SKula 11.11.2013 15:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 a ja , kibicuję i trzymam kciuki za budowę wiem jaki to okres - zalatany , zabiegany i pełen niespodziewanych zwrotów akcji;) i dlatego rozumiem brak czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 12.11.2013 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 mój miskant nie daje mi spokoju niby mówicie że to m. cukrowy ale on się zupełnie nie przebarwia na czerwono i nie wytwarza rozłogów a może to ta odmiana?:Miscanthus sinensis 'Silberfeder'synonimy łac.: Miscanthus sinensis 'Silver Feather' - miscant chiński 'Silberfeder' http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Miscanthus%20sinensis%20'Silberfeder'&lang=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 14.11.2013 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 ale jesień....mokro , zimno , mgliście ...paskudnie system nawadniający do zimy przygotowany , woda spuszczona ogród posprzątany i wygrabiony karmnik dla sikorek naprawiony i tylko przeczytałem ostatnio wątek o trawach i chyba mam trawę pampasową i z tego co się dowiedziałem nie daje ona rady przetrzymać zimy dwie ładne , posadzone w tym roku trawki miałyby sobie nie poradzić ? w takim razie będzie trzeba je wykopać i przenieść w donicach do pomieszczenie gospodarczego bo w garażu za ciepło mam tylko pytanie czy po przesadzeniu do donic - trawy trzeba przyciąć czy mają "zimować" w takiej formie jak rosną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 16.11.2013 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 halo ! gniję w pracy juz 11 godzinę a chciałoby się do domu !tym bardziej że końca jeszcze nie widać i pozwoliłem sobie na chwilkę przerwy ...jeszcze przed zimą chciałbym pomalować farbą zabezpieczającą kloce we wgłębniku i powiem szczerze wymyśliłem chyba fajne oświetlenie tego miejscakupiłem nawet "półprodukty" i sam jestem ciekawy efektu nie mogę się tylko zdecydować czy wykończyć "podłogę" we wgłębniku klocami podkładów czy raczej wysypać gruba warstwą żwiru jedno i drugie rozwiązanie niesie za sobą plusy i minusy podkłady jak wiadomo powszechnie sa jakie są i do tego po deszczu staja się śliskieale za to wyglądają czadersko żwir jest bardziej ekologiczny ale problematyczny do sprzątania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 16.11.2013 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 tak więc jak widać dylemat jest i mam na jego rozwiązanie całą długą zime ale może ktoś wrzuci swoje zdanie - a może podda pod rozwagę jakiś inny pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 16.11.2013 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 ale jak obserwuję ostatnimi czasy forum to dochodzę do wniosku ,że mimo tego że zimy jeszcze nie ma to większość juz zapadła w zimowy sen ! oj nie ładnie tak , nie ładnie taki Wilkołak na przykład - zaginął w akcji czy co? o innych już nie wspomnę - chociaż po liczniku widzę ze odwiedzacie to miejsce - a więc gorąco zachęcam wszystkich do bardziej aktywnego udziału i wyrazania swoich opinii a także poruszania nurtujących problemów piszemy ! a nie tylko czytamy zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 16.11.2013 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Skoro prosisz to się odzywam 11 godzin w pracy i to w sobotę to współczuję My dziś posprzątaliśmy trochę na zimę, ale poza tym prace trwają. Zaczynam aktualizację mojego dziennika. Co prawda trochę czasu mi będzie potrzeba, aby dojść do chwili obecnej, ale może w zimie nadrobię więcej. Co prawda przez zimę też planujemy prace w środku domu, ale raczej nie w takim natężeniu jak obecnie. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 16.11.2013 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 ale jak obserwuję ostatnimi czasy forum to dochodzę do wniosku ,że mimo tego że zimy jeszcze nie ma to większość juz zapadła w zimowy sen ! oj nie ładnie tak , nie ładnie taki Wilkołak na przykład - zaginął w akcji czy co? o innych już nie wspomnę - chociaż po liczniku widzę ze odwiedzacie to miejsce - a więc gorąco zachęcam wszystkich do bardziej aktywnego udziału i wyrazania swoich opinii a także poruszania nurtujących problemów piszemy ! a nie tylko czytamy zapraszam Ja zaglądam z łóżka, bo słabo mi się siedzi przy biurku, miałem dzwona, ciężarówka się na mnie zatrzymała na światłach i mnie mocno skasowała. Kręgosłup rozklekotany, więc o pracach ogrodowych przez najbliższy czas mogę zapomnieć i to mnie strasznie denerwuje Co do wgłębnika, to ja bym poszedł w kierunku żwiru, może nawet bym pokusił się o zastosowanie dwóch materiałów, tj osadziłbym podkłady albo na obrzeżach, albo bliżej środka i resztę uzupełnił bym żwirem. Swój plac ogniskowy wypełniłem kamieniem polnym o różnej frakcji, bo taki miałem akurat jako pozostałość po drenażach. Efekt zadowalający Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 16.11.2013 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Ja zaglądam z łóżka, bo słabo mi się siedzi przy biurku, miałem dzwona, ciężarówka się na mnie zatrzymała na światłach i mnie mocno skasowała. Kręgosłup rozklekotany, więc o pracach ogrodowych przez najbliższy czas mogę zapomnieć i to mnie strasznie denerwuje Współczuję Czy będziesz miał jakieś rehabilitacje? To co napisałeś brzmi groźnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 16.11.2013 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Ja zaglądam z łóżka, bo słabo mi się siedzi przy biurku, miałem dzwona, ciężarówka się na mnie zatrzymała na światłach i mnie mocno skasowała. Kręgosłup rozklekotany, więc o pracach ogrodowych przez najbliższy czas mogę zapomnieć i to mnie strasznie denerwuje Co do wgłębnika, to ja bym poszedł w kierunku żwiru, może nawet bym pokusił się o zastosowanie dwóch materiałów, tj osadziłbym podkłady albo na obrzeżach, albo bliżej środka i resztę uzupełnił bym żwirem. Swój plac ogniskowy wypełniłem kamieniem polnym o różnej frakcji, bo taki miałem akurat jako pozostałość po drenażach. Efekt zadowalający o Matko moja ! ja to myślałem ,że wyłączność na wypadki należy do mnie co prawda - odpukać oczywiście w niemalowane drewno, w tym roku cudownie urazy mnie ominęły - chociaż jeszcze rok się nie skończył Wilczysko biedne - musisz o siebie dbać , a uraz kręgosłupa poważny i jak znam się na rzeczy to pewnie odcinek szyjny w głównej mierze skoro 'strzał" był od tyłu nic tylko brać dobrego prawnika i przynajmniej doić odszkodowania ile się da a tak na poważnie to mam nadzieję że szybko wrócisz do formy - a leżąc masz czas na planowanie i pisanie na forum tak więc nie zaniedbuj znajomych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 16.11.2013 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Skoro prosisz to się odzywam 11 godzin w pracy i to w sobotę to współczuję My dziś posprzątaliśmy trochę na zimę, ale poza tym prace trwają. Zaczynam aktualizację mojego dziennika. Co prawda trochę czasu mi będzie potrzeba, aby dojść do chwili obecnej, ale może w zimie nadrobię więcej. Co prawda przez zimę też planujemy prace w środku domu, ale raczej nie w takim natężeniu jak obecnie. Pozdrawiam serdecznie. widzę ,że wystarczy ładnie poprosić i już magiczne słowo nie ma co ! a więc jeszcze raz go użyję ; "proszę uzupełnić dziennik" - bo bardzo jestem ciekawy postępów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 16.11.2013 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Co do wgłębnika, to ja bym poszedł w kierunku żwiru, może nawet bym pokusił się o zastosowanie dwóch materiałów, tj osadziłbym podkłady albo na obrzeżach, albo bliżej środka i resztę uzupełnił bym żwirem. Swój plac ogniskowy wypełniłem kamieniem polnym o różnej frakcji, bo taki miałem akurat jako pozostałość po drenażach. Efekt zadowalający pokaż koniecznie jak to wyszło u Ciebie a Twoja propozycja z formą mieszaną ciekawa i godna rozważenia bardziej spodziewałem się zupełnie nowego pomysłu - a tu proszę coś niespodziewanego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 17.11.2013 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 widzę ,że wystarczy ładnie poprosić i już magiczne słowo nie ma co ! a więc jeszcze raz go użyję ; "proszę uzupełnić dziennik" - bo bardzo jestem ciekawy postępów Zaczynam uzupełnianie. Muszę sobie tylko przypomnieć chronologie, bo jakiś czas już minął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 17.11.2013 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Zaczynam uzupełnianie. Muszę sobie tylko przypomnieć chronologie, bo jakiś czas już minął daj proszę znać - bardzo chętnie wproszę się na oglądanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 17.11.2013 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 pokaż koniecznie jak to wyszło u Ciebie a Twoja propozycja z formą mieszaną ciekawa i godna rozważenia bardziej spodziewałem się zupełnie nowego pomysłu - a tu proszę coś niespodziewanego Zdjęcia nie najświeższe, jeszcze bez siedzisk, ale za to z weselszego okresu. Generalnie wykorzystałem co miałem, o dziwo bloczki betonowe ułożone w tą stronę nie pękają. Jak zakończę zagospodarowanie terenu, to chciałbym bardziej się na tym miejscu skupić. Na pewno pojawi się jeszcze trójnóg z kociołkiem. Zastanawiam się (to bym poddał dyskusji), czy przy promieniu około 2,5 m, w przyszłości palenisko dałoby radę wykorzystać do wędzenia. Dziura z paleniskiem byłaby wymurowana, wpuściłbym w nią rurę dymną z szybrem, pozostaje jeszcze tylko kwestia pokrywy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 17.11.2013 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Zastanawiam się (to bym poddał dyskusji), czy przy promieniu około 2,5 m, w przyszłości palenisko dałoby radę wykorzystać do wędzenia. Dziura z paleniskiem byłaby wymurowana, wpuściłbym w nią rurę dymną z szybrem, pozostaje jeszcze tylko kwestia pokrywy. [ATTACH=CONFIG]225100[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]225101[/ATTACH] fajnie to wygląda - a będzie jeszcze lepiej jak rośliny się rozrosną i troszkę zasłonią tworząc swoisty zakątek nawet się nie spostrzeżesz jak szybko to nastąpi co do wykorzystania paleniska do wędzarni to 2,5 metra na kanał dymny jak najbardziej wystarczy rozumiem ,że chciałbyś ukryć pod ziemią kanał z szybrem , a na jego końcu wybudować lub stawiać skrzynkę , szafkę , czy beczkę w której wędziłbyś specjały ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 18.11.2013 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Dokładnie tak, kanał w ziemi, a na obrzeżach placu z kamienia wędzarnia (prawdopodobnie drewniana). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 18.11.2013 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 myślę,że jest to wykonalne jak najbardziejważne by w rurze był szyber - bo to nim bedziesz mógł regulować temperaturę w komorze wędzarniczeja to bardzo ważny element ja oprócz szybra mam do regulacji temperatury drzwiczki komory spalaniaa u Ciebie ich nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 19.11.2013 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 kurcze - jaka dzisiaj piekna pogoda jak sobie przypomnę analogiczny okres rok temu.... śnieżyca , mróz - normalnie środek zimy a teraz ? +10 stopni , słoneczko - aż miło i ciąglę jeżdzę motocyklem niesamowicie długi sezon ! dzisiaj wracając do domu muszę poszukać drewna do kominka chciałbym zamówić trochę zanim nie przyjdą mrozy najlepiej buk lub dąb po ile u Was 1 m3 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 21.11.2013 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 strasznie krótki dzień się zrobił ledwie człowiek wróci z pracy , ogarnie coś w domu , chce wychodzić do ogrodu - a tu ....ciemno !mimo tak nie sprzyjających warunków postanowiłem popracować jeszcze w tym roku nad wgłębnikiem zakładam oświetlenie i nawet ciekawie to zaczyna wyglądać rząd świateł został i jeszcze będzie umieszczany pod ławkami okalającymi ogniskodelikatne ciepłe światło tworzy naprawdę fajną atmosferę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts