SKula 18.08.2012 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 cokół wokół domu to na razie grunt ale kolorek też ma ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 19.08.2012 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 dziś gorący dzień i przerwa na budowie postanowiłem skonstruować suszarkę dla ryb - do wędzenia ciężko osuszyć ryby i nie narazić ich na ataki much dlatego suszarka z moskitiery brakuje jeszcze dna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 19.08.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 To widzę, że pierwsze przymiarki są. Jak będziesz wędził rybki są na alledrogo takie fajne podwójne haki do rybek, co by przy wędzeniu nie spadały, przetestowałem i się sprawdzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 19.08.2012 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 To widzę, że pierwsze przymiarki są. Jak będziesz wędził rybki są na alledrogo takie fajne podwójne haki do rybek, co by przy wędzeniu nie spadały, przetestowałem i się sprawdzają. dzięki serdeczne pierwsze wędzenie było na własnoręcznie wykonanych hakach , ale już zakupiłem te właśnie z Allegro dziś przywiozłem trochę śliwy więc wędzenie będzie jak tylko wreszcie pójdą robotnicy ale to jeszcze dłuuugo jedni kończą - inni zaczynają wchodzi wykończeniówka, elektryk, hydraulik , kończy się ogrodzenie i altana śmietnikowa, zaraz zaczyna się kostka ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 19.08.2012 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 no i zapomniałem o dokończeniu rekuperacji i kominku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 21.08.2012 05:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 przeglądając te zapiski , a w szczególności te dotyczące budowy domu możecie odnieść wrażenie że mamy niesamowite szczęście do wykonawców i wszystko nam się udaje.Wiedząc jakie są realia budowy i kontaktów z ekipami na pewno obraz zdziwienia i niedowierzania pojawia się na Waszych twarzach.Muszę Was uspokoić . Kłopoty nie omijają i nas - są one po prostu nieodzowne i nieuniknioneCzasem niechlujstwo a czasem brak umiejętności doprowadza nas inwestorów do szału.My np obecnie zmagamy się z kilkoma niedoróbkami powstałymi podczas tynkowania wewnątrz domu , spartolonym tarasem ( schodami ) oraz wyegzekwowaniem wywiezienia śmieci.Na szczęście wszystkie te prace były zlecone jednemu wykonawcy - powiedzmy deweloperowi - i to on jest zobowiązany do niezbędnych poprawek.Termin wykonania prac mija za kilka dni a umowa jest tak skonstruowana że każde opóźnienie skutkuje karami finansowymi - po prostu będzie płacił nam czynsz wynajmowanego przez nas na czas budowy mieszkania.Nie wspomnę że do czasu usunięcia usterek nie otrzyma żadnych pieniędzy - a jest to spora sumka. Właśnie dziś o godzinie 17 mamy z nim spotkanie na budowie i będzie burzowo ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 21.08.2012 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 no i po spotkaniu miałem pewne obawy co do samego spotkania, ale wcześniejsze maile odpowiednio przygotowały grunt wykonawca - deweloper bez żadnego szemrania zlecił wykonanie poprawek i część z nich była już gotowa na dzisiejsze popołudnie z większych prac pozostał do poprawy taras , a właściwie jego schody w związku z tym że będzie to poprawiane w przyszłym tygodniu część pieniędzy nie zostanie zapłacona w trakcie spotkania zadzwonił wykonawca kostki brukowej i chce zacząć prace już od czwartku - a więc za 2 dni ! dzisiaj też miałem spotkanie z elektrykiem , który będzie podłączał dom i instalował wszelkie elektryczne pstryczki zrobi tez wyprowadzenie do bramy , furtki i oświetlenia ogrodu tynk i wykończenie marmolitem : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 22.08.2012 03:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 dzisiaj wreszcie ekipa od ociepleń i tynków wyjeżdża zabierają swoje rusztowania, sprzątają i jadą na następną budowę a mnie czeka ciężki i pracowity dzień jutro zaczynają prace z kostką więc muszę trochę przesunąć system nawadniania - opaska wokół domu wyszła trochę szersza niż planowałem i zraszacze musiałyby być pomiędzy brukiem muszę je przesunąć na jego skraj a druga praca ziemna to wykopanie odprowadzenia wody z rynien : studzienek do podłączenia rynien i samych rowów do rury drenarskiej kolejna sprawa to ściągnięcie elektryka by pod kostką przeprowadził niezbędne instalacje nie wspomnę już o porządkach w ogrodzie ...ale wszystko powoli i systematycznie wróci do normy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 22.08.2012 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 padam na przysłowiowy pysk;) zamówiony przez dewelopera kontener miał stać tylko 1 dzień więc chciał nie chciał musiałem odłożyć zaplanowane prace i wykorzystać moment i doładować go wszelkimi śmieciami przez cały dzień grabiłem i upychałem resztki budowlane na koniec "pochyliłem " się wreszcie nad trawnikiem obraz nędzy i rozpaczy - ślady po koparce podsypane ziemią i wysiane świeżą trawą , wszelkie miejsca gdzie były składowane materiały budowlane zostały odsłonięte i skoszone wszystko co " najgorsze" dla roślin już minęło teraz pozostała już kosmetyka tylko od frontu budowa trwa dalej - jutro o 7 rano wchodzą brukarze - a tam roślin nie ma ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 22.08.2012 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 nareszcie pusto się zrobiło na działce przez tą ilość ekip i ludzi "bycie" u siebie było jakieś dziwne gdzie by się nie poszło tam ktoś pracował a teraz... cisza tylko te sterty desek działają mi jeszcze na nerwy ale już poczyniłem pewne kroki i już nie długo znikną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 23.08.2012 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 (edytowane) Gratuluję kolejnych postępów. Trawka wygląda jak puch Miałem pokazać jak mniej więcej wygląda ogrodzenie przy którym tak długo walczę A przy okazji mogę pochwalić się plonami, już dwie miski zerwane. Pomidorki posadzone jako eksperyment. Dopiero jak urosły to poczytałem, że trzeba przycinać, więc pierwszy rok na dziko, ale i tak jestem dumny Edytowane 23 Sierpnia 2012 przez mWilQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 23.08.2012 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Tak w ogóle, to mam prośbę, czy mógłbym Ci troszkę pozawracać głowę tematem nawodnienie? Zaznaczone miejsca to źródła wody. Przy domku będzie to woda z sieci, wyciągnąłem tam rurkę fi32, natomiast ta druga to punkt zbioru deszczówki, przy którym dodatkowo mój tato pomoże mi wywiercić studnię. Do obu miejsc mam dociągnięte kable zasilające i kabel z 5 parami żył do sterowania. Z drugiej strony jest to wpuszczone do budynku do mojej rozdzielni. W chwili obecnej szykuję teren (na gotowo pod nasadzenia) z lewej strony przy drodze do drugiego garażu), teren koło wykusza i trzy oczka od frontu. Mam to już odchwaszczone, teraz starą ziemię chcę lekko przekopać w celu wyrównania i dołożyć ładnej czarnej ziemi. Od frontu roślinki będą podlewane z węża - już teraz nie widzę alternatywy, zresztą to nie są jakieś ogromne powierzchnie, natomiast ta wzdłuż drogi jest już spora. Docelowo myślałem żeby położyć tam linię kropelkującą, która będzie kiedyś wpięta do systemu. Jak to w ogóle widzisz? Jak byś to zaplanował? W kontekście tej powierzchni wzdłuż ogrodzenia. Plan, który umieściłem jest do zwymiarowania ścieżek, wiec nie ma tam wszystkich rabat. Czy linię kropelkującą umieszcza się w warstwie kory? Czy idzie po powierzchni, a może się ją zakopuje? Czy jak położę teraz, mimo, że nie mam systemu, to czy będzie możliwość podłączyć się pod nią z sieci, tak żeby już to funkcjonowało? Kiedyś Ci chyba pisałem o moim problemie z dwoma źródłami wody. Ten punkt przy domku wydaje mi się zbyt odległy, żeby zasilić w wodę armatki z prawej strony budynku. Początkowo myślałem, co by jakoś połączyć oba źródła, ale są one daleko od siebie. Teraz nawet myślę, czy nie zrobić dwóch osobnych systemów. Nie wiem co tak naprawdę generuje koszt, czy długość rurek, czy armatki, czy ewentualnie skrzynka z zaworami i sterownik. Bo przy dwóch systemach mam dokładnie taką samą ilość armatek, węża byłoby pewnie mnie, bo nie trzebaby było ciągnąć na takie odległości, nie mówiąc już o spadkach ciśnienia. Ach póki co straszny dla mnie temat. Gdybym miał kasę i mógł zrobić