SKula 14.04.2012 05:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 no i najważniejsza wiadomość !!!ruszamy z domem !!! trzeba będzie wszystkiego dopilnować żeby panowie robotnicy za wiele nie poniszczyli - wiem że się to uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 14.04.2012 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 SKula śledzę Cię od kilku dniu i jestem podwrażeniem Twojej determinacji. Podoba mi się to co ma powstać zwłaszcza wgłębnik na ognisko (ta misa na palenisko boska) i wykorzystanie drewnianych skrzyń i wydzieleń rabat. Sama borykam się z własnym mokrym ogrodem i brakiem pomysłu, a może za dużą ich ilością jednocześnie, niemożliwą do ogarnięcia. Podziwiam konsekwencję, będę kibicować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 14.04.2012 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 SKula śledzę Cię od kilku dni..... Podziwiam konsekwencję, będę kibicować dzięki za wsparcie takie słowa pokazują że ta pisanina nie idzie gdzieś w kosmos , a daje Wam jakąś inspirację - i o to chodzi !! czasem brakuje mi właśnie jakiejś dyskusji czy wymiany myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 15.04.2012 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 dzięki za wsparcie takie słowa pokazują że ta pisanina nie idzie gdzieś w kosmos , a daje Wam jakąś inspirację - i o to chodzi !! czasem brakuje mi właśnie jakiejś dyskusji czy wymiany myśli Pytaj, rozmyślaj, nie jesteś tu sam Obserwujemy Cię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 16.04.2012 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 a mnie drugi dzień leje prace w ogrodzie stanęły - jest więc czas na rozmowy z wykonawcami i ekipami wykańczającymi dom dziś dach , jutro i w środę ekipy budowlane jest tego trochę , zresztą sami wiecie najlepiej szkoda że tak pada, bo myślałem,że trochę pomuruję , a przynajmniej wyleję fundament pod wędzarnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 16.04.2012 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Pytaj, rozmyślaj, nie jesteś tu sam Obserwujemy Cię Wielki Brat patrzy?? ale to jednak miłe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 16.04.2012 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 jak pisałem od dwóch dni leje bez przerwy i z ciekawości pojechałem dziś na działkę sprawdzić jak wygląda sytuacja "melioracyjna" w wgłębniku po takiej ilości opadów można się było spodziewać basenu:) tym bardziej że teren jest gliniasty i co? pięknie wszystko się wchłania - tak więc studzienka chłonna nie bardzo będzie potrzebna , ale znając siebie to i tak ją zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 16.04.2012 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 o tak, ja też jestem podwrażeniem Twojej determinacji I trzymam kciuki mocno mocno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 16.04.2012 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 słyszeliście o czymś takim?? hydrosiew.... nowy sposób zakładania trawnika "Jest to zdecydowanie najszybszy, najbardziej ekonomiczny i jednoczesnie najprostszy sposób uzyskania "zielonego dywanu".Hydrosiew jest metodą, w której nasiona, nawozy, biostymulanty, luźne włókna celulozy agacell ® HS i inne dodatki są wymieszane z wodą w specjalnym urządzeniu (hydrosiewniku) a następnie w łatwy sposób są natryskiwane na glebę za pomocą specjalnej hydropompy zakończonej działkiem wodnym lub dyszą zamontowaną na elastycznym wężu." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 16.04.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 słyszeliście o czymś takim?? hydrosiew.... nowy sposób zakładania trawnika "Jest to zdecydowanie najszybszy, najbardziej ekonomiczny i jednoczesnie najprostszy sposób uzyskania "zielonego dywanu".Hydrosiew jest metodą, w której nasiona, nawozy, biostymulanty, luźne włókna celulozy agacell ® HS i inne dodatki są wymieszane z wodą w specjalnym urządzeniu (hydrosiewniku) a następnie w łatwy sposób są natryskiwane na glebę za pomocą specjalnej hydropompy zakończonej działkiem wodnym lub dyszą zamontowaną na elastycznym wężu." [ATTACH=CONFIG]111621[/ATTACH] Czy mi się wydaje, czy ta biomasa jest niebieska. Chciałbym zobaczyć minę sąsiadów jakby zobaczyli gościa który maluje sobie ogród na taki kolor. Ciekawy jestem jak to się sprawdza i na jak przygotowanym terenie. P.S. nie tylko u Ciebie leje. Ja dzisiaj totalnie odpuściłem kopanie w ogrodzie, a lecę z rowami na kable. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 16.04.2012 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 P.S. nie tylko u Ciebie leje. Ja dzisiaj totalnie odpuściłem kopanie w ogrodzie, a lecę z rowami na kable. jakie kable kładziesz? może do oświetlenia zewnętrznego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 16.04.2012 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Do oświetlenia i zasilania w ogrodzie, sygnałowe do furtek i bramy, do drugiej rozdzielni w garażu, który kiedyś mam w planach i do pergoli. Mam jeszcze problem z kablami między zbiornikiem na deszczówkę, a skrzynką z automatami nawadniania (to jeszcze w projekcie) i pojęcia nie mam co tam ułożyć. Deszczówkę i wyjście wody z budynku mam oddalone od siebie - dwa różne boki działki. Do deszczówki chciałem wrzucić pompę, więc na pewno zasilanie musi być podciągnięte. Ostatnio czytałem tutaj na forum o czujnikach poziomu dla min i max wody - kolejne kable, pewnie jakieś sygnałowe. Teraz nie wiem czy wpuszczać je do rozdzielni w budynku, gdzie mam przygotowaną instalację pod pełną automatykę (pewnie na kilka- kilkanaście lat pozostanie sama instalacja), czy wszystkie kable związane ze sterowaniem wodą dociągnąć do skrzynki z wodą z sieci. Co więcej koło deszczówki tato chce mi wpuścić szpilkę w ziemię, żeby czerpać jeszcze wodę z gruntu. Wyobrażam to sobie tak- automat oddzielny do ogrodu lub ewentualnie automatyka centralna w budynku- czujniki w ogrodzie- sterowanie przepływu - zbiornik z deszczówką / uzupełnienie ze studni - hydrofor / woda z sieci Też w którym wątku pisałem pytanie, co zrobić z lokalizacją dla skrzynki do osprzętu nawodnienia. Jak umieszczę ją zaraz za budynkiem, to mam strasznie daleko do większości punktów zraszających i linii kropelkujących. Z kolei jak umieszczę osprzęt gdzieś w centralnej części ogrodu, to musiałbym dojechać do skrzynki z wodą z sieci. Nie mam jeszcze żadnej wiedzy w tym temacie i strasznie mnie to irytuje. Bo wiem, że jak położę kable, a robię to bo za 2 tygodnie wchodzi brukarz, to później już do tematu będzie ciężko się cofnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 17.04.2012 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Do oświetlenia i zasilania w ogrodzie, sygnałowe do furtek i bramy, do drugiej rozdzielni w garażu a jakie kładziesz do zasilania? ja myślałem o Kablu ziemnym YKY 3x1,5 znalazłem za 2,90 za mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 17.04.2012 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 a jakie kładziesz do zasilania? ja myślałem o Kablu ziemnym YKY 3x1,5 [ATTACH=CONFIG]111728[/ATTACH] znalazłem za 2,90 za mb Tak YKY i głównie 3x1,5, ale w kilku miejscach bardziej opłaca mi się 4x1,5 i 5x1,5 (tam gdzie odejście do pojedynczej strefy). Na cenę nie patrzę, bo mnie przeraża, generalnie same kable rujnują mój budżet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 19.04.2012 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 .... generalnie same kable rujnują mój budżet. nie mów o rujnacji budżetu właśnie wczoraj podpisywaliśmy umowę na wykonanie pokrycia dachu, odbyła się również wycenia systemu rekuperacji i dgp z budową kominka... jesteśmy lepsi ! teraz muszę szybko pokończyć pozaczynane projekty i skupić się na pilnowaniu beztroskich ekip żeby za dużo nie napsuli w ogrodzie wczoraj podłączałem elektrykę do systemu nawadniania i działa świetnie:) pozostał tylko czujnik deszczu , ale z tym poczekam do prac związanych z dachem - dekarze mi gdzieś umieszczą czujnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 19.04.2012 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 wczoraj krzątałem się po domu sprzątając resztki brudów i wyobraźcie sobie że uzbierała się pełna taczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 19.04.2012 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 a system nawadniania działa wspaniale - to naprawdę trafiony projekt i polecam go wszystkim a w tle altana z mebelkami - trzeba je tylko pomalować i zamówić zasłony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 19.04.2012 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 a tu kilka spojrzeń z tarasu... jeszcze czysto i spokojnie:) cisza przed burzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 19.04.2012 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 a tu kilka spojrzeń z tarasu... jeszcze czysto i spokojnie:) cisza przed burzą [ATTACH=CONFIG]112327[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]112328[/ATTACH] Mi to czasu nie starczało na dojazdy, zakupy, pilnowanie ekip, sprzątanie i czytanie podczas budowania domu, a co dopiero z pracami w ogrodzie. Bywało, że po trzy razy dziennie jeździłem na wioskę, a w jedną stronę miałem po 40km. Na całe szczęście, z drobnymi problemami (zaufanie do sprawdzonych wykonawców jest zgubne) udało się skończyć domek w dwa lata i od pół roku cieszę się mieszkaniem na swoim. Kasy na to poszło od groma. Uruchomiłem dwa kredyty hipoteczne i teraz płacę i płaczę... ale po części ze szczęścia, bo mam to co chciałem. A że sprawy w ogrodzie przede mną, czy sprawa umeblowania niektórych pomieszczeń, to przynajmniej mam teraz o czym myśleć i co robić. Wracając do tematu, zazdroszczę Twojego poziomu realizacji ogrodu. Ja cały czas kopię, na sobotę została mi ścieżka już zasypana tłuczniem i obawiam się, że bez kilofa się nie obejdzie. Widzę, że skrzynka przy projekcie już na miejscu. Jak ją zabezpieczasz od środka? Wpuszczasz do niej linie wodne? P.S. zajebisty masz karmnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 19.04.2012 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Wracając do tematu, zazdroszczę Twojego poziomu realizacji ogrodu. Widzę, że skrzynka przy projekcie już na miejscu. Jak ją zabezpieczasz od środka? Wpuszczasz do niej linie wodne? P.S. zajebisty masz karmnik ogród jest zaledwie zaczęty ... jeszcze tyle jest do zrobienie, ale obawiam się że w czasie budowy nie wiele już uda się zrobić...ale pewnie się mylę nie wytrzymam przecież ! skrzynka jak ją nazwałeś jest "zielnikiem " mojej Kochanej i jest zabezpieczona poprzez malowanie a karmnik ? to wytwór pracy własnej, krytej strzechą, i w zimę sikorki są szczęśliwe:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts