Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja ogrodu

Recommended Posts

kochani zbliżam się do pół miliona odsłon tego wątku

...

życzę Wam i radzę byście i wy potrafili realizować swoje pomysły w swoich ogrodach :)

Ogromne gratulacje ilości odsłon i przede wszystkim pięknego ogrodu.

Jako czytacz, dziekuję za życzenia. Powoli zbliżam się do etapu projektowania mojego, zielonego miejsca. Część rabat będzie wzorowana na Twoich. Mam nadzieję, że się za to na mnie nie zdenerwujesz.

Pozdrawiam serdecznie, miziaki dla Robala :)

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ogromne gratulacje ilości odsłon i przede wszystkim pięknego ogrodu.

Jako czytacz, dziekuję za życzenia. Powoli zbliżam się do etapu projektowania mojego, zielonego miejsca. Część rabat będzie wzorowana na Twoich. Mam nadzieję, że się za to na mnie nie zdenerwujesz.

Pozdrawiam serdecznie, miziaki dla Robala :)

pozdrowienia przyjęte:) życzę miłego ściągania i jeszcze lepszych realizacji !:)

Witam wszystkich!

a mój ogród wygląda tak jak na zdjęciach, czyli nijak. Niedawno się wprowadziliśmy do domku (rynek wtórny) i nie bardzo wiem jak się zabrać do obsadzania terenu. Mam kilka roślin, które otrzymaliśmy w ramach prezentów na "nowy dom", w planie jest sucha rzeka mniej więcej pośrodku, ogródka. Naniosłam (uśmiech przy oglądaniu nie zabroniony ;) ) nasadzenia, które planuję z posiadanych roślin, które czekają zadołowane w donicach na swój czas. Ponieważ spłukaliśmy się przy remoncie, nie mamy funduszy na wypasioną aranżację, a raczej skorzystanie z tego, co mamy i możemy zrobić własnymi siłami. Płot będzie owinięty matą wiklinową w całości (oprócz częsci zasadzonej tujami. To na razie, być moze posadzę na nim bluszcz ale to też kwestia przyszłości.

lista roślin

1. wierzba mandżurska

2. wierzba japońska (szczepiona)

3. brzoza brodawkowata (szczepiona)

4. migdałek

5. sosna nie znam nazwy ale ma złote długie igły

6. sosna zwyczajna

7. jodła kalifornijska (4m, do przesadzenia, ma zasłonić widok domku sąsiada). Obecnie rośnie za blisko domu od strony wejścia

8. modrzew szczepiony (około 180cm)

10. hortensja ogrodowa x2

11. zamówiona 4 metrowa katalpa (dojedzie w połowie października)

12. świerk karłowy Picea glauca 'Conica'

13. tuja Golden Glob

14. bez

zasadzony jest już rząd tuj brabant dolny, prawy róg zdjęcia.

Wykratkowana jest część z kostką, ta sama kostka jest też od strony południowej domu, skąd wychodzą drzwi tarasowe. Część górna zdjęcia działki jest wyżej niż położenie domu, trochę po skosie od prawego górnego roku opadając do lewego-dolnego. Różnica ponad metr. Stąd pomysł wydzielenia dwóch poziomów ogródka aby chociaż jeden poziom był równy :D

Z góry dziękuje za wskazówki aranżacji bez konieczności ponoszenia wariackich kosztów.

Anita

20140922_080129.jpg

z google1a.jpg

20140922_080203.jpg

Edytowane przez anitan

witam u mnie :)

nie jestem zawodowym projektantem , a raczej zupełnym amatorek , który eksperymentuje i uczy się na własnym ogrodzie

nie za wiele będę mógł Tobie doradzić , ale coś tam napiszę ...

kilka rad ,które pomogą uniknąć kosztownych strat w roślinach i trudu przesadzania

jedną z nich to to żebyście nie przyjmowali "prezentów" z dobroci serca , a te które znajdą się w waszej liście

po prostu jak ktoś chce zrobić prezent to wystarczy powiedzieć :"poproszę np drzewko miłorząb szczepiony na pniu" ( to tylko przykład oczywiście)

albo bon zakupowy do centrum - naprawdę sprawdzone ( ja jeszcze pytam jaką kwotę chcą przeznaczyć na prezent i sam kupuję roślinkę )

tak więc po pierwsze plan - może to być plan całości lub tez jakiegoś wybranego fragmentu ( rysunek w skali np 1 kratka to 1 m ) - warto pokserować sobie plan i do woli rysować , zmieniać , poprawiać

potem wytyczacie rabaty - można położyć na ziemi wąż ogrodowy , sznur itp i ułożyć kształt

jeśli linie proste to tylko paliki i sznurki , jeśli łuki to jak wyżej ( pamiętajcie że łuki musza być na tyle łagodne żeby móc swobodnie operować kosiarką )

po wytyczeniu rabaty wycinamy darń - czyścimy z korzeni , równamy , a potem zgodnie z planem ustawiamy w donicach rośliny - jeszcze nie sadzimy - to tylko przymiarka - po sprawdzeniu czy wszystko jest ok i rabata nam się podoba sadzimy rośliny, potem ściółkujemy korą czy żwirem - to już zależy od uznania - no i od planu

wracając do planu trzeba rozważyć wszystkie aspekty na które później może być za późno ;) albo ich wykonanie będzie dużo bardzie pracochłonne i droższe - a więc wszystkie instalacje - oświetlenie ogrodu , nawadnianie , alejki , ścieżki , miejsce na plac zabaw czy ognisko

najcięższe prace , wymagające kopania , czy niwelacji tereny wykonujemy na początku

twórzcie ogród etapami - nie będzie tak odczuwalny koszt i praca będzie przyjemniejsza :)

i moja rada ...nie sadźcie drzew i krzewów na środku trawnika - rośliny sadzi się na rabatach

w zasadzie trawnik ma być w dolnym poziomie (środkowa część całej działki, przy domu), powyżej planowana jest łąka kwiatowa. Zagęszczenie roślin po środku składa się z niskich ozdobnych drzewek i pod nimi bylin. BYć może kawałek wrzosowiska. Mam problem w doborze odpowiednich sąsiadów dla siebie wzajemnie. Po lewej stronie działki planowane kiedyś ognisko, po prawej stronie miejsce do odpoczynku, pod katalpą jakaś ławeczka. Altany raczej nie będziie, ale do biwakowania chcemy wykorzystać taras, częściowo go zadaszając

Być może plan, który z trudem wyrysowałam, nie ma większego sensu. Doradźcie, proszę

Edytowane przez anitan

mała zmiana, zakończenie "suchej rzeki" miejscem na palenisko. Zgodnie z sugestą Skula, środek trawnika zostaje pusty. Ewentualnie przy domu wąska opaska żwirowa z zasadzeniami berberysami lub niskimi żywotnikami

Na siatce, na obecnej macie wiklinowej chcę posadzić bluszcz zimozielony. Wolno sobie będzie rósł, nie szkodzi.

z google3.jpg

co o tym rozwiązaniu myślicie?

Edytowane przez anitan