SKula 24.01.2014 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 dawno nie widziane Wilczysko ! wiem, pamiętam o Twoich kłopotach ze zdrowiemmam nadzieję że wszystko będzie zmierzało ku lepszemu tak ze zdrowiem , jak i z pracą parszywe czasy jak nie ma jednego i drugiego !ale wiem,że jak to Wilk wyliżesz się z tego !! czego gorąco życzę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kat125 24.01.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Hej, od dłuższego czasu śledzę postępy w Twoim ogrodzie i jestem pod ogromnym wrażeniem Twojej pracowitości. pytałeś o cisi- stałam przed podobnym dylematem wybrałam opcję nr 1- cis Hicksii- za wcześnie, by oceniać trafność wyboru,ale najszybsze przyrosty mnie przekonały. pozdrawiam i powodzenia w dalszych, nie tylko ogrodowych pracach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 25.01.2014 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Hej, od dłuższego czasu śledzę postępy w Twoim ogrodzie i jestem pod ogromnym wrażeniem Twojej pracowitości. pytałeś o cisi- stałam przed podobnym dylematem wybrałam opcję nr 1- cis Hicksii- za wcześnie, by oceniać trafność wyboru,ale najszybsze przyrosty mnie przekonały. pozdrawiam i powodzenia w dalszych, nie tylko ogrodowych pracach witaj serdecznie gorąco zapraszam w odwiedziny i na wymianę poglądów, myśli i pomysłów dziękuję za miłe słowa i oczywiście za cenne porady dotyczące cisa ja raczej też będę się skłaniał ku tej odmianie - mam nadzieję że będzie dostępna w szkółkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 25.01.2014 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 kurcze , kurcze ! dzisiaj u mnie o 10.30 było - 16 stopni i piękne słońce właśnie pojechałem po groszek do pieca a tu taki mróza w domku tak cieplutko nie wiem czym ogrzewacie wasze domy , ale ja jestem bardzo zadowolony z pieca na eko-groszek przy tych mrozach "zjada" 6 worków tygodniowo - 20 pln za worek - a więc 120 ( przy mrozach -20 ) a w domu ( 200 m ) 22 - 23 stopnie do tego jak zapalimy w kominku to zużycie węgla automatycznie spada - mamy rozprowadzenie ciepła po pokojach z czujnikiem temperatury , który sam włącza i wyłącza dmuchawę budując dom zdecydowałem się też na rekuperację - a więc wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła - prosto mówiąc zimne pobierane z dworu powietrze zanim zostanie wtłoczone do domu zostaje w specjalnym "mieszalniku" ogrzane "zużytym" i ciepłym powietrzem wypompowywanym z domu .także świeże powietrze jest już ogrzane i piec potrzebuje ogrzać je tylko o kilka stopni - i to też daję duże oszczędności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 25.01.2014 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 U nas po 10-tej było "tylko" -11. Ale słońce mocno grzeje i nagrzewa mieszkanie. My grzejemy piecem dwufunkcyjnym. Całkiem dobrze daje sobie rade, jedyne co bym dodała to chociaż nieduży zasobnik. Wiem niby do mieszkań się nie daje zasobników, ale piec mamy dość daleko od łazienki, żeby doleciała ciepła woda trzeba dobre kilkadziesiat sekund odczekać, co nie jest zbyt efektywne przy oszczedzaniu wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 25.01.2014 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 piec mamy dość daleko od łazienki, żeby doleciała ciepła woda trzeba dobre kilkadziesiat sekund odczekać, co nie jest zbyt efektywne przy oszczedzaniu wody ależ to wystarczy zamontować pompkę cyrkulacyjną - potem zrobię zdjęcie jak ona wygląda maleńkie urządzenie, które powoduje stały obieg wody w rurach - i tym sposobem po odkręceniu kranu od razu leci ciepła woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 25.01.2014 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 zrobiłem dla Ciebie zdjęcia : tak to wygląda - biały kabelek to podłączenie do prądu i tabliczka znamionowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 25.01.2014 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Dziękuje bardzo. Tylko czy będzie dało się ja zamontowac w mieszkaniu bez konieczności prucia ścian? P.S. Aktualizuje mój dziennik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 25.01.2014 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 P.S. Aktualizuje mój dziennik super ! na pewno odwiedzę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 25.01.2014 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 U mnie domek i wodę ogrzewa powietrzna pompa ciepła. Nie jest to może najoszczędniejsze rozwiązanie spośród dostępnych na rynku, ale jest w pełni bezobsługowe i zautomatyzowane. Koszt podaje w całości za prąd (w tym cała kuchnia, agd, rtv, pc, serwer itd) to około 5500-6000 zł za rok. Domek ma około 170m2. W pełni akceptuję taki wydatek, bo porównuję to do mieszkania rodziców, gdzie uwzględniając czynsze i media i rachunki wychodzi zdecydowanie więcej. W tym roku częściej sięgam po drewno do kominka. Tak jak SKula pisze, jest to świetne rozwiązanie jeśli chce się obniżyć rachunek. Ja co prawda nie robiłem rozprowadzenia, ale mam kominek w pobliżu klatki schodowej i po 15 minutach czuć już różnicę w temperaturze w pokojach na piętrze. Dla mnie oprócz dodatkowego ciepła jest to bardzo przyjemne urozmaicenie domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 25.01.2014 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 a ja jeszcze dodam ,że drewno mieliśmy w tym roku za darmoszkę mamy kawałek lasu i .... najpierw wizyta leśniczego i stosowne pozwolenia i papierki a potem do lasu z piłą brzoza i grab - taka mieszanka w sumie nie byłem przekonany do brzozy , ale naprawdę w porządku w przyszłym sezonie zrobimy chyba powtórkę przedsięwzięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 25.01.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 U nas będzie pompa ciepła z kolektorem pionowym + wszędzie podłogówka. Kominek też planujemy, ale raczej rekreacyjnie niż do konkretnego ogrzewania. Do tego rekuperacja... A właśnie SKula, czy masz do swojego rekuperatora podpięty GWC? Mój maż się szykuje do wykopania takowego i zastanawiamy się czy warto się w to pakować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 25.01.2014 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 nie, nie mam gruntowego wymiennika mam samą rekuperację podłogówkę mam tylko tam gdzie jest gres - wiatrołap, przedpokój , kuchnia , dolna i górna łazienka - w tej ostatniej są jeszcze dwa kaloryfery żeberkowe , a właściwie jeden jest w pralni kaloryfery są w salonie i pokojach bo tam są deski dębowe - dosyć grube i podłogówka odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 26.01.2014 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 no ! zima przyszła wreszcie taka jak powinna być mrozek i duuużo śniegu i sypie cały czas - tak że odśnieżanie trzeba powtarzać co kilka godzin u nas mimo niedzieli gmina też się spisała - wszystkie ulice były odśnieżane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 26.01.2014 14:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 a potem - jak zwykle w niedzielę - włóczęga po Puszczy : a że było dużo śniegu połowę drogi Robal przewędrował w plecaku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 26.01.2014 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 a potem - jak zwykle w niedzielę - włóczęga po Puszczy : a że było dużo śniegu połowę drogi Robal przewędrował w plecaku [ATTACH=CONFIG]237610[/ATTACH] Takiemu to dobrze łapki nie marzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 29.01.2014 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 jako ,że zima to czas planów ja tez poddałem się tej manierze i ostatnio przestudiowałem tematykę traw z pośród niezliczonej liczby odmian wybrałem dla siebie kilka z nich : 1. Miscanthus sinensis 'Zebrinus Nanus' (miskant) 2. Calamagrostis acutiflora 'Overdam' (trzcinnik) 3. Festuca glauca 'Intense Blue' (kostrzewa) 4. Pennisetum alopecuroides 'Black Beauty' (rozplenica) 5. Imperata cylindrica 'Red Baron' 6. Carex morrowii 'Ice Dance' (turzyca) 7. Stipa tenuissima (ostnica) to taka szczęśliwa 7 ! większość z nich znajdzie się na projektowanej rabacie za domem - roboczo nazwanej zimową jeśli znacie je - to poradźcie jak się sprawują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 29.01.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Co do traw to obiło mi się o uszy, że część jest ekspansywna, czyli rozrasta się mocno i trzeba ją kontrolować. Nie wiem, czy któraś z tych które wybrałeś taka jest, ale weź to pod uwage, żeby się potem nie okazało, że wymkną się spod kontroli I przejmą władzę nad Twoim ogrodem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 29.01.2014 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 dla wszystkich szukających inspiracji i do tego już zmęczonych zimą http://www.houzz.com/photos/traditional/landscape miłego oglądania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 30.01.2014 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 a dzisiaj dla wszystkich szukających pocieszenia w ten zimowy poranek ! http://pogoda.wp.pl/gid,16369125,kat,1035571,galeria.html?ticaid=1121d3&_ticrsn=3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts