dorota.k 07.08.2012 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 no to mamy układ ! teraz tylko trzeba piec pomurować Tak naprawdę to po prostu chciałam się wprosić na pieczenie w piecu, a zakwas robi się bardzo łatwo. Polecam tę stronę: http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas Szczególnie artykuł "Zakwas na wesoło" - już prościej wytłumaczyć się nie da. Teraz jest najlepsza pora na "zakładanie" zakwasu - idealna temperatura. Ja nie cuduję z przepisami tylko piekę po prostu chleb żytni (50% mąki razowej 50% chlebowej). To naprawdę nie może się nie udać. Przygoda z tym ostatnio pieczonym chlebem to potwierdza: nastawiłam chleb do wyrośnięcia po południu i wyszliśmy do znajomych z zamiarem powrotu ok 22 - wtedy chleb miał być wyrośnięty i gotowy do pieczenia. Jednak u znajomych było tak fajnie (czyt. dużo do picia), że z trudem wróciliśmy ok 3 nad ranem. Chleb oczywiście wylazł już z formy i ogólna katastrofa. Ostatkiem sił wsadziłam go do lodówki i powlokłam się do łóżka. Rano go wyjęłam i upiekłam i... już właściwie go nie ma, a był naprawdę spory (a jedzących tylko 2 osoby). Może nie był to modelowy egzemplarz, ale kto by się tam dokładnie przyglądał. Tutaj ta reszta pozuje (specjalnie dla Pana) wraz z maliną kamionką: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 07.08.2012 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 (edytowane) Niepokoi mnie, bo gdy po porannym zraszaniu patrzę na licznik wody (mam osobny na wodę do ogrodu) to wieczorem zawsze jest na nim kilka litrów więcej zużytych, czy to normalne, czy to jakiś przeciek? Najprawdopodobniej wodę "popuszcza" elektrozawór. Ewentualnie wyciek może być gdzieś na trasie pomiędzy kranem a elektrozaworem. Edytowane 7 Sierpnia 2012 przez dorota.k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 07.08.2012 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Tutaj ta reszta pozuje (specjalnie dla Pana) wraz z maliną kamionką: [ATTACH=CONFIG]129705[/ATTACH] dziękuję serdecznie Pani za wskazówki chleb piękny ! aż się chce jeść ! ja dzisiaj też kupiłem różne mąki i mam nadzieję że niebawem pochwalę się swoim wypiekiem z gotowania jedynie pieczenie ciast nie jest moją ulubiona specjalnością , a chleb pod ciasto podciągnę kuchnia jest moim ulubionym miejscem , a potrawy które uwielbiam tworzyć są związane z naszą polską kulturą , chociaż nie tylko w końcu zapiekane ziemniaki z mozzarelą do takich nie należą i w końcu ten piękny i powalający na kolana zapach gotującego się rosołu .... nie ma nic piękniejszego niż pachnący takim zapachem dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 07.08.2012 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 aż się zrobiłem głodny od tych zapachów a tu w ogrodzie MASAKRA ! jak wiecie trwa ocieplanie domu.... styropianem:( a że nieźle wieje wiatr to jego fragmenty są wszędzie ! nie mam pojęcia jak je pozbieram co prawda przez cały czas chodzi jeden z robotników z workiem i zbiera ścinki , ale jest to walka z wiatrakami do tego rośnie sterta śmieci - w końcu pracują na raz 3 ekipy ! a dom zmienił kolor z czerwonego na biały ! ATTACH=CONFIG]129754[/ATTACH] i od rekuperacji rury od wyrzutni i czerpni też już wyprowadzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 07.08.2012 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 dzisiaj po inspekcji na budowie pojechaliśmy kupić lampki , które będą zainstalowane w podbitce w piątek lub najpóźniej w poniedziałek , żeby nie było ciasno, przyjedzie 4 ekipa do podbitki i oni też zainstalują oświetlenie domu wybraliśmy lampki z diodami LED - 20000 godzin świecenia - aż się nie chce wierzyć kupiliśmy też.... odkurzacz do liści na razie do styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 07.08.2012 22:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 powoli , acz nieuchronnie, zbliżając się do końcowych etapów budowy właśnie dziś nadeszła na mnie chwila wspomnień i przemyśleń : jak to było? jak to się wszystko zmieniało? jak myśmy w ogóle dali radę? tak naprawdę nie było wcale źle:) budowa była podzielona na etapy i każdy z nich co innego dla nas znaczył najpierw kupno działki i pierwsza poważna decyzja życiowa - "budujemy się !" potem wybór projektu - wydawałoby się niemożliwe z tylu tysięcy propozycji , a jednak znaleźliśmy ten wymarzony i wreszcie pierwsze wbicie łopaty ! a teraz - wszystko poukładane i poumawiane ale każdy z tych etapów dawał nam wiele szczęścia i radości ! każdy gwoździk kupiony był najważniejszy i jedyny ! wiem ,że tak będzie dalej no, ale nostalgicznie się zrobiło wstawiam dla Was krótką historię pewnego domu i jego miejsca magicznego miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 07.08.2012 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 07.08.2012 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 08.08.2012 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 no i jest ! zamówienie zrealizowane , czyżby dziś wieczorkiem było pierwsze pieczenie? trzeba tylko składniki pozbierać i do roboty ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 08.08.2012 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 a w formie opanowania nerwozy i drżenia rąk spowodowanej bezczynnością i siedzeniem w gipsie zrealizowałem mały projekt hm , drewno jest jednak niesamowicie wdzięcznym materiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 08.08.2012 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 dziękuję serdecznie Pani za wskazówki Ha, ha. Jednak nie polecam pieczenia wg mojego ostatniego sposobu. Szczególnie, że mocno szkodzi na wątrobę... Na szczeście nie moją - ja jestem kierowcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 08.08.2012 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Ha, ha. Jednak nie polecam pieczenia wg mojego ostatniego sposobu. Szczególnie, że mocno szkodzi na wątrobę... Na szczeście nie moją - ja jestem kierowcą. wybrałem sposób zamieszczony przeze mnie - jako zupełną inaugurację i chrzest bojowy i... udało się upiec chlebek mniam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 08.08.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 W garnku pieczony? Śliczny.Teraz pora nastawić zakwas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 08.08.2012 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 W garnku pieczony? Śliczny. Teraz pora nastawić zakwas... tak w garnku - dziś go dostałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 08.08.2012 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 a o zakwasie poczytam zaraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 09.08.2012 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 słuchajcie - mam pytanie : jak radzicie sobie z ,że tak powiem , obsługą szamba - oczywiście ci co mają mam na myśli kontrolę jego zapełnienia ja znalazłem coś takiego a może macie inny pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 10.08.2012 06:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Google wyświetla komunikat że forum jest zainfekowane coś jest nie tak ? dajcie znać na priv - proszę [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 10.08.2012 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 no to mieliśmy małą awaryjkę - ale fajnie że już po jakoś potrzebuję tego miejsca wczoraj znów wziąłem się za pieczenie chleba , tylko że bardziej pszennego niż razowego wyrósł pięknie i tak też się upiekł kurcze sklepy straciły klienta ! sami zobaczcie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 10.08.2012 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 chleb z dodatkiem prażonych ziaren dyni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 10.08.2012 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 a na budowie? prace intensywne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.