Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja ogrodu

Recommended Posts

jak tam po Ksawerym ? daliście radę ?

a może jeszcze dajecie?

u mnie wiało dosyć mocno i delikatna przerwa w dostawie prądu była w nocy

co prawda jeszcze nie obejrzałem wszystkiego , ale na szczęście żadnych szkód nie zauważyłem

mam nadzieję ,że i u Was też wszystko ok !

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jak tam po Ksawerym ? daliście radę ?

a może jeszcze dajecie?

u mnie wiało dosyć mocno i delikatna przerwa w dostawie prądu była w nocy

co prawda jeszcze nie obejrzałem wszystkiego , ale na szczęście żadnych szkód nie zauważyłem

mam nadzieję ,że i u Was też wszystko ok !

Ja pół nocy nie spałem, bo bałem się, że mi zabudowę tarasu porwie. Dzisiaj u mnie kulminacja, mam nadzieję, że przetrwam. Odpukać szkód żadnych z rana nie widziałem, gorzej z porządkiem, bo z domu sąsiada i z działki obok na której jest budowa wszystko wyfrunęło. Najgorsze jest to, że jak wyfrunie, to uznawane jest za niczyje. Ja jakoś nie potrafię tak funkcjonować i zbieram, bo szlak mnie trafia jak widzę zaśmieconą łąkę.

Ech, ręce opadają przy takich sytuacjach. Wiele rzeczy mogę zrozumieć, nawet to, że coś wyfrunie z budowy lub działki, sam miałem taką sytuację gdy robili mi elewację. Moje styropiany poleciały na pole i mimo, że nie miałem sąsiadów (bo budowałem się jako pierwszy). Przyjeżdżałem i zbierałem, bo mi wstyd było za wykonawców. Ponadto dwa razy podczas budowy zorganizowałem zbiórkę śmieci. Latałem po całym kilku hektarowym polu i wszystko co znalazłem zbierałem do worów. W woderach czyściłem ok 400 metrów rowu melioracyjnego. Łatwiej by było napisać, czego stamtąd nie wyciągałem. Po szkle (charakterystyczne butelki w spożywczakach z okresu kiedy biegało się po boisku) było widać ile czasu nikt tam nie sprzątał. I to starsi narzekają na młodych, a ja zaczynając budowę miałem 23 lata i chyba jako najmłodszy najbardziej się tematem przejmuję :)

tutaj wiek zupełnie nie ma nic do rzeczy

kultura i wychowanie nie rozróżnia metryk

poraza mnie jedynie bezmyslność i głupota , a może, nawet chamstwo - bo jak to inaczej nazwać??

nie moje - to mam to gdzieś...

a zresztą wystarczy spojrzec na niektóre obejścia i to jak wyglądają

i to nie jest kwestia pieniędzy , jak mówią niektórzy

że łatwo mówić jak się ma kasę i piękne podwórko

ja nawet gdyby mnie nie było stać na kostkę miałbym porządek i zadbane obejście

a taki mój sąsiad? hm

w sezonie grzewczym zwozi palety , potem je tnie i nimi pali w domu

ekologiczne ogrzewanie:)

ale co on ma na podwórku ! musiałem kupić maty wiklinowe na płot bo w zimie nie mozna było patrzec na to składowisko

i permanentny tartak

ale ekipy budowlane to już zupełnie inna sprawa - ci ludzie należą na pewno do innego gatunku

chociaż trafiały się ekipy np elektryków czy hydraulików którzy mieli swoje worki, zamiatali , sprzatali - super

Święta idą... to piękny czas , szczególnie wyczekiwany przez dzieci

ale nie tylko

wielka radość jest też udziałem dorosłych , którzy mogą w ten czas realizować swoje marzenia

i plany

bycia razem , tworzenia niezapomnianej atmosfery ..

i właśnie to wszystko skłania nas do prac związanych z przygotowaniem domu

niektórzy z Was oprócz wystroju wewnątrz domu , dekorują ogrody , altany , balkony

u nas dom nie jest dekorowany na zewnątrz , ale w środku - staramy się by święta pachniały i wyglądały

oczywiście centralną "ozdobą" jest choinka

i w zeszłym roku u nas tak wyglądała :

1.JPG

Hej, u nas xsawery tylko nastraszył, udało się uniknąć szkód. Oczywiście narozrabiał na rabatach, bo poprzesuwał korę według własnego uznania. Porobiły się 20 cm muldy, ale już sytuacja opanowana. W weekend udało się opatulić najbardziej wrażliwe rośliny. Teraz czekam na wiosnę, dobranoc :D