Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja ogrodu

Recommended Posts

dziśiaj znów się przymierzyłem dokopaniaiefektpodobny dowczorajszego-szkoda się szarpać ztązmarzliną :)

zacząłem więc rozkładać system nawadniający. ciekawy byłem jak wszystie obliczenia i plany odnajdą się w rzeczywistosci

rozpocząłem od 1linii z 3 zraszaczami rotacyjnymi - a więc z dosyć dużym zużyciem wody

podłączyłem wszyskie zawory i umieściłem w skrzynce

sterownik na tym etapie pozostaje w pudełku;)

1 linia zadziałała bez zarzutu! oczywiście trzeba będzie ją jeszcze zakopać i dobrać odpowiednie dysze ale działa pięknie

fotki wrzucę później

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czyżbym posiadł nową umiejętność? cieszy mnie ten fakt ba masę kasy pozostało w kieszeni

jak się dowiadywałem kompleksowa usługa : projekt , materiały, wykonanie to koszt ponad 10.000

a samo zmontowanie systemu 1500 - 2000 ( ceny zaczerpnięte z ofert z internetowej aukcji - zlecenie wystawione przeze mnie )

tak więc naprawdę można samemu to wszystko wykonać ;)

20120318220.jpg

20120318221.jpg

czyżbym posiadł nową umiejętność? cieszy mnie ten fakt ba masę kasy pozostało w kieszeni

jak się dowiadywałem kompleksowa usługa : projekt , materiały, wykonanie to koszt ponad 10.000

a samo zmontowanie systemu 1500 - 2000

Strasznie się cenią. Nawadnianie ogrodu 6000 m2 kosztowało 23 tyś.

Strasznie się cenią. Nawadnianie ogrodu 6000 m2 kosztowało 23 tyś.

mnie dokładnie wycenili prace na 13.000 - to za kompleksową usługę a 1500- 2000 za samo wkopanie i zmontowanie systemu

to naprawdę spory wydatek i powiedzmy że z dużym zaokrągleniem kosztów materiałów do 2000 - zaoszczędzona sumka 11000 robi wrażenie

odniosłem jeszcze wrażenie podczas kontaktów z tymi firmami że z całego tego przedsięwzięcia robią straszną tajemnicę - praktycznie mało kto chciał się podzielić jakąś wiedzą czy poradą. Również w sieci mało jest konkretnych porad dotyczących zasad projektowania a potem wykonania systemu.

Po wielu poszukiwaniach udało mi się jednak coś tam przeczytać i na tej podstawie stworzyć projekt , a teraz pomału go realizować.

Stąd moja niepewność prawidłowych obliczeń wydajności , ciśnienia itp - a teraz radość że wszystko funkcjonuje :)

nawet tutaj na forum założyłem swojego czasu post o nawadnianiu z prośbą o pomoc , doradzenie i wsparcie, ale jak widać "tajemną" wiedzą nikt i tu nie chciał się podzielić - bo post "umarł" po kilku wpisach

SKula podziel sie wiedzą dot. samodzielnego wykonania nawadniania. Co warto przeczytać?

SKula podziel sie wiedzą dot. samodzielnego wykonania nawadniania. Co warto przeczytać?

może powrzucam tutaj parę rzeczy które były mi pomocne , albo lepiej na priva bo to pliki pdf

na początku trzeba zacząć od pomiarów źródła wody ciśnienia i wydajności - bez tej wiedzy nie można niczego zaplanować

potem trzeba wykonać plan ogrodu w skali np 1 cm = 1 m , z naniesieniem wszystkich istniejących elementów tak architektonicznych - dom , wiata, garaż , skarpa, murki, kompostownik itp jak i istniejących i zaplanowanych roślin , rabat , żywopłotów itp.

Bardzo dokładny plan najlepiej wykonać na papierze milimetrowym

Plan.jpg

odpoczynek !!:)

cały dzień pracy na powietrzu to coś co lubię najbardziej

dziś w ogrodzie zajmowałem się dwoma projektami - żeby nie było nudno

wgłębnikiem tzn kopaniem do docelowej głębokości 50 cm - niby nie dużo ale na 20 m2 daje to 10 m3 ziemi !!

i tylko szpadelek i taczka:)

ale powoli , powoli dobrnie się do końca

na razie wygląda to tak :

20120322223.jpg