Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja ogrodu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

może na rabacie przy tarasie, żeby szumiało jak wypoczywasz?

Z elektryką ci nie pomogę, bo jestem ogrodnikiem, a nie elektrykiem. A instalacje nawadniające projektuje pod mój projekt ogrodu wykonawca, więc jestem teoretykiem a nie praktykiem.

W każdym razie nie bardzo widzę jak chcesz nawadniać rabaty? Zraszaczami podlewa się tylko trawnik. Woda lejąca się z góry na wysokie trawy ozdobne może je poprzewracać (będą "wylegać" jak zboże po silnej ulewie).

W każdym razie nie bardzo widzę jak chcesz nawadniać rabaty? Zraszaczami podlewa się tylko trawnik. Woda lejąca się z góry na wysokie trawy ozdobne może je poprzewracać (będą "wylegać" jak zboże po silnej ulewie).

Dziękuję za odwiedziny,

jest zaplanowana linia kroplująca , która będzie rozłożona właśnie na rabatach

ale powiedz proszę jak widzi Ci się moja ewolucja ( brak iglaków ) i moje wysiłki projektowe?

Skula - Niewiele umiem powiedzieć, bo niewiele widać na wizualizacjach. Programy komputerowe typu SketchUp czy GardenPuzzle dają możliwość zrobienia kolorowego obrazka i tylko tyle.

Ja potrzebuje konkretne rośliny, by ci powiedzieć czy zestawienie jest ciekawe i harmonijne.

Daj normalny plan chociażby fragmentu ogrodu z góry z proponowanym gatunkami.

Daj normalny plan chociażby fragmentu ogrodu z góry z proponowanym gatunkami.

wiesz przecież ,że to kolejne wyzwanie dla mnie - stworzenie takiego planu - oczywiście jakie rośliny na nim mają się znaleźć to wiem, ale już jak je narysować ( tzn jaki promień ma mieć okrąg ) to nie mam pojęcia

to duży rozstrzał gatunków np miskant i barwinek , albo dereń i pragnia syberyjska...

niedługo zapiszę się na podyplomowe studia z architektury krajobrazu żeby podołać:)

Średnica krzewy jest mniej więcej równa jego wysokości lub nieco większa.

Oczywiście niektóre krzewy, jak na przykład pęcherznica można w razie czego podcinać na początku sezonu, by utrzymać bardziej zwarty kształt.

Krzewy powinny na siebie nachodzić.

Ilości sztuk na m2 w przypadku bylin i traw znajdziesz tu: http://www.dobrepole.pl

przecież wysokości krzewów znajdziesz w każdym katalogu szkółkarskim. A na http://www.ibro.pl masz i szerokości i wysokości.

W przypadku wolno rosnących, karłowych iglastych krzewów (np. świerk "Conica") bierz pod uwagę okazy 6-10 letnie. Bo 10-letni ma 1-1,2 m wysokości i max 0,7-0,8 średnicy, tak 30-letni okaz ma już 1,5-2 m średnicy i wysokość 3 m.

Przy iglakach może ci trochę pomóc ta strona: http://www.conifers.co.nz/conifer_lists.htm - tutaj podają jak szybko rosną im iglaki w ogrodzie botanicznym, ale bierz poprawkę, że rosną nieco szybciej niż w Polsce, bo to trochę cieplejszy klimat (Nowa Zelandia)

Elfir , Ty już wiesz ,że ja lubię wyzwania i wcześniej czy później zasiądę do tego planu i go zrobię , tym bardziej ,że powoli staje się ten temat dla mnie fascynujący

dziękuję za wszelkie informacje i wsparcie

jak już stworzę sobie taką bazę roślin , będzie już dużo łatwiej

Możesz się bawić programami, bo widzę, że cię to fascynuje. Ale projekt techniczny nie potrzebuje programu, bo to tylko linie i okręgi. Starczy linijka i cyrkiel. Albo program kreślarski w stylu CADa. Taki program nie pomaga projektować, on pomaga tylko narysować.

Ja nie mam AutoCada, nie stać mnie.

Mam ZWCADa, za ułamek ceny AC - przesyłają za free pełne wersję 30-dniowe. Po tym terminie nadal możesz rysować, tylko nie możesz zapisać.

Wygląd dokładnie taki sam, działanie identyczne, ciut inne komendy tekstowe

Gdzie jest u Ciebie północ? Czy dobrze pamiętam, że od strony wjazdu, czy sama sobie to wymyśliłam?

Jesli tak, to pamietaj, ze rośliny posadzone od frontu i blisko domu będą przynajmniej częściowo zacienione. Podobnie jak niskie rośliny posadzone pod płotem po przeciwnej stronie działki.

Zasieg cienia możesz sobie sprawdzić w SketchUp'ie.