Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja ogrodu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej,

od dłuższego czasu śledzę postępy w Twoim ogrodzie i jestem pod ogromnym wrażeniem Twojej pracowitości.

pytałeś o cisi- stałam przed podobnym dylematem wybrałam opcję nr 1- cis Hicksii- za wcześnie, by oceniać trafność wyboru,ale najszybsze przyrosty mnie przekonały.

pozdrawiam i powodzenia w dalszych, nie tylko ogrodowych pracach :-)

Hej,

od dłuższego czasu śledzę postępy w Twoim ogrodzie i jestem pod ogromnym wrażeniem Twojej pracowitości.

pytałeś o cisi- stałam przed podobnym dylematem wybrałam opcję nr 1- cis Hicksii- za wcześnie, by oceniać trafność wyboru,ale najszybsze przyrosty mnie przekonały.

pozdrawiam i powodzenia w dalszych, nie tylko ogrodowych pracach :-)

witaj serdecznie :)

gorąco zapraszam w odwiedziny i na wymianę poglądów, myśli i pomysłów

dziękuję za miłe słowa i oczywiście za cenne porady dotyczące cisa

ja raczej też będę się skłaniał ku tej odmianie - mam nadzieję że będzie dostępna w szkółkach

kurcze , kurcze !

dzisiaj u mnie o 10.30 było - 16 stopni i piękne słońce

właśnie pojechałem po groszek do pieca a tu taki mróz

a w domku tak cieplutko

nie wiem czym ogrzewacie wasze domy , ale ja jestem bardzo zadowolony z pieca na eko-groszek

przy tych mrozach "zjada" 6 worków tygodniowo - 20 pln za worek - a więc 120 ( przy mrozach -20 )

a w domu ( 200 m ) 22 - 23 stopnie

do tego jak zapalimy w kominku to zużycie węgla automatycznie spada - mamy rozprowadzenie ciepła po pokojach z czujnikiem temperatury , który sam włącza i wyłącza dmuchawę

budując dom zdecydowałem się też na rekuperację - a więc wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła

- prosto mówiąc zimne pobierane z dworu powietrze zanim zostanie wtłoczone do domu zostaje w specjalnym "mieszalniku" ogrzane "zużytym" i ciepłym powietrzem wypompowywanym z domu .

także świeże powietrze jest już ogrzane i piec potrzebuje ogrzać je tylko o kilka stopni - i to też daję duże oszczędności

U nas po 10-tej było "tylko" -11. Ale słońce mocno grzeje i nagrzewa mieszkanie.

My grzejemy piecem dwufunkcyjnym. Całkiem dobrze daje sobie rade, jedyne co bym dodała to chociaż nieduży zasobnik. Wiem niby do mieszkań się nie daje zasobników, ale piec mamy dość daleko od łazienki, żeby doleciała ciepła woda trzeba dobre kilkadziesiat sekund odczekać, co nie jest zbyt efektywne przy oszczedzaniu wody :(

piec mamy dość daleko od łazienki, żeby doleciała ciepła woda trzeba dobre kilkadziesiat sekund odczekać, co nie jest zbyt efektywne przy oszczedzaniu wody :(

ależ to wystarczy zamontować pompkę cyrkulacyjną - potem zrobię zdjęcie jak ona wygląda

maleńkie urządzenie, które powoduje stały obieg wody w rurach - i tym sposobem po odkręceniu kranu od razu leci ciepła woda

U mnie domek i wodę ogrzewa powietrzna pompa ciepła. Nie jest to może najoszczędniejsze rozwiązanie spośród dostępnych na rynku, ale jest w pełni bezobsługowe i zautomatyzowane. Koszt podaje w całości za prąd (w tym cała kuchnia, agd, rtv, pc, serwer itd) to około 5500-6000 zł za rok. Domek ma około 170m2. W pełni akceptuję taki wydatek, bo porównuję to do mieszkania rodziców, gdzie uwzględniając czynsze i media i rachunki wychodzi zdecydowanie więcej.

W tym roku częściej sięgam po drewno do kominka. Tak jak SKula pisze, jest to świetne rozwiązanie jeśli chce się obniżyć rachunek. Ja co prawda nie robiłem rozprowadzenia, ale mam kominek w pobliżu klatki schodowej i po 15 minutach czuć już różnicę w temperaturze w pokojach na piętrze. Dla mnie oprócz dodatkowego ciepła jest to bardzo przyjemne urozmaicenie domu.

a ja jeszcze dodam ,że drewno mieliśmy w tym roku za darmoszkę:)

mamy kawałek lasu i .... najpierw wizyta leśniczego i stosowne pozwolenia i papierki

a potem do lasu z piłą :)

brzoza i grab - taka mieszanka

w sumie nie byłem przekonany do brzozy , ale naprawdę w porządku

w przyszłym sezonie zrobimy chyba powtórkę przedsięwzięcia

U nas będzie pompa ciepła z kolektorem pionowym + wszędzie podłogówka. Kominek też planujemy, ale raczej rekreacyjnie niż do konkretnego ogrzewania. Do tego rekuperacja... A właśnie SKula, czy masz do swojego rekuperatora podpięty GWC? Mój maż się szykuje do wykopania takowego i zastanawiamy się czy warto się w to pakować.

nie, nie mam gruntowego wymiennika

mam samą rekuperację

podłogówkę mam tylko tam gdzie jest gres - wiatrołap, przedpokój , kuchnia , dolna i górna łazienka - w tej ostatniej są jeszcze dwa kaloryfery żeberkowe , a właściwie jeden jest w pralni

kaloryfery są w salonie i pokojach bo tam są deski dębowe - dosyć grube i podłogówka odpada

jako ,że zima to czas planów

ja tez poddałem się tej manierze i ostatnio przestudiowałem tematykę traw

z pośród niezliczonej liczby odmian

wybrałem dla siebie kilka z nich :

1. Miscanthus sinensis 'Zebrinus Nanus' (miskant)

2. Calamagrostis acutiflora 'Overdam' (trzcinnik)

3. Festuca glauca 'Intense Blue' (kostrzewa)

4. Pennisetum alopecuroides 'Black Beauty' (rozplenica)

5. Imperata cylindrica 'Red Baron'

6. Carex morrowii 'Ice Dance' (turzyca)

7. Stipa tenuissima (ostnica)

to taka szczęśliwa 7 ! :)

większość z nich znajdzie się na projektowanej rabacie za domem - roboczo nazwanej zimową

jeśli znacie je - to poradźcie jak się sprawują