dorota.k 17.02.2012 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 nie wiem czy to już widziałyście , ale jestem ciekawy Waszej opinii na mój wgłębnik ogniskowy ( powiedzmy że tak to nazwiemy ) to będzie coś takiego tylko o jeden poziom niżej [ATTACH=CONFIG]101276[/ATTACH] Wygląda fajnie. Jeśli koniecznie chcesz zrobić zagłębiony to nie zapomnij o warstwie drenażu pod deskami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 17.02.2012 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 SKula, pisząc ciekawy Czy dobrze rozumiem, że wzdłuż wschodniej granicy, w tej długiej rabacie planujesz same derenie? Latem to może być trochę "za ubogo". właśnie nie chciałbym samych dereni, stąd pytanie z czym najfajniej się będą komponować, zarówno z roślinami swojego pokroju jak i zadarniajacymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 17.02.2012 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Wygląda fajnie. Jeśli koniecznie chcesz zrobić zagłębiony to nie zapomnij o warstwie drenażu pod deskami. pamiętam o tym już dzięki Tobie przerabialiśmy temat studzienki odwadniającej , ale najpierw zrobię test czy będzie ona niezbędna, myślałem żeby umiejscowić ją po środku pod kwadratem wysypanym żwirem , tylko wtedy trzeba będzie dać rurę ceramiczną lub żeliwną i zastosować odpowiednie spadki do środka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.02.2012 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 dereń będzie się ładnie komponował z wierzbą, złotlinem, krzewuszką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 17.02.2012 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 z takiej rury zrobię studzienkę , zresztą takich samych użyję do budowy kanału dymowego w wędzarni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 17.02.2012 22:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 dereń będzie się ładnie komponował z wierzbą, złotlinem, krzewuszką. złotlin już znam, a krzewuszki nie , ale wiele odmian jej jest weigela_florida_nana_purpurea KRZEWUSZKA ŻÓŁTOLISTNA "BRIANT RUBIDOR" Weigela "Briant Rubidor" ż wajgela krzewuszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 17.02.2012 22:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 tak kiedyś przeglądałem inne posty i wpadłem na temat ogrodu warzywnego szkoda, że działka nie jest kapkę większa bo miło mieć coś tak ładnego i funkcjonalnego ogr ogr ogr ogr ogr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.02.2012 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 wiele jest odmian, różnią się nie tylko kolorem liści, ale też i wysokością. Tak więc np. biało obrzeżone derenie można podsadzić z przodu czerwoną, niska krzewuszką, między która będa kępy turzycy.. A do tego grupa zimozielonej mahonii, która uspokoi kolorystycznie grupę. pod dereniami można też sadzić w dużych grupach niskie cebulowe - krokusy, szafirki, śnieżyce i przebiśniegi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 18.02.2012 03:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 a tak kilka aranżacji ku pokrzepieniu serc w tęsknocie za wiosną Elfir wspominałaś kiedyś ,że formy kuliste kłócą się z geometrią ... nie neguję ,ale znalazłem coś takiego: i jeszcze kilka miłych widoczków: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 18.02.2012 03:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 18.02.2012 03:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 18.02.2012 03:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 i jeszcze trochę kamieni: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 18.02.2012 03:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 18.02.2012 03:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 i na koniec jeszcze to: podoba mi się taka forma , u nas można tak formować bodajże lipy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.02.2012 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Zdecyduj się co chcesz mieć w ogrodzie. Prezentujesz tak skrajne przykłady, że już nie wiem co chcesz osiągnąć? Czy to ma być ogród geometryczny wzorowany na baroku? Geometria wiejskiego ogrodu?Ogród japoński? Miejski minimalistyczny? Awangardowy nowoczesny?Czy może geometryczny w układzie ale naturalistyczny w nasadzeniach?Może jednak chcesz skalniaczek? Albo staw? A może jednak nie staw tylko minimalistyczny i geometryczny zbiornik z betonu? Czy jednak fontannę z kamienia? I jak do tego wszystkiego mają się twoje sosny i brzózki? I jeszcze jedno pytanie - będziesz miał czas strzyc te formowane lipy, bukszpany, cisy? Albo wybierać opadłe liście spomiędzy żwiru? Bo mogę cię zapewnić, że ogrody ze zdjęć są pielęgnowane przez ogrodników a nie przez ich właściciela. A kilka z nich to parki lub ogrody wystawowe. Widzisz, zaczynasz mieszać. Podoba ci się wszystko i wszystko chciałbyś mieć. Czy w swoim domu także kuchnię masz rustykalną, salon minimalistyczny a przedpokój w baroku? Nie. Musisz się zdecydować na konkretny styl. Twoja działka to nie park, tutaj nie sprawdzą się rozległe, jednogatunkowe nasadzenia, o ile nie jesteś wybitnym minimalistą. Musisz sobie odpowiedzieć - ile czasu tygodniowo mogę poświęcić na pielenie, cięcie, przesadzanie, koszenie trawnika? Samo koszenie trawnika to 2-3 godziny tygodniowo. Poza tym koszt założenia - kamień, żwir, drewno egzotyczne to drogie elementy. Ogród japoński nie dość, że jest pracochłonny w utrzymaniu, to jest jednym z najdroższych w założeniu. Poza tym przy "dworkowatym" domu będzie wyglądał jak kwiatek u kożucha. Podobnie ogród minimalistyczny - potrzebuje możliwie uproszczonej architektury. Poza tym - ja nigdzie nie pisałam o tym, że formy kuliste kłócą się z geometrią. Przecież kula to bryła geometryczna. Ja napisałam, że kłócą mi się z tym stylem ogrodu, do którego, wydawało mi się, ze zmierzasz. Że nie pasują do swobodnych brzózek i sosen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.02.2012 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Do geometrycznych i minimalistycznych ogrodów (a także japońskich) dereń ciężko wpasować. Dereń, przez swoją rozczapierzoną sylwetkę pasuje bardziej do ogrodów naturalistycznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 18.02.2012 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Elfir - ja absolutnie nie zamierzam mieszać stylów , umieściłem te zdjęcia zupełnie bez podtekstu i chęci wykorzystania ich w swoim ogrodzie. ot tak podobały mi się w czasie grzebania w necie podczas nudnego dyżuru i to wszystko. Dzięki Tobie i Dorocie mam już ukształtowany pomysł na ogród, no może nie do końca i dlatego wciąż tu jestem i Wam marudzę Chciałem po prostu pokazać coś innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 18.02.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Do geometrycznych i minimalistycznych ogrodów dereń ciężko wpasować. Cięty od linijki mógłby wyglądać ciekawie. Szczegolnie zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.02.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Znam zdjęcie z google tak ciętego derenia. Ale jakoś mnie nie zachwyciło. Dlatego napisałam, że cięzko wpasować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 18.02.2012 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Cięty od linijki mógłby wyglądać ciekawie. Szczegolnie zimą. a cóż to znaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts