Elfir 09.01.2012 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 pasternak zwyczajny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 09.01.2012 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 to "COŚ" ma takie liście , ale nie udało mi się znaleźć nazwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 09.01.2012 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 już znalazłem - Wrotysz pospolity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 09.01.2012 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Wrotycz miało być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 09.01.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Wrotycz. Bardzo pożyteczna roślinka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 09.01.2012 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 JAKA???? bardzo ekspansywna i ciężka do wyplenienia gangrena . Ile się nawalczyliśmy z tą bardzo pożyteczną roślinką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewalm 09.01.2012 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 dorota, masz na myśli działanie poronne ) Skula - to juz masz zioła w ogrodzie (przyda się jesli chcesz zwalczac szkodniki metodami ekologicznymi na przykład) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 09.01.2012 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Działanie: Roślina była stosowana dawniej do spędzania płodu, leczenia histerii, do pobudzania menstruacji oraz przy stłuczeniach, zwichnięciach, reumatyzmie i chorobach skóry. Używano ją też do zwalczania robaków obłych w układzie pokarmowym. Była w tym skuteczna, jednak w koniecznych do tego celu ilościach miała już działanie trujące dla człowieka. Obecnie jest stosowana jako domieszka do leków zewnętrznego stosowania we wszawicy głowowej i łonowej (alkoholowy wyciąg o nazwie Artemisol) Samo zdrowie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 09.01.2012 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Tak. Poronne na robale. [ATTACH=CONFIG]93982[/ATTACH] wszystko ok....ale nie zabijcie mnie , w w szczególności Ty Elfir w samym rogu ma docelowo powstać altanka śmietnikowa Ja cię zabiję Dlaczego nie w drugim rogu? Bliżej i sensowniej. SKula, na Twoim miejscu przede wszystkim zleciłabym w Stacji Chem-Rol. badanie gleby z zaleceniami nawozowymi - głownie dla trawnika, bo on powinien błyszczeć w takim ogrodzie jak Twój, a na razie wygląda słabo. Odradzam nawożenie w ciemno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewalm 09.01.2012 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 no właśnie więc, sam widzisz że pożyteczna bo jesli nie wykorzystasz tego pierwszego zastosowania i jednak doczekasz się dzieci, a następnie wyślesz je do dowolnej placówki edukacji zbiorowej to zetknięcie z wszą głowową jest całkiem prawdopodobne i wtedy - jak znalazł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 09.01.2012 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Mydło potasowe z wyciągiem z wrotycza załatwia robale lepiej niż chemia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 09.01.2012 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Dzieci już i dorosłe i prawie dorosłe więc etap zarazy przedszkolnej już za nami,dorota.k - trawnik był wysiewany w zeszłym roku i to nie wszędzie - pozostawione są miejsca strategiczne dla ekip budowlanych. Co to jest stacja Chemiczno-Rolnicza? i gdzie czegoś takiego szukać? Altana śmietnikowa nie w tym rogu? Tak blisko domu? Ja się tylko pytam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.01.2012 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 pewnie trawa mu nie rośnie, bo glina...Gleba jest za słabo przepuszczalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 09.01.2012 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 rośnie jak wściekła - 2 razy w tygodniu trzeba kosić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewalm 09.01.2012 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Wrotycz ma też odmiany ozdobne, skoro rosnie u Ciebie tak dobrze przemyśl wykorzystanie form hodowlanych w ogrodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 09.01.2012 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Co to jest stacja Chemiczno-Rolnicza? i gdzie czegoś takiego szukać? http://schr.bip.nor.pl/ Altana śmietnikowa nie w tym rogu? Tak blisko domu? Ja się tylko pytam... A co, chcesz ze śmieciami przez krzaczory się przedzierać? Po co? Altanka z drzwiczkami z obu stron płotu, usytuowana stosunkowo blisko utwardzonych nawierzchni to najlepsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 09.01.2012 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 rośnie jak wściekła - 2 razy w tygodniu trzeba kosić Tym bardziej zrób badanie z zaleceniami, żeby niepotrzebnie jej jeszcze nie podpędzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 09.01.2012 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Dzięki za linka , na pewno warto skorzystać i przeprowadzić badanie , tylko nie wiem jak technicznie się do tego zabrać , jak pobrać próbkę , z jakiej głębokości , w czym ją przewieźć i takie tam , ale jak zadzwonię to może trafię na kompetentną osobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 09.01.2012 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 (edytowane) Wiesz co, może lepiej będzie jak ja Ci napiszę.Z koloru Twojej trawy na zdjęciach można by wnioskować, ze jest niedożywiona, no ale to tylko zdjęcia.Jeśli tak, to mogą być dwie przyczyny: albo mało składników w glebie, albo za niskie pH. Na niskie pH wskazują pośrednio wymienione przez Ciebie chwasty, ale w tej sprawie lepiej mieć pewność. Zbyt obfite wapnowanie też może zaszkodzić (bardzo często spotykam trawniki z normą wapnia przekroczoną dwu lub trzykrotnie - efekt mody na wapnowanie).Właściwe nawożenie, dostosowane do traw pomaga w zwalczaniu mchu (tylko mi się wydaje, czy widzę mech w Twoim trawniku?).Teraz technika: Robisz przegląd trawnika i patrzysz czy mniej więcej wszędzie wygląda podobnie. Jeśli tak pobierasz kilka probek z rożnych miejsc rozmieszczonych mniej więcej regularnie. Jeśli nie, pobierasz po kilka próbek rozmieszczonych równomiernie w danym rejonie i tak dla każdego rejonu. Próbki pobierasz do wiadra, mieszasz, odważasz około 0,5 kg do worka, na worku nalepiasz opis czyja to próbka, lub co tam chcesz.Próbki pobierasz następująco: wbijasz szpadel z dwóch stron, tak by wyciągnąć plaster gleby z głębokości do ok 20 cm, oddzielasz murawę ( jak najmniej) i do wiadra.Bardzo ważne jest aby nie pobierac próbek z miejsc gdzie rozsypała się zaprawa, leży gruz, hałda piachu, śmieci, miejsc wypalonych przez mocz psi lub koci itp.Za pierwszym razem warto zlecić także zbadanie składu granulometrycznego, gdyż dla różnych gleb przyjmuje się różne wielkości dawki nawozów. Powodzenia. Edytowane 9 Stycznia 2012 przez dorota.k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 09.01.2012 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 A ja jak byłam młoda to przez chwilę myślałam tak jak Ty. Teraz, po czterdzieste, stwierdziłam, że nie ma się co szarpać. Gdy rozmawiam z dawnymi znajomymi ze studiów, widzę, że oni mają podobnie do mnie (jeden z nich od ponad 10 lat nie posadził ani jednego żywotnika - niezły wyczyn w kraju nad Wislą, co?!). Może jest to skrzywienie osob, ktore nie tylko projektują, ale też zawsze czynnie nadzorują wykonanie (lub wręcz sami wykonują). Pod przysłowiowa kaszaną ciężko jest się wtedy podpisać. Ma to także ogromny aspekt praktyczny - wiele osób to "dzieło" zobaczy i dowie się, ze twoje... Dorota dobrze prawisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts