Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja ogrodu

Recommended Posts

wiem, że najbardziej wskazane byłoby powierzyć stworzenie dzieła fachowcowi , bo laik taki jak ja po pierwsze nie zna żadnych reguł tak komponowania jak i materiału roślinnego.

Ja mogę się jedynie opierać na tym co się podoba lub nie, no ale w końcu tutaj się pojawiłem i systematycznie prowadzę z Wami konwersacje , które otwierają mi oczy na wiele spraw.

Czasami mam tam jakieś pomysły i dzielę się nimi z Wami, nie bierzcie tego jak ostatecznej wyroczni - to raczej pewnego rodzaju próba zobaczenia tego o czy wy piszecie.

Wy jak nazywacie jakąś roślinę , to ją macie przed oczami, wiecie jak rośnie jak wygląda jakie ma wymagania- ja żeby to zobaczyć za każdym razem przeszukuję net , ale dzięki temu poznaję coraz więcej roślin , gatunków no i wyrabiam sobie coraz większy horyzont możliwych rozwiązań.

Pamiętacie na początku? same iglaki za które dostałem po głowie, a teraz właściwie nawet ich nie uwzgędniam

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dlatego też tobie podpowiadamy. Dorota zasugerowała pewny rodzaj kompozycji z krzewów, bo jest łatwiejszy do zbudowania, mniej błędów przy nim można popełnić.

minimalizm zawsze wymaga większego wyczucia niż nasadzenia swobodne. Widać to też na gogole - nie mogłam znaleźć przykładu by pokazać o co nam chodzi :)

Nie lepiej po prostu zamiast śliwy posadzić krzew?

Pęcherznica też ma czerwone liście.

Nie łącz derenia o złotych liściach z odmianą o biało obrzeżonych. Będzie mdło.

Zamiast derenia o zielonych liściach, może dodaj inny gatunek, np. derenia świdwa "Midwinter Fire" - zróżnicujesz kolorystykę zimą. A wyląda bardzo podobnie co dereń biały.

SKula, pisząc ciekawy w odniesieniu do nasadzeń jednoodmianowych coś w ten deseń miałam na myśli: http://www.oudolf.com/piet-oudolf/gardens/public-gardens/scampston-hall/scampston-hall-6

Na małej przestrzeni może być ciężko uzyskać dobry efekt.

Czy dobrze rozumiem, że wzdłuż wschodniej granicy, w tej długiej rabacie planujesz same derenie? Latem to może być trochę "za ubogo".