Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja ogrodu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja mam jedną brzozę która ma z 15 - 20 lat i pod nią udało mi się kilka lat temu posadzić barwinka

i jakoś sobie tam radzi

w drugim miejscu rośnie kępa trzech brzóz powiedzmy 5 letnich , no może 10

i w bezpośredniej bliskości niczego nie da się posadzić - tak dużo jest powierzchniowych korzeni

dosłownie łopaty tam się nie wbije...

może jak się robi aranżacje i sadzi się drzewko przywiezione ze szkółki to wtedy można je obsadzić innymi roślinami

później to zakrawa na cud

• 2 weeks później...

mam pewien problem ...może coś wspólnie poradzicie

otóż, moja gmina co roku postanawia "naprawiać" drogę - skądinąd tą samą którą miała robić z kostki, ale wybory się skończyły i wyborców mają w poważaniu , a premier jakoś nie chce się do nas sprowadzić .... i naprawia ją poprzez wysypywanie żużla ... już wiem że mają niby prawo w myśl przepisów które znalazłem :Rozporządzenie ministra środowiska z 21 marca 2006 r. o odzysku lub unieszkodliwianiu odpadów poza instalacjami i urządzeniami (w DzU z 2006 r. nr 49, poz. 356) łagodzi zakaz i podaje, co i pod jakimi warunkami można przetwarzać poza specjalnymi urządzeniami. i zgodnie z prawem własności do drogi można sypać żużel....

I tu jest problem właśnie - ten śmierdzący i pylący żużel.

zanieczyszczający podwórko i cały dom pył po każdym przejeździe samochodu , o roślinach nie wspomnę...

co można z tym zrobić?

pozostaje tylko art 145 Kodeksu Wykroczeń ??

jak sobie z tym poradzić ?

• 1 month później...

no nic....nikomu jakoś nic mądrego i konstruktywnego nie przyszło do głowy...

podobnie jak Wójtowi który olał temat i teraz ma skargę do Rady Gminy na opieszałość urzędniczą

parszywe kołki , które tylko przed wyborami potrafią "zniżyć" się do poziomu ludzi i z nimi rozmawiać

bo potem to już z wielkim trudem , albo wcale

a ja wczoraj uruchomiłem kosiarkę - pierwszy raz w tym sezonie

nawet łatwo poszło , bo zawsze są jakieś problemy po tak długim postoju

trawa powoli nabiera swojej barwy i przechodzi z burej do pięknie i intensywnie zielonej

[ATTACH=CONFIG]352922[/ATTACH]

i jeszcze trochę nowych kolorów :

[ATTACH=CONFIG]352923[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]352924[/ATTACH]

Przed sezonem zawsze czyszczę gaźnik. Miałem ten sam problem, co roku. Myślę, że może to być efekt spływających przez ponad pół roku różnych zanieczyszczeń z baku, dlatego nie zostawiam benzyny w baku na zimę. Benzyna jest substancją organiczną i też się psuje - gdzieś czytałem, że żywotność to 3 miesiące.

• 2 weeks później...