Elfir 16.03.2016 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Skula, trochę się poszarogęsiłam w Twoim wątku. Elfir, dziekujemy za podpowiedź. Ciekawy pomysł z tawułą. Czy można ograniczyć jej kwitnienie? Nie przepadam za zapachem kwiatów tego krzewu. Nawet nie zauważyłam , że jakoś specjalnie pachnie... Przycięcie krzewu na jesień lub w okresie przedwiośnia zminimalizuje kwiaty prawie do zera. Żywopłot z derenia będzie raczej azurowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 16.03.2016 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Żywopłot z derenia będzie raczej azurowy i tu się zgadzam w zupełności ! mam u siebie derenia białego pomieszanego grupami z sibirica i tylko ich walory że tak powiem kolorystyczne stanowią atut o zasłonięciu czegokolwiek raczej mowy nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 16.03.2016 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 I mnie się wydaje że 20-25cm to za gęsto:eek: w końcu grab to drzewo, gałęzie będzie się przycinać ale pień będzie przyrastać. A co za lat kilkanaście? te pnie się zrosną czy będą się nawzajem wypychać? otóż ja nie wiem .... podlinkowałem artykuł i tam jakaś mądra głowa tak napisała może i macie rację że za gęsto ?? wie ktoś jak to powinno wyglądać"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 16.03.2016 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 ech wiosna...powoli idzie ...strasznie powoli ... ale porządki trzeba robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 16.03.2016 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 i jeszcze kilka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 18.03.2016 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Co do buka, to są różne interpretacje odległości. Zaczynając od 20-30 cm do 30-50 cm. Myślę, że wiele zależy od tego jaki chcesz efekt, ale musisz wziąć pod uwagę wcześniejsze argumenty, że buk to jednak spore drzewo Czy możesz wstawić zdjęcie derenia białego latem? Bardzo jestem ciekawa jaki daje efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 18.03.2016 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Co do buka, to są różne interpretacje odległości. Zaczynając od 20-30 cm do 30-50 cm. Myślę, że wiele zależy od tego jaki chcesz efekt, ale musisz wziąć pod uwagę wcześniejsze argumenty, że buk to jednak spore drzewo Czy możesz wstawić zdjęcie derenia białego latem? Bardzo jestem ciekawa jaki daje efekt. chciałbym mieć dosyć niski - powiedzmy 50 - 60 cm wysokości , zwarty i gęsty parawan i jakoś właśnie liściasty mi chodzi po głowie bo mogę rozważyć cisowy, ale już mam parę cisów i chciałem jakiejś odmiany chcę obsadzić wgłębnik i dodatkowo dać pas na przeciwko tarasu jako kontynuację a co derenia.... jego największym atutem są mocno żółte łodygi - najbardziej widoczne zimą - i w porze bezlistnej a później ....cóż nic specjalnego - ale zdjęcia poszukam oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 20.03.2016 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 chciałbym mieć dosyć niski - powiedzmy 50 - 60 cm wysokości , zwarty i gęsty parawan i jakoś właśnie liściasty mi chodzi po głowie bo mogę rozważyć cisowy, ale już mam parę cisów i chciałem jakiejś odmiany chcę obsadzić wgłębnik i dodatkowo dać pas na przeciwko tarasu jako kontynuację W artykułach o żywopłotach liściastych często pojawia się też grab i liguster (nie wiem, czy dobrze odmieniłam nazwę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.03.2016 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 (edytowane) chciałbym mieć dosyć niski - powiedzmy 50 - 60 cm wysokości , zwarty i gęsty parawan Bukszpan. Berberys - któraś z niskich odmian. Tawuła japońska. ewentualnie irga błyszcząca. Forsycja "Maluch". Ostrokrzew. Ognik "kuntayi" Ale nie buk/grab - to jest na wysokie przesłony Edytowane 20 Marca 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 20.03.2016 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Dzięki za pomoc Elfir. Dużo się jeszcze muszę nauczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sobolek84 20.03.2016 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Witam wszystkich forumowiczów Mam nadzieję, że nie zaśmiecę zbytnio forum, ale nie wiem gdzie szukać pomocy ! Pewno wszyscy już w ogrodach przy pracach polowych ale może ktoś znajdzie chwilkę żeby doradzić jak zagospodarować działkę. Z uwagi na fakt, iż domek niebawem będzie wybudowany do stanu SSO muszę zabrać się do równania działki i jakiegoś jej zagospodarowania. Wiem że można oddać w ręce projektanta ale.... wszystko tyle kosztuje.... Mam nadzieję, że znajdzie się jakaś dobra duszyczka, która ma pojęcie o architekturze krajobrazu itp. itd. bo ja jestem zielony w temacie! Zależy mi na tym aby przy domu działka była wyrównana do rekreacji ( małe dzieciaki w domu, które muszą mieć gdzie pobiegać ) Działka ma 36 arów więc jest co równać tylko co jak i gdzie ?! działka leży na łagodnym północnym stoku a na zachodzie piękny widok na góry ! ziemia raczej gliniasta z kamieniami łupka. Takie moje bazgroły w załączniku. Teren oznaczony na czerwono jest wstępnie wyrównany, to na żółto jest skarpa po równaniu wysokośći około 70 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 21.03.2016 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Witaj Sobolek, Taka skarpa z widokiem na góry to aż się prosi, żeby jakieś ładne murki oporowe zrobić. Albo murki z wbudowanymi donicami?Nie wiem, czy mogę wklejać tutaj zdjęcia z internetu. Ale jeśli mogę coś doradzić to wpisz w wyszukiwarce "ogród na skarpie" i przejdź do działu grafika. Tam jest mnóstwo ciekawych inspiracji. Pierwsze pytanie jakie musisz sobie zadać to do jakich celów na ogród służyć? Zabawa, rozrywka, odpoczynek, warzywa, kwiaty. Kolejne pytanie: ile czasu możesz poświęcić na jego pielęgnację? Wtedy trzeba dobrać metody i rośliny. Następne pytanie: Czy chcesz się od czegoś osłaniać? A może coś pokazać, zapożyczyć z krajobrazu z zewnątrz. Co do ziemi. To u mnie też jest glina i do tego mokra glina. Jest grupa roślin, która da sobie radę. Zerknij proszę kilka stron wstecz w tym wątku. Spisywałam tam dla jednej z forumowiczek podobno pytania odnośni ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 21.03.2016 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 byłem u Ciebie - super jest ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 22.03.2016 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Dzięki Mnie też się bardzo podoba. Mam nadzieję, ze winogrona szybko obrosną i będzie zielona ściana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 22.03.2016 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 winorośl fajnie obrasta też "dach" jak ma się po czym wspinać i jak ma podpory a więc to może byś nie tylko ściana - a zielona altana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 22.03.2016 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 O widzisz to może być bardzo ciekawy efekt jak rośliny się rozrosną.Nie mogę się doczekać sadzenia. Czy wiesz może jaką ziemię lubią winorośle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 23.03.2016 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Winogrona nie lubią kwaśnej ziemi. Najlepsza dla winogron jest ziemia żyzna, głęboko prawiona, piaszczysto-gliniasta, lekko wilgotna, o odczynie prawie obojętnym (wahającym się od 6,5 do około 7,0 pH).Jeśli gleba w ogrodzie jest zakwaszona, przed posadzeniem winogrona trzeba ją odkwasić. W tym celu przed do wykopanego dołka, w którym będzie sadzona winorośl, należy wsypać garść kredy, przysypać nieco ziemią i w tak przygotowanym stanowisku sadzić sadzonki.Na glebach żyznych i wilgotnych winorośl rodzi większe owoce i plon jest obfity, ale za to roślina później wchodzi w stan spoczynku zimowego. Natomiast na glebach słabych i suchych owoce są mniejsze i jest ich mniej, ale często są słodsze, a roślina jest lepiej przygotowuje się do zimowania i rzadziej przemarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 23.03.2016 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Dzięki serdeczne za szczegółowe informacje U mnie raczej mokro i raczej kwaśno. Poszukam kredy w takim razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 26.03.2016 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 dla Wszystkich odwiedzających - Wszystkiego dobrego ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 01.04.2016 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 dzisiaj i ja mam pytanie :na pewno wiele z Was ma w swoim ogrodzie brzozę wiadomo , że brzoza należny do gatunków pionierskich, krotkozyjacych i niewymagających.Dlatego własnie ona zaczyna sukcesje na polach i nieużytkach.Odznacza się jednak bardzo silnymi właściwościami osuszającymi w obrębie własnego systemu korzeniowego, dlatego własnie uważna się ją za "żarłoczną" i potrafi wysłać w atmosferę do 600 l wody na dobę!stąd moje pytanie - co sadzicie pod brzozami , co się sprawdza - raczej w cieniu tych drzew oczywiście bez podnoszenia poziomu - bo to jednak śmierć dla drzewa , a zależy mi i na nim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts