Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja ogrodu

Recommended Posts

czy jak mam pole do nasadzeń wzdłuż drogi o szerokości 1,6m, to taką linię puścić przez środek, ewentualnie dwie w jakieś odległości od siebie. Nie wiem na jakiej powierzchni takie linie obsługują rośliny.

ja mam dwie linie kroplujące - przystosowane do zakopania w ziemi

jedna nawadnia rośliny na tej rabacie : ( ok 1- 1,2 m szerokości )

20120531560.jpg

jest ona poprowadzona powiedzmy nieregularnie - w okolicach systemu korzeniowego poszczególnych roślin

za pomocą szpilek jest przymocowana do podłoża - bardzo ułatwiają umiejscowienie rury

w drugim przypadku : ( ok 0,5 m szerokości )

20120608604.jpg

linia nawadniająca poprowadzona jest centralnie pomiędzy dwoma rzędami żywopłotu

w obu przypadkach linie spełniają swoje zadanie

dodatkowo linia która nawadnia żywopłot idzie wzdłuż ogrodzenia nawadniając jeszcze nie obsadzone miejsca :)

i ta ma długość 50 mb

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Druga sprawa z tymi źródłami wody. Chciałbym wykorzystywać moją deszczówkę do podlewania... Masz pomysł jak to połączyć ze źródłem z sieci?

wykorzystanie deszczówki to duża oszczędność - pod warunkiem możliwości jej magazynowania

jak wiadomo jest jej najwięcej podczas opadów i w chwili gdy ogród jest naturalnie nawodniony przez opady

rozumiem że masz odpowiednio duży zbiornik

moim zdaniem włączenie tego źródła wody do systemu nawadniania mogłoby wyglądać tak :

w zbiorniku umieszczasz czujnik jego napełnienia , albo pływakowy , albo elektryczny - takie jak montuje się w szambasz ( sam taki wczoraj zakładałem )

pierwszy może po osiągnięciu wyznaczonego poziomu włączać pompę ( którą będziesz musiał dobrać do tego celu ) , drugi czujnik pokazuje i alarmuje o osiągniętym i wyznaczonym poziomem wody - włączenie pompy ręcznie.

Jaki system wybierzesz to już pozostawiam do Twojej rozwagi i decyzji.

ale zdanie się całkowicie na automatykę moim zdaniem może nie do końca spełnić swojej roli i funkcji

podłączając wszystko np do sterownika z czujnikiem opadu , pompa nie zostanie włączona podczas wielodniowych czy wielogodzinnych opadów mimo że zbiornik będzie przepełniony

a teraz trochę o tym co u mnie ;)

prace trwają i jak zwykle i jak na każdym etapie miliony decyzji

przed domem powstają chodniki i podjazd oraz miejsca na rabaty

jest to miejsce reprezentacyjne i eksponowane

czy macie jakieś sugestie co do jego aranżacji?

będzie jeszcze duża rabata pod samym ogrodzeniem i w okolicy altany śmietnikowej

ale to dopiero pokażę około wtorku jak będzie widoczne

na pierwszym zdjęciu zaznaczona rabata otoczona palisadą ( jeszcze niedokończona )

20120824198 p.jpg

20120824197.jpg

20120824199.jpg

20120824196.jpg

dziś panowie przy kostce popracowali krócej ode mnie

ja prowadziłem prace ziemne i zrobiłem odprowadzenie wody z rynien

wkopałem 50 mb rury - pozostało na jutro założenie studzienek rozsączających , podsypanie żwirem , okręcenie rur włókniną , no i zakopanie

a i na koniec pomalowanie przykryw studzienek na bardziej nie rzucający się w oczy kolor , po prostu inny niż biały :)

20120825200.jpg

20120825204.jpg

witaj :) prace ida gładko i szybko!

strasznie masz pofalowaną linię brzegową kostki. Nie chcesz jej trochę "wygładzić" póki jeszcze można? skoro juz masza pókola, to może konsekwentnie wszystkie?

cieowa jestem Twojego uzasadnienia tej "falistości"

witaj :)

z tą gładkością to bym nie przesadzał

przecież wszyscy wiedzą że nie da się uniknąć spięć na budowie

niespodziewanych zwrotów sytuacji ;)

dlaczego jest tak pofalowana?

to zamysł z projektu - łuki będą kontynuowane wzorem z innej kostki

to teoria - a praktykę pokarze poniedziałek

tak to ma wyglądać - co prawda lewą stronę już nieznacznie zmieniliśmy

kostka poprawiona 1.jpg

wczoraj skończyłem dwie linie odwadniające i rozprowadzające wodę z dachu

włóknina,żwir, piach i wreszcie ziemia oraz ścięte tak jak przy budowie nawadniania płaty darni

po zakończeniu prac prawie nie ma śladu po wykopach

z drugiej strony domu też są dwie linie ale z powodu braku miejsca skieruje je do jednej ale za to dużo większej studzienki

muszę tylko ją zakupić no i zamontować

20120826216.jpg

20120826214.jpg

wczoraj lało przez parę godzin - cieszyłem się z tego deszczu bo od razu sprawdziłem czy funkcjonuje drenaż

wszystko ok :) woda jest rozprowadzana i nawet nie jest "wyrzucana" przez studzienkę

dziś na budowie znowu wrzało

panowie szaleli z kostką i schodami do pom. gospodarczego

a w środku ruszyły łazienki , kuchnia i gresy

solą w oku było spięcie z deweloperem , który ma do wykonania 3 zaległe poprawki

2 małe i jedną dużą:)

profilaktycznie wstrzymałem jeden przelew by nie pozbawiać się do końca argumentów

i dziś był "zdziwiony" mail od zdziwionego dewelopera

cóż - ma czas do końca tygodnia , później biorę inną ekipę - a płacić mam z czego :)

po skończeniu kostki i poprawieniu schodów na tarasie to już koniec prac i ekip w ogrodzie !

pozostanie sprzątanie , wywiezienie desek i palet i rozplantowanie ziemi

potem to już tylko dobry plan i pomysł co dalej z zielenią :)

no ale najpierw domek !

a może wszystko jednocześnie?