Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja ogrodu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mój biedny ogródek :(

nie jest tak źle ;)

Panowie naprawdę się starają za wiele nie popsuć

a że dużo porozrzucanych skrawków drewna leży to już uroki budowy

dziś były spotkania na budowie z ekipami i ustalanie harmonogramu prac

jutro porobię jakieś fotki bo dziś zupełnie mi to wyleciało z głowy

Piękna cegła. Uwielbiam taki kolor. No i oczywiście Rustikę z Patoki...

no proszę :)

również grafitowa będzie fuga , jakoś nie widzę tej budowli z kontrastową białą fugą

jedynym odstępstwem będzie drewniany "domek" wędzarni ale on raczej będzie współgrał z elementami drewnianymi , a one mają jeden kolor

jedynie co to zastanawiam się jeszcze na pokryciem jego dachu blachą - w kolorze grafitu

a i zajrzałem dziś do mojej wylewki pod wędzarnię

no piękna - tylko zaczynać murować !

tylko kiedy???

[ATTACH=CONFIG]115193[/ATTACH]

Wyleweczka piękna tylko czy nie za blisko ogrodzenia, wędzarnia potrafi przydymić. Wokół paleniska lepiej dać cegłę pełną, może nie pęknie. Ciekaw jestem ja Ci pójdzie, będę obserwował ten wątek. Z murowaniem trochę roboty jest ale warto, później wędlinki mniam, mniam takich w sklepie nie ma. Ja foto swojej wrzuciłem tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?179555-Grille-wędzarnie-kominki-ogrodowe/page6 chyba troszkę większa od Twojej. Powodzenia w murowaniu.

Ok, w związku z tym, że ja osobiście popełniłem kilka błędów chętnie podzielę się nimi byś ich nie popełnił.

Rada nr 1

Koniecznie pamiętaj o zdylatowaniu paleniska pobudowanego z szamotki wewnątrz o obudowy cegły klinkierowej zewnętrznej, chodzi o to aby nie przenosić temperatury na ściany z klinkieru, ja tak nie zrobiłem i kilka cegiełek mi strzeliło. Dobrze jest nawet oddzielić cegły cienką wełną.

Rada nr 2 to już mam i działa

Zainstaluj w rurze spalinowej – dymowej szyber obrotowy, można nim skutecznie walczyć z temperaturą podczas wędzenia.

Rada nr 3 ja nie stosowałem bo nie wiedziałem a to ważne

Jak już wybudujesz, rozpalaj w wędzarni bardzo powolutku i stopniowo nawet kilka godzin, przez pierwsze wygrzania nigdy nie na maksa.