SKula 30.01.2014 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 odchodząc zupełnie od tematu ogrodów mam nadzieję że mi wybaczycie i chociaż na chwilę odrzucicie wszelkie animozje zapraszam na - moim zdaniem, piękny spektakl : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 31.01.2014 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Piękne obrazki. Słyszałam wczoraj wywiad z realizatorem w RDC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 02.02.2014 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 (edytowane) Co do traw to obiło mi się o uszy, że część jest ekspansywna, czyli rozrasta się mocno i trzeba ją kontrolować. Nie wiem, czy któraś z tych które wybrałeś taka jest, ale weź to pod uwage, żeby się potem nie okazało, że wymkną się spod kontroli I przejmą władzę nad Twoim ogrodem już ja dogłębnie przestudiuję wszystko a kolejne miejsce gdzie widzą się mi trawy to to : Edytowane 2 Lutego 2014 przez SKula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 02.02.2014 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 teraz mam jeszcze większy mętlik w głowie bo rozważam w wykończeniu wgłębnika jeszcze podest drewniany wiem , wiem ,że ognisko itd ale ogień będzie w kutej misie i pojedyncze iskry nie powinny nic złego zrobić a ja kocham drewno i można na nim nawet się położyć ....szkoda że nie można wklejać tu zdjęć bo mam piękną aranżację - właśnie z drewnem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasiaTomczak 04.02.2014 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 drewniane donice w dużej skali sa trudne w konserwacji Przepraszam, że się wtrącę ale apropo drewnianych donic to uważam, że są bardzo efektowne. Chciałabym kilka postawić w ogrodzie. Możecie mi doradzić jak mogłabym je zakonserwować? Czy to rzeczywiście bardzo trudne, zależy mi żeby je mieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasiaTomczak 05.02.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 teraz mam jeszcze większy mętlik w głowie bo rozważam w wykończeniu wgłębnika jeszcze podest drewniany wiem , wiem ,że ognisko itd ale ogień będzie w kutej misie i pojedyncze iskry nie powinny nic złego zrobić a ja kocham drewno i można na nim nawet się położyć .... szkoda że nie można wklejać tu zdjęć bo mam piękną aranżację - właśnie z drewnem Ja też kocham drewno. To świetny pomysł z tym ogniskiem, bardzo klimatyczne. Ja też o tym myślałam ale zacznę od drewnianej werandy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 06.02.2014 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Przepraszam, że się wtrącę ale apropo drewnianych donic to uważam, że są bardzo efektowne. Chciałabym kilka postawić w ogrodzie. Możecie mi doradzić jak mogłabym je zakonserwować? Czy to rzeczywiście bardzo trudne, zależy mi żeby je mieć drewno jest bardzo wdzięcznym materiałem i także stosunkowo nie drogim ale jednak nie dość trwałym a dodatkowo wystawieni na działanie warunków atmosferycznych tą trwałość w znacznym stopniu zmniejsza więc albo zabezpieczamy drewno ogólnymi środkami do jego ochrony i godzimy się na jego wymianę za jakiś czas, albo po prostu decydujemy się na inne i bardziej trwałe rozwiązania np kamienne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasiaTomczak 07.02.2014 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 drewno jest bardzo wdzięcznym materiałem i także stosunkowo nie drogim ale jednak nie dość trwałym a dodatkowo wystawieni na działanie warunków atmosferycznych tą trwałość w znacznym stopniu zmniejsza więc albo zabezpieczamy drewno ogólnymi środkami do jego ochrony i godzimy się na jego wymianę za jakiś czas, albo po prostu decydujemy się na inne i bardziej trwałe rozwiązania np kamienne Kamienie też są bardzo efektowne ale mimo wszystko najlepiej w zestawieniu z drewnem:) Postaram się coś wykombinować żeby przemycić jak najwięcej drewna do ogrodu choćby konserwacja miała być bardzo czasochłonna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 07.02.2014 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 jako ,że zima to czas planów ja tez poddałem się tej manierze i ostatnio przestudiowałem tematykę traw z pośród niezliczonej liczby odmian wybrałem dla siebie kilka z nich : 1. Miscanthus sinensis 'Zebrinus Nanus' (miskant) 2. Calamagrostis acutiflora 'Overdam' (trzcinnik) 3. Festuca glauca 'Intense Blue' (kostrzewa) 4. Pennisetum alopecuroides 'Black Beauty' (rozplenica) 5. Imperata cylindrica 'Red Baron' 6. Carex morrowii 'Ice Dance' (turzyca) 7. Stipa tenuissima (ostnica) to taka szczęśliwa 7 ! większość z nich znajdzie się na projektowanej rabacie za domem - roboczo nazwanej zimową jeśli znacie je - to poradźcie jak się sprawują Kostrzewy mi wymarzły pierwszej zimy. Rozplenicę mam, jest piękna, ale widać ja dopiero od czerwca tak naprawdę. tu moja rozplenica w 3 roku po posadzeniu: http://i1.fmix.pl/fmi2334/a7708414002974745245f000/zdjecie.jpg ja mam w planie zakup hakonechloa macra aurea, ponieważ rośnie w cieniu, co jest rzadkie wśród traw:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 07.02.2014 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 mówisz ,że kostrzewy wymarzają.... kurcze szkoda ale chyba mimo wszystko zaryzykuję a wracając do tematu wymarzania - ciekawe jak tam moje pampasówki ??jedna jest zakopcowana , a druga po ziemią przy pompie sobie stoi już niebawem się przekonam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 09.02.2014 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 a kontynuując temat traw - to dzisiaj korzystając z pięknej pogody postanowiłem zajrzeć do swojej pampasówki jak pamiętacie mam dwie takie trawki i jesienią zastosowałem dwie różne metody ich przezimowania pierwsza z nich to zakopcowanie w gruncie , w miejscu gdzie rosła jednej z nich została ona okryta grubą warstwą liści dębowych oraz zasłonięta wysłaną liśćmi donicą jak ona przetrwała - nie wiem bo jeszcze jej nie odsłaniałem i pewnie z miesiąc jeszcze pobędzie w kopcu natomiast druga została "schowana" 2 metry pod ziemią - obok ujęcia wody , w studzience z kręgów ta została przesadzona do donicy i opuszczona pod ziemię szczerze mówiąc nie dawałem jej większych szans ... i jakże dzisiaj byłem zdziwiony gdy po otwarciu pokrywy zobaczyłem jasnozielone liście i z 2 metrów trawka wygląda bardzo ładnie i chyba przetrwała zimę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 09.02.2014 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 wiosna powoli topi śniegi i rośliny nieśmiało wyłaniają się spod czap i chociaż nie była tegoroczna zima długa i uciążliwa to jednak czeka się z utęsknieniem jak sobie pójdzie i zrobi się naprawdę ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 09.02.2014 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 trawa też postanowiła się wydostać na powierzchnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 10.02.2014 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 wczoraj jak widać na zdjęciach piękne słońce , a dziś deszcz pewnie do wieczora zmyje cały śnieg niby fajnie , ale to błocko jest do kitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 10.02.2014 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 stękałem, stękałem i wyszło słońce z pod śniegu wyłaniają się rośliny... piękny widok ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 10.02.2014 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 aż mi się gęba uśmiecha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 10.02.2014 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 nie tylko ja cieszę się ze słońca - ptaszyny wyżarły wszystko i wariują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 10.02.2014 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 a Jegomość Dom też wygrzewa mury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 10.02.2014 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Piękny Jegomość Dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 16.02.2014 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 po wczorajszych 2 złotach - a może 2 złotych rano poszedłem poszukać innych kolorów czy już coś się pokazało ? popatrzcie : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts