizorkę budowlaną i z racji błędów elektrowni mieliśmy na tej prowizorce już normalną taryfę - co jest podobno niespotykane

koniec końców udało się wreszcie zainstalować skrzynkę - pozostał jedynie demontaż linii tymczasowej - odłączenie przewodów ze słupa

miało to nastąpić na drugi dzień - minął drugi tydzień , trzeci .... telefony się urywały i jak zwykle nic

dopiero napisałem skargę mailowo do centrali i wyobraźcie sobie podziałało :)

w sobotę o 20 przyjechali zdemontować przewód ! o 20 w sobotę???

co to za firma jest ?

ale najważniejsze że nie mamy już "pięknego" słupa - był taki spróchniały że to cud że jeszcze stał

no i wczoraj go usuwałem - dobrze że zdążyłem bo dzisiaj już leje

dobra - zadzwoniłem dzisiaj - za pamięci

i okazało się że owszem byli na grzybach , owszem są z Piaseczna

ale na grzyby pojechali gdzieś pod Ciechanów

dziś byli w Wildze - mówił że jak jestes z Piaseczna to będziesz wiedziała gdzie to jest - ale tam nie ma było co zbierać - a ludzi mimo deszczu dużo

Zaczynamy weekend, tydzień zleciał ekspresowo. Jutro ogólne porządki na działce, troszkę chwastów do wyrwania, kawałek ziemi do przerzucenia. Wieczorem ognisko, ziemniaczki z masełkiem czosnkowym i coś do popicia :D Może uda się jeszcze w tym roku wyskoczyć na grzyby. Po poprzednich został tylko smak. Niedzielna jajecznica z kurkami i później obiadek z maślaków i podgrzybków - pychota :)

u mnie zaczyna się akcja"liście"

no i sosny też zrzucają igły i przygotowują się do zimy

tak więc grabienie i odkurzanie się zaczyna

a chciałem jeszcze w tym roku dosiać kawałeczek trawy - tylko myślę że już trochę późno

zeszło się trochę z przygotowywaniem drewna do kominka - ale dzisiaj definitywnie skończyłem cięcie, rąbanie i układanie

do tego przywiezionego z lasu domówię chyba jeszcze przed zimą ze 2 m3 dębu - wtedy drewutnia będzie wypełniona po brzegi

a Wy jak się przygotowujecie ? do Zimy oczywiście:)

Liści to jeszcze zbyt wiele nie mam, ale zbierać muszę ręcznie (kora). W kominku palę praktycznie codziennie, bo w domu bez grzania robi się tak po 19 stopni. Kominek rekreacyjnie po pracy, ale zawsze robi się przyjemnie ciepło.

Co do trawy to sadzić. Znajomi sypią nasiona nawet w grudniu :)

U mnie jakiś zastój ogrodowy. Chciałem powozić ziemię, bo mam jeszcze kilkanaście ton przed ogrodzeniem, ale co przyjeżdżam z pracy, to jestem kapeć. Planuję jeszcze nasadzenia, takie uzupełnianie brakujących elementów. Jeszcze jest ciepło i ciepło będzie, trzeba korzystać :D Ognisko już mam przygotowane, zapasy grzańca zrobione, więc jestem gotowy na chłodniejsze wieczory.

ja jeszcze chciałbym dokończyć rabatę - tam gdzie stał słup elektryczny

brakuje mi dwóch sosen - jedną chciałem przesadzić z ogrodu - ale nie chcę ryzykować jej utraty więc kupię nową

a druga ....zobaczycie

obie w donicach więc sadzić będzie można

a z trawą - to jutro w takim razie powalczę i zasieję - najpierw zrekultywuję , nawiozę torfem i posieję