SKula 25.08.2012 04:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 czy jak mam pole do nasadzeń wzdłuż drogi o szerokości 1,6m, to taką linię puścić przez środek, ewentualnie dwie w jakieś odległości od siebie. Nie wiem na jakiej powierzchni takie linie obsługują rośliny. ja mam dwie linie kroplujące - przystosowane do zakopania w ziemi jedna nawadnia rośliny na tej rabacie : ( ok 1- 1,2 m szerokości ) jest ona poprowadzona powiedzmy nieregularnie - w okolicach systemu korzeniowego poszczególnych roślin za pomocą szpilek jest przymocowana do podłoża - bardzo ułatwiają umiejscowienie rury w drugim przypadku : ( ok 0,5 m szerokości ) linia nawadniająca poprowadzona jest centralnie pomiędzy dwoma rzędami żywopłotu w obu przypadkach linie spełniają swoje zadanie dodatkowo linia która nawadnia żywopłot idzie wzdłuż ogrodzenia nawadniając jeszcze nie obsadzone miejsca i ta ma długość 50 mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 25.08.2012 04:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 musisz się zastanowić i zrobić plan nasadzeń ale zawsze możesz też później poprzesuwać rurę tak jak będzie Ci pasować daj jej tylko odpowiednio dużo żeby można było swobodnie ją dysponować co prawda są odpowiednie akcesoria i złączki i zawsze można ją przedłużyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 25.08.2012 04:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Druga sprawa z tymi źródłami wody. Chciałbym wykorzystywać moją deszczówkę do podlewania... Masz pomysł jak to połączyć ze źródłem z sieci? wykorzystanie deszczówki to duża oszczędność - pod warunkiem możliwości jej magazynowania jak wiadomo jest jej najwięcej podczas opadów i w chwili gdy ogród jest naturalnie nawodniony przez opady rozumiem że masz odpowiednio duży zbiornik moim zdaniem włączenie tego źródła wody do systemu nawadniania mogłoby wyglądać tak : w zbiorniku umieszczasz czujnik jego napełnienia , albo pływakowy , albo elektryczny - takie jak montuje się w szambasz ( sam taki wczoraj zakładałem ) pierwszy może po osiągnięciu wyznaczonego poziomu włączać pompę ( którą będziesz musiał dobrać do tego celu ) , drugi czujnik pokazuje i alarmuje o osiągniętym i wyznaczonym poziomem wody - włączenie pompy ręcznie. Jaki system wybierzesz to już pozostawiam do Twojej rozwagi i decyzji. ale zdanie się całkowicie na automatykę moim zdaniem może nie do końca spełnić swojej roli i funkcji podłączając wszystko np do sterownika z czujnikiem opadu , pompa nie zostanie włączona podczas wielodniowych czy wielogodzinnych opadów mimo że zbiornik będzie przepełniony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 25.08.2012 04:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 należy się liczyć z taką sytuacją że będziesz zmuszony wypompować wodę podczas opadów no chyba że zakopałeś cysternę ale kluczem do wszystkiego jest odpowiednio dobrana pompa - spełniająca wymogi systemu - a więc wydajność i ciśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 25.08.2012 04:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 a teraz trochę o tym co u mnie prace trwają i jak zwykle i jak na każdym etapie miliony decyzji przed domem powstają chodniki i podjazd oraz miejsca na rabaty jest to miejsce reprezentacyjne i eksponowane czy macie jakieś sugestie co do jego aranżacji? będzie jeszcze duża rabata pod samym ogrodzeniem i w okolicy altany śmietnikowej ale to dopiero pokażę około wtorku jak będzie widoczne na pierwszym zdjęciu zaznaczona rabata otoczona palisadą ( jeszcze niedokończona ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 25.08.2012 04:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 a tak wygląda łazik na Marsie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 25.08.2012 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 dziś panowie przy kostce popracowali krócej ode mnie ja prowadziłem prace ziemne i zrobiłem odprowadzenie wody z rynien wkopałem 50 mb rury - pozostało na jutro założenie studzienek rozsączających , podsypanie żwirem , okręcenie rur włókniną , no i zakopanie a i na koniec pomalowanie przykryw studzienek na bardziej nie rzucający się w oczy kolor , po prostu inny niż biały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 25.08.2012 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 a "okolica " wygląda tak : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 25.08.2012 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 planowo tutaj ma powstać mała altanka śmietnikowa - 1,8x1,8 m na zdjęciu narysowałem trochę za dużą , ale chodziło mi o kształt i o zdefiniowanie funkcjonalności miejsca chciałbym jakoś wkomponować i zaaranżować te nowo powstałe miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 25.08.2012 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 altanka będzie pokryta dachówką analogiczną jak dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 25.08.2012 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 witaj prace ida gładko i szybko! strasznie masz pofalowaną linię brzegową kostki. Nie chcesz jej trochę "wygładzić" póki jeszcze można? skoro juz masza pókola, to może konsekwentnie wszystkie? cieowa jestem Twojego uzasadnienia tej "falistości" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 25.08.2012 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 witaj prace ida gładko i szybko! strasznie masz pofalowaną linię brzegową kostki. Nie chcesz jej trochę "wygładzić" póki jeszcze można? skoro juz masza pókola, to może konsekwentnie wszystkie? cieowa jestem Twojego uzasadnienia tej "falistości" witaj z tą gładkością to bym nie przesadzał przecież wszyscy wiedzą że nie da się uniknąć spięć na budowie niespodziewanych zwrotów sytuacji dlaczego jest tak pofalowana? to zamysł z projektu - łuki będą kontynuowane wzorem z innej kostki to teoria - a praktykę pokarze poniedziałek tak to ma wyglądać - co prawda lewą stronę już nieznacznie zmieniliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 26.08.2012 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 o matko !!!! naprawdę napisałem słowo pokażę przez RZ ????sorki wielkie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 27.08.2012 05:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 wczoraj skończyłem dwie linie odwadniające i rozprowadzające wodę z dachu włóknina,żwir, piach i wreszcie ziemia oraz ścięte tak jak przy budowie nawadniania płaty darni po zakończeniu prac prawie nie ma śladu po wykopach z drugiej strony domu też są dwie linie ale z powodu braku miejsca skieruje je do jednej ale za to dużo większej studzienki muszę tylko ją zakupić no i zamontować wczoraj lało przez parę godzin - cieszyłem się z tego deszczu bo od razu sprawdziłem czy funkcjonuje drenaż wszystko ok woda jest rozprowadzana i nawet nie jest "wyrzucana" przez studzienkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 27.08.2012 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 dziś na budowie znowu wrzało panowie szaleli z kostką i schodami do pom. gospodarczego a w środku ruszyły łazienki , kuchnia i gresy solą w oku było spięcie z deweloperem , który ma do wykonania 3 zaległe poprawki 2 małe i jedną dużą profilaktycznie wstrzymałem jeden przelew by nie pozbawiać się do końca argumentów i dziś był "zdziwiony" mail od zdziwionego dewelopera cóż - ma czas do końca tygodnia , później biorę inną ekipę - a płacić mam z czego po skończeniu kostki i poprawieniu schodów na tarasie to już koniec prac i ekip w ogrodzie ! pozostanie sprzątanie , wywiezienie desek i palet i rozplantowanie ziemi potem to już tylko dobry plan i pomysł co dalej z zielenią no ale najpierw domek ! a może wszystko jednocześnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.08.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 miałam zajrzeć, ale jeśli liczysz na porady odnośnie nawadniania to nie mam z tym większego doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 28.08.2012 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 miałam zajrzeć, ale jeśli liczysz na porady odnośnie nawadniania to nie mam z tym większego doświadczenia. liczę zdecydowanie na fachowe oko odnośnie powstałych rabat i ich zagospodarowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.08.2012 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 która to strona świata ten front? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 29.08.2012 03:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 która to strona świata ten front? zachód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 29.08.2012 03:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 oprócz rabaty przy domu - garażu wszystkie miejsca są w zasięgu działania systemu nawadniania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts