dorota.k 15.02.2012 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Programy komputerowe typu SketchUp czy GardenPuzzle dają możliwość zrobienia kolorowego obrazka i tylko tyle. Nie. Toż to czyste bluźnierstwo. SU nie ma nic wspólnego z GP. W SU można bez problemu zrobić plan 2D, a dodatkowo łatwo i szybko sprawdzić poprawność niektórych rozwiązań w 3D. Że o symulacji ruchu słońca nawet nie wspomnę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 15.02.2012 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 W SU można bez problemu zrobić plan 2D, a dodatkowo łatwo i szybko sprawdzić poprawność niektórych rozwiązań w 3D. Że o symulacji ruchu słońca nawet nie wspomnę... a ja się katuję ZWCAD...... jak na pierwszy dzień to mam go już dosyć Dorota to powiadasz,że lepiej się skupić na SU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 15.02.2012 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Północ jest z lewej strony domu stojąc przodem do wejścia. Od strony wjazdu jest zachód. Miło powitać ! Aha, czyli lepiej niz sobie wymyśliłam, ha ha... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 15.02.2012 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 a ja się katuję ZWCAD...... jak na pierwszy dzień to mam go już dosyć Dorota to powiadasz,że lepiej się skupić na SU? Jak na Twoje potrzeby plan 2D możesz spokojnie zrobić w SU - ustaw sobie widok z gory oraz Camera > Parallel Projection, z narzedzi wybierz okrąg i już, cała filozofia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 15.02.2012 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 A jesli chcesz sobie ułatwić rysowanie to pozapisuj okregi o różnych średnicach (usuwając "faces") jako "Components".. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 15.02.2012 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 ale jakbym chciał zrobić plan nasadzeń , oczywiście w skali tak jak Elfir proponowała to w SU mogę to zrobić ? tak jak napisałaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 15.02.2012 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 A jesli chcesz sobie ułatwić rysowanie to pozapisuj okregi o różnych średnicach (usuwając "faces") jako "Components".. wiele. wiele jeszcze się muszę nauczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 15.02.2012 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Oczywiście, że możesz. Właśnie o tym pisałam: rzut z góry = 2D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 15.02.2012 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 wiele. wiele jeszcze się muszę nauczyć No to akurat jest proste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 15.02.2012 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 proste jak się to wie:) i potrafi , ale nie poddaję się łatwo , a to już chyba wiesz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 15.02.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 (edytowane) [ATTACH=CONFIG]100079[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]99784[/ATTACH] Nie sadź jednej odmiany w rzędzie w ten sposób. Lepiej będzie wyglądało jak pogrupujesz po kilka sztuk, a pomiędzy nimi posadzisz coś innego. Twoje rabaty wyznaczane są przez linie proste, ale to wcale nie oznacza , że rośliny masz sadzić w równych rzędach. Edytowane 15 Lutego 2012 przez dorota.k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 15.02.2012 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 to znaczy że trzeba pogrupować rośliny w skupiskaale czy przeplatać gatunki wysokie z niskimi czy raczej skomponować jakiś "wzór" , "falę" stworzoną przez wysokość roślin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.02.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 (edytowane) Jestem bluźniercą, hu, hu! http://macg.net/emoticons/devil6.gif Edytowane 15 Lutego 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.02.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 a rośliny sadz podobne pokrojem i wielkością, chyba, że chcesz w jakimś miejscu przełamać kompozycję elementem pionowym, większym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 15.02.2012 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Jestem bluźniercą, hu, hu! http://macg.net/emoticons/devil6.gif chyba bluźnierczynią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 15.02.2012 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 jakie więc dla przykładu dodać rośliny do derenia białego sibirica? z czym go połączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.02.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Ja bym zrobiła grupę i przerwała ją jakimś iglakiem. Np. złocistą sosną. Ewentualnie jakimś świerkiem. A potem coś innego, np. pęcherznicę lub forsycję. Albo nie przerywać iglakiem, tylko dodać obok grupę złotlina (Kerria japonica) A akcentem przerywającym może być jakieś drzewko wśród krzewów, np. klon jesionolistny czy śliwa wiśniowa "Pissardii". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 16.02.2012 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 to znaczy że trzeba pogrupować rośliny w skupiska ale czy przeplatać gatunki wysokie z niskimi czy raczej skomponować jakiś "wzór" , "falę" stworzoną przez wysokość roślin Nie ma żadnych sztywnych reguł. Wszystko zależy od tego jaki efekt chcesz uzyskać. Twoje derenie mogą rosnać w dywanie z niskich roślin (w temacie ogród zimą Elfir dawala zdjecia dereni wśród turzyc), wyłaniać się spośród nieco wyższych (tawuły, irga np 'Ursynów', jałowce pośrednie, kosówki np 'Winter Gold') lub tworzyć dziki gąszcz z rownymi sobie wzrostem. Tak naprawdę duże jednoodmianowe grupy posadzone w regularne pasy też mogą wyglądać fantastycznie, ale do tego moim zdaniem potrzeba większej przestrzeni i ciekawego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 16.02.2012 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Tak naprawdę duże jednoodmianowe grupy posadzone w regularne pasy też mogą wyglądać fantastycznie, ale do tego moim zdaniem potrzeba większej przestrzeni i ciekawego projektu. o większej przestrzeni nie ma co marzyć a co do projektu to cały czas go omawiamy, tylko co to znaczy "ciekawy"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.02.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 dorota miała chyba na myśli robiony przez osobę która czuje przestrzeń i zna na wylot materiał roślinny. Po prostu pewne typy nasadzeń wymagają wiedzy, a niektóre łatwo będzie odtworzyć amatorowi. Skomponowanie tego typu nasadzęń może być też trudne z powodu nieregularności istniejących drzew. One sa w przypadkowych miesjcach. Jest mi nawet cięzko znaleźć tego typu nasadzenie w google. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts