SKula 16.02.2012 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 wiem, że najbardziej wskazane byłoby powierzyć stworzenie dzieła fachowcowi , bo laik taki jak ja po pierwsze nie zna żadnych reguł tak komponowania jak i materiału roślinnego.Ja mogę się jedynie opierać na tym co się podoba lub nie, no ale w końcu tutaj się pojawiłem i systematycznie prowadzę z Wami konwersacje , które otwierają mi oczy na wiele spraw.Czasami mam tam jakieś pomysły i dzielę się nimi z Wami, nie bierzcie tego jak ostatecznej wyroczni - to raczej pewnego rodzaju próba zobaczenia tego o czy wy piszecie. Wy jak nazywacie jakąś roślinę , to ją macie przed oczami, wiecie jak rośnie jak wygląda jakie ma wymagania- ja żeby to zobaczyć za każdym razem przeszukuję net , ale dzięki temu poznaję coraz więcej roślin , gatunków no i wyrabiam sobie coraz większy horyzont możliwych rozwiązań.Pamiętacie na początku? same iglaki za które dostałem po głowie, a teraz właściwie nawet ich nie uwzgędniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.02.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Dlatego też tobie podpowiadamy. Dorota zasugerowała pewny rodzaj kompozycji z krzewów, bo jest łatwiejszy do zbudowania, mniej błędów przy nim można popełnić. minimalizm zawsze wymaga większego wyczucia niż nasadzenia swobodne. Widać to też na gogole - nie mogłam znaleźć przykładu by pokazać o co nam chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 16.02.2012 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 wiesz, ja nawet nie wiem o jakich błędach mówicie:) , ale mam nadzieję że pewnego dnia zostanę uświadomiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 16.02.2012 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 powiedz, czy taka - nazwijmy to kompozycja jest akceptowalna? to oczywiście jakiś wycinek całości, składa się z Prunus cerasifera Nigra : zaczyna i kończy się formą drzewiastą ( 2-3 m wysokości) a pomiędzy nimi formowane krzewy ( 0,6- 0,7 m ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 16.02.2012 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 16.02.2012 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 nie wiem czy to już widziałyście , ale jestem ciekawy Waszej opinii na mój wgłębnik ogniskowy ( powiedzmy że tak to nazwiemy ) to będzie coś takiego tylko o jeden poziom niżej już znalazłem odpowiednią kutą misę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.02.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 formowane krzewy - masz na myśli strzyżony żywopłot? Z jakiego gatunku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 16.02.2012 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 powiedz, czy taka - nazwijmy to kompozycja jest akceptowalna? do tego dorzuciłbym jeszcze zestawienie trzech rodzajów dereni ( po kilkanaście sztuk każdego rodzaju ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 16.02.2012 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 takie np trzy rodzaje: aurea sibirica variegata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 16.02.2012 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 formowane krzewy - masz na myśli strzyżony żywopłot? Z jakiego gatunku? może nie do końca formowany pod linijkę - chodziło mi bardziej o niedopuszczenie do formy drzewiastej śliwy wiśniowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.02.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Nie lepiej po prostu zamiast śliwy posadzić krzew?Pęcherznica też ma czerwone liście. Nie łącz derenia o złotych liściach z odmianą o biało obrzeżonych. Będzie mdło.Zamiast derenia o zielonych liściach, może dodaj inny gatunek, np. derenia świdwa "Midwinter Fire" - zróżnicujesz kolorystykę zimą. A wyląda bardzo podobnie co dereń biały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 16.02.2012 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 ok nie upieram się przy jednym gatunku, pytanie brzmiało raczej jak to będzie się komponowało derenie: o właśnie takie rady mi chodzi konkretne fachowe i wynikające z doświadczenia:) świdwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.02.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 http://www.dyg.ie/files/plants/Crnus%20%27Midwinter%20Fire%27,%20Cambridge.jpg tak wygląda bez liści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 16.02.2012 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 powalająco i to właśnie są te trzy derenie które się dziś pojawiły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 16.02.2012 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 czy pod nimi sadzi się jeszcze jakieś rośliny zadarniające? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.02.2012 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 A tu z bergenia i klonem cynamonowym:http://www.plantplaces.com/photos/CornusSanguineaMidwinterFirePlanting2.JPG i duża grupa różnych gatunków i odmian derenia http://1.bp.blogspot.com/_PuoJ2BG8mkc/SRQIZiEMjCI/AAAAAAAAADQ/jlp9weD1uoU/s400/Cornus+winter+effect+1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.02.2012 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 jak widzisz na zdjęciach - jest turzyca, bergenia - gatunki zimozielone, które podbijaja kolor pędów.Zdjęcie 1 i 2 przedstawia derenia świdwę. Zdjęcie nr 3 derenia białego, świdwę i rozłogowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 17.02.2012 06:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 jak sądzisz , po ile roślin trzeba minimalnie posadzić obok siebie żeby uzyskać podobny efekt? ile z jednego rodzaju oczywiście - 10 , 15? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 17.02.2012 06:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 my tu gadu , gadu o roślinach a tymczasem zima w pełni ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 17.02.2012 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 SKula, pisząc ciekawy w odniesieniu do nasadzeń jednoodmianowych coś w ten deseń miałam na myśli: http://www.oudolf.com/piet-oudolf/gardens/public-gardens/scampston-hall/scampston-hall-6Na małej przestrzeni może być ciężko uzyskać dobry efekt. Czy dobrze rozumiem, że wzdłuż wschodniej granicy, w tej długiej rabacie planujesz same derenie? Latem to może być trochę "za ubogo". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts