SKula 01.10.2013 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 a może tak sprowadzić grzyby z lasu na działkę ? próbowaliście takiego zabiegu ? ja znalazłem taki oto opis :"jeśli znajdziesz w lesie grzyby, delikatnie wykręć je z podłoża. Rozgarnij nieco ściółkę tam, gdzie rósł grzyb i pobierz trochę ziemi leśnej z grzybnią do woreczka. Nie rozgarniaj wielkiej połaci ściółki, by nie uszkadzać naturalnej warstwy grzybnionośnej. Zanieś zdobycz do swojego ogrodu i jak najszybciej rozłóż pod drzewami. Ziemię przed nałożeniem ściółki z grzybnią wzrusz i podlej. Po rozłożeniu ściółki delikatnie wymieszaj próchnicę leśną z ogrodową. Podlej i czekaj. (Możesz też razem z grzybnią rozłożyć na podłożu stare, przerośnięte już grzyby przyniesione z lasu.)Czekanie jest dość długie, bo może trwać nawet kilka lat, ale operacja przesadzania grzybni jest opłacalna - pomyśl o frajdzie, jaką sprawi Ci znalezienie choć kilku grzybów we własnym ogrodzie. Wzajemne relację nawiązują: - brzoza i koźlarze (kozaki) - świerk i rydze - sosna i maślaki - dąb i prawdziwki. " tak więc może i można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.10.2013 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 owocniki wyciągnięte ze ściólki zaczną gnić i mogą pleśnią zakazić przenoszoną grzybnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rsh4ll 01.10.2013 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Sąsiad posadził jakieś iglaste drzewa tuż przy ogrodzeniu ze mną i już mam grzyby na trawie, z tym, że ktoś mi je podeptał bo u mnie każdy może wejść za dom..w tamtym roku też były, gdy zaczyna się robić zimno i wilgotno wyrastają.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 01.10.2013 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 no tak - niektórym rosną same a inni też chcą...stąd wiele pomysłów i prób ale ja wiem czy to naprawdę warto ? no chyba że się ma wielką działkę i można sobie pozwolić na kawałek lasu w innym wypadku spacer na grzyby - bezcenny ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 02.10.2013 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 dzisiejsza foto relacja ze spaceru popstrykałem trochę zdjęć grzybkom i tak przy okazji nazbierałem całą siatkę oczywiście nie tych czerwonych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 02.10.2013 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 02.10.2013 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek Lipowski 03.10.2013 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Witam,czy tuja szmarag może posłużyć jako "ogrodzenie"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 03.10.2013 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Witam,czy tuja szmarag może posłużyć jako "ogrodzenie"? Tuja szmaragd poza soczystą zielenią, charakteryzuje się zwartym, regularnym pokrojem. Tworzy, bardzo gęste stożki. Roczne przyrosty tej odmiany nie są imponujące, ale w przeciągu 10 lat drzewo osiąga do 2 metrów wysokości, przy niewielkiej średnicy, kształtującej się na poziomie około 60 cm w dolnych partiach rośliny. Docelowo może osiągnąć 3 metry wysokości i nawet jeden metr szerokości. Wielką zaletą tej odmiany jest utrzymanie soczystej barwy również w okresie zimowym. Poza tym nie wytwarza ona dużej ilości szyszek pozbawionych walorów dekoracyjnych. Odmiana najbardziej toleruje stanowiska słoneczne, dobrze znosi zacienienie. Jeżeli chodzi o warunki glebowe, to tak jak gatunek preferuje gleby żyzne, luźne, wapienne. Najszybszy przyrost uzyskamy zapewniając dostateczną wilgotność podłoża. W okresie suszy, konieczne jest systematyczne podlewanie. Płytki system korzeniowy, sprawia, że roślina ciężko znosi suszę i upalną aurę. Z doświadczenia wiadomo, że drzewka systematycznie podlewane mają zdecydowanie wyższe przyrosty roczne, tak więc przy odpowiedniej opiece, zdecydowanie szybciej możemy uzyskać zaplanowany efekt końcowy. ale , ale .... może jednak pomyślisz o innym rozwiązaniu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?177-%C5%BBYWOP%C5%81OT-polecane-gatunki&highlight=%C5%BCywop%C5%82ot http://forum.muratordom.pl/showthread.php?101549-%C5%BBYWOP%C5%81OT-NIEFORMOWANY-polecane-gatunki-rozstawa-piel%C4%99gnacja&highlight=%C5%BCywop%C5%82ot http://forum.muratordom.pl/showthread.php?58774-%C5%BBYWOP%C5%81OT-FORMOWANY-gatunki-sadzenie-ci%C4%99cie-piel%C4%99gnacja&highlight=%C5%BCywop%C5%82ot i więcej znajdziesz tutaj pod hałem "żywopłoty" : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?199288-Najcz%C4%99%C5%9Bciej-szukane-tematy-oraz-instrukcja-jak-wklei%C4%87-zdj%C4%99cia-na-forum nie no nie przypuszczałem,że sam kiedyś będą polecał inne rozwiązania niż żywopłot z żywotników Elfir - powinnaś być ze mnie dumna ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 03.10.2013 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 ja też kiedyś miałem ochotę tak "odgrodzić się od sąsiadów ale na szczęście do tego nie doszło skończyło się taką wariacją: 1. Cyprysik Lawsona 'Columnaris' 2. Tuja Danica 3. Tuja Kolumnowa 4. Tuja Brabant 5. Cyprysik Lawsona 'Columnaris' 6. Cyprysik Lawsona 'Columnaris' 7. Perukowiec podolski Golden żółty 8. Perukowiec royal purple 9. Irga błyszcząca szczepiona na pniu 10. Jodła Koreańska 11. Berberys Thunberga 'Aurea' 12. Berberys Thunberga D’art’s Red Lady 13. Berberys Thunberga Golden Carped 14. Tawuła Japońska Golden Princes 15. Cyprys groszkowy Filiera Nana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 04.10.2013 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 no i przyszły pierwsze przymrozki - kurcze szkoda lata !dzisiaj rano u mnie - 5 C za szybko to zimno i jesienią jeszcze człowiek się nie nacieszył prognozy co prawda pokazują , że będzie jeszcze ciepło ale ta dzisiejsza temperatura pokazuje , że zima zbliża się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 04.10.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Niestety, u mnie po roślinach widać, że to już końcówka roku. Kwiaty się poskładały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek Lipowski 04.10.2013 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Dziękuję za podpowiedź. Póki co na pewno zasadzę tuje, kiedyś pewnie na działce stanie ogrodzenie więc tuje mogą pójść do wycinki. Działka nie jest estetyczna, budowa nie pozwala na super rozwiązania. Na razie tujki muszą wystarczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 04.10.2013 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 ja też kiedyś miałem ochotę tak "odgrodzić się od sąsiadów ale na szczęście do tego nie doszło skończyło się taką wariacją: [ATTACH=CONFIG]216133[/ATTACH] 1. Cyprysik Lawsona 'Columnaris' 2. Tuja Danica 3. Tuja Kolumnowa 4. Tuja Brabant 5. Cyprysik Lawsona 'Columnaris' 6. Cyprysik Lawsona 'Columnaris' 7. Perukowiec podolski Golden żółty 8. Perukowiec royal purple 9. Irga błyszcząca szczepiona na pniu 10. Jodła Koreańska 11. Berberys Thunberga 'Aurea' 12. Berberys Thunberga D’art’s Red Lady 13. Berberys Thunberga Golden Carped 14. Tawuła Japońska Golden Princes 15. Cyprys groszkowy Filiera Nana Oj, za parę latek będziesz ostro ciął wszystko jak to się rozrośnie, trochę gęsto, ale fajnie wygląda ja też sadziłem gęsto, małe krzaczki, iglaczki teraz są po 3-4 metry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 04.10.2013 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 to pierwsza w życiu rabata - więc miejcie trochę wyrozumiałości:)zresztą bardzo nam zależało na szybkim odgrodzeniu się od bałaganu sąsiadów stąd takie zagęszczenie jak widzać i tak skończyło się założeniem maty wiklinowej cóż będziemy pewnie korygować wzrost i pokrój roślin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 04.10.2013 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 mam do Ciebie pytanie dotyczące przeglądu kominiarskiego i nie wiem czy Twój nick ma związek z zawodem czy tylko jest nazwą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 04.10.2013 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Dziękuję za podpowiedź. Póki co na pewno zasadzę tuje, kiedyś pewnie na działce stanie ogrodzenie więc tuje mogą pójść do wycinki. Działka nie jest estetyczna, budowa nie pozwala na super rozwiązania. Na razie tujki muszą wystarczyć rabata, która jest na zdjęciach była zakładana w trakcie budowy stanu surowego teraz z perspektywy czasu wiem , że to był świetny pomysł kończąc budowę masz już zaczątki ogrodu wszędzie gdzie się tylko dało ograniczałem robotnikom powierzchnię do bałaganienia zakładając rabaty czy nawet zwyczajny trawnik wiadomo, że jeśli robotnicy będą mieli całą parcelę do swojej dyspozycji to bałagan zrobią wszędzie ale jeśli widzą że nie ma przyzwolenia na takie zachowania to się pilnują i musze przyznać ,że żadnych konfliktów na tym podłożu nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 04.10.2013 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Niestety, u mnie po roślinach widać, że to już końcówka roku. Kwiaty się poskładały jak wiesz , ja kwiatów nie mam, ale...... szron już dzisiaj był porządny chyba trzeba się zabierać za spuszczanie wody z systemu nawadniającego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 04.10.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 mam do Ciebie pytanie dotyczące przeglądu kominiarskiego i nie wiem czy Twój nick ma związek z zawodem czy tylko jest nazwą proszę pytaj kominiarzem jestem ponad 20 lat więc coś troszkę już wiem i może będę mógł pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 04.10.2013 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 dzięki chciałbym jeszcze przed zimą zrobić przegląd kominów mam dwa - pierwszy od kominka i drugi od pieca na eko-groszek ten drugi pracuje cały czas bo jest wykorzystywany do podgrzewania wody użytkowej czy ten piec powinien być wygaszony - tak się wydaje logiczne- w chwili czyszczenia - przeglądu?i drugie pytanie - nie mam zrobionej tzw wyczystki przy tym drugim piecu - czy to błąd , który trzeba będzie naprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts