Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja ogrodu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mój miskant nie daje mi spokoju

niby mówicie że to m. cukrowy

ale on się zupełnie nie przebarwia na czerwono i nie wytwarza rozłogów

a może to ta odmiana?:

Miscanthus sinensis 'Silberfeder'synonimy łac.: Miscanthus sinensis 'Silver Feather' - miscant chiński 'Silberfeder'

http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Miscanthus%20sinensis%20'Silberfeder'&lang=1

ale jesień....mokro , zimno , mgliście ...paskudnie

system nawadniający do zimy przygotowany , woda spuszczona

ogród posprzątany i wygrabiony

karmnik dla sikorek naprawiony

i tylko przeczytałem ostatnio wątek o trawach i chyba mam trawę pampasową

i z tego co się dowiedziałem nie daje ona rady przetrzymać zimy

dwie ładne , posadzone w tym roku trawki miałyby sobie nie poradzić ?

925.jpg

926.jpg

w takim razie będzie trzeba je wykopać i przenieść w donicach do pomieszczenie gospodarczego

bo w garażu za ciepło

mam tylko pytanie czy po przesadzeniu do donic - trawy trzeba przyciąć czy mają "zimować" w takiej formie jak rosną ?

halo ! gniję w pracy juz 11 godzinę

a chciałoby się do domu !

tym bardziej że końca jeszcze nie widać i pozwoliłem sobie na chwilkę przerwy ...

jeszcze przed zimą chciałbym pomalować farbą zabezpieczającą kloce we wgłębniku

i powiem szczerze wymyśliłem chyba fajne oświetlenie tego miejsca

kupiłem nawet "półprodukty" i sam jestem ciekawy efektu

nie mogę się tylko zdecydować czy wykończyć "podłogę" we wgłębniku klocami podkładów czy raczej wysypać gruba warstwą żwiru

jedno i drugie rozwiązanie niesie za sobą plusy i minusy

podkłady jak wiadomo powszechnie sa jakie są i do tego po deszczu staja się śliskie

ale za to wyglądają czadersko

żwir jest bardziej ekologiczny ale problematyczny do sprzątania

ale jak obserwuję ostatnimi czasy forum to dochodzę do wniosku ,że mimo tego że zimy jeszcze nie ma to większość juz zapadła w zimowy sen !

oj nie ładnie tak , nie ładnie

taki Wilkołak na przykład - zaginął w akcji czy co?

o innych już nie wspomnę - chociaż po liczniku widzę ze odwiedzacie to miejsce - a więc gorąco zachęcam wszystkich do bardziej aktywnego udziału

i wyrazania swoich opinii a także poruszania nurtujących problemów

piszemy ! a nie tylko czytamy ;)

zapraszam

Skoro prosisz to się odzywam :)

11 godzin w pracy i to w sobotę to współczuję :(

My dziś posprzątaliśmy trochę na zimę, ale poza tym prace trwają. Zaczynam aktualizację mojego dziennika. Co prawda trochę czasu mi będzie potrzeba, aby dojść do chwili obecnej, ale może w zimie nadrobię więcej. Co prawda przez zimę też planujemy prace w środku domu, ale raczej nie w takim natężeniu jak obecnie.

Pozdrawiam serdecznie.

ale jak obserwuję ostatnimi czasy forum to dochodzę do wniosku ,że mimo tego że zimy jeszcze nie ma to większość juz zapadła w zimowy sen !

oj nie ładnie tak , nie ładnie

taki Wilkołak na przykład - zaginął w akcji czy co?

o innych już nie wspomnę - chociaż po liczniku widzę ze odwiedzacie to miejsce - a więc gorąco zachęcam wszystkich do bardziej aktywnego udziału

i wyrazania swoich opinii a także poruszania nurtujących problemów

piszemy ! a nie tylko czytamy ;)

zapraszam

Ja zaglądam z łóżka, bo słabo mi się siedzi przy biurku, miałem dzwona, ciężarówka się na mnie zatrzymała na światłach i mnie mocno skasowała. Kręgosłup rozklekotany, więc o pracach ogrodowych przez najbliższy czas mogę zapomnieć i to mnie strasznie denerwuje :(

Co do wgłębnika, to ja bym poszedł w kierunku żwiru, może nawet bym pokusił się o zastosowanie dwóch materiałów, tj osadziłbym podkłady albo na obrzeżach, albo bliżej środka i resztę uzupełnił bym żwirem. Swój plac ogniskowy wypełniłem kamieniem polnym o różnej frakcji, bo taki miałem akurat jako pozostałość po drenażach. Efekt zadowalający :)

Ja zaglądam z łóżka, bo słabo mi się siedzi przy biurku, miałem dzwona, ciężarówka się na mnie zatrzymała na światłach i mnie mocno skasowała. Kręgosłup rozklekotany, więc o pracach ogrodowych przez najbliższy czas mogę zapomnieć i to mnie strasznie denerwuje :(

Współczuję :(

Czy będziesz miał jakieś rehabilitacje? To co napisałeś brzmi groźnie.

Co do wgłębnika, to ja bym poszedł w kierunku żwiru, może nawet bym pokusił się o zastosowanie dwóch materiałów, tj osadziłbym podkłady albo na obrzeżach, albo bliżej środka i resztę uzupełnił bym żwirem. Swój plac ogniskowy wypełniłem kamieniem polnym o różnej frakcji, bo taki miałem akurat jako pozostałość po drenażach. Efekt zadowalający :)

o Matko moja !

ja to myślałem ,że wyłączność na wypadki należy do mnie

co prawda - odpukać oczywiście w niemalowane drewno, w tym roku cudownie urazy mnie ominęły - chociaż jeszcze rok się nie skończył:)

Wilczysko biedne - musisz o siebie dbać , a uraz kręgosłupa poważny i jak znam się na rzeczy to pewnie odcinek szyjny w głównej mierze skoro 'strzał" był od tyłu

nic tylko brać dobrego prawnika i przynajmniej doić odszkodowania ile się da

a tak na poważnie to mam nadzieję że szybko wrócisz do formy - a leżąc masz czas na planowanie i pisanie :) na forum

tak więc nie zaniedbuj znajomych

Skoro prosisz to się odzywam :)

11 godzin w pracy i to w sobotę to współczuję :(

My dziś posprzątaliśmy trochę na zimę, ale poza tym prace trwają. Zaczynam aktualizację mojego dziennika. Co prawda trochę czasu mi będzie potrzeba, aby dojść do chwili obecnej, ale może w zimie nadrobię więcej. Co prawda przez zimę też planujemy prace w środku domu, ale raczej nie w takim natężeniu jak obecnie.

Pozdrawiam serdecznie.

widzę ,że wystarczy ładnie poprosić i już :)

magiczne słowo nie ma co !

a więc jeszcze raz go użyję ; "proszę uzupełnić dziennik" - bo bardzo jestem ciekawy postępów

pokaż koniecznie jak to wyszło u Ciebie

a Twoja propozycja z formą mieszaną ciekawa i godna rozważenia

bardziej spodziewałem się zupełnie nowego pomysłu - a tu proszę

coś niespodziewanego

pokaż koniecznie jak to wyszło u Ciebie

a Twoja propozycja z formą mieszaną ciekawa i godna rozważenia

bardziej spodziewałem się zupełnie nowego pomysłu - a tu proszę

coś niespodziewanego

Zdjęcia nie najświeższe, jeszcze bez siedzisk, ale za to z weselszego okresu.

Generalnie wykorzystałem co miałem, o dziwo bloczki betonowe ułożone w tą stronę nie pękają. Jak zakończę zagospodarowanie terenu, to chciałbym bardziej się na tym miejscu skupić. Na pewno pojawi się jeszcze trójnóg z kociołkiem. Zastanawiam się (to bym poddał dyskusji), czy przy promieniu około 2,5 m, w przyszłości palenisko dałoby radę wykorzystać do wędzenia. Dziura z paleniskiem byłaby wymurowana, wpuściłbym w nią rurę dymną z szybrem, pozostaje jeszcze tylko kwestia pokrywy.

DSC_9773.jpgDSC_9774.jpg

Zastanawiam się (to bym poddał dyskusji), czy przy promieniu około 2,5 m, w przyszłości palenisko dałoby radę wykorzystać do wędzenia. Dziura z paleniskiem byłaby wymurowana, wpuściłbym w nią rurę dymną z szybrem, pozostaje jeszcze tylko kwestia pokrywy.

[ATTACH=CONFIG]225100[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]225101[/ATTACH]

fajnie to wygląda - a będzie jeszcze lepiej jak rośliny się rozrosną i troszkę zasłonią tworząc swoisty zakątek

nawet się nie spostrzeżesz jak szybko to nastąpi

co do wykorzystania paleniska do wędzarni to 2,5 metra na kanał dymny jak najbardziej wystarczy

rozumiem ,że chciałbyś ukryć pod ziemią kanał z szybrem , a na jego końcu wybudować lub stawiać skrzynkę , szafkę , czy beczkę w której wędziłbyś specjały ?

kurcze - jaka dzisiaj piekna pogoda

jak sobie przypomnę analogiczny okres rok temu.... śnieżyca , mróz - normalnie środek zimy

a teraz ? +10 stopni , słoneczko - aż miło

i ciąglę jeżdzę motocyklem :)

niesamowicie długi sezon !

dzisiaj wracając do domu muszę poszukać drewna do kominka

chciałbym zamówić trochę zanim nie przyjdą mrozy

najlepiej buk lub dąb

po ile u Was 1 m3 ?

strasznie krótki dzień się zrobił

ledwie człowiek wróci z pracy , ogarnie coś w domu , chce wychodzić do ogrodu - a tu ....ciemno !

mimo tak nie sprzyjających warunków postanowiłem popracować jeszcze w tym roku

nad wgłębnikiem

zakładam oświetlenie i nawet ciekawie to zaczyna wyglądać

rząd świateł został i jeszcze będzie umieszczany pod ławkami okalającymi ognisko

delikatne ciepłe światło tworzy naprawdę fajną atmosferę