Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja ogrodu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wygląda super. Teraz czekamy na rośliny. Kiedy planujesz nasadzenia?

jeszcze tak na dobre nie ruszyła sprzedaż w szkółkach

jako pierwszy pewnie będzie miłorząb mariken

może berberysy - bo trawy na samym końcu

a i jeszcze jak znajdę to fajne cisy - na ekran

mam nadzieję że mi się nie zmieni koncepcja:)

na razie solidnie nawiozłem kompostem ziemię żeby ja trochę uzdatnić

weekend

zawsze cieszy - chociaż ten ma być wyjątkowo paskudy i ciężki do zaakceptowania

po kilku bezchmurnych i ciepłych dniach ma właśnie w weekend być zimno i padać

ale to już podobno ostatnie podrygi zimna

i trzeba się cieszyć bo w tym roku wyjątkowo łaskawa była zima

ja własnie wróciłem z ogrodu bo od 2 godzin mogłem się cieszyć słońcem

strasznie sucho u mnie i rośliny codziennie dostają porcję wody

tak by mogły i one cieszyć się wiosną i zdrowo rosnąć a nie walczyć o przetrwanie

poszukując pierwszych listków - takie oto udało mi się znaleźć

196.jpg

198.jpg

ech Wiosna....

weekend minął z gośćmi i biesiadowaniem

to wspaniałe uroki posiadania domu

w pewnym momencie były u nas dwa niezależne spotkania i odbyły się zupełnie bezkolizyjnie

a w sumie było coś z 15 osób

na dworze mieliśmy przegląd pogody przez 4 pory roku

od piątku słonecznie i ciepło , poprzez sobotni wicher i niedzielny śnieg

teraz pada deszcz...

przynajmniej nie będzie przykro zbierać się do pracy

ale jeszcze trochę poczytam.....

jeszcze nie została zrobiona jedna rabata , a mnie po głowie chodzi kolejne miejsce na pozbawienie trawy i nadanie mu innego wyglądu i charakteru

poszukiwałem jakiegoś reprezentacyjnego drzewka , które można by posadzić wzdłuż wejścia do domu

myślałem o robinii ale wybór padł jednak na acer globosum - klon kulisty

miejsce o którym myślę teraz wygląda tak :

76.jpg

519.jpg

577.jpg

790.jpg

SKula jak pięknie u ciebie/ Podziwiam wasze ogrody a za swój mi ciężko się wziąć. Niby mam jakąś koncepcję, ale nie wiem czy jedno z drugim można sadzić. Potrzebuje waszej pomocy. Poniżej przedstawiam moją działeczkę. Tak sobie pomyślałam że stopniowo zajmę się ogrodem, a nie wszystkim od razu. Najpierw przód domu i jego lewa strona, może też przód z prawej strony. Miałam taki pomysł że przed domem przy wejściu posadzę jakiś nieduży krzew szczepiony na pniu, nie wiem co to miałoby być. Podoba mi się cyprysik teddy bear i on chyba wysoko nie rośnie, więc może to. Z lewej strony wejścia posadziłabym np. dwa nieduże krzaczki, może berberysy (żółte?). Reszta po prawej stronie między ścieżka od furtki az do kostki prowadzącej do garażu byłaby obsadzona trawą. Zapomniałam dorysować - ok. 1,5 m od ogrodzenia po prawej stronie jest zamykanie od szamba, a przed nim wsadzony jakiś rozłożysty krzew, nie wiem co to. Teraz patrząc po lewej stronie od ścieżki prowadzącej od furtki przypadkowo wsadzone sa dwa rododendrony, wierzba mandzurska, świerk (po świetach), Nie mam nic jeszcze wzdłuż ogrodzenia z przodu. chciałabym tu coś może na przemian, żółte zielone, tylko co to może być? Wzdłuż siatki jest 20 tuj, chciałabym je wyściółkowac lub położyć tu agrowłókninę i zasypać korą, przed nimi np. co trzecia wsadzić jakiś niższy krzew. Podpowiedźcie proszę czy dobrze myślę. Te 20 tuj kończy się na wysokości środka tarasu i myślałam żeby zrobić tu lekki pół luk i tam wsadziłabym coś piętrowo - np. tuje może żółte, niżej coś zielonego a na dole może hosty i coś kolorowego. Ta strona z tujami jest od południa, przód domu od wschodu. A jeszcze mam pomysł na roślinność pod oknem salonowym tez od południa. Może uda mi się wstawić zdjęcie. Znalazłam cos fajnego, jednak nie wiem czyj to urywek ogrodu. u wsadziłabym tez cos piętrowo, może cyprysika teddy bear żeby nie za duże było, tam tez planowałam wsadzić borówke amerykańska , np. 3 krzaczki, a gdzies z boku coś niskiego - to miejsce tez wyściółkowane lub agrowłóknina i kora. Na tym bym poprzestała. To byłaby już chyba większość mojego ogrodu, który w tym sezonie chciałabym zagospodarować. Później będę zastanawiać się na drzewkami owocowymi, malinami itp no i prawa stroną wzdłuż północnej strony siatki. Poradźcie czy dobrze myślę z tym zagospodarowaniem i ewentualnie co wsadzić, bo na razie nie jestem w stanie myśleć o niczym innym. Czy możecie polecić jakąś szkółkę gdzie można zamówić sadzonki krzewów. Póki co patrzyłam na allegro i ceny są naprawdę fajne w porównaniu tego co jest u nas w szkółkach. Dziękuję za pomoc.

Nie mogę wkleic mojego planu, więc wstawiam zdjęcie przodu

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/94b5b7fd43593584.html]http://images65.fotosik.pl/775/94b5b7fd43593584m.jpg[/url]

Nie wiem czyje to urywki ogrodów, ale bardzo mi się podobają

http://images63.fotosik.pl/774/17ad2b60f1b8bb9am.jpg

http://images64.fotosik.pl/776/711d40310f37fa78m.jpg

To jest moja inspiracja, tylko ja nie chcę wysokich iglaków w oknie, a raczej na tle ściany i tu te borówki

http://images62.fotosik.pl/776/78b3822d52f561c7m.jpg

Nie wiem jak zagospodarować miejsce przy ścieżce, może tak?

http://images61.fotosik.pl/774/979593bffe90924fm.jpg

Proszę o pomoc. Wszystkie rady mile widziane. Dziękuję.

Skula-

czy na tej Magnoli to są pąki kwiatowe???? dobrze rozpoznaje? jak się nazywa magnolia?? u siebie mam posadzoną 4lata temu i z wieeeeelkim utesknieniem wyczekuję pierwszych kwiatow, jeszcze nigdy mi nie kwitła.....,

dzięki na info.....

tak to są pąki kwiatowe - w zeszłym roku tak to wyglądało :

58 (2).jpg

Skula- piękne....

bardzo bardzo dziękuje za trud odszukania i wlejenia fotek..., właśnie mi o to chodziło, aby zobaczyć różne etaty rozkwitu pąków, począwszy od tego ziarenka w 1fotce, do kolejnych,..

jak klikalam hasłowo w googlee, to niewiele było takich oryginalnych ogrodowych fotek z pączkami tak z bliziutka...,

dlatego jeszcze raz DZIĘKUJE

bardzo mnie ucieszyłeś..no i magnolia również ;), jak się rozkwitnie- a się zapowiada to sie podziele...,

Drogie ogrodniczki potrzebuję pomocy w identyfikacji iglaków i krzewu. Chodzi mi o dwa zdjęcia, które wstawiłam powyżej. Na pierwszym zdjęciu ten krzew rozłożysty, co to jest? I na drugim zdjęciu przy ogodzeniu tuje szmaragdy te zielone a te żółte to złote szmaragdy? Tak sobie pomyślałam, żeby wsadzić takie coś z przodu ogrodzenia. Dziekuję za pomoc.

Poradźcie proszę jeszcze, bo tak sobie wymyśliłam. Gdyby z lewej strony wejścia (ten mały tarasik) do ścieżki obsypać korą i wsadzić tam np. 3 z przodu i jeden z boku bukszpan i formować je w kule tak jak na 4 zdjęciu dodanym wyżej a z prawej strony od ścieżki mniej więcej koło prawego filaru wsadzić ten cyprysik teddy bear? Wydaje mi się że fajnie by to wyglądało. A wtedy macie jakiś pomysł co zrobić ze ścieżką prowadzącą do domu? Co tam wsadzić?