Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja ogrodu

Recommended Posts

nie wiem czy to już widziałyście , ale jestem ciekawy Waszej opinii na mój wgłębnik ogniskowy ( powiedzmy że tak to nazwiemy ) to będzie coś takiego tylko o jeden poziom niżej

[ATTACH=CONFIG]101276[/ATTACH]

Wygląda fajnie.

Jeśli koniecznie chcesz zrobić zagłębiony to nie zapomnij o warstwie drenażu pod deskami.

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

SKula, pisząc ciekawy

Czy dobrze rozumiem, że wzdłuż wschodniej granicy, w tej długiej rabacie planujesz same derenie? Latem to może być trochę "za ubogo".

właśnie nie chciałbym samych dereni, stąd pytanie z czym najfajniej się będą komponować, zarówno z roślinami swojego pokroju jak i zadarniajacymi

Wygląda fajnie.

Jeśli koniecznie chcesz zrobić zagłębiony to nie zapomnij o warstwie drenażu pod deskami.

pamiętam o tym :) już dzięki Tobie przerabialiśmy temat studzienki odwadniającej , ale najpierw zrobię test czy będzie ona niezbędna, myślałem żeby umiejscowić ją po środku pod kwadratem wysypanym żwirem , tylko wtedy trzeba będzie dać rurę ceramiczną lub żeliwną i zastosować odpowiednie spadki do środka

wiele jest odmian, różnią się nie tylko kolorem liści, ale też i wysokością.

Tak więc np. biało obrzeżone derenie można podsadzić z przodu czerwoną, niska krzewuszką, między która będa kępy turzycy..

A do tego grupa zimozielonej mahonii, która uspokoi kolorystycznie grupę.

pod dereniami można też sadzić w dużych grupach niskie cebulowe - krokusy, szafirki, śnieżyce i przebiśniegi

Zdecyduj się co chcesz mieć w ogrodzie. Prezentujesz tak skrajne przykłady, że już nie wiem co chcesz osiągnąć?

Czy to ma być ogród geometryczny wzorowany na baroku? Geometria wiejskiego ogrodu?

Ogród japoński? Miejski minimalistyczny? Awangardowy nowoczesny?

Czy może geometryczny w układzie ale naturalistyczny w nasadzeniach?

Może jednak chcesz skalniaczek? Albo staw? A może jednak nie staw tylko minimalistyczny i geometryczny zbiornik z betonu? Czy jednak fontannę z kamienia?

I jak do tego wszystkiego mają się twoje sosny i brzózki?

I jeszcze jedno pytanie - będziesz miał czas strzyc te formowane lipy, bukszpany, cisy? Albo wybierać opadłe liście spomiędzy żwiru? Bo mogę cię zapewnić, że ogrody ze zdjęć są pielęgnowane przez ogrodników a nie przez ich właściciela. A kilka z nich to parki lub ogrody wystawowe.

Widzisz, zaczynasz mieszać. Podoba ci się wszystko i wszystko chciałbyś mieć. Czy w swoim domu także kuchnię masz rustykalną, salon minimalistyczny a przedpokój w baroku? Nie. Musisz się zdecydować na konkretny styl. Twoja działka to nie park, tutaj nie sprawdzą się rozległe, jednogatunkowe nasadzenia, o ile nie jesteś wybitnym minimalistą.

Musisz sobie odpowiedzieć - ile czasu tygodniowo mogę poświęcić na pielenie, cięcie, przesadzanie, koszenie trawnika? Samo koszenie trawnika to 2-3 godziny tygodniowo. Poza tym koszt założenia - kamień, żwir, drewno egzotyczne to drogie elementy. Ogród japoński nie dość, że jest pracochłonny w utrzymaniu, to jest jednym z najdroższych w założeniu. Poza tym przy "dworkowatym" domu będzie wyglądał jak kwiatek u kożucha. Podobnie ogród minimalistyczny - potrzebuje możliwie uproszczonej architektury.

Poza tym - ja nigdzie nie pisałam o tym, że formy kuliste kłócą się z geometrią. Przecież kula to bryła geometryczna. Ja napisałam, że kłócą mi się z tym stylem ogrodu, do którego, wydawało mi się, ze zmierzasz. Że nie pasują do swobodnych brzózek i sosen.

Elfir - ja absolutnie nie zamierzam mieszać stylów , umieściłem te zdjęcia zupełnie bez podtekstu i chęci wykorzystania ich w swoim ogrodzie. ot tak podobały mi się w czasie grzebania w necie podczas nudnego dyżuru i to wszystko.

Dzięki Tobie i Dorocie mam już ukształtowany pomysł na ogród, no może nie do końca i dlatego wciąż tu jestem i Wam marudzę;)

Chciałem po prostu pokazać coś innego