Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja ogrodu

Recommended Posts

a może tak sprowadzić grzyby z lasu na działkę ?

próbowaliście takiego zabiegu ?

ja znalazłem taki oto opis :

"jeśli znajdziesz w lesie grzyby, delikatnie wykręć je z podłoża. Rozgarnij nieco ściółkę tam, gdzie rósł grzyb i pobierz trochę ziemi leśnej z grzybnią do woreczka. Nie rozgarniaj wielkiej połaci ściółki, by nie uszkadzać naturalnej warstwy grzybnionośnej.

Zanieś zdobycz do swojego ogrodu i jak najszybciej rozłóż pod drzewami. Ziemię przed nałożeniem ściółki z grzybnią wzrusz i podlej. Po rozłożeniu ściółki delikatnie wymieszaj próchnicę leśną z ogrodową. Podlej i czekaj. (Możesz też razem z grzybnią rozłożyć na podłożu stare, przerośnięte już grzyby przyniesione z lasu.)Czekanie jest dość długie, bo może trwać nawet kilka lat, ale operacja przesadzania grzybni jest opłacalna - pomyśl o frajdzie, jaką sprawi Ci znalezienie choć kilku grzybów we własnym ogrodzie.

Wzajemne relację nawiązują: - brzoza i koźlarze (kozaki) - świerk i rydze - sosna i maślaki - dąb i prawdziwki. "

tak więc może i można

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,czy tuja szmarag może posłużyć jako "ogrodzenie"?

Tuja szmaragd poza soczystą zielenią, charakteryzuje się zwartym, regularnym pokrojem. Tworzy, bardzo gęste stożki. Roczne przyrosty tej odmiany nie są imponujące, ale w przeciągu 10 lat drzewo osiąga do 2 metrów wysokości, przy niewielkiej średnicy, kształtującej się na poziomie około 60 cm w dolnych partiach rośliny. Docelowo może osiągnąć 3 metry wysokości i nawet jeden metr szerokości. Wielką zaletą tej odmiany jest utrzymanie soczystej barwy również w okresie zimowym. Poza tym nie wytwarza ona dużej ilości szyszek pozbawionych walorów dekoracyjnych.

Odmiana najbardziej toleruje stanowiska słoneczne, dobrze znosi zacienienie. Jeżeli chodzi o warunki glebowe, to tak jak gatunek preferuje gleby żyzne, luźne, wapienne. Najszybszy przyrost uzyskamy zapewniając dostateczną wilgotność podłoża. W okresie suszy, konieczne jest systematyczne podlewanie. Płytki system korzeniowy, sprawia, że roślina ciężko znosi suszę i upalną aurę. Z doświadczenia wiadomo, że drzewka systematycznie podlewane mają zdecydowanie wyższe przyrosty roczne, tak więc przy odpowiedniej opiece, zdecydowanie szybciej możemy uzyskać zaplanowany efekt końcowy.

ale , ale .... może jednak pomyślisz o innym rozwiązaniu ;)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?177-%C5%BBYWOP%C5%81OT-polecane-gatunki&highlight=%C5%BCywop%C5%82ot

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?101549-%C5%BBYWOP%C5%81OT-NIEFORMOWANY-polecane-gatunki-rozstawa-piel%C4%99gnacja&highlight=%C5%BCywop%C5%82ot

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?58774-%C5%BBYWOP%C5%81OT-FORMOWANY-gatunki-sadzenie-ci%C4%99cie-piel%C4%99gnacja&highlight=%C5%BCywop%C5%82ot

i więcej znajdziesz tutaj pod hałem "żywopłoty" :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?199288-Najcz%C4%99%C5%9Bciej-szukane-tematy-oraz-instrukcja-jak-wklei%C4%87-zdj%C4%99cia-na-forum

nie no nie przypuszczałem,że sam kiedyś będą polecał inne rozwiązania niż żywopłot z żywotników

Elfir - powinnaś być ze mnie dumna :) !

ja też kiedyś miałem ochotę tak "odgrodzić się od sąsiadów

ale na szczęście do tego nie doszło

skończyło się taką wariacją:

507.jpg

1. Cyprysik Lawsona 'Columnaris'

2. Tuja Danica

3. Tuja Kolumnowa

4. Tuja Brabant

5. Cyprysik Lawsona 'Columnaris'

6. Cyprysik Lawsona 'Columnaris'

7. Perukowiec podolski Golden żółty

8. Perukowiec royal purple

9. Irga błyszcząca szczepiona na pniu

10. Jodła Koreańska

11. Berberys Thunberga 'Aurea'

12. Berberys Thunberga D’art’s Red Lady

13. Berberys Thunberga Golden Carped

14. Tawuła Japońska Golden Princes

15. Cyprys groszkowy Filiera Nana

ja też kiedyś miałem ochotę tak "odgrodzić się od sąsiadów

ale na szczęście do tego nie doszło

skończyło się taką wariacją:

[ATTACH=CONFIG]216133[/ATTACH]

1. Cyprysik Lawsona 'Columnaris'

2. Tuja Danica

3. Tuja Kolumnowa

4. Tuja Brabant

5. Cyprysik Lawsona 'Columnaris'

6. Cyprysik Lawsona 'Columnaris'

7. Perukowiec podolski Golden żółty

8. Perukowiec royal purple

9. Irga błyszcząca szczepiona na pniu

10. Jodła Koreańska

11. Berberys Thunberga 'Aurea'

12. Berberys Thunberga D’art’s Red Lady

13. Berberys Thunberga Golden Carped

14. Tawuła Japońska Golden Princes

15. Cyprys groszkowy Filiera Nana

Oj, za parę latek będziesz ostro ciął wszystko jak to się rozrośnie, trochę gęsto, ale fajnie wygląda

ja też sadziłem gęsto, małe krzaczki, iglaczki teraz są po 3-4 metry ;)

to pierwsza w życiu rabata - więc miejcie trochę wyrozumiałości:)

zresztą bardzo nam zależało na szybkim odgrodzeniu się od bałaganu sąsiadów

stąd takie zagęszczenie

jak widzać i tak skończyło się założeniem maty wiklinowej

cóż będziemy pewnie korygować wzrost i pokrój roślin

Dziękuję za podpowiedź. Póki co na pewno zasadzę tuje, kiedyś pewnie na działce stanie ogrodzenie więc tuje mogą pójść do wycinki. Działka nie jest estetyczna, budowa nie pozwala na super rozwiązania. Na razie tujki muszą wystarczyć :)

rabata, która jest na zdjęciach była zakładana w trakcie budowy stanu surowego

teraz z perspektywy czasu wiem , że to był świetny pomysł

kończąc budowę masz już zaczątki ogrodu

wszędzie gdzie się tylko dało ograniczałem robotnikom powierzchnię do bałaganienia zakładając rabaty czy nawet zwyczajny trawnik

wiadomo, że jeśli robotnicy będą mieli całą parcelę do swojej dyspozycji to bałagan zrobią wszędzie

ale jeśli widzą że nie ma przyzwolenia na takie zachowania to się pilnują i musze przyznać ,że żadnych konfliktów na tym podłożu nie było

dzięki

chciałbym jeszcze przed zimą zrobić przegląd kominów

mam dwa - pierwszy od kominka i drugi od pieca na eko-groszek

ten drugi pracuje cały czas bo jest wykorzystywany do podgrzewania wody użytkowej

czy ten piec powinien być wygaszony - tak się wydaje logiczne- w chwili czyszczenia - przeglądu?

i drugie pytanie - nie mam zrobionej tzw wyczystki przy tym drugim piecu - czy to błąd , który trzeba będzie naprawić?