Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja ogrodu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wczoraj pan od studni strzelił sobie chyba samobója

przez telefon podał jedną cenę , a podczas spotkania ją prawie podwoił

i żeby nie było nieporozumień nie wpłynęły na to żadne okoliczności np trudności techniczne itp

po prostu jak dla mnie zrezygnował z zarobku i pracy - a mówią że jest ciężko i kryzys

zobaczymy jak dziś sprawi się pan od szamba , bo wczoraj mimo że się umówił nie udało mu się dotrzeć

chyba jednak powrócimy do opcji developera - ten jest droższy ale przynajmniej zawsze jest na czas i zawsze jest dostępny, nie zmienia cen tylko trzyma się umowy

a ci wszyscy pożal się Boże "fachowcy" nigdy niczego nie osiągną

Dlatego proponuję w telefonie soft do nagrywania połączeń... to żaden dowód w sprawie, ale można pokazać jak ludzie robią z siebie debili. Mi się udało wygrać z Solidem, bo obciążali mnie notorycznie fakturami po 300-400zł miesięcznie, które były niezgodne z ich regulaminem. Pogrążyli się podczas rozmów telefonicznych, podczas których te same osoby z biura wciskały mi różne ciemnoty. Generalnie faktury skorygowano, wezwanie do sądu anulowano, a ja rozwiązałem umowę.

Tak właśnie jest z fachowcami i na każdym etapie trzeba ich mocno kontrolować. U mnie były sytuacje gdzie gość wchodził na wycenę, miał do dyspozycji pomieszczenia, żeby sprawdzić sobie krzywizny, metry itd... podawał cenę, ja akceptowałem, a później w połowie pracy zwiększał ją o 30-40% bo się jego pracownicy "napracowali". Śmiałem się i w sumie nie wiem czy z ich głupoty, czy z mojej niemocy.

Ale dasz żwirek pod deski, czy tylko folię? Jaki przewidujesz prześwit pod deskami dla wentylacji drewna?

To nie jest podchwytliwe, tak pytam z ciekawości.

tak żwir daję , oczywiście, żeby drewno nie leżało bezpośrednio na ziemi

bale nie mają idealnie prostych krawędzi , także powstałe naturalnie szpary też będą tutaj odgrywały rolę wentylatorów

wiadomo że z czasem i one pozatykają się ziemią , piaskiem ale to podkłady solidnie zabezpieczone

obramowanie jak widziałaś jest z surowego drewna - będziemy mieli z nim bardziej bezpośredni kontakt - dotykanie, siadanie itp

i nie chciałem żeby były to podkłady - drewno to zabezpieczam środkami impregnującymi a miejsca styku z ziemią odizoluję folią kubełkową

na parę lat powinno wystarczyć:)

dziś wpadłem dosłownie na chwilkę i postanowiłem po wizycie hydraulika powoli zacząć sprzątać dom i przygotowywać go do czekających prac

w salonie pod schodami był tymczasowy schowek na drewno...

żeby go gdzieś przenieść zacząłem stawiać tymczasową drewutnię ... tylko gwoździ zabrakło :)

20120425360.jpg

20120425361.jpg

Dorota - dzięki za porady dotyczące badań składu gleby i planu nawożenia - trawa piękna !:)

kolor obłędny, a że szybko rośnie?

zupełnie mi to nie przeszkadza

20120427376.jpg

20120427374.jpg

słuchajcie, naprawdę warto zrobić takie badanie , niewiele kosztuje , niewiele się trzeba przy tym narobić a efekty są zdumiewające

Ładna trawa.

SKula, skład gleby masz świetny dla trawnika, pH też, a do tego system nawadniania - przy Twoim zapale trawnik nie może się nie udać. Trawę masz młodą, ona musi się dobrze zadomowić. Szybkość odrastania zależy od składu trawnika, pory roku i pielęgnacji (podlewanie, nawożenie). Z czasem będziesz mógł dawać trochę mniejsze dawki azotu.

Nie zapomnij żeby w lipcu (w susze) kosić wyżej (nawet pomimo działającego systemu) i skończyć nawożenie azotem do początków sierpnia.

Ładna trawa.

SKula, skład gleby masz świetny dla trawnika, pH też, a do tego system nawadniania - przy Twoim zapale trawnik nie może się nie udać.

same pochwały :) dzięki - ale to nie jest wyłącznie moja zasługa tylko Twoja

Ty mnie nakierowałaś na odpowiednie tory

a co do nawożenia, to mam to wszystko dokładnie zapisane po naszych dyskusjach i będę tego pilnował skrupulatnie

tym bardziej że ruszam z budową i będę tam codziennie

a na przyszłą wiosnę będę wychodził do ogrody z tarasu :)

Trawnik super. Nie wiem czy wcześniej pisałeś... ale może teraz w skrócie (punktach) dasz radę wymienić czynności przygotowawcze.

Wybudowałem się na polu, na którym w ostatnim okresie rosła kukurydza. Oczywiście działka została przeorana przy instalacji oczyszczalni. Na tym samym etapie dowieźliśmy sporo ziemi. Niestety nie była ona równana (walcowana) i tam gdzie miała opaść, to opadła z biegiem czasu. Z ziemi wyrosło pełno chwastów. W okresie budowlanym nic z tym nie robiłem. Ostatecznie poszło na nie troszkę chemii, a później to co mogłem to wyskubałem. Zostało mi to co niskie, czyli różne różniste roślinki (chwasty). Teraz zacząłem kopać fragmentami, dodatkowo sporo miejsc przeorałem pod kable elektryczne. I nie wiem co dalej...

Myślałem o kopaniu ręcznym, dosypywaniu ziemi, aby teren wyrównać i nawet częściowym nasadzaniu trawy.

Zanim wysiałem trawę, poświęciłem wiele czasu na przygotowanie podłoża.Przede wszystkim trzeba sprawdzić, czy ma ono warstwę próchniczą, czy też jest jej pozbawione. W pierwszym wypadku, jeśli np. do niedawna był w tym miejscu warzywnik, ziemię należy jedynie przekopać, usunąć kamienie i starannie odchwaścić. W drugim wypadku, który dotyczy zwłaszcza terenów wokół nowo wybudowanych domów, gdzie wierzchnia warstwa gleby jest tzw. martwicą, należy użyźnić glebę dodając substancje organiczne, np. kilkucentymetrową warstwę kompostu lub substratu torfowego. Ja stosowałem torf odkwaszony .

Ale przede wszystkim walczyłem z chwastami.

A więc staranne przekopanie - nie miałem glebogryzarki a więc szpadelek - jedyna rada przy dużej powierzchni żeby nie paść to po małym fragmencie i do przodu:)

Tam gdzie miałem pokłady gliny , "rozluźniałem" glebę piaskiem

no i żmudne wybieranie chwastów , najlepiej z korzeniami.

potem równanie : grabie , deska , nie stosowałem walca bo chciałem zachować naturalność terenu a nie golfowy stół

staranne ubijanie , siew trawy, przysypanie nasion torfem i solidne i systematyczne podlewanie

później Dorota zaleciła mi wykonanie bardzo ważnej rzeczy , a mianowicie badania w stacji chemiczno- rolniczej składu gleby z zaleceniami nawozowymi

i to obok wszystkich tych czynności jest kluczem do sukcesu.

dokładnie się wie jakie i ile trzeba stosować nawozy , jakie się ma ph gleby - polecam naprawdę

założyłem tez system nawadniający który też odgrywa niebagatelną rolę