Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja ogrodu

Recommended Posts

a jeśli cztery to w jakim momencie , w jakim okresie to robić ?

Wtedy kiedy przyrosty są już za długie, do końca sierpnia.

Mój grabowy do końca czerwca/początków lipca przeważnie ma za sobą 2, 3 razy i w sierpniu jeszcze przynajmniej raz trzeba go przyciąć. To dlatego, że staram się utrzymywać go w formie wąskiego szpaleru

Edytowane przez dorota.k

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To na pewno nie jest acutiflora skoro dziko rośnie i - jak widzę - w postaci łanu. To może być trzcinnik piaskowy, rozrastający się za pomocą silnych rozłogów. Trzeba zachować ostrożność przy wprowadzaniu go do ogrodu.

oczywiście nie miałem pojęcia jak nazywa się ten gatunek trawy , ale tez sądziłem że może ona być bardzo ekspansywna - rośnie rzeczywiście 'łanowo" , tworząc bardzo gęste kępy i rozłogi . Jeśli więc sadzić to tylko w pojemnikach ograniczających korzenie.

jesień w ogrodzie :

olszówki:

[ATTACH=CONFIG]139471[/ATTACH]

muchomory:

[ATTACH=CONFIG]139472[/ATTACH]

i ..maślaki :)

[ATTACH=CONFIG]139473[/ATTACH]

niesamowita frajda iść do ogrodu i nazbierać grzybów !

Nie zbieraj tylko tych z kropkami... badajże dwa lata temu u nas był taki wysyp grzybów, że na działce wyrosło z trzydzieści prawdziwych, wszyściutkie zdrowe, frajda była jak cholercia.

Nie zbieraj tylko tych z kropkami... badajże dwa lata temu u nas był taki wysyp grzybów, że na działce wyrosło z trzydzieści prawdziwych, wszyściutkie zdrowe, frajda była jak cholercia.

w przyszłym roku planuję zaaplikować grzybnię i wtedy dopiero będą zbiory !

no przynajmniej mam taką nadzieję

czy ktoś stosował już w swoim ogrodzie grzybnię?

w przyszłym roku planuję zaaplikować grzybnię i wtedy dopiero będą zbiory !

no przynajmniej mam taką nadzieję

czy ktoś stosował już w swoim ogrodzie grzybnię?

Nie ma pewności co wyrośnie, mogą być gatunki grzybów jadalnych bądź nie. Dużo zależy również od gatunków drzew, traw itp. ta na ich korzeniach powstaje grzybnia i wszystko się zaczyna.

u mnie przecież był naprawdę wielki bałagan - zresztą pewnie jak na większości placów budów , ziemia wiele razy była przekopywana i przesypywana z miejsca na miejsce - mimo tego że się starałem uchronić od tego w jak największym stopniu

rozsiewanie grzybów przez zarodniki jest na pewno jakąś metodą, ale grzybnie jest tutaj kluczem do sukcesu

jestem naprawdę mile zaskoczony że naturalne środowisko po budowie niewiele ucierpiało :)

20121003357.jpg

20121003356.jpg

20121003355.jpg

20121003354.jpg

Już za 2- 3 tygodnie planujemy przeprowadzkę do Naszego Domu.

Trochę nas wstrzymuje wykonawca schodów , ale mam nadzieję że wszystko uda się "podopinać" i terminy zostaną zachowane.

Przed nami jeszcze drobne prace malarskie i wykończeniowe , ale to już naprawdę finisz :) !

Do wiosny pozostanie niedokończony wgłębnik , no ale były przecież inne priorytety

Cieszę się bo wreszcie ogród będzie "na miejscu" i blisko i będzie można na co dzień cieszyć się jego obecnością i pracą .

Wiele udało się już zrobić , ale bardzo dużo jeszcze pomysłów do zrealizowania i wiele planów do wdrożenia.

Mam nadzieję że dalej będziecie wspierać mnie radami oraz raczyć krytycznym spojrzeniem.

Obiektywizmu nigdy za wiele !

No proszę, ekspresowo. Gratuluję postępów.

ekspresowo? mnie się wydaje że końca nie widać - a najgorszy ze wszystkich prac jest finisz

ciągle jakieś problemy , przeciąganie terminów , no i nasza wytrzymałość też już chyba jest na wykończeniu:)

pocieszam się że to już naprawdę za chwilę i zaczniemy nowe życie za miastem ;)

no i ogród na wyciągnięcie ręki będzie !:)