Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja ogrodu

Recommended Posts

w ogrodzie znów prace ziemnne

tym razem przesuwanie linii nawadniania - tych za blisko zamontowanych przy ścianach domu

jak się nie przewidziało opaski to trzeba było trochę pokopać

przy okazji niektóre linie uległy modyfikacji - głównie wydłużeniu i rozbudowie

no i sprzątanie, sprzątanie i raz jeszcze sprzątanie

powoli widać koniec - na szczęście

w domu praca wre :

gresy w kuchni, wiatrołapie ,przeddpokoju. ścianka pod zabudowę w kuchni, mała

łazienka, a wczoraj kominek - pierwsze palenie już za nami :)

zresztą tych pierwszych rzeczy jest więcej :) pierwszy wjazd do garażu, pierwsza korespondencja w skrzynce na listy

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

napisz coś więcej o odprowadzeniu wody z rynien (co to takiego studzienki rozsączające?). Pozdrawia, Lidia

spływająca z rynien woda jest odprowadzana do gruntu poprzez studzienkę wpustową , rurę hydrauliczną tzw 100 ( tylko ok 1 m ) , rurę drenarską i na końcu studzienkę rozsączającą .

Rura drenarska jest okręcona włókniną ( w celu ochrony przed zapychaniem otworów przez ziemię ) , ułożona jest w wykopie ok 0,70 m z 2 % spadkiem w kierunku studzienki. Ja od każdej rynny wyprowadziłem rurę drenarską o ok 15 mb. Rura jest ułożona w wykopie na warstwie grubego żwiru i zakopana.

na rysunku widać dokładnie schemat tego przedsięwzięcia ;

studzienka 1.jpg

studzienka 1.jpg

sezon ogrodowy mija , ale mam nadzieję że Wasz zapał nie!

zbliża się jesień i trzeba dobrze przygotować się do zimy :)

u mnie to jeszcze abstrakcja zupełna

sprawy ogrodu zeszły znów na plan dalszy i wykończenie domu stało się priorytetem

ale jeszcze przyjdzie czas by się nim porządnie zająć

dziś z uwagi na wiele ekip pracujących w domu ( glazurnicy, montaż pieca, montaż kaloryferów, wykonywanie schodów, układanie kafelków na tarasie i balkonach ....) ja nawet nie miałam jak zająć się malowaniem

postanowiłem rozplantować zgromadzoną przed ogrodzeniem ziemię

rozwiozłem 40 taczek i powiem Wam miałem dość

zresztą zaczął padać deszcz :)

mam pytanie dla osób korzystających z pieca na groszek - w jakiej cenie kupujecie węgiel - powiedzmy 25 kg

W Casto...ie masz po niecałe 13PLN / 20kg / 650zł/tona, lecz groch grochowi nie równy. Niekiedy szczególnie w kuchniach węglowych można zaobserwować niezłe stalaktyty po węglu gorszej jakości.

W Casto...ie masz po niecałe 13PLN / 20kg / 650zł/tona, lecz groch grochowi nie równy. Niekiedy szczególnie w kuchniach węglowych można zaobserwować niezłe stalaktyty po węglu gorszej jakości.

to w Casto jest najtaniej? myślałem że u jakiegoś dostawcy

ale jak się zdążyłem zorientować to są różnice np kaloryczności czy procentowego powiedzmy spopielenia

jaki jest najlepszy?