Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja ogrodu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do traw to obiło mi się o uszy, że część jest ekspansywna, czyli rozrasta się mocno i trzeba ją kontrolować. Nie wiem, czy któraś z tych które wybrałeś taka jest, ale weź to pod uwage, żeby się potem nie okazało, że wymkną się spod kontroli :) I przejmą władzę nad Twoim ogrodem :D

już ja dogłębnie przestudiuję wszystko :)

a kolejne miejsce gdzie widzą się mi trawy to to :

original (1).jpg

Edytowane przez SKula

teraz mam jeszcze większy mętlik w głowie

bo rozważam w wykończeniu wgłębnika jeszcze podest drewniany

wiem , wiem ,że ognisko itd

ale ogień będzie w kutej misie i pojedyncze iskry nie powinny nic złego zrobić

a ja kocham drewno i można na nim nawet się położyć ....

szkoda że nie można wklejać tu zdjęć bo mam piękną aranżację - właśnie z drewnem

drewniane donice w dużej skali sa trudne w konserwacji

Przepraszam, że się wtrącę ale apropo drewnianych donic to uważam, że są bardzo efektowne. Chciałabym kilka postawić w ogrodzie. Możecie mi doradzić jak mogłabym je zakonserwować? Czy to rzeczywiście bardzo trudne, zależy mi żeby je mieć

teraz mam jeszcze większy mętlik w głowie

bo rozważam w wykończeniu wgłębnika jeszcze podest drewniany

wiem , wiem ,że ognisko itd

ale ogień będzie w kutej misie i pojedyncze iskry nie powinny nic złego zrobić

a ja kocham drewno i można na nim nawet się położyć ....

szkoda że nie można wklejać tu zdjęć bo mam piękną aranżację - właśnie z drewnem

Ja też kocham drewno. To świetny pomysł z tym ogniskiem, bardzo klimatyczne. Ja też o tym myślałam ale zacznę od drewnianej werandy

Przepraszam, że się wtrącę ale apropo drewnianych donic to uważam, że są bardzo efektowne. Chciałabym kilka postawić w ogrodzie. Możecie mi doradzić jak mogłabym je zakonserwować? Czy to rzeczywiście bardzo trudne, zależy mi żeby je mieć

drewno jest bardzo wdzięcznym materiałem i także stosunkowo nie drogim

ale jednak nie dość trwałym a dodatkowo wystawieni na działanie warunków atmosferycznych tą trwałość w znacznym stopniu zmniejsza

więc albo zabezpieczamy drewno ogólnymi środkami do jego ochrony i godzimy się na jego wymianę za jakiś czas, albo po prostu decydujemy się na inne i bardziej trwałe rozwiązania np kamienne

drewno jest bardzo wdzięcznym materiałem i także stosunkowo nie drogim

ale jednak nie dość trwałym a dodatkowo wystawieni na działanie warunków atmosferycznych tą trwałość w znacznym stopniu zmniejsza

więc albo zabezpieczamy drewno ogólnymi środkami do jego ochrony i godzimy się na jego wymianę za jakiś czas, albo po prostu decydujemy się na inne i bardziej trwałe rozwiązania np kamienne

Kamienie też są bardzo efektowne ale mimo wszystko najlepiej w zestawieniu z drewnem:) Postaram się coś wykombinować żeby przemycić jak najwięcej drewna do ogrodu choćby konserwacja miała być bardzo czasochłonna.

jako ,że zima to czas planów

ja tez poddałem się tej manierze i ostatnio przestudiowałem tematykę traw

z pośród niezliczonej liczby odmian

wybrałem dla siebie kilka z nich :

1. Miscanthus sinensis 'Zebrinus Nanus' (miskant)

2. Calamagrostis acutiflora 'Overdam' (trzcinnik)

3. Festuca glauca 'Intense Blue' (kostrzewa)

4. Pennisetum alopecuroides 'Black Beauty' (rozplenica)

5. Imperata cylindrica 'Red Baron'

6. Carex morrowii 'Ice Dance' (turzyca)

7. Stipa tenuissima (ostnica)

to taka szczęśliwa 7 ! :)

większość z nich znajdzie się na projektowanej rabacie za domem - roboczo nazwanej zimową

jeśli znacie je - to poradźcie jak się sprawują

Kostrzewy mi wymarzły pierwszej zimy.

Rozplenicę mam, jest piękna, ale widać ja dopiero od czerwca tak naprawdę. tu moja rozplenica w 3 roku po posadzeniu:

http://i1.fmix.pl/fmi2334/a7708414002974745245f000/zdjecie.jpg

ja mam w planie zakup hakonechloa macra aurea, ponieważ rośnie w cieniu, co jest rzadkie wśród traw:)

a kontynuując temat traw - to dzisiaj korzystając z pięknej pogody postanowiłem zajrzeć do swojej pampasówki

jak pamiętacie mam dwie takie trawki i jesienią zastosowałem dwie różne metody ich przezimowania

pierwsza z nich to zakopcowanie w gruncie , w miejscu gdzie rosła jednej z nich

została ona okryta grubą warstwą liści dębowych oraz zasłonięta wysłaną liśćmi donicą

jak ona przetrwała - nie wiem bo jeszcze jej nie odsłaniałem i pewnie z miesiąc jeszcze pobędzie w kopcu

natomiast druga została "schowana" 2 metry pod ziemią - obok ujęcia wody , w studzience z kręgów

ta została przesadzona do donicy i opuszczona pod ziemię

szczerze mówiąc nie dawałem jej większych szans ...

i jakże dzisiaj byłem zdziwiony gdy po otwarciu pokrywy zobaczyłem jasnozielone liście

i z 2 metrów trawka wygląda bardzo ładnie i chyba przetrwała zimę ;)