to od razu kompleksowo, to bym może był spokojniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 23.08.2012 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 . Czy linię kropelkującą umieszcza się w warstwie kory? Czy idzie po powierzchni, a może się ją zakopuje? Czy jak położę teraz, mimo, że nie mam systemu, to czy będzie możliwość podłączyć się pod nią z sieci, tak żeby już to funkcjonowało? /QUOTE] Są różne rodzaje linii kroplujących : w zależności jaką kupisz - można ją zakopać w pobliżu korzeni - mają one specjalne systemy zapobiegające zatykaniu się rury ziemią i takie które tego nie mają i powinny być położone na powierzchni . Teraz możesz już położyć linię kroplującą taką docelową i tymczasowo podłączyć ją np do puszki przyłączeniowej , a puszkę do węża. Później po prostu wykopiesz puszkę i podłączysz rurę z systemu. Dla ułatwienia rozmieszczenia rury zastosuj specjalne szpilki . Ja tak też zaczynałem i chociaż nie przepadam za tą firmą G właśnie jej puszek użyłem http://www.gardena.com/pl/water-management/sprinkler-systems/puszka-pod-aczeniowa/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 23.08.2012 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Gratuluję kolejnych postępów. piękna kocha ! i ogrodzenie też u nas dopiero początek tego bałaganu - 1 dzień prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 23.08.2012 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Kiedyś Ci chyba pisałem o moim problemie z dwoma źródłami wody. Ten punkt przy domku wydaje mi się zbyt odległy, żeby zasilić w wodę armatki z prawej strony budynku. odległy ? nie wydaje mi się przy dobrym ciśnieniu i dobrej wydajności źródła powinno wszystko działać bez zarzutu powiem Tobie jaki ja mam najdalej wysunięty zraszacz - od zaworów - aż otworzyłem projekt żeby policzyć - wyszło 50 m do zaworów od źródła jest zależnie czy z wodociągu czy z pompy - 10m lub 3 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 23.08.2012 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Nie wiem co tak naprawdę generuje koszt, czy długość rurek, czy armatki, czy ewentualnie skrzynka z zaworami i sterownik. co generuje koszty ? chyba wszystko po trochu ale wiesz co ? poszperaj w necie - kończy się sezon i na pewno teraz będzie najtaniej albo jeśli chcesz poszperam i może znajdę adres gdzie ja zamawiałem wszystko przywieźli kurierem i naprawdę nie drogo mnie to wyniosło jest tam też możliwość zrobienia dokładnej analizy planu nawadniania, ale podstawą wszystkiego są badania źródła wody kurcze nie mam tego adresu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 23.08.2012 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 ja zrobiłem to na podstawie tego planu - bez jednego zraszacza - tego na przeciwko wejścia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 23.08.2012 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 jak zauważyliście kształt wykończenia kostką po bokach i za domem nawiązuje do ostrych , prostokątnych kształtówprzód domu będzie bardziej "miękki" i kolisty - w nawiązaniu do schodów ciekawe jak to wyjdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 24.08.2012 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Dzięki wielkie za odpowiedź. Muszę jeszcze troszkę czasu poświęcić na czytanie o systemach, żeby mieć świadomość jakie są możliwości. Przykładowo taka puszka przyłączeniowa dla węża może rozwiązać problem dużej rabaty od frontu, która jest otoczona ogrodzeniem i kostką. Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa. Jak już zdecyduję się na zakopanie linii kropelkującej, to musiałbym ją poprowadzić pod korzeń rośliny (której jeszcze nie mam), czy np jak mam pole do nasadzeń wzdłuż drogi o szerokości 1,6m, to taką linię puścić przez środek, ewentualnie dwie w jakieś odległości od siebie. Nie wiem na jakiej powierzchni takie linie obsługują rośliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 24.08.2012 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Druga sprawa z tymi źródłami wody. Chciałbym wykorzystywać moją deszczówkę do podlewania... Masz pomysł jak to połączyć ze źródłem z sieci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts