SKula 21.10.2014 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 tak na szybko w cuuudownym programie jakoś mi się to wszystko tutaj nie układa... no może oprócz pergoli - chciałbym taką "zasłonkę " na tarasie a może cisy strzyżone ? ale czy nie za blisko domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mała_Li 21.10.2014 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Ten program nie jest wcale taki zły Używam go do szybkich wizualizacji bardzo często. Może taki układ by pasował? Wiciokrzewy na kratce plus lilak palibin, rozplenice i jeżówka. Wiosną będzie ładnie i latem też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 21.10.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Fajne wizualizacje. Zdradźcie co to za program. Wkrótce ja się zacznę bawić w rysowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mała_Li 21.10.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 taki programik gardenpuzzle się nazywa -można pobawić się online, albo wykupić licencję domową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 21.10.2014 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Ten program nie jest wcale taki zły Używam go do szybkich wizualizacji bardzo często. Może taki układ by pasował? Wiciokrzewy na kratce plus lilak palibin, rozplenice i jeżówka. Wiosną będzie ładnie i latem też.[ATTACH=CONFIG]285677[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]285678[/ATTACH] super to wyszło proszę, możesz mi podać zestawy roślin na 1 i 2 projekcie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anitan 22.10.2014 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 (edytowane) Mała_Li, dziękuję za pomysły! Na razie temat suchej rzeki odpoczywa. Pośrodku skarpy (która ma teraz zygzakowany kształt) tam ,gdzie się miałą kończyć sucha rzeka zbieramy stertę kamieni z reszty ogródka, których jest mnóstwo. Być moze w tym miejscu zrobimy palenisko. I obsadzę je wokoło trawami i wrzosami, jak sugerujesz. Póki co, tylko wyrównany dolny poziom, na górnym jest posadzona jodła i katalpa. Temat głównego ogródka pozostaje do wiosny, teraz nie daliśmy rady finansowo (położenie siatki na krety, wysianie trawy, itp) Skupiłam się nad aranżacją wejścia do domu (dolna część pierwszego pliku). Posadziłam już śliwo wiśnie, wzdłuż wejścia planuję lawendę (lub kocimiętkę) z berberysem coronita. I tu nie jestem pewna, co posadzić bliżej drzwi a co, bliżej bramy. Są rózne oznaczenia wysokości, do jakiej rośnie lawenda i kocimiętka. Pod sliwowiśnią będą funkie i żurawki (zachodnia strona). Edytowane 22 Października 2014 przez anitan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mała_Li 22.10.2014 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Skula - to ten sam zestaw tylko w różnych porach roku. Tak jak pisałam na kratce wiciokrzewy, pod domem bez Palibin przed nim rozplenica japońska razem z jeżówką - ładnie się komponują te dwa gatunki. a po bokach bukszpan, możnaby go poprowadzić na niski żywopłotek, albo pojedyncze kulki.Anitan - wrzuć czyste zdjęcie tego wejścia to coś może podpowiem.Lawenda rośnie wyżej lub nizej w zależności od odmiany i gatunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anitan 22.10.2014 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 (edytowane) teraz tam jest posiana trawa i posadzona pośrodku śliwowiśnia, berberys posadziłam wzdłuż wejścia (filary) z góry dziękuje za porady PS karmnik i pozostałe widoczne rośliny czekają na przesadzenie wiosną po drugiej stronie, właściwego ogródka wzdłuż domu planowana jest opaska żwirowa oraz ścieżka w stronę prawą domu (do przyszłego tarasu) Edytowane 22 Października 2014 przez anitan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mała_Li 22.10.2014 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 anitan - ja Ci proponuję nieco eleganckie to wejście, same bukszpany, ewentualnie plus owies wieczniezielony. Rozumiem, ze ta śliwa już posadzona? Pod nią też można dać bukszpany. Ascetycznie jeśli chodzi o gatunki, ale pięknie uformowane bukszpany moim zdaniem są same w sobie ozdobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anitan 23.10.2014 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 śliwa już zasadzona, jej rola to zasłonięcie okna od sypialni od ulicy. Faktycznie elegancko wygląda Twoja propozycja. Już sama nie wiem, co mam zrobić. Zaczynam swoją przygodę z ogrodnictwem więc podobają mi się różne rozwiązania i szukam tego najlepszego dla mnie. Odnośnie Twojej propozycji Mała_Li. Chyba jest zbyt elegancka biorąc pod uwagę pozostały wygląd domu i wejscia. Tego oczywiście nie mogłaś wiedzieć, bo zdjęcie przedstawia tylko kawałek. Niestety, dom kupiliśmy z rynku wtórnego, i mamy to, co pozostawił nam poprzedni właściciel. Na pewno wejście nie jest eleganckie w formie i wykończeniu. Najtańsza kostka brukowa, na wjeździe i tarasie, podniszczona elewacja i odpoadające elementy wylewki betonowej. Sporo nas czeka pracy i poprawek.Właśnie dzisiaj jednak dojechały żurawki i funkie, które planowałam posadzić pod śliwą. Lawenda i kocimiętka też już jest, bardzo ładne sadzonki. Czy to naprawdę bardzo głupi pomysł, żeby je jednak posadzić przed wejściem? Lawenda zasłoni zniszczoną podstawę wejścia. Kocimiętkę mogę posadzić wzdłuż wjazdu (pod górę), tak jak proponujesz z bukszpanem. W dolnym pasie proponujesz owies wiecznozielony-bardzo fajna roślina, jeszcze na nią nie trafiłam. Planowałam tam kostrzewę ale owies chyba faktycznie lepszy.Jakie są wady mojego rozwiązania? Nie ukrywam, że cena inwestycji ma duże znaczenie Zawsze można to w przyszłości zmienić, jeśli uznamy, że aranżacja jest nietrafiona. Jeszcze raz dziękuje za poświęcony czas!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 23.10.2014 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 a może tak: cis pośredni "Wojtek" berberys Thunberga "Green Carped" lilak Meyera "Palibin" rozplenice japońskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 23.10.2014 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 a może zamiast "Wojtka" lepszy będzie cis Hicksii / taxus Hicksii / ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mała_Li 23.10.2014 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 rozplenice bedą docelowo większe, rozrosną sie, tak samo lilak i berberysy - ile tam masz metrów?anitan - to nie jest złe rozwiązanie:) Czy tam jest dużo słońca?Nie wiem czy funkie nawet pod drzewem będą miały wystarczającą ilość cienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 23.10.2014 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 ten kawałek ma ok 4 metry , ale do zagospodarowania jest cała rabata wzdłuż domu , więc można roślinom zapewnić tyle miejsca ile potrzebują np. lilak osiąga ok 1,5 szerokości , berberys podobnie - a więc 4 rośliny to ok 6 metrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anitan 23.10.2014 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 funkie, które kupiłam ponoć tolerują nawet pełne słońce (Golden Waffles) ale będą posadzone pod drzewkiem. Sporą cześć dnia zasłonięte będą przez cień domu, potem tuj a na koniec dnia trawa ozdobną. Ale cały placyk jest jednak dość jasny, I tu pytanie. W praktikerze jest wyprzedaż roslin, turzyca buchanana, bronze form, mislant chinski morning light. Spore doniczki c3, za około 14 zł. Wyglądają na niezbyt zmarnowane. Warto? Która z roślin byś ewentualnie polecała (odkryta strona zachodnia domu, wzdłuż siatki). Na Twoim projekcie prawy brzeg zdjęcia. Korci mnie jeszcze dosadzenie jałowca płożącego prince of wales zamiast trawnika.Teren jest lekko pochyły, może by ładnie się prezentował?Nie za dużo tych roślin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mała_Li 23.10.2014 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 skula - jak dla mnie to za duży bałagan się zrobił, generalnie sadzimy rośliny w grupach, min. 3 , chyba że mamy akcent , czyli jakieś ciekawe pojedyncze drzewko czy krzew, coś wyjątkowego to wtedy rośliny obok i za tym obiektem robią za tło. Chyba że chcesz zrobić taki ciąg - berberys, trawa, lilak, berberys , trawa , liilak itd...to może nawet wypalić anitan - wzdłuż siatki mozesz zasadzić te trawki skoro to zachodnia strona to będą miały słońce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anitan 24.10.2014 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2014 a jałwiec docelowo zamiast trawy? to juz za dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
werbena86 24.10.2014 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2014 taki programik gardenpuzzle się nazywa -można pobawić się online, albo wykupić licencję domową. używałam gardenpuzzle, ale bez rewelacji. fajnie to wszystko wygląda, ale jeśli chodzi o funkcjonalność, to jest słaby. Ja używałam innego, bardziej funkcjonalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anitan 24.10.2014 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2014 jakiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anitan 24.10.2014 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2014 a co myślicie o takiej wersji? zielona linia, to bkszpan nisko strzyżonu. Częsciowo ma mieć formę niby donicy. Powtórka takiej rabatki byłaby dalej dróżki, biżej tarasu. brązowe trawy to turzyca lub jakaś inna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